________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/17/2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΒΑΛΟΥΚΛΗΚωνσταντινούπολη
Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Την λύπη και την απογοήτευσή του για τους βανδαλισμούς που διαπράχθηκαν στο νεκροταφείο του Βαλουκλή εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος «γιατί παρόμοια γεγονότα εξακολουθούν να συμβαίνουν στα κοιμητήρια της Ομογενείας μας».
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Τρανουπόλεως Γερμανό, επισκέφθηκε την Τετάρτη το απόγευμα το νεκροταφείο, προκειμένου να δει από κοντά τις καταστροφές. Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του μήνα άγνωστοι εισέβαλαν στον χώρο του κοιμητηρίου και κατέστρεψαν 99 ταφόπλακες, ισάριθμων ταφείων, οι οποίες φέρουν πάνω τον σταυρό, τα ονόματα των αποθανόντων και την χρονολογία γέννησης και θανάτου τους.


Οι φύλακες της παρακείμενης Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής, οι οποίοι πρώτοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους βανδαλισμούς, εξήγησαν στον Πατριάρχη πώς έγινε το συμβάν. Η απογοήτευση ήταν έκδηλη στο πρόσωπό του. Κατά τη διάρκεια της 30λεπτης επίσκεψής του είχε την ευκαιρία να δει από κοντά και άλλα σημεία του κοιμητηρίου όπου στο παρελθόν έγιναν μικρότερης έκτασης ζημιές.


Να σημειωθεί ότι οι τάφοι αυτοί έχουν κατασκευαστεί από τον Σύνδεσμο Βοηθείας Ασθενών και Γηροκομουμένων των Νοσοκομείων Βαλουκλή. Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1946 από τους προύχοντες της εποχής εκείνης για να συνδράμει στο έργο της Εφοροεπιτροπής των Νοσοκομείων Βαλουκλή με σκοπό την στήριξη και την ανακούφιση των ομογενειακών οικογενειών, που αντιμετώπισαν εντονότερα τις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατόρθωσε δε, συγκεντρώνοντας χρήματα με την βοήθεια της Ρωμιοσύνης της Πόλης, αλλά και από το εξωτερικό, να απαλύνει τον πόνο των γηροκομουμένων και ιδιαίτερα μετά τις απελάσεις του 1964, όπου πίσω στην Πόλη έμειναν αρκετοί ηλικιωμένοι.
Σήμερα, επικεφαλής του Συνδέσμου είναι ο εξαιρετικά δραστήριος κ. Γεώργιος Ατέσογλου, με μέριμνα του οποίου τα τελευταία 10 χρόνια συγκεντρώθηκαν χρήματα από δωρεές ρωμιών αλλά και ομογενών από όλο τον κόσμο, και κατασκευάστηκαν 100 τάφοι για τον ενταφιασμό των αποθανόντων τροφίμων του γηροκομείου Βαλουκλή - και όχι μόνο – καθώς και για τους οικονομικά αδύναμους ομογενείς από την Πόλη και την Ίμβρο. Αυτοί είναι οι τάφοι που κατέστρεψαν οι βέβηλοι.

Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την παρακείμενη Μονή Ζωοδόχου Πηγής και προσκύνησε στον τάφο του προκατόχου του Πατριάρχου Δημητρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails