________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/31/2020

Ανακοίνωση περί φερόμενης συνεντεύξεως του Οικουμενικού Πατριάρχου


Με αφορμή δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας CTPAHA.UA, στις 28 Ιουλίου 2020, σύμφωνα με το οποίο ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος φέρεται, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τένεδο, να παραχώρησε συνέντευξη στον εν λόγω ιστότοπο και σε συνεργάτιδα αυτού, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δηλώνει τα ακόλουθα: 
O Πατριάρχης, κατά την παραμονή του στην Τένεδο, δεν παραχώρησε καμμία συνέντευξη, αλλά ούτε και απάντησε με τη μορφή δηλώσεων ή σύντομου σχολίου σε ερωτήσεις του συγκεκριμένου ή άλλου Μέσου Ενημερώσεως. Είναι αλήθεια ότι τον πλησίασε μία ουκρανίδα κυρία με την οικογένειά της, που του συστήθηκε ότι είναι δημοσιογράφος, και ζήτησε συνέντευξη, ωστόσο ο Παναγιώτατος ευγενικά αρνήθηκε να την παραχωρήσει.

Ο ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, Η ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΙ Η ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Το δυστύχημα με τον φίλτατο μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ είναι ότι νομίζει ότι λέει και αλήθειες! Αλλιώς δεν θα έγραφε το εντελώς προβληματικό κείμενο του «Αλήθειες για την Αγία Σοφία».
Προσπερνάω τα όσα γράφει για το Ισλάμ, συνιστώντας του – και πάλι – να διαβάσει προσεκτικά «Το Ισλάμ» του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου. Αν το κάνει θα δει (;) ότι έχει πλάσει ένα Ισλάμ της φαντασίας του. Έρχομαι στα «βαρύτερα του νόμου». 
Επαναλαμβάνει συνεχώς ο σεβ. Πειραιώς – δίκην μακράς επωδού – ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει «νά καταργήση τά ἄχρηστα ἑλληνικά Προξενεῖα Ἀνδριανουπόλεως καί Σμύρνης γιά κλείσουν κατ’ ἀναλογίαν τά Τουρκικά Προξενεία Κομοτινῆς καί Ρόδου». 
Αντιπαρέρχομαι την αφέλεια ότι «κατ’ αναλογίαν θα κλείσουν τα Τουρκικά Προξενεία» και μένω στο ότι είναι «άχρηστα» τα Προξενεία Αδριανουπόλεως και Σμύρνης. 
Έχει επίγνωση τι λέει ο σεβ. Πειραιώς σε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο; 
Το Πατριαρχείο έχει εκλέξει μητροπολίτη Αδριανουπόλεως, ο οποίος έχει λειτουργική παρουσία στην περιοχή. Δεν είναι ενημερωμένος ο άγιος Πειραιώς; 
Και αν στην Αδριανούπολη η λειτουργική ζωή είναι περιορισμένη, στην Σμύρνη είναι καθημερινή! 
Δεν άκουσε ο σεβ. Σεραφείμ ότι το Πατριαρχείο εξέλεξε μητροπολίτη Σμύρνης, τον πρώτο μετά την Μικρασιατική Καταστροφή; Δεν άκουσε ότι επανασυστήθηκε η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης, με έντονη λειτουργική, πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα; 
Αν παρ’ ελπίδα δεν είδε ή δεν άκουσε του συνιστούμε – ταπεινώς – να διαβάζει Φως Φαναρίου και να ενημερώνεται. Είμαστε στην διάθεσή του για κάθε σχετική πληροφορία. 
Αλλά επειδή δεν μπορώ να πιστέψω πως ο Πειραιώς Σεραφείμ δεν γνωρίζει τα παραπάνω, αυτό είναι που με ανησυχεί… Τι θέλει να πει ο «ποιητής»; 

7/30/2020

Εορτασμός της επετείου των 1032 ετών της Βάπτισης του λαού της Ρως-Ουκρανίας (ΦΩΤΟ)


Στις 28 Ιουλίου 2020 η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας εόρτασε τη μνήμη του Αγίου Βλαδιμήρου, του Μεγάλου Πρίγκιπα του Κιέβου, και την επέτειο των 1032 ετών της Βάπτισης του λαού της Ρως-Ουκρανίας. 
Την παραμονή της εορτής ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος συλλειτούργησε με τους Ιεράρχες και τους πρεσβυτέρους στην Αγρυπνία που τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, τον Ιερό Ναό του Αγίου Μιχαήλ με τους χρυσούς τρούλους στο Κίεβο. 
Ανήμερα της εορτής, στις 28 Ιουλίου, ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον ίδιο Ναό. Μαζί με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν Ιεράρχες και πρεσβύτεροι από διάφορα μέρη της Ουκρανίας, καθώς και τα μέλη της αδελφότητας της Ιεράς Μονής του Αγίου Μιχαήλ. Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου ο Μακαριώτατος κήρυξε τον Θείο λόγο, αναφερόμενος στον εορτασμό της επετείου της Βάπτισης του λαού της Ρως-Ουκρανίας, ενώ οι παρευρισκόμενοι προσευχήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19. 

Η Χειροτονία του Επισκόπου Ζηνουπόλεως Ιακώβου στον Καναδά (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020, στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου Μόντρεαλ,η εις Επίσκοπον Χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Ζηνουπόλεως Δημητρίου Αντωνόπουλου εκ της Σκάλας Μεσσηνίας, ο οποίος έλαβε το όνομα Ιάκωβος, προς τιμήν του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής κυρού Ιακώβου. 
Ο Επίσκοπος Ζηνουπόλεως κ. Ιάκωβος θα υπηρετήσει ως βοηθός του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Καναδά κ. Σωτηρίου. Σημειωτέον ότι ο Σεβ. Καναδά προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως της εν λόγω Χειροτονίας, συμπαραστατούμενος από άλλους Αρχιερείς.

Την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης επισκέφθηκε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα μαζί με τον Πατριάρχη (ΦΩΤΟ)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ 
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας 

Την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης, όπου εδρεύει η ιστορική Ιερά Θεολογική Σχολή, επισκέφθηκε, σήμερα, Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Εξοχ. κ. David Satterfield. 
Ο κ.Satterfield, η σύζυγός του και η κόρη τους, αλλά και στενοί συνεργάτες του, ταξίδεψαν μαζί με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, προς τη νήσο, όπου τους υποδέχθηκε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός, Ηγούμενος της Ι. Μονής της Αγίας Τριάδος. Ακολούθως, ξεναγήθηκαν στην “σιωπηλή” από το 1971 Σχολή, στις αίθουσες διδασκαλίας και την πλούσια βιβλιοθήκη της, όπου ο Παναγιώτατος θυμήθηκε στιγμές από τη δική του φοίτηση στο ιστορικό εκπαιδευτικό ίδρυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Υπενθυμίζεται ότι από την Σχολή της Χάλκης, κατά τα 127 χρόνια λειτουργίας της, αποφοίτησαν περίπου χίλιοι θεολόγοι, με καταγωγή από διάφορες χώρες, οι περισσότεροι εκ των οποίων στελέχωσαν την Εκκλησία, ενώ πολλοί από αυτούς ανεδείχθησαν Πατριάρχες, Αρχιερείς, αλλά και Πανεπιστημιακοί Καθηγητές. 

ΟΙ ΕΞΑΛΛΟΣΥΝΕΣ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Είναι θλιβερό το γεγονός ότι αρκετοί ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος με αφορμή την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, πλειοδότησαν για το ποιος θα φανεί περισσότερο «πατριώτης» και ποιος θα ξεστομίσει τις περισσότερες «βαριές» κουβέντες που θα καταδικάζουν το γεγονός. 
Ανέξοδες ρητορείες, λαϊκιστικές εκδηλώσεις κατωτάτης υποστάθμης (με φουστανελοφόρους και βρακοφόρους, με κουμπούρια και σουγιάδες, να κραδαίνουν σημαίες εντός των ναών την ώρα που ο «ποιμενάρχης» εκφωνούσε «φιλιππικούς»!), εθνικιστικές κορώνες χωρίς αντίκρισμα και πολλά άλλα παρόμοια. 
Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι σε όλες αυτές τις κωμικές αντιδράσεις, πρωταγωνίστησαν ουκ ολίγοι «παραδοσιακοί» ιεράρχες, οι οποίοι επί χρόνια πολεμούν συστηματικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Αυτοί όλοι βρήκαν νόημα στην ζωή τους από τον Ερντογάν! Τους πρόσφερε υλικό για εξαλλοσύνες και αμετροέπειες που δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν, όχι ιεράρχες, αλλά και κάθε σοβαρό άνθρωπο. 
Και τώρα τι; Τέλειωσαν οι φιέστες του Ερντογάν, τέλειωσαν και των εν Ελλάδι ιεραρχών. Εκ του ασφαλούς κράζουν και βοούν χωρίς στην πραγματικότητα να γνωρίζουν ποιος ο ρόλος και ο αγώνας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι «παραδοσιακοί», τύπου Κυθήρων, διέρρηξαν τα ιμάτιά τους για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί όπως ακριβώς τα διέρρηξαν και με την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου στην Ουκρανία από το Φανάρι. Η μόνη διαφορά είναι ότι στο Αυτοκέφαλο δεν χτύπησαν πένθιμα (sic) τις καμπάνες. 

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΤΥΡΟΛΟΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ 
Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων 
Ετήσιο Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Τυρολόης και Σερεντίου Παντελεήμονος 
Το Ετήσιο Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Μητροπολίτου Τυρολόης και Σερεντίου κυρού Παντελεήμονα (Ροδοπούλου), θα τελεστεί το επόμενο Σάββατο, 1 Αυγούστου 2020, μετά την Θεία Λειτουργία, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων. 
Ακολούθως, στον περίβολο της Ι.Μονής θα τελεστεί Τρισάγιο επί του Τάφου του μακαριστού Ιεράρχου.

7/29/2020

ΘΑ ΤΕΛΕΣΘΕΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Ἀνακοινωθέν

Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται, ὅτι κατόπιν νεωτέρου ἐγγράφου τῆς Νομαρχίας Τραπεζοῦντος, ἀλλά καί σχετικῆς ἀνακοινώσεως τοῦ Ἐξοχωτάτου κυρίου Προέδρου τῆς Τουρκικῆς Δημοκρατίας, ἐπετράπη ἡ τέλεσις τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῇ Ἱερᾷ Μονῇ Παναγίας Σουμελᾶ κατά τήν ἑορτήν τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου.

Τήν πανηγυρικήν αὐτήν Λειτουργίαν θά τελέσουν κατά τήν μεγάλην Θεομητορικήν ἑορτήν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος καί Ζάμπιας κ. Ἰωάννης, Ἱεράρχης τοῦ Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας.  

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος τήν 28ην τ. μ. ἐπεκοινώνησε τηλεφωνικῶς πρός τόν Ἐξοχώτατον Πρόεδρον κ. Recep Tayyip Erdoğan καί τόν ηὐχαρίστησε διά τά γενόμενα ἐν τῇ ὡς ἄνω ἱστορικῇ Μονῇ συστηματικά ἀνακαινιστικά ἔργα καί, ἐπί τῇ εὐκαιρίᾳ, διεβίβασεν εἰς αὐτόν τάς εὐχάς καί τά συγχαρητήρια τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καί τῆς περί αὐτό ἐνταῦθα Ὁμογενείας διά τήν ἐπί θύραις ἑορτήν τῶν θυσιῶν (Kurban Bayramı).

          29 Ἰουλίου 2020

Ἐκ τῆς Μ. Πρωτοσυγκελλίας

7/28/2020

Ερντογάν: Στην Παναγία Σουμελά θα μπορεί να γίνει λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Η σημερινή (28-7-2020) ανακοίνωση της Μεγάλης Πρωτοσυγκελλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει πως λόγω κορωνοϊού δεν θα τελεσθεί φέτος η Πατριαριχκή Λειτουργία στην Παναγία του Σουμελά του Πόντου.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
"Διά τοῦ παρόντος ἀνακοινοῦται ὅτι, λόγῳ τῆς συνεχιζομένης πανδημίας τοῦ νέου κορωνοϊοῦ, δέν ἐπετράπη ὑπό τῶν ἁρμοδίων Τουρκικῶν Ἀρχῶν ἡ τέλεσις τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῇ Ἱερᾷ Μονῇ Παναγίας Σουμελᾶ Τραπεζοῦντος, τήν 15ην προσεχοῦς μηνός Αὐγούστου. 
Τοῦτο φέρον εἰς γνῶσιν τῶν ἐνδιαφερομένων τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον, ἐπικαλεῖται ἐπ᾿ αὐτούς καί ἐπί πάντας τήν χάριν καί τήν ἄμαχον προστασίαν τῆς Παναγίας τῆς Σουμελιώτισσας." 
Όμως έχει κυκλοφορήσει, παράλληλα, η είδηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε σήμερα Τρίτη, 28 Ιουλίου, στα εγκαίνια της Παναγίας Σουμελά όπου ολοκληρώθηκαν τα έργα στήριξης της Μονής. Ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε πως «φέτος οι Ορθόδοξοι πολίτες μας θα μπορέσουν να τελέσουν λειτουργία στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά, τις οποίες δεν μπορούσαν λόγω των έργων».

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΚΟΥΣΚΟΥΝΤΖΟΥΚΙΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ (ΦΩΤΟ)


Πανηγυρικά γιορτάστηκε χθες, 27 Ιουλίου 2020, η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του ιαματικού στον ομώνυμο Ναό στο  Κουσκουντζούκι της Χαλκηδόνας, με Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστατου Επισκόπου Δαφνουσίας κ. Σμαράγδου, βοηθού Επισκόπου του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Αθανασίου. 
Ακολούθησε δεξίωση στον αυλόγυρο του Ναού. 
Παραθέτουμε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα. 

7/27/2020

Ο ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΜΑΖΙΟΥ


Στην πανήγυρη της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, εκπροσώπησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη Κύριο Κύριο Βαρθολομαίο, μετέφερε τις πατριαρχικές ευχές και ευλογίες στους χιλιάδες προσκυνητές της Ιεράς Μονής, στους συγχοροστατήσαντες και συλλειτουργήσαντες Αρχιερείς, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο και Ολβίας κ. Επιφάνιο, καθώς και στον Καθηγούμενο αυτής πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Χρυσόστομο. 
Ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας, στον λόγο που εκφώνησε, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις κάτωθι μεγάλες εκκλησιαστικές μορφές, στους προκατόχους του Σεβ. Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου, που διετέλεσαν εκπρόσωποι του Οικουμενικού μας Πατριάρχου στην Αθήνα: 
α) Στον μετέπειτα Αθηνών, από Καβάλας Χρυσόστομο Χατζησταύρου, διάκονο στη Δράμα του Γέροντός του, Ιεροεθνομάρτυρα Σμύρνης Χρυσοστόμου Καλαφάτη. Υπήρξε, ο Χρυσόστομος Χατζησταύρου, ο πρώτος αποκρισάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα (1922-1924).
β) Στον Τραπεζούντος Χρύσανθο Φιλιππίδη, αποκρισάριο στην Αθήνα, (1926-1938). Ο Χρύσανθος για να δημιουργήσει στον Πόντο την Ποντοαρμενική δημοκρατία, ως Μητροπολίτης Τραπεζούντος διετέλεσε και πρόεδρος του τοπικού Σοβιέτ. Ειδική αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στη συνεργασία του Χρύσανθου με τον τότε Μητροπολίτη Κρήτης Τιμόθεο Βενέρη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επαναλειτουργία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης (1935), έχουσα την κανονική της αναφορά στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. 

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΙΚΡΙΔΙΟΥ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΣΣΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ (ΦΩΤΟ)


Στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Κοινότητα Πικριδίου (Χάσκιοϊ), τελέστηκε την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020 πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, Ηγουμένου της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης. 
Παραθέτουμε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα.

7/26/2020

Η Χειροτονία του Επισκόπου Πατάρων Αθηναγόρου στον Καναδά (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου Τορόντο, σήμερα, Κυριακή Ζ΄ Ματθαίου, 26 Ιουλίου 2020, τελέσθηκε η εις Επίσκοπον Χειροτονία του Θεοφιλ. Εψηφισμένου Αλεξάνδρου Σαλμά. 
Κατά την χειροτονία του, στην οποία προέστη ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος, μετονομάσθηκε "Αθηναγόρας", προς τιμήν α) του Αγίου Αθηναγόρου του φιλοσόφου και ομολογητού (2ο μ.Χ. αι.), β) του Ελαίας Αθηναγόρου - πρώτου Επισκόπου στον Καναδά και γ) του μεγάλου Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρου, του διατελέσαντος Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής, "μεγάλου απολογητού" (κατά την χαρακτηριστική έκφραση Σωτηρίου), του πολλά συκοφαντηθέντος από τους λεγομένους ζηλωτάς, με την κατηγορία του "οικουμενιστού".
Ο Θεοφ. Επίσκοπος Πατάρων κ. Αθηναγόρας θα είναι βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καναδά. 



ΣΤΟ ΑΓΙΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ (ΦΩΤΟ)


Στο αγαπημένο Νιχώρι του Βοσπόρου, στην Βασιλεύουσα, εκτός από τους θαυμάσιους ναούς της Παναγίας της Κουμαριώτισσας (που ύμνησε κι ο Καβάφης), του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Γεωργίου (μετόχι του Παναγίου Τάφου), του παρεκκλησίου των Χριστού Γεννών, του ρωμαίϊκου νεκροταφείου που κοιτάζει αφ' υψηλού τον Βόσπορο, υπάρχει και το Αγίασμα της Αγίας Παρασκευής. Και κάθε χρόνο συρρέουν οι πιστοί Νιχωρίτες, και όσοι βρίσκονται εκεί για καλοκαίρι, και τιμούν την Αγία ψέλνοντας την Παράκλησή της.
Έτσι και σήμερα, Κυριακή 26 Ιουλίου, το πρωί τελέστηκε η Θ. Λειτουργία και το απόγευμα εψάλη η Παράκληση της Αγίας υπό του Αρχιμ. Αγαθαγγέλου, ιερατικώς προϊσταμένου της Κοινότητος Νεοχωρίου, Αρχειοφύλακος των Πατριαρχείων. Έψαλε ο Διάκονος κ. Γρηγόριος. 
Ακολούθησε κέρασμα για όλους στον αυλόγυρο του Αγιάσματος. 
Παραθέτουμε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα.

ΤΟ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΕΝΕΔΟΥ (ΦΩΤΟ)


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά την σημερινή (26-7-2020) Θεία Λειτουργία στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στην Τένεδο, μετέβη στο Κοιμητήριο της νήσου, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο, και διάβασε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων Τενεδίων. 
Ο Πατριάρχης προσκύνησε και στον Κοιμητηριακό Ναό του Αγίου Λαζάρου. 
Παραθέτουμε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα. 

ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΟΥ (12-12-1972)


Με αφορμή τα ονομαστήρια (προχθές, 24 Ιουλίου) του μακαριστού και μεγάλου Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρου, δημοσιεύουμε τα Πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών, της Συνεδρίας 12 Δεκεμβρίου 1972, που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του. 
Περιλαμβάνονται: 
Προσφώνηση του προέδρου της Ακαδημίας Γρηγορίου Κασιμάτη.
Λόγοι των ακαδημαϊκών:
Ιωάννου Θεοδωρακόπουλου, Γεν. Γραμματέα της Ακαδημίας και Παναγιώτη Μπρατσιώτη.

ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΜΕΛΙΤΩΝΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΝΑΟ


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή Ζ΄Ματθαίου, 26 Ιουλίου 2020, μνήμη της Αγίας Παρασκευής, στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. 
Παραθέτουμε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα του Yani Kayakoparan. 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Πατριαρχική Χοροστασία σήμερα, Κυριακή 26 Ιουλίου 2020, στο ναΰδριο της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής στην Τένεδο. 
Πρόκειται για το μεγάλο προσκύνημα των Τενεδίων απ' όλο τον κόσμο και ο Πατριάρχης επανειλημμένως έχει τιμήσει το πανηγύρι με την παρουσία Του. 
Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο. 



Η Χειροτονία του Επισκόπου Κεράμων Βαρθολομαίου στον Καναδά (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Τελέστηκε το Σάββατο, 25 Ιουλίου 2020, η εις Επίσκοπον Χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Κεράμων Νεκταρίου Μοστράτου, βοηθού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καναδά. 
Η χειροτονία έγινε από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Καναδά κ. Σωτήριο, στον Ιερό Ναό Τίμιου Σταυρού Laval-Montreal, συμπαραστατουμένου από άλλους Ιεράρχες, τον δε χειροτονούμενο μετωνόμασε "Βαρθολομαίο", τιμώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Σημειωτέον ότι η εκλογή του είχε γίνει στις 14 Μαρτίου τρέχοντος έτους, αλλά είχε αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

7/25/2020

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφθασε σήμερα, Σάββατο 25 Ιουλίου 2020, μετά το μεσημέρι, στη νήσο Τένεδο, προκειμένου να προστή της πανηγύρεως της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής. 
Απόψε τελέστηκε ο εόρτιος Αναστάσιμος Εσπερινός στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου. Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Πατριάρχης. 
Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο. 

ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ (ΦΩΤΟ)


Έφτασε στην Τένεδο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προκειμένου να προστή της πανηγύρεως της Αγίας Παρασκευής, που συγκεντρώνει τους Τενεδίους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν: ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, ο Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε. Λάκης Βίγκας, οι λιγοστοί Τενέδιοι, αλλά και αρκετοί Τενέδιοι της διασποράς. 

Γράμμα συμπάθειας του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας


Με αφορμή τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας στη Μελβούρνη και το γεγονός ότι καταγράφηκαν θύματα αυτής στους κόλπους της ελληνορθόδοξης Ομογένειας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέστειλε γράμμα συμπάθειας και συμπαραστάσεως προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο. 
Ο Παναγιώτατος διαβεβαιώνει ότι η Μητέρα Εκκλησία και ο ίδιος προσωπικά προσεύχονται για την ταχεία υπέρβαση της δοκιμασίας και την επάνοδο όλων στην ομαλή καθημερινότητα. 
Αναλυτικά, το γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου αναφέρει τα ακόλουθα: «Μετά πολλῆς λύπης ἐπληροφορήθημεν τήν ἐνσκήψασαν εἰς τήν Μελβούρνην πανδημίαν μέ θύματα καί ἡμέτερα πνευματικά τέκνα καί ἐκφράζομεν τῇ ὑμετέρα ἀγαπητῇ ἡμῖν Ἱερότητι καί δι' αὐτής τῷ ποιμνίῳ αὐτής τήν συμπάθειαν τῆς Μητρός Ἐκκλησίας καί ἡμῶν προσωπικῶς, ὡς καί τήν διαβεβαίωσιν περί τῶν προσευχῶν ἡμῶν πρός τόν ἰατρόν τῶν ψυχῶν καί τῶν σωμάτων ἡμῶν ὑπέρ τῆς ταχείας ὑπερβάσεως τῆς δοκιμασίας καί ἐπανόδου εἰς τήν ὁμαλήν καθημερινότητα πάντων ἡμῶν».

Οι πιο χαρακτηριστικές τοποθετήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου για την Αγία Σοφία (ΦΩΤΟ)


Οικουμενικός Πατριάρχης: Νά σέβονται τήν πίστη μας 
και τους τόπους λατρείας των πατέρων μας 
Κείμενο - φωτογραφίες: Νικολάου Μαγγίνα 
O Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στην μετατροπή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, με ξεκάθαρο τρόπο, χωρίς περιστροφές όπως, άλλωστε συνηθίζει.
Στην πρόσφατη αναφορά του ο Πατριάρχης στις 30 Ιουνίου, κατά τήν εορτή των Δώδεκα Αποστόλων στην Ενορία του Φερίκοϊ της Κωνσταντινουπόλεως, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: "Ως μουσείον, η Αγία Σοφία δύναται να λειτουργή ως τόπος και σύμβολον συναντήσεως, διαλόγου και ειρηνικής συνυπάρξεως λαών και πολιτισμών, αλληλοκατανοήσεως και αλληλεγγύης Χριστιανισμού και Ισλάμ". 
Ακολούθως, σε μία σύντομη αναδρομή, παραθέτουμε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τοποθετήσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την Αγία Σοφία, η οποία αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο της Χριστιανοσύνης. 
Ο Πατριάρχης, ασφαλώς, έχει κάθε λόγο να εκφράζει την άποψη του για την Αγία Σοφία - την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, η οποία για περίπου μία χιλιετία, μέχρι την Άλωση, υπήρξε η ιερή Καθέδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των προκατόχων του. Έτσι σε ομιλίες και δηλώσεις του, σε συνεντεύξεις και επικοινωνίες του με επισήμους παράγοντες στην Τουρκία και άλλες χώρες, στις επαφές του με την UNESCO, με πανεπιστήμια και με άλλους φορείς έχει εκφράσει τις σκέψεις και τις θέσεις του για την Αγία Σοφία. 


Καρδιά στον κόρφο μας και η Πόλις και η Μεγάλη Εκκλησία


"Καταράσονται αὐτοί, καὶ σὺ εὐλογήσεις· οἱ ἐπανιστάμενοί μοι αἰσχυνθήτωσαν, ὁ δὲ δοῦλός σου εὐφρανθήσεται" (Ψαλμός 108: 28).έγραψε ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος στην επιστολή βαθείας έγνοιας και συμπαθείας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Ο Θεός σήμερα δοξάστηκε με ιαχές και υποδείξεις από την μια και με βουβή θλίψη και πόνο ψυχής από την άλλη. Αλλά δοξάστηκε. Και η βουβή προσευχή στο σπίτι του καθενός από εμάς μάζεψε τα βουβά δάκρυα της Παναγίας στο Μέγα Μοναστήρι. Καρδιά στον κόρφο μας και η Πόλις και η Μεγάλη Εκκλησία. 
Βάλσαμο στη βουβή προσευχή μας κάθε χτύπημα καμπάνας απ' όπου κι αν ερχόταν πένθιμο ίσως, αλλά ικανό να σκιρτήσει την ψυχή μας, να της δώσει ώθηση και ακόμη να την αναπτερώσει με την συμπαράσταση του κάθε ήχου της. Και το θυμίαμα από το πρωί έως το βράδυ να κατευθύνει την προσευχή μας, να ευφραίνει τα ουράνια, να γαληνεύει τα επίγεια. Βάλσαμο και το άπαξ Ναός εσαεί Ναός που γράφτηκε και ακούστηκε προφάτως όσο ποτέ άλλοτε. 
Φθάνουν σκέπτομαι και ο Θεός είναι μεγάλος. 
Ρέα Ξενιάδου Πουρνάρα 
24 Ιουλίου 2020

7/24/2020

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΚΟΡΩΝΟΪΟ - ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ


ὑπὸ Γέροντος Χαλκηδόνος Ἀθανασίου 
Εἶναι γνωστόν, ὅτι οἱ καλλιτέχναι καὶ συγγραφεῖς πολλὰς φορὰς εἶναι εὐαίσθητοι σεισμογράφοι, οἱ ὁποῖοι ἐμπνέονται ἀπὸ προκλήσεις και "καταγράφουν" γεγονότα οὐχὶ μόνον τοῦ παρελθόντος, ἀλλὰ καὶ τῆς συγχρόνου ἐποχῆς κατὰ τὴν ὁποίαν ζοῦν. Ἄσχετον ἐὰν ταῦτα πάντοτε θέλγουν τὴν ὅρασιν καὶ τὴν ἀκοὴν καὶ συμβάλλουν εἰς τὴν χαράν, ἡδονὴν καὶ ψυχικὴν ἠρεμίαν (Ὅρα ἔργα τῶν Bosch, Caravaggio, Dalí, Dunn, Füssli, Géricault, Goya, Grünewald, Koidl, Moreau, Rap, Warhol κ.ἄ.). 
Ἦτο ἄρα ἀδύνατον νὰ μὴν ἐγκύψουν καὶ εἰς τὸ θέμα τοῦ κορωνοϊοῦ τῆς φοβερᾶς αὐτῆς πανδημίας "ἀγνώστου" τό γε νῦν προελεύσεως καὶ τέλους, ἡ ὁποία ἐτάραξεν καὶ ταράζει σύμπασαν τὴν ἀνθρωπότητα. 
Οὕτως ἐνεφανίσθησαν μεταξὺ ἄλλων ἐνδιαφέρουσαι ἀφίσαι, σχέδια, ὁμιλίαι, ἄρθρα διὰ τὸν κορωνοϊόν, τὰ ὁποῖα ἀπαντᾶ τις λίαν συχνὰ καὶ πανταχοῦ, οἱωνεὶ "βομβαρδίζοντα" ἀνηλεῶς καὶ διαρκῶς τoὺς πάντας καὶ ἰδίᾳ τὰ ΜΜΕ, καθιστάμενα οὕτω ἀηδιαστικά. 
Μεταξὺ δὲ τῶν καλλιτεχνῶν οἱ ὁποῖοι ἠσχολήθησαν προσφάτως μὲ τὸν ἐπικατάρατον ἰόν, εἶναι ὁ Ἰωάννης Μητράκας, διακεκριμένος μετανεοβυζαντινὸς ζωγράφος καὶ ἁγιογράφος μικρογραφικῆς καὶ λαϊκῆς ἐν πολλοῖς τεχνοτροπίας καὶ ἡ μοναχὴ Ἡσυχία Καραϊσκάκαινα ρωσοεβραϊκῆς καταγωγῆς τῆς Ἱ. Μονῆς Ἁγ. Γεωργίου Καραϊσκάκη-Μουζάκι Καρδίτσας, ἡ ὁποία τυγχάνει ἁγιογράφος καὶ ἐξαίρετος σκιτσογράφος, διακρινομένη διὰ τὴν εὐχέρειαν, ταχύτητα ἐκτελέσεως καὶ εὑρηματικότητα τῶν συνθέσεών της.


ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟ - ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ


Οι εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, για τον μήνα Ιούλιο, ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Φανάρι. 
Τις δύο προηγούμενες ημέρες (22-23/7/2020) οι εργασίες της Συνόδου έλαβαν χώρα στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης. 
Στην Σύνοδο αυτή δεν παρέστησαν όλοι οι Συνοδικοί, λόγω της αδυναμίας μετακίνησης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. 
Στην αναμνηστική φωτογραφία που δημοσιεύουμε εδώ, σήμερα στο Φάναρι, τον Πατριάρχη πλαισιώνοιν οι Σεβ. Μητροπολίτες: 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ (Γερμανικά)


Orthodoxer Theologe: Hagia Sophia ist Erbe des ganzen Christentums 
Prof. Larentzakis im Kathpress-Interview: Unverständnis und Enttäuschung, dass der Westen so tut, als ob ihn Hagia Sophia nichts anginge

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ


Προς την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα 
τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως-Νέας Ρώμης 
και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ. 
Παναγιώτατε, 
Με την παρούσα επιστολή, επιθυμώ να βεβαιώσω Εσάς, τον αγαπητό αδελφό και συλλειτουργό μου εν Κυρίω, για την υποστήριξη τόσο εμού προσωπικώς όσο και του πληρώματος της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας αυτές τις ημέρες των δύσκολων προκλήσεων για την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως καθώς και για ολόκληρο το Χριστιανικό κόσμο.
Με ανησυχία και μεγάλη θλίψη, βλέπουμε ότι η αλλαγή στο καθεστώς του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης προχωρά απρόσκοπτα, παρά τις διαμαρτυρίες από θρησκευτικούς και κοσμικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί το σύνολο των εσωτερικών και εξωτερικών συνεπειών αυτής της αλλαγής, αλλά είναι προφανές ότι αναζωπυρώνει τον πόνο από τις πληγές του παρελθόντος, διχάζει κοινωνίες και ανθρώπους και παροξύνει τις διαφωνίες που ήδη κατακλύζουν τον κόσμο. 
Έχοντας εμπιστοσύνη στην παρέμβαση του Θεού σε αυτά τα γεγονότα, εναποθέτουμε όλη μας την ελπίδα στον Κύριο εν καιρώ θλίψεως, επειδή Εκείνος έχει τη δύναμη και την εξουσία να μετατρέπει ακόμη και δύσκολες συνθήκες σε καλύτερα αποτελέσματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μας παρηγορούν τα λόγια του ίδιου του Σωτήρος Χριστού: «ἀρκεῖ σοι ἡ χάρις μου· ἡ γὰρ δύναμίς μου ἐν ἀσθενείᾳ τελειοῦται» (Β΄ Κορ. 12: 9). 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΡΑΜΠ (ΦΩΤΟ)


Την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, με τον οποίο συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 23 Ιουλίου 2020 (ώρα ΗΠΑ) στον Λευκό Οίκο. 
Μετά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς, στην Ουάσινγκτον, η οποία διήρκεσε 30 λεπτά, ο κ. Τραμπ, πληροφορηθείς για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στον Λευκό Οίκο, τον κάλεσε στο γραφείο του και συζήτησε μαζί του διεξοδικά όλα τα κρίσιμα θέματα για περίπου 15 λεπτά. 


7/23/2020

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΝΩΤΗΣ: Η ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΚΗ ΥΒΡΙΣ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Δύο αναπαραστάσεις του εσωτερικού της Αγίας Σοφίας όταν τον Μάρτιο του 843 αποκαταστάθηκε
εκεί οριστικά η τιμή των Αγίων Εικόνων. Σχέδια του Ευγενίου Αντωνιάδη.


Πέμπτη 23 Ιουλίου 1923 - Hμέρα επιστροφής της Άγκυρας στην Ανατολική Θράκη 
Του καθηγητή Αριστείδη Πανώτη 
Όσοι μελετήσαμε τα Πρακτικά της ειρηνευτικής «Συνδιασκέψεως στη Λωζάννη» και διασταυρώσαμε το ιστορικό της παρασκήνιο διαπιστώσαμε και τα «άδηλα και κρύφια» των αλαζονικών απαιτήσεων της Άγκυρας κατά την «Ανακωχή των Μουδανιών». Εκεί εξυφάνθηκε η κατάπτυστη μυστική «παρασπονδίας» των «Συμμάχων», που δικαίωνε την πάγια τακτική της κατακτητικής μανίας της ασιατικής τουρανικής ορδής να επιβάλει την δύναμη των «τετελεσμένων γεγονότων». Οι επιδρομείς αυτοί, κυρίως μετά την μάχη του Μυριοκέφαλου (1176), κατέλαβαν όλη την Μικρά Ασία και μετά 100ετία ο φύλαρχος Οσμάν ιδρύει το 1288 την πρώτη κρατική οντότητα των Τούρκων που κυβερνήθηκε από την δυναστεία των Οσμανιδών με κέντρο την Προύσα. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Τούρκοι ήταν σύμμαχοι της Γερμανίας του Κάϊζερ και μεταξύ των ηττημένων που υπέγραψαν την Ανακωχή του 1918. Αναδιπλώθηκαν για να πετύχουν την ανατροπή της «Συνθήκης των Σεβρών» και δέχθηκαν ακόμη και την επιστασία των Συμμάχων στην Σουλτανική επικράτεια. Όμως οι αξιόμαχες δυνάμεις τους παρέμεναν ακέραιες στην Ανατολία και δραστηριοποιήθηκαν όταν τέθηκαν υπό τον Μουσταφά Κεμάλ με την συνεργασία «Συμμάχων» και επανέλαβαν τον Αύγουστο του 1922 την τακτική των ραγδαίων «τετελεσμένων γεγονότων» και πέτυχαν την διάσπαση της αμύνης του ελληνικού στρατού, που συνετέλεσε στην Έξοδο των γηγενών ορθοδόξων πληθυσμών από την Μικρασία. Όμως οι τουρκικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να διεκπεραιωθούν στην Θράκη γιατί εστερούντο αποβατικών μέσων. Εκεί βρισκόταν ετοιμοπόλεμη και πανίσχυρη η Στρατειά του Έβρου και αν επιχειρούσαν απόβαση θα έχαναν τον πόλεμο με βεβαία την απελευθέρωση της Κων/πόλεως. Ήταν βέβαιο ότι θα έχαναν το πλαιονέκτημα του νικητή και θα έχαναν όλη την Ευρωπαϊκή Τουρκία. Έτσι, με την δόλια παρέμβαση του Γάλλου βουλευτή Μπουγιόν, εκπρόσωπου των Χρηματιστών του Παρισιού και την συνεργασία του Ισμέτ Πασά σκάρωσαν την δήθεν «Ανακωχή των Μουδανιών», που εξελίχθηκε σε εργαστήριο διπλωματικής ανταλλαγής συμφερόντων Συμμάχων και Κεμαλιστών. Οι συζητήσεις δεν έγιναν επί του εδάφους αλλά επί παραπλέοντος αγγλικού καταδρομικού με βρεταννούς αξιωματικούς και πρώτο αίτημα των Τούρκων ήταν να αποσυρθεί πέραν του Έβρου η αναδιοργανωμένη εκεί ελληνική Στρατειά. Αυτό τέθηκε ως προϋπόθεση για την έναρξη ειρηνευτικών διαδικασιών. Τα συνομολογηθέντα φανερώθηκαν μετά και ήταν: α) Η επιστροφή των Τούρκων στην Ευρωπαϊκή Θράκη, η οποία είχε προσφερθεί στο Λονδίνο από την Αντάντ στον τσάρο έναντι της συμμετοχής του στο πλευρό της και τώρα πλέον είχε εκτελεστεί από τους Μπολσεβίκους, β) Τα πετρέλαια της Μουσούλης, του μεταγενέστερου προτεκτοράτου του Ιράκ και γ) Η ελεύθερη ναυσιπλοΐα των Βρεταννών προς τον Εύξεινο Πόντο, καθώς και άλλα εμπορικά προνόμια που τους ενδιέφεραν.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΙΚΟΙ ΣΤΑ ΕΥΣΚΙΟΦΥΛΛΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ (ΦΩΤΟ)


Συνεχίστηκαν σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020, στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, οι εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνεδριάζει στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. 
Τα στιγμιότυπα που παραθέτουμε εδώ είναι από ένα διάλειμμα των εργασιών, οπότε ο Πατριάρχης και οι Συνοδικοί απόλαυσαν τα ευσκιόφυλλα δέντρα των κήπων της Σχολής. 

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος: Ο προκάτοχός μου Ιεζεκιήλ ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα


Με αφορμή τη μνήμη του Προφήτου Ιεζεκιήλ, που σήμερα εορτάζει η Εκκλησία μας, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος με μεγάλη συγκίνηση τέλεσε τρισάγιο για τη μνήμη του μακαριστού προκατόχου του Αρχιεπισκόπου Ιεζεκιήλ (Τσουκαλά), παρόντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μελόης κ. Αιμιλιανού, άλλων κληρικών της Αρχιεπισκοπής και νέων από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεολαίας. 

7/22/2020

ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ: ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ


Μια παλαιότερη, αλλά αποκαλυπτική και διαχρονική, ανάρτηση μας

«Στα άδυτα της Αγιάς Σοφιάς» 
ΣΤΟ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ 
ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ Γ. ΚΑΛΛΗΣ 
Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ  

Στο Los Angeles County Museum of Art - LACMA (Μουσείο Τέχνης της Κομητείας του Λος Άντζελες, το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο στις ΗΠΑ, θα προβληθεί αύριο, 23 Σεπτεμβρίου 2018, σε παγκόσμια πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ, με τίτλο: «Στα άδυτα της Αγιάς Σοφιάς». Η έρευνα και σκηνοθεσία ανήκει στον Göksel Gülensoy, που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Την μουσική έγραψε ο Κύπριος συνθέτης Γιώργος Καλλής και το σενάριο είναι του Kutsi Akilli. 
Tο ντοκιμαντέρ, για το οποίο ο «Φιλελεύθερος» είχε γράψει το 2014, είναι παραγωγή της Kinostanbul. Στο ρεπορτάζ του 2014 ο Göksel Gülensoy (Γκοκσέλ Γκιουλενσόϊ) είχε δηλώσει: «Έμεινα άφωνος, δεν πίστευα στα μάτια μου. Ήταν ως να βρέθηκα στον 5ο με 6ο μ.Χ αιώνα». Το ερέθισμα για να ξεκινήσει το ντοκιμαντέρ ήταν οι συζητήσεις του Göksel Gülensoy με τον αναπληρωτή καθηγητή , δρα İhsan Tunay. «Ανέκαθεν είχα έρωτα για την Αγία Σοφία. Ήξερα ότι θα ήταν μια μακροχρόνια σχέση. Πρώτα έπρεπε να την δω με τα ίδια μου τα μάτια, να την γνωρίσω και το πιο σημαντικό να την ανακαλύψω. Κι αυτό έκανα. Με το πέρασμα του χρόνου, η αγάπη μετατράπηκε σε πάθος που με κυριαρχεί εδώ και χρόνια», δηλώνει ο Göksel. 
Με την ευκαιρία της αυριανής πρεμιέρας του ντοκιμαντέρ ο Göksel Gülensoy (Γκοκσέλ Γκιουλενσόϊ) σε αποκλειστικές δηλώσεις στον «Φ» αναφέρει ότι είναι ο πρώτος σκηνοθέτης, που είχε την ευκαιρία να κινηματογραφήσει το κάτω μέρος μιας δομής (της Αγίας Σοφίας) 1500 χρόνων.

O Göksel Gülensoy και μέλη της ομάδας του μέσα στην Αγιά Σοφιά (ΦΩΤΟ: Kinostanbul)

Ο Τούρκος σκηνοθέτης μας είπε ότι έχει αποκομίσει πολλές εμπειρίες. Οι σημαντικότερες, συνεχίζει, ήταν ότι έμαθα για την ύπαρξη πολλών δωματίων της Ρωμαϊκής – Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στο υπόγειο (κάτω από τον ναό) και τις λειτουργίες του. «Είδα ότι υπήρχε μια άλλη πόλη κάτω από την σημερινή Κωνσταντινούπολη», τόνισε. "Οι θόλοι και οι μιναρέδες της Αγιάς Σοφιάς αποτελούν σύμβολα της Κωνσταντινούπολης που σου κόβουν την ανάσα», λέει ο σκηνοθέτης. «Αποκαλύψαμε ένα κόσμο τόσο εντυπωσιακό, όσο και αυτός που βρίσκεται στον ναό. Για τον λόγο αυτό είμαστε αφάνταστα ενθουσιασμένοι και συγκινημένοι», επισημαίνει ο Gülensoy. 
Το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ, αναφέρει, είναι 90 λεπτά. Το μήκος της τηλεοπτικής σειράς είναι 6x52 λεπτά. Μόνο 52 λεπτά από αυτό θα προβληθεί στην αποψινή πρεμιέρα στο LACMA. 
Υπήρξε, αναφέρει, μια προσφορά από το LACMA για την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας. «Σκέφτηκα ότι θα ήταν σωστή η απόφαση για ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ να προβληθεί σε ένα από τα σημαντικά μουσεία των ΗΠΑ και δέχτηκα. Το πρόγραμμά μας για την Τουρκία δεν είναι ακόμα βέβαιο», δηλώνει ο Τούρκος σκηνοθέτης. 
Ο Göksel Gülensoy αποκαλύπτει ότι θέλει να συνεχίσει το ερευνητικό πρόγραμμά του, «γιατί στην περιοχή του Σουλτάναχμετ, όπου βρίσκεται η Αγιά Σοφιά, υπάρχουν πολλά ανεξερεύνητα μέρη».

Ένα εξόδιο ποίημα για τον Αργύρη Ποντικάκη, Θεολόγο εκ Τενέδου (1947-2020)

[Αργύρης Ποντικάκης ο Τενέδιος Χαλκίτης Θεολόγος]


Ποίηση Διονύση Σέρρα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΡΑΦΗ

Μνήμη του φίλου Αργύρη Ποντικάκη, Θεολόγου (1947-2020)
«Πάντων κτημάτων κράτιστόν εστι φίλος σαφής και αγαθός»
(Σωκράτης / Ξενοφώντος Απομνημονεύματα)

Ι
Και τώρα
ίσκιος ανείδωτος κ’ εσύ
-απλά πάλι διδάσκοντας
του κόσμου την παραβολή
ή τ’ άγια της Φιλίας-
νωρίς θα φθάνεις (τακτικά)
από τον Πύργο τον Λευκό
κι από της γνώσης την Πλατεία
πάντα στο φως να συναντάς
της ικεσίας σώματα ‒
για τ’ άριστα της πλάσης
ή για την πάλη να μιλάς
με το κλειδί της διαδρομής
στης Άνοιξης τον κήπο να σε βγάζει.

Η ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Έφτασε σήμερα το πρωί, Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020, στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προκειμένου να προεδρεύσει των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον μήνα Ιούλιο. 
Τον Πατριάρχη υποδέχθηκε ο Ηγούμενος της Χάλκης, Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός. 
Ο Πατριάρχης προσκύνησε στο Καθολικό της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος, απ' όπου και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα. 

7/21/2020

ΣΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

Φωτ. Αρχείου

Συνεδριάζει από αύριο, Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020, στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Πρόκειται για την τακτική συνεδρία του μηνός Ιουλίου, η οποία είθισται να πραγματοποείται στις εγκαταστάσεις της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. 

Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΤΡΩΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΝΑΟ (4-9-1988 / ΒΙΝΤΕΟ)


Ένα βίντεο - ντοκουμέντο παραθέτουμε στη συνέχεια
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος Βαλληνδράς (1915-2008), λειτουργεί στον Πάνσπετο Πατριαρχικό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 1988, συμπροσευχομένου στο Ιερό Βήμα του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πατρών Νικόδημος προσεφώνησε καταλλήλως και με θερμούς λόγους τον Πατριάρχη Δημήτριο, αναφερόμενος ιδιαιτέρως στο πρωτεύθυνον και στην οικουμενικότητα της Μεγάλης Εκκλησίας.
Με τον Μητροπολίτη Πατρών συλλειτούργησαν:
ο αμείμνηστος εφημέριος του Πατριαρχικού Ναού π. Παναγιώτης Τσινάρας και οι Διάκονοι Απόστολος (νυν Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων) και Θεόληπτος (νυν Μητροπολίτης Ικονίου).
Έψαλαν: στον δεξιό χορό ο τότε Λαμπαδάριος Βασίλειος Εμμανουηλίδης και στον αριστερό ο τότε Α΄ Δομέστικος Ιωάννης Χαριατίδης.



Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΑΦΝΟΥΣΙΑΣ ΣΜΑΡΑΓΔΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ (19-7-2020)


Σεβασμιώτατε Μητροπολῖτα Γέρον Χαλκηδόνος κ. Ἀθανάσιε, 
Σεβασμιώτατοι Μητροπολῖται Καλλιουπόλεως καὶ Μαδύτου κ. Στέφανε, καὶ Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρα, 
Θεοφιλέστατε Ἐπίσκοπε Τράλλεων κ. Βενιαμίν, 
Σεβαστοὶ Πατέρες καὶ ἀδελφοί, ἀγαπητοὶ Χριστιανοί, 
Ἤγγικεν ἡ ὥρα καὶ ἡ στιγμὴ τῆς ὑψίστης τιμῆς δι’ ἐμὲ τὸν ἐλάχιστον, τῆς εἰς Ἐπίσκοπον χειροτονίας μου ἐπὶ τῷ ψιλῷ τίτλῳ τῆς πάλαι ποτὲ διαλαμψάσης Ἁγιωτάτης Ἐπισκοπῆς Δαφνουσίας, καὶ ἔτι προσπαθῶ νὰ προσλάβω ὅλην αὐτὴν τὴν εὐλογίαν ποὺ μοῦ ἔλαχε. Συγκλονίζομαι ψυχῇ, σώματι τε καὶ πνεύματι λόγῳ τῆς αἰφνιδίας πνεύσεως τῆς χάριτος τοῦ Παναγίου, Τελεταρχικοῦ καὶ Ζωαρχικοῦ Πνεύματος. 
Ὅσας εὐχαριστίας καὶ ἂν θὰ προσέφερα πρὸς τὴν Αὐτοῦ Θειοτάτη Παναγιότητα, δὲν θὰ ἦτο παρὰ ψήγματα, καὶ οὔτε κἄν ψήγματα χρυσοῦ ἀλλὰ ἄμμου, μέσα εἰς τοὺς ὠκεανοὺς τῶν εὐεργεσιῶν ποὺ μοῦ ἐπεφύλαττε. 
Παναγιώτατε Πάτερ καὶ Δέσποτα, 
"Ἰσαρίθμους γὰρ τῇ ψάμμῳ ὠδάς, ἂν προσφέρωμέν σοι, Βασιλεῦ ἅγιε, οὐδὲν τελοῦμεν ἄξιον, ὧν δέδωκας ἡμῖν" (20ὸς Οἶκος [Υ] Ἀκαθίστου Ὕμνου). 
Τῇ εὐλογίᾳ τοῦ στοργικοῦ Πατρὸς ὅλων ἡμῶν, τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ μας Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, τῇ συνεπικουρίᾳ τῆς Ἁγίας καὶ Ἱερᾶς ἡμῶν Συνόδου καὶ τῇ προσωπικῇ Σας προτροπῇ καὶ προτάσει Σεβασμιώτατε Μητροπολῖτα Γέρον Χαλκηδόνος κ. Ἀθανάσιε, ἔρχεσθε καὶ μοῦ προτάσσετε χεῖραν ἀνατάσεως καὶ ἀναστάσεως τραβώντας με ἀπὸ τὸν γνόφον καὶ τὸ ἔρεβος τοῦ Ἅδου τρόπον τινά, μὲ ἀνορθώνετε καὶ μὲ ἑλκύετε εἰς τὰ μυστήρια καὶ τὸ ἐκθαμβωτικὸν φῶς τῆς κατὰ Χριστὸν τελειώσεως. Ὅπως ὁ ἴδιος ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός καθεύδοντας συντρίβει τὴν φυλακὴν τοῦ Ἅδου, προτάσσοντας χεῖραν ἀναστάσεως εἰς τὸν ἔκπτωτον Ἀδάμ, τὸν ἀνασύρει μὲ φοβερὴ καὶ ἀνίκητον δύναμιν καὶ τὸν ζωοποιεῖ προσφέροντάς του τὴν προπτωτικὴν Παραδεισίαν ἀπόλαυσιν καὶ τελειότητα, εἰς τὴν περίφημον τοιχογραφίαν τῆς Καθόδου εἰς τὸν Ἅδην εἰς τὴν κόγχην τῆς ἁψῖδος τοῦ Ἱεροῦ Βήματος τοῦ Παρεκκλησίου τῆς Μονῆς τῆς Χώρας, τῆς ἀριστουργηματικοτέρας ἴσως εἰκόνος Ἀναστάσεως τῆς Βυζαντινῆς Ἁγιογραφίας. 
Related Posts with Thumbnails