________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/15/2012

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΥΜΕΛΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ


Όρος Μελά, των Νίκου Μαγγίνα και Νίκου Παπαχρήστου 
φωτογραφίες: Ν. Μαγγίνας
«Καμπάνες μεγαλόφωνες εις όλον τον κόσμον και μαζί μ’αυτές, νοερώς, και τα “τριανταπέντε σήμαντρα και δεκαοχτώ καμπάνας” της Σουμελιώτισσας δονούν τους αιθέρας και συνεγείρουν τους πιστούς εις πανήγυριν δημοτελή και ευφροσύνην εόρτιον!».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εμφανώς συγκινημένος προεξήρχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά της Θείας Λειτουργίας στην ιστορική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Σουμελά του Πόντου. «Περάσαμε “τη Παναϊας το ποτάμ” και ανεβήκαμε διά τρίτην φοράν εφέτος εις τις κορυφογραμμές της ορεινής και δασώδους Ματσούκας, εις το επιβλητικό και υποβλητικό φυσικό περιβάλλον του Όρους Μελά, εδώ “ψηλά σα επουράνια” ταπεινοί προσκυνηταί του σιωπηλού Θεομητορικού τούτου Σεμνείου», είπε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης.


Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Πέτρος από την Εκκλησία της Γεωργίας και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, από τις επαρχίες του Θρόνου των «Νέων Χωρών». Πλήθος πιστών – ανάμεσά τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Ματθιουδάκης και η σύζυγος του Αικατερίνη Βαρβαρίγου, Πρόξενος στην Αδριανούπολη - κατέκλυσαν τον μικρό προαύλιο χώρο της ιστορικής Μονής η οποία βρίσκεται σκαρφαλωμένη σε μια απόκρημνη πλαγιά του Όρους Μελά. Ένα παχύ πέπλο ομίχλης, που ανέβαινε από την κοιλάδα που ανοίγεται κάτω από την Μονή και την οποία διατρέχει ο ορμητικός ποταμός Πυξίτης, σκέπαζε το Μοναστήρι-σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού.


Ευχαριστήρια Πατριάρχη προς Ερντογάν 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ανέφερε ότι η λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά έχει πολύ μεγάλο νόημα για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν καθώς και τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ και με την ευκαιρία ευχήθηκε και τους μουσουλμάνους για την εορτή του Μπαϊραμίου του Ραμαζανίου που πλησιάζει. 
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη Νικόλαος Ματθιουδάκης, με την ευκαιρία επισκέφθηκε τον Νομάρχη Τραπεζούντας Ρετζέπ Κιζιλτζίκ με τον οποίο και συνομίλησε.

Ο Γενικός Πρόξενος Νικόλαος Ματθιουδάκης απαγγέλλει το Σύμβολο της Πίστεως
Τον χορό ψαλτών διηύθυνε ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. Λεωνίδας Αστέρης

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.16 Αυγούστου 2012 στις 5:10 μ.μ.

    Η Παναγιά η Σουμελιώτισσα, για τρίτη φορά δέχτηκε την επίσκεψη του Πρώτου της Ορθοδοξίας μας και Υπάτου του Γένους μας, Πατριάρχου κυρίου Βαρθολομαίου, ο οποίος με την τιμία συνοδεία του τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο Παλλάδιό Της, στο καύχημα του Ελληνισμού και της Εκκλησίας μας, στην Ιστορική Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Σουμελά του Πόντου. Είναι μιά ιδιαίτερη ευλογία αυτή της Παναγίας μας προς τον Πατριάρχη μας, αφού είναι ο Πρώτος Πατριάρχης πού λειτουργεί σε αυτό το Μοναστήρι μετά από χρόνια.
    Η Παναγία μας, να φυλάει και να προστατεύει όλο τον Ελληνισμό, όλη την Ρωμηοσύνη, όλο το Γένος μας, αλλά και αυτό το Σεπτό και Μαρτυρικό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, όπως και τον Πατριαρχή μας, πού μαζί με τους συνεργάτες του κληρικούς και λαϊκούς αγωνίζεται για την Ορθοδοξία και για την Ρωμηοσύνη στην Βασιλεύουσα Πόλη.
    Χρόνια πολλά και ευλογημένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails