________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/10/2020

Η επίσκεψη του Αυστραλίας Μακαρίου και των συνεργατών του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ))


«Η προσευχή μας και η αγάπη μας, η στοργή και η ευλογία της Μητρός Εκκλησίας, θα είναι πάντοτε μαζί σας». 
Έντονη συγκίνηση και απέραντη ευγνωμοσύνη ένιωσαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος και οι συνεργάτες του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, μεταξύ των οποίων οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μελόης κ. Αιμιλιανός, Κυανέων κ. Ελπίδιος και Σινώπης κ. Σιλουανός, ακούγοντας τα πατρικά αυτά λόγια αγάπης από τα χείλη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος και η συνοδεία του πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη κατά το διάστημα από τις 2 έως τις 6 Φεβρουαρίου. Πέρα από τους τρεις προσφάτως χειροτονηθέντες Επισκόπους, τον Σεβασμιώτατο συνόδευαν ακόμη ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Νορθ-Κόουτ Βικτώριας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ευμένιος Βασιλόπουλος, ο Διευθυντής των Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, Ιερολογιώτατος Αρχιδιάκονος κ. Αθηναγόρας Καρακωνσταντάκης, ο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Αρχιεπισκοπικού Γραφείου, Ιερολογιώτατος Διάκονος κ. Χριστοφόρος Κρικέλης, ο Αρχειοφύλαξ, Ιερολογιώτατος Διάκονος κ. Στέφανος Τινικασβίλι, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού «Βασιλειάδα», πατήρ Νικόλαος Σταυρόπουλος. 
Κατά την επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Φανάρι, έτυχαν εγκάρδιας υποδοχής από τον Παναγιώτατο κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, αφενός για να γνωρίσει όλους τους Αρχιερείς και τους κληρικούς προσωπικά και αφετέρου για να ενημερωθεί εκτενώς για την εκκλησιαστική ζωή στην Αυστραλία. Απευθύνοντάς τους ευχαριστίες για την αγάπη και την αφοσίωσή που δείχνουν προς τη Μητέρα Εκκλησία, ο Παναγιώτατος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ένας θεσμός μαρτυρικώς καθαγιασμένος δια μέσου των αιώνων και μία αξία αναντικατάστατη για το γένος μας».



Απευθυνόμενος στους τρεις Επισκόπους, καταρχάς τους συνεχάρη για την πρόσφατη προαγωγή τους, ενώ υπογράμμισε την πεποίθησή του πως οι εκλογές των Αρχιερέων γίνονται πράγματι με την επίπνοια του Αγίου Πνεύματος. «Δοξάζουμε τον Θεό, γιατί μας φώτισε και μας οδήγησε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ευχήθηκε σε όλους να έχουν καλή διακονία για το καλό της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και δήλωσε βέβαιος ότι, συσπειρωμένοι γύρω από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο, θα επιτελέσουν ένα θαυμάσιο έργο στην πέμπτη ήπειρο.
Εξάλλου, αναφερόμενος στο πρόσωπο  του Σεβασμιωτάτου κ. Μακαρίου, διέκρινε ότι «η παρουσία του στο πηδάλιο της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας αποτελεί μια εγγύηση ότι η μεγάλη αυτή επαρχία του Θρόνου θα βαίνει από επιτυχία σε επιτυχία και από δόξα σε δόξα». «Γι’ αυτό και τον στείλαμε εκεί, επειδή γνωρίζουμε τις αρετές και τις δυνατότητές του, και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος διεμήνυσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι σαν την καρδιά στο ανθρώπινο σώμα, ήτοι «πάλλεται και κινεί όλη την Ορθοδοξία», ενώ επανέλαβε ότι ο ρόλος του ήταν καταλυτικός για την πορεία της Εκκλησίας και του Ελληνισμού της Αυστραλίας. Επιπλέον, μίλησε με επαινετικά λόγια για τους συνεργάτες του στην Αρχιεπισκοπή, τονίζοντας ενώπιον του Παναγιωτάτου ότι «είναι ένα δώρο, που μου έδωσε ο Θεός».



Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του προσέφεραν πλειάδα αναμνηστικών δώρων στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ ειδικά οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μελόης, Κυανέων και Σινώπης δώρισαν στον Παναγιώτατο ο καθένας από ένα εγκόλπιο. Εκείνος, αφού τους ευχαρίστησε συγκινημένος, ανταπέδωσε τα δώρα σε όλα τα μέλη της αποστολής και αντιπροσέφερε από ένα αρχιερατικό εγκόλπιο στους τρεις Επισκόπους.
Την ίδια ημέρα, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, παρακάθησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.
Κατά την παραμονή τους στην Πόλη, οι Αρχιερείς και οι κληρικοί από την Αυστραλία είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε ιστορικά μνημεία, με πρώτο τους προορισμό τον Ναό της Αγίας Σοφίας, ενώ από το πρόγραμμά τους δε θα μπορούσε να απουσιάσει η επίσκεψη στη Χάλκη και στην Ιερά Θεολογική Σχολή. Συνοδεύοντας τον Παναγιώτατο κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Σεβασμιώτατο κ. Μακάριο, επισκέφθηκαν το νησί των Πριγκηποννήσων το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και ανιδρυτού της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, όπου και στεγάζεται το ιστορικό θεολογικό εκπαιδευτήριο. Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής τελέστηκε Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον οποίο προσφώνησε με θερμούς λόγους ο Ηγούμενος της Μονής, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος. Μετά από τη Θεία Λειτουργία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποίησε ομιλία στην αίθουσα τελετών της Σχολής, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή η επί 49 έτη αδίκως κλειστή Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης να επαναλειτουργήσει σύντομα. 
Εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails