________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/01/2012

«Αγιορείτικες στιγμές» του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Στους αιωνόβιους και άρρηκτους δεσμούς της Κωνσταντινουπόλεως με το Άγιον Όρος αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας που διοργάνωσε η Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Πόλη. 
Η Έκθεση αυτή με τίτλο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Οδοιπορία στο Άγιον Όρος» περιλαμβάνει φωτογραφίες 5 φωτογράφων – καλλιτεχνών από τις επισκέψεις του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στο Άγιον Όρος κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων της Πατριαρχείας του που συμπληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2011. Είναι γεγονός ότι ο Πατριάρχης θέλησε να αρχίσει τις επισκέψεις του στο Εξωτερικό από το Άγιον Όρος ώστε να επικαλεστεί την ευλογία της Παναγίας από το Περιβόλι Της για να είναι ευλογημένη και καρποφόρος η διακονία του στον Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας.
Στα εγκαίνια εκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που ήταν το τιμώμενο πρόσωπο, παρέστησαν Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Σηφουνάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Αγιορείτικης Εστίας Γιάννης Μπουτάρης και ο Ειδικός Σύμβουλος της Εστίας Δημήτρης Σαλπιστής και συνεργάτες τους, παράγοντες της Ομογενείας και πλήθος από την Πόλη και την Ελλάδα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο λόγο του περιέγραψε την άρρηκτη σχέση της Βασιλεύουσας Πόλης με την Αθωνίτιδα Πολιτεία και επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που καλούνται να επιτελέσουν στη σύγχρονη εποχή με τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που διαφαίνονται υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Οὕτως ἐκδηλώσεις, ὡς ἡ παροῦσα, μεγάλως ἀναψύχουν τὴν ψυχὴν ἡμῶν καὶ ἐνισχύουν ἔτι πλέον τοὺς αἰωνοβίους δεσμοὺς τῆς Βασιλευούσης μετὰ τοῦ ἉγίουὌρους, ἀλλὰ καὶ ἀναδεικνύουν τὴν παρουσίαν αὐτοῦ εἰς τοὺς κόλπους τῆς Μητρὸς Ἐκκλησίας, ἐξ ὧν τοῦτο θάλπεται ἀλλὰ καὶ θάλπει, φωτίζεται, ἀλλὰ καὶ φωτίζει, δέχεται πολλά, ἀλλὰ καὶ ἀντιδωρεῖται...Ἑκάστην φορὰν καθ’ ἣν ἡμεῖς καὶ ἕκαστος προσκυνητὴς ἐπισκεπτόμεθα τὸ Ἅγιον Ὄρος, αἰσθανόμεθα τὴν μυστικὴν κραυγήν αὐτοῦ καὶ τῶν οἰκητόρων του..... Κατὰ τὴν περίοδον ταύτην, καθ᾿ ἣν αἱ διεθνεῖς ἐξελίξεις, αἱ δυσάρεστοι ἀκοαὶ καὶ αἱ καθ’ ἡμέραν δυσχέρειαι θέτουν τὸν ἄνθρωπον εἰς συνεχῶς αὐξανόμενον προβληματισμόν, ὁ ταλαίπωρος κόσμος μας στρέφει μὲ ἀγωνίαν τοὺς ὀφθαλμούς του καὶ ἀναμένει ἀπὸ τοῦ Φαναρίου καὶ ἀπὸ τοῦ ἉγίουὌρους τὸ σωτηριῶδες μήνυμα τῆςἀνοθεύτου ὀρθοδόξου παραδόσεως, ὡς αὕτη ἐβιώθη κατὰ τὴν πορείαν τῶν αἰώνων καὶ βιοῦται καὶ σήμερον ὑπὸ τῆς Ἐκκλησίας. Ἀναμένει τὴν λύτρωσιν καὶ τὴν σωτηρίαν του. Καὶ τὰ δύο, Φανάριον καὶ Ἅγιον Ὄρος, διὰ τοῦ ἰδικοῦ του τρόπου ἕκαστον, κηρύττουν τὸν Χριστόν, ἀεὶ ἐσταυρωμένον καὶ ἀεὶ ἀνιστάμενον».
Ο οικοδεσπότης Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Ματθιουδάκης περιστοιχούμενος από τους συνεργάτες του δύο Προξένους, φιλοξένησε την όλη εκδήλωση με την αρχοντιά που τον διακρίνει ενώ επηρρεασμένος από το κλίμα, ως άλλος Αθωνίτης Γέροντας, επέλεξε μια ρήση από το πατερικό βιβλίο του Γεροντικού για να ξεκινήσει την προσφώνησή του. Στο λόγο του εξήρε την παρουσία και προσφορά του Αγίου Όρους και τη σημασία που αποδίδει σε αυτό η ελληνική Πολιτεία ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο σύνδεσμο που υπάρχει μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης. 
«...Στο Άγιον Όρος βρίσκεται η μέση του ομφάλιου λώρου που συνδέει τη σημερινή Ελλάδα με τη βυζαντινή της παράδοση και καταλήγει εδώ, στην Πόλη, στο Φανάρι, την Πρωτόθρονη Εκκλησία και τη Σεπτή Κεφαλή της.... Η σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση, η κάθε ελληνική κυβέρνηση, τόσο στο Ορος, όσο, κυρίως, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Προκαθήμενό του αποτυπώνεται σήμερα με την ταυτόχρονη παρουσία του Αναπληρωτού Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκου Σηφουνάκη, αλλά και του καθ΄ύλην αρμοδίου Υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Εκκλησιών, Αγίου Ορους και Αποδήμου Ελληνισμού κ. Δημήτρη Δόλλη, τους οποίους καλωσορίζω εκ μέρους όλων θερμά... Πίσω από την Αγιορειτική Εστία βρίσκεται, όπως ίσως οι περισσότεροι ξέρουν, η αδελφή πόλη της Κωνσταντινούπολης στους αιώνες. Η άλλοτε Συμβασιλεύουσα. Η νυν Συμπρωτεύουσα. Είναι ένα ακόμη κομμάτι εκείνου του ιστορικού ομφάλιου λώρου που λέγαμε. Εκείνου που συνδέει δια μέσου των αιώνων τη σύγχρονη Ελλάδα με τη βυζαντινή της κληρονομιά. Ο δίαυλος αυτός, μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης, είναι ακόμα ζωντανός. Πρέπει να τον ενισχύσουμε».
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Αγιορείτικης Εστίας Γιάννης Μπουτάρης συνδύασε στο λόγο του το γεγονός των εγκαινίων της Έκθεσης με την επέτειο των γενεθλίων του Πατριάρχου και κατέγραψε τη βιωματική σχέση του Οικουμενικού Πατριάρχου με το Άγιον Όρος καθώς και την ιδιαίτερη πνευματική μέριμνα και το ενδιαφέρον με τα οποία περιβάλλει τον Άθω η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. «Την χαρά μας αυξάνει τογεγονός ότι τα εγκαίνια της Έκθεσης σήμερα, συμπίπτουν με την ημέρα των γενεθλίων Σας, ένα γεγονός προσωπικό βέβαια, αλλά πάντοτε συμβολικό και σημαντικό, που μας επιτρέπει να αφιερώσουμε στην επέτειο αυτή την σημερινή Έκθεση...Και αυτόγιατί η Έκθεση με φωτογραφίες από τις προσκυνηματικές επισκέψεις Σας στο Άγιον Όρος, αναδεικνύει πέραν όλων των άλλων σημαντικών ζητημάτων, και την προσωπική, βιωματική σχέση Σας με την Μοναστική Πολιτεία...Την πνευματική εποπτεία, το ενδιαφέρον και την μέριμνα της Μεγάλης Εκκλησίας, αναγνωρίζει και τιμά η Μοναστική Πολιτεία ανταποκρινόμενη ως πιστό τέκνο αυτής, στην τιμή και την αγάπη, τα σταθερά αισθήματα με τα οποία περιβάλλετε το Άγιον Όρος και τους αφιερωμένους στον Μοναχισμό οικιστές της.»
Στην Έκθεση αναγνώσθηκε μήνυμα της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους από τον ειδικό σύμβουλο της Αγιορείτικης Εστίας Δημήτρη Σαλπιστή. Η Ιερά Κοινότης στον χαιρετισμό της αναλύοντας την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της εκδήλωσης υπογραμμίζει αφενός την ευγνωμοσύνη των Αγιορειτών Πατέρων προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου και αφετέρου επαινεί το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ως αρχιερέας αλλά και σαν Προκαθήμενος της ορθοδοξίας, ακολουθώντας το παράδειγμα των προκατόχων του επισκέπτεται τον Άθω συμμετέχοντας στη λατρευτική και προσευχητική ζωή του Αγίου Όρους. «...Ὅθεν, ἡ εὐγνωμοσύνη τῶν ταπεινῶν οἰκιστῶν του, τῶν πάλαι τε καὶ τῶν συγχρόνων, εἶναι ἀΐδιος καὶ εἰλικρινὴς πρὸςτοὺς ἑκάστοτε σεπτοὺς Προκαθημένους τῆς τῶν πενήτων Ἐκκλησίας, τοὺς Οἰκουμενικοὺς Πατριάρχας...Τὸ παράδειγμα τούτων ἀκολουθῶν εὐλαβῶς καὶ ἐνσυνειδήτως ὁ νῦν τοὺς οἴακας τοῦ Πανσέπτου Οἰκουμενικοῦ Θρόνου ἰθύνων, ὁ πανσέβαστος Πατὴρ καὶ προσκυνητὸς Δεσπότης καὶ Πατριάρχηςκ.κ. Βαρθολομαῖος, καὶ πρότερον μὲν ὡς ἀρχιερεὺς, ἀλλὰ καὶ ὡς Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης ἦλθεν καὶ ἐπανῆλθεν ὡς εὐλαβέστατος προσκυνητὴς καὶ ἀντίδωρα εὐχαριστήρια ἀποδιδοὺς τῇ Δεσποίνῃ καὶ Κυρίᾳ Θεοτόκῳ ἐπ’ εὐκαιρίᾳ διαφόρων ἐπετείων, μεγίστην πνευματικὴν χαρὰν καὶ ἀγαλλίασιν ἐμποιῶν ἑκάστοτε εἰς τοὺς Ἁγιορείτας πατέρας, πιστὰ τέκνα τῆς Μητρὸς Ἐκκλησίας».

1 σχόλιο:

  1. Και εις άλλα, τουλάχιστον είκοσι χρόνια με υγεία για τον Οικουμενικό Πατριάρχη! Πολύ ωραίες όπως πάντα οι φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα!!!
    Θεοδότα Νάντσου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails