________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/23/2020

ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ Η ΙΕΡΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ (ΦΩΤΟ)


Του Αριστείδη Βικέτου 
«Εν πληθούση Εκκλησία» στον ιστορικό ιερό ναό των Αγίων Βουκόλου και Πολυκάρπου η ανασυσταθείσα το 2016 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Μητρόπολη Σμύρνης και η Ορθόδοξη Κοινότητας της τίμησαν σήμερα με πάσα λαμπρότητα την μνήμη του του Πολιούχου της πρωτεύουσας της Ιωνίας, Αγίου Πολυκάρπου. Ο Άγιος Πολύκαρπος, ο οποίος τιμάται επίσης από την Καθολική και Αγγλικανική Εκκλησία υπήρξε ο δεύτερος- πρώτος ήταν ο Άγιος Βουκόλος- Επίσκοπος Σμύρνης.  
Το πρωί τελέστηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης, Συμεών, και συλλειτουργούντων του Μητροπολίτου Σμύρνης, Βαρθολομαίου, και του Επισκόπου Ευδοκιάδος, Αμβροσίου. 
Ο ναός ήταν κατάμεστος. Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος, Αργυρώ Παπούλια, η οποία ανέγνωσε το «Σύμβολο της Πίστεως», ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω Σταύρος Κουτούλιας, καθηγητές και φοιτητές,, που πήραν μέρος στο Διεθνές Συνέδριο για τον Άγιο Πολύκαρπο. 


«Το Σύμβολο της Πίστεως» αναγνώστηκε επίσης στα τουρκικά, σλαβονικά και ρουμανικά. 
Στα Άγια ο Νέας Σμύρνης Συμεών μνημόνευσε ως Αρχιεπίσκοπο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ο Σμύρνης Βαρθολομαίος τους προκατόχους του και τον νεομάρτυρα Χρυσόστομο, ο οποίος ήταν Μητροπολίτης από το 1910 μέχρι το 1922. 
Ο Νέας Σμύρνης Συμεών στην ομιλία του χαρακτήρισε την σημερινή μέρα «ευλογημένη». Είναι, είπε, μέρα χαράς αναμεμειγμένης με πολλή συγκίνηση. «Η τοπική Εκκλησία και η πόλη της Νέας Σμύρνης στα πρόσωπα του ταπεινού Επισκόπου της και του δημάρχου της συναντά και σμίγει με την Εκκλησία της αλησμόνητης και πολύκλαυστης Σμύρνης, τον νέο Επίσκοπο της και το ευλογημένο ποίμνιο της», τόνισε. Όλοι, είπε, συναχθήκαμε επί το αυτό στην ιστορική αυτή Εκκλησία της Σμύρνης και επεσήμανε: «Όλοι μας συναγμένοι για να τελέσουμε το μυστήριο της Ευχαριστίας, φανερώνοντας τη μία καθολική Εκκλησία του Θεού εν τόπω και χρόνω και για να τιμήσουμε την ιερή μνήμη του κοινού πάτρωνος μας, του μάρτυρος Επισκόπου της των Σμυρναίων Εκκλησίας, του ιερού Πολυκάρπου, του οποίου το αίμα έβαψε το χώμα που πατούμε και πότισε το δένδρο της χριστιανικής πίστης μας». 


Ο ποιμενάρχης της Σμύρνης Βαρθολομαίος, αντιφωνώντας, επεσήμανε ότι με το συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Νέας Σμύρνης Συμεών ενώθηκε το ιστορικό χθες, το παρόν και το μέλλον της Εκκλησίας των Σμυρναίων. 
Στην Θεία Λειτουργία έψαλε ο «Χορός Ψαλτών Χίου», ο οποίος πήγε στην Σμύρνη από το όμορφο γειτονικό νησί του Αιγαίου ειδικά για την Θεία Λειτουργία και για τον Μέγα Εσπερινό, που τελέστηκε χθες. 
Το απόγευμα οι Μητροπολίτες Σμύρνης και Νέας Σμύρνης και καθηγητές του Α. Π. Θ. επισκέφτηκαν εθιμοτυπικά την Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος, Αργυρώ Παπούλια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails