________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/11/2010

ΟΙ "ΑΛΑΛΗΤΟΙ ΣΤΕΝΑΓΜΟΙ" ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ - Η έναρξη της Παιδοπόλεως στην Πρώτη


Ρεπορτάζ -φωτογραφίες Νικολάου Μαγγίνα

Σε «αλαλήτους στεναγμούς» της ζωής του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την έναρξη της Παιδοπόλεως στην Πρώτη των Πριγκηποννήσων, όπου κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκεί, στην Πατριαρχική Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, σε δύο περιόδους, οι θερινές διακοπές των παιδιών της Ομογένειας.
Ο Πατριάρχης χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη της φετεινής θερινής περιόδου.


Ακολούθησε η εναρκτήρια εκδήλωση. Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Παιδοπόλεως μίλησε η Μαρία Αποστολίδου, η οποία αναφέρθηκε στο έργο της Παιδοπόλεως και απευθυνόμενη στον Πατριάρχη είπε: «Η παρουσία Σας κατά την έναρξη, στη Θεία Λειτουργία, οι ευχές και οι ευλογίες Σας μάς ενισχύουν, μας ενθαρρύνουν, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τους νεαρούς βλαστούς της Ομογένειας».
Στη συνέχεια τα παιδιά παρουσίασαν, υπό την καθοδήγηση και με συνοδεία (αρμόνιο) της εκπαιδευτικού Ευγενίας Δανάκη από την Ορεστιάδα, εκκλησιαστικά άσματα και τραγούδια. Ανάμεσά τους το συγκινητικό «Θέλω να πιω όλο το Βόσπορο», τον οποίο, οι παρευρισκόμενοι αγνάντευαν από τη θάλασσα του Μαρμαρά.


Το λόγο, ακολούθως, έλαβε ο Πατριάρχης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία των παιδιών και για τα τραγούδια που είπαν, για τους επισκέπτες από την Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου, καθώς και τις ευχαριστίες του προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Παιδοπόλεως και στο διευθυντή της Σταύρο Ραφαηλίδη. Ο Πατριάρχης είπε χαρακτηριστικά: «Ευχόμεθα στους αρμοδίους και υπευθύνους της Παιδοπόλεως να έχουν καλή δύναμη και να μπορέσουν να δώσουν στα παιδιά μας πραγματικές χριστιανικές διακοπές μαζί με την ανανέωση των σωματικών τους δυνάμεων, ύστερα από το σχολικό έτος».
Κατόπιν ο Πατριάρχης ευχήθηκε «οι νέοι βλαστοί της Ομογένειας να γίνουν χρήσιμα στελέχη της κοινωνίας και φυσικά της Μητρός Εκκλησίας, διότι εδώ στην Κωνσταντινούπολη Εκκλησία και Ομογένεια είναι δύο μεγέθη αδιαχώριστα, συνηρμοσμένα αρρήκτως το ένα με το άλλο, και η Ομογένεια πορεύεται τη ζωή της γύρω από την Μητέρα Εκκλησία και η Μητέρα Εκκλησία στηρίζεται και εκφράζεται διά μέσου των έργων και της ζωής της καθημερινής των προσφιλών μας εδώ Ρωμιών».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης τόνισε: «Εμείς που ζούμε εδώ μόνιμα πρέπει να συνειδητοποιούμε ξεχωριστά την ευλογία του Θεού να είμεθα Πολίται, να είμεθα Κωνσταντινουπολίται, να ζούμε σ’ αυτή την Πόλη, την μοναδική... που είναι μια Πόλις με τα πολλά παθήματά της μαζί με την δόξα της. Γνωρίζουν όλοι τα προβλήματά μας, άλλα τα λέμε άλλα δεν τα λέμε, τα ζούμε, τα κρύβουμε μέσα μας, έχουμε τα γνωστά προβλήματα, έχουμε και τους αλαλήτους στεναγμούς μας, αλλά έχουμε και τις ημέρες δόξης και ευφροσύνης. Είχαμε περισσότερες στο παρελθόν, δόξα τω Θεώ έχουμε και σήμερα θετικές εξελίξεις, εμπιστευόμεθα το μέλλον μας εις την πρόνοια του Θεού και πιστεύουμε ότι θα έλθουν καλύτερες ημέρες».
Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το ζεύγος Κεζμπάν και Χουσεϊν Χατεμί, διαπρεπείς νομικούς, οι οποίοι στηρίζουν την Παιδόπολη και τις όλες προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Μετά τον Πατριάρχη μίλησε στους παρισταμένους ο Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ, ο οποίος με εμφανή συγκίνηση ευχαρίστησε τον Πατριάρχη «για την δυναμική όπου πνέει η παρουσία Σας, γιατί ενσαρκώνει μια βαριά κληρονομιά αγίων και μαρτύρων, που είναι ζωντανή σ’ αυτή εδώ την Πόλη, που είναι η μοναδική πόλη του κόσμου, γι’ αυτό και κανείς την αναγνωρίζει μόνο με τον όρο Πόλις. Και ευχαριστούμε, Παναγιώτατε, γιατί συνεχίζετε να στερεώνετε την πίστη των Ορθοδόξων, να είστε Οικουμενικός Πατριάρχης που εμπνέει, που φωτίζει και κατευθύνει».

Στην εκδήλωση και στο γεύμα που ακολούθησε παρέστησαν οι Μητροπολίτες Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, Μοσχονησίων Απόστολος, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, Ισπανίας και Πορτογαλίας Πολύκαρπος και Κώου Ναθαναήλ, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Σαπουντζής, ο συντονιστής εκπαίδευσης στο Προξενείο Αντώνιος Χατζόπουλος, παράγοντες της Ομογένειας κ.α.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Κατερίνη.12 Ιουλίου 2010 - 11:11 π.μ.

    Βλέποντας τα παιδιά της Ομογένειας στην Παιδόπολη της Πρώτης στα Πριγκηπόννησα, και διαβάζοντας τα λόγια και τις πατρικές νουθεσίες του Πατριάρχου μας κυρίου Βαρθολομαίου, θυμήθηκα κάποια άλλα παιδιά από την Πόλη, και συγκεκριμένα τα παιδιά της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής όπου μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους, τους είχαμε φιλοξενήσει στην Κατερίνη και στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους δύο φορές. Τα παιδιά αυτά, αν και λίγα, εν τούτοις είχαν μέσα τους την φλόγα και την αγάπη για τα ιερά και τα όσια της φυλής και του Γένους μας, τα οποία υπάρχουν εκεί στην Βασιλεύουσα Πόλη, και καλούνται αυτά να γίνουν οι υπερασπιστές και οι φύλακές τους. Αγαπητά μας παιδιά από την Πόλη, παιδιά της Ρωμαίϊκης Ομογένειας και τέκνα του Πατριαρχείου μας και της Μεγάλης Εκκλησίας, κρατείστε. Είμαστε κοντά σας. Μείνετε στην Πόλη, εκεί πού σας έταξε ο Θεός και η ιστορία. Μείνετε κοντά στο Πατριάρχη μας και στο Πατριαρχείο μας. Μείνετε στην Πόλη για να συνεχίσετε την παράδοση του Γένους μας. Μείνετε εκεί "μες του Βοσπόρου τα στενά", γιατί είμαστε σίγουροι πώς θα έρθουν καλλίτερες ημέρες. Σας αγαπούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails