________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/30/2009

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "Στηρίζουμε την φιλία Ελλήνων και Τούρκων"


Ρεπορτάζ - φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τίμησε χθες βράδυ με την παρουσία του την εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι Ρωμαίϊκες Κοινότητες του Βοσπόρου, σε συνεργασία με τον Δήμο του Σαρίγιερ, και ήταν μια συναυλία ελληνικής μουσικής της Φιλαρμονικής Χορωδίας και Ορχήστρας του Δήμου Αιγίου "Ευτέρπη". Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκατοντάδες Ρωμιοί και Τούρκοι.

Προσερχόμενος στην εκδήλωση ο Πατριάρχης - συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Σαρίγιερ Sukru Genc - απήντησε σε ερωτήσεις πολλών τούρκων δημοσιογράφων και τηλεοπτικών σταθμών. Πρώτα αναφέρθηκε στη σημασία της συναυλίας:

"Εμείς είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από αυτές τις εκδηλώσεις που ενισχύουν την ελληνοτουρκική φιλία και γι’ αυτό το λόγο συμμετέχουμε με πολλή χαρά.

Ήρθαμε με τους αδελφούς μας Αρχιερείς με σκοπό να στηρίξουμε αυτού τού είδους τις εκδηλώσεις, διότι εμείς ως Πατριαρχείο και εγώ προσωπικά είμεθα πάντοτε υπέρ αυτής της φιλίας και πάντοτε στηρίζουμε τη φιλία των δύο γειτονικών χωρών και λαών και πάντα θα συνεχίζουμε να την ενισχύουμε.


Ο ρόλος εσάς των εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης είναι πολύ μεγάλος σε αυτόν τον τομέα και σας συγχαίρουμε διότι συμμετείχατε και δείξατε αυτό το ενδιαφέρον και σας προτρέπουμε να είστε πάντα υπέρ αυτής της φιλίας, διότι μόνο μέσα στην φιλία, στην ειρήνη και στην ομόνοια μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι και έχουμε την ανάγκη αυτής της φιλίας και από την πλευρά τους οι γείτονές μας οι Έλληνες και όσοι ζούν στην Τουρκία.

Σήμερα στον πλανήτη μας γίνονται, δυστυχώς, πολλές συγκρούσεις και έχουμε καθήκον να καλλιεργήσουμε μία μόνιμη ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών και στα Βαλκάνια. Έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση για εμάς και ιδιαίτερα για τις επόμενες γενεές".



Κατόπιν ο Πατριάρχης απάντησε σε ερώτημα σχετικό με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης:

"Είμεθα αισιόδοξοι ότι θα ανοίξει η Σχολή της Χάλκης. Από την Άγκυρα, από την Κυβέρνηση αναμένουμε επίσημη ενημέρωση, διότι μέχρι τώρα πολλές συζητήσεις έγιναν και εγράφησαν πολλά, αλλά από την Άγκυρα δεν είχαμε καμία ειδοποίηση και καμία πρόσκληση. Αναμένουμε. Πρώτα ο Θεός και αυτό θα πραγματοποιηθεί".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails