________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/01/2009

Οικουμενικός Πατριάρχης για δηλώσεις Ερντογάν: "Περιμένουμε χειροπιαστά αποτελέσματα"


Κείμενο - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Με την φράση "περιμένουμε χειροπιαστά αποτελέσματα" ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σχολίασε σήμερα στη Νεάπολη της Καππαδοκίας, την πρόσφατη τοποθέτηση-αυτοκριτική του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν για την στάση της χώρας του έναντι των μειονοτήτων. Προσδιορίζοντας μάλιστα μια από τις "χειροπιαστές" αποφάσεις που θα μπορούσε να λάβει η Άγκυρα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε για την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
"Ελπίζουμε ότι αυτά δεν θα μείνουν μόνο στα λόγια και οπωσδήποτε θα υπάρξουν και χειροπιαστά αποτελέσματα. Πάντως είμεθα ευχαριστημένοι και είμεθα ευγνώμονες προς εκείνον" δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος κληθείς να σχολιάσει από τουρκικό ΜΜΕ την πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού Ερντογάν ο οποίος χαρακτήρισε "φασιστοειδή" αντίληψη τους διωγμούς των μεινοτήτων από την γειτονική χώρα.
Ερωτηθείς ο Οικουμενικός Πατριάρχης ποια θα πρέπει να είναι τα χειροπιαστά αποτελέσματα απάντησε:
"Οπωσδήποτε ένα από αυτά είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης για την οποία αναμένομε εδώ και 38 χρόνια! Kαι επαναλαβάνω ότι για το Πατριαρχείο μας και για την Κοινότητά μας αυτό δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά είναι μια ανάγκη. Δηλαδή να καταρτίζουμε τους θρησκευτικούς μας λειτουργούς. Το κράτος να μας δώσει, στο Πατριαρχείο και στη Ρωμαίϊκη κοινότητα, την δυνατότητα της επαναλειτουργίας της. Και τότε θα είμεθα πολύ ευγνώμονες προσωπικά στον Πρωθυπουργό και στο Κράτος".

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη ο τούρκος πρωθυπουργός Ερτνογάν επέκρινε την πολιτική που ακολούθησε η χώρα του τις προηγούμενες δεκαετίες στο ζήτημα των μεινοτήτων.
"Επί χρόνια στη χώρα αυτή έγιναν κάποια πράγματα. Εκδιώχθηκαν όσοι είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα. Μήπως βγήκαμε κερδισμένοι; Θα πρέπει να το σκεφτούμε. Αλλά κανείς δεν κάθισε να σκεφτεί με ψυχραιμία. Αυτό, στην πραγματικότητα, ήταν αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης. Στο λάθος αυτό, ορισμένες φορές υποπέσαμε και εμείς, αλλά όταν σκέφτεται κανείς με ψυχραιμία, αντιλαμβάνεται και λέει τι λάθη κάναμε", είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι η ερώτηση υποβλήθηκε κατά την επίσκεψη που πραγματοποιούσε ο Πατριάρχης στον Δήμαρχο της Νεαπόλεως Χασάν Ουνβέρ, ο οποίος του προσέφερε ένα παραδοσιακό κεραμικό. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ καθώς επίσης και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Βαρνάβας μαζί με το δήμαρχο της Νεάπολης Θεσσαλονίκης Ναθαναήλ Λαδόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails