________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/01/2010

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣΡεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Με πολύ ενθουσιασμό και πατρική αγάπη μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα παιδιά της Ρωμηοσύνης, τα οποία ευρίσκονται στην Παιδόπολη της νήσου Πρώτης των Πριγκηποννήσων για τη δεύτερη κατασκηνωτική περίοδο.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών φιλοξενούνται και σαράντα πέντε παιδιά, ρωμηορθόδοξα, υπό την ηγεσία του Πρεσβυτέρου π. Δαμιανού, από την περιοχή της Αντιόχειας και Αλεξανδρέτας της νοτιοανατολικής Μικράς Ασίας, που υπάγονται στο κλίμα του Πατριαρχείου Αντιοχείας.Με την άφιξη του Πατριάρχου Βαρθολομαίου τελέστηκε εσπερινός στον Ναό της Μονής της Μεταμορφώσεως, όπου ευρίσκονται και οι θερινές κατασκηνώσεις, ενώ ακολούθησε μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα από τους μικρούς παραθεριστές.
Στο μουσικό πρόγραμμα συμμετείχαν με μουσικά όργανα ο Μέγας Ιεροκήρυκας Βησσαρίων με ούτι, η Μαριλένα Λεάνα, βοηθός υφηγητού του Πανεπιστημίου της Πόλεως, με κιθάρα και η Ευγενία Δανάκη, εκπαιδευτικός από την Ορεστιάδα, με αρμόνιο. Με τον τρόπο αυτό παρουσιάστηκε μια εικόνα αρμονικής σύμπραξης με ετερόκλητα όργανα. Επίσης τα παιδιά παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς με την καθοδήγηση του καθηγητή τους Σάββα Παναγιωτίδη.
Απευθυνόμενος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα παιδιά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Να θεωρείτε τους εαυτούς σας πάντοτε υπερήφανους διότι είστε ρωμηορθόδοξα παιδιά και ως πρόσωπα ανήκετε στην Εκκλησίας μας».

Ο Πατριάρχης, ακόμη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πολιτισμική και θρησκευτική ταυτότητα των παιδιών, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να είναι αφοσιωμένα στην χριστιανική πίστη και να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να διατηρούν την πολιτισμική τους ταυτότητα. Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αυτή είναι η επιθυμία, η προσμονή και η παράκληση εμάς των μεγαλυτέρων που προσβλέπομε στο μέλλον σας».

Στη συνέχεια τους προέτρεψε να μεγαλώνουν με αλληλεγγύη και ομόνοια μεταξύ τους γιατί, όπως τόνισε, όταν υπάρχει αγάπη και αλληλεγγύη τότε διατηρείται καλύτερα η πολιτισμική και θρησκευτική ταυτότητα του καθενός από εμάς.Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Μητροπολίτες Πριγκηποννήσων Ιάκωβος και Μοσχονησίων Απόστολος, ο συντονιστής εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Πόλη Αντώνιος Χατζόπουλος, ο διευθυντής των κατασκηνώσεων Σταύρος Ραφαηλίδης, μέλη του Ιδρύματος της Παιδοπόλεως, άλλοι παράγοντες και πλήθος ομογενών.


2 σχόλια:

 1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Κατερίνη.3 Αυγούστου 2010 - 9:47 π.μ.

  Συγκινητικά τα λόγια του Πατριάρχου μας κυρίου Βαρθολομαίου, προς τα παιδιά της ομογενείας μας. "Να είστε υπερήφανοι που είστε Ρωμηορθόδοξοι". Αυτό είναι και μιά απάντηση σε όλες τις Κασσάνδρες πού θέλουν το τέλος της Ρωμηοσύνης της Πόλης. Αλλά όπως λέει και το εξαίρετο τραγούδι πού μελωποίησε ο Μεγάλος μας Μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης "Την Ρωμηοσύνη μην την κλαίς. Εκεί που πάει να σβήσει, νάτην πετιέται από ξαρχής κι αντριεύει και θεριεύει". Παναγιώτατε, όλοι οι Ρωμηοί εντός και εκτός Πόλεως είμαστε κοντά σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. με πολύ αγωνία περιμέναμε τις φωτογραφίες σας από την σημερινή ιστορική στιγμή ...
  θερμότατες ευχαριστίες
  Γιώργος Μουστάκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails