________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/22/2012

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΙΓΚΗΠΟ


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Την ιστορική και καταπράσινη Πρίγκηπο και ιερά προσκυνήματά της επισκέφθηκαν σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Στην αποβάθρα της Πριγκήπου τους δύο Προκαθημένους με τις συνοδείες τους υποδέχθηκαν παράγοντες της Δημοτικής Αρχής, κληρικοί, η Πρόεδρος της Ρωμέϊκης Κοινότητας Αγνή Νικολαϊδου και άλλα στελέχη. Το προσκύνημα ξεκίνησε από τον περικαλλή Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος μόλις πρόσφατα ανακαινίστηκε εκ βάθρων με τη φροντίδα του ποιμενάρχη των Πριγκηποννήσων, Μητροπολίτη Ιακώβου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος και ο Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ έμειναν εντυπωσιασμένοι από τη μεγαλοπρέπεια του ιστορικού αυτού Ναού. Κατόπιν, αφού πέρασαν από την Πατριαρχική Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ξεναγήθηκαν στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου και ενημερώθηκαν από τον Πατριάρχη για τη σχεδιαζόμενη αξιοποίησή του ως διεθνούς Κέντρου για το περιβάλλον και τους διαθρησκειακούς διαλόγους.
Στη συνέχεια προσκύνησαν στην επίσης Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της νήσου και η οποία συγκεντρώνει εκατό και πλέον χιλιάδες προσκυνητές, όχι μόνον Ορθοδόξους αλλά Αρμενίους και άλλους Χριστιανούς, καθώς και Μουσουλμάνους ακόμη και Εβραίους. Η ίδρυση της Μονής αυτής ανάγεται στον 10ο αιώνα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Νικηφόρου Φωκά. Ο Αγιορείτης Ιερομόναχος Καλλίνικος που διακονεί με αυταπάρνηση και σεμνότητα από κοινού με άλλους Αθωνίτες Πατέρες το προσκύνημα αυτό, προσέφερε κεράσματα και αναμνηστικά βιβλία στους Υψηλούς επισκέπτες. 

Μετά τον Άγιο Γεώργιο σειρά είχε η Πατριαρχική Μονή του Αγίου Νικολάου και κατόπιν το Μουσείο των Πριγκηποννήσων. Το μεσημέρι ο Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος παρέθεσε γεύμα στον Μητροπολιτικό Οίκο προς τιμήν των δύο Προκαθημένων στο οποίο παρακάθησε και ο Δήμαρχος των Νήσων Μουσταφά Φαρσάκογλου μαζί με συνεργάτες του.
Κατά την επιστροφή στην Πόλη και πριν την αναχώρηση του Αρχιεπισκόπου για την Αθήνα, ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να διεξέλθει αρκετές σελίδες από το βιβλίο που συνέγραψε ο Αρχιεπίσκοπος και το οποίο του προσέφερε με τίτλο «Εκκλησιαστική Περιουσία και Μισθοδοσία του Κλήρου». Ο Πατριάρχης μελετώντας το βιβλίο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, το βρήκε «πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχαν τη δυνατότητα, αυτό το διήμερο, να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να κάνουν μία γενικότερη ανασκόπηση των εκκλησιαστικών και όχι μόνο πραγμάτων.
Τον Αρχιεπίσκοπο και τη συνοδεία του προέπεμψαν στο αεροδρόμιο ο Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος και ο Μέγας Ιεροκήρυξ π. Βησσαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails