________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/03/2013

ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΔΑ ΤΗΣ ΠΡΟΥΣΑΣ

Επιμέλεια: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος 
Για δεύτερη φορά - μετά από 90 χρόνια - τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στην Απολλωνιάδα της Προύσας, ανήμερα της μνήμης του Αγίου (27 Ιουλίου), χοροστατούντος του Μητροπολίτου Προύσης Ελπιδοφόρου, Ηγουμένου της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης. 
Την Θ. Λειτουργία τέλεσαν οι αδελφοί της Μονής Αρχιμανδρίτης Σαμουήλ και διάκονος Γεδεών. Εκατοντάδες οι προσκυνητές που συμπροσευχήθηκαν στον Ναό του Αγίου Παντελεήμονος. Πιστοί από την Κωνσταντινούπολη, αλλά και 150 άτομα περίπου, από την πόλη της Καβάλας, φίλοι και μέλη του Συλλόγου Προυσαλιωτών, απόγονοι των παλαιών κατοίκων της Απολλωνιάδος και της ευρύτερης περιοχής της Προύσας. 
Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος μίλησε στους προσκυνητές για την εξαιρετική σημασία αυτού του γεγονότος και αντιφώνησε ο Πρόεδρος Φίλων Μουσικής Καβάλας. 
Να σημειωθεί ότι ο ιερός ναός - ο οποίος ανακαινίστηκε πρόσφατα - ανήκει στον δήμο Απολλωνιάδος και λειτουργεί κατά την διάρκεια του έτους ως πολιτιστικό κέντρο. Παραχωρήθηκε για πρώτη φορά στις 27 Ιουλίου 2012 στους Ορθοδόξους, μετά από σχετικές προσπάθειες του Μητροπολίτη Προύσης και τη συμπαράσταση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, και τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στη μνήμη του Αγίου. Κι αυτό φαίνεται πως καθιερώνεται πλέον κι έτσι μία φορά τον χρόνο, στην εορτή του αγίου, οι απόγονοι των προσφύγων της πόλης που βρίσκονται στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα για ένα προσκύνημα στις αλησμόνητες πατρίδες. 
Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος ηγήθηκε φέτος του ταξιδιού στην μητροπολιτική περιφέρεια της Προύσας και μαζί με τα μέλη του Συλλόγου Προυσαλιωτών πραγματοποίησε επισκέψεις στην Τρίγλια, όπου ο ιστορικός ναός της Παντοβασίλισσας ο οποίος ανήκει πλέον στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Σιγή των Μουδανιών, όπου βρίσκεται ο επίσης ιστορικός ναός των Ταξιαρχών και αλλού. 
Ο Μητροπολίτης Προύσης και οι Προυσαλιώτες επισκέφθηκαν και τον Δήμαρχο Μουδανιών - Προύσης. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια και σχετικά βίντεο από την Θ. Λειτουργία στην Απολλωνιάδα.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.6 Αυγούστου 2013 - 12:20 μ.μ.

    Οι προσπάθειες και οι αγώνες του Πατριάρχου μας έφεραν αποτελέσματα. Ο Πατριάρχης μας, ήταν ο πρώτος Πατριάρχης στην νεοτέρα ιστορία, πού ύστερα από την Μικρασιατική καταστροφή, άρχισε να επισκέπτεται τις εκκλησίες και τα μοναστήρια σε όλη την Μικρά Ασία, να λειτουργεί, και να τελεί τρισάγια για όλους τους κεκοιμημένους, με κορυφαίο γεγονός της Λειτουργία κάθε χρόνο στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας στο όρος Μελά στον Πόντο.
    Ένα τέτοιο γεγονός, έζησε και η πόλη της Απολλωνιάδος της Επαρχίας Προύσης, με την παρουσία του Μητροπολίτου Προύσης Ελπιδοφόρου καλού φίλου και αδελφού, στην Μητροπολιτική του Περιφέρεια, ανήμερα της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος. Μέσα σε ένα ανακαινισμένο Ναό από τον Δήμαρχο της Περιοχής, τελέστηκε για δεύτερη φορά η Θεία Λειτουργία, με την παρουσία αρκετών απογόνων της περιοχής. Μακάρι τέτοιες προσπάθειες να συνεχιστούν και για άλλες περιοχές, έτσι ώστε να μεγαλύνεται το όνομα του Θεού, να δοξάζεται η Αγία Του Εκκλησία, αλλά και το ευσεβές Γένος μας. Σεβασμιώτατε Άγιε Προύσης, ο Θεός να σε ευλογεί και να σε ενισχύει στο έργο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails