________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/28/2009

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΕΦΕΣΟ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νίκος Μαγγίνας


Ιστορικές και συγκινητικές στιγμές βίωσαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι προσκυνητές στον Ναό της Θεοτόκου στην Έφεσο, όπου τελέσθηκε Εσπερινός το Σάββατο 25 Απριλίου.
Είναι η πρώτη φορά που ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σε Εσπερινό που τελέσθηκε στα ερείπια της Βασιλικής της Θεοτόκου, όπου συνήλθε η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος της Εφέσου (431). Η ατμόσφαιρα ήταν ειδυλλιακή, καθώς έδυε ο ήλιος και το φως εκείνης της ώρας ήταν ιλαρόν.


Στην ομιλία του ο Πατριάρχης, στον ιστορικό αυτό Ναό, αναφέρθηκε στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο, στο νόημά της και τα αποτελέσματά της. Και κυρίως στην καθιέρωση του προσωνυμίου "Θεοτόκος" για την Παναγία Μητέρα του Χριστού και στην λήψη αποφάσεως για την περιφρούρηση του περιεχομένου και της διατυπώσεως του Συμβόλου της Πίστεως, όπως το είχε διαμορφώσει η Β' Οικουμενική Σύνοδος - μορφή η οποία διατηρείται αναλλοίωτη μέχρι σήμερα. Επισήμανε ακόμη ότι οι αιρέσεις και τα σχίσματα στην Εκκλησία δεν τελείωσαν με τις επτά Οικουμενικές Συνόδους, αλλά συνεχίζονται, δυστυχώς, μέχρι και σήμερα.
Η Εκκλησία με τις Συνόδους τις τοπικές ή τις Οικουμενικές «προσπαθεί να προστατεύσει το ποίμνιό της από τις κακοδοξίες και σήμερα. Όλες οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, με επικεφαλής το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, είναι η εγγύηση της γνήσιας και αυθεντικής ορθοδόξου πίστεως. Το Πατριαρχείο μας είναι το συντονιστικό κέντρο της Ορθοδοξίας».


Στον Εσπερινό παρέστησαν οι Μητροπολίτες Τρανουπόλεως Γερμανός και Μυτιλήνης Ιάκωβος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα Φώτιος Ξύδας, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη Χαρά Σκολαρίκου, ο Νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής, Άρχοντας του Οικουμενικού Θρόνου, προσκυνητές από την Μυτιλήνη και Έλληνες αξιωματικοί που υπηρετούν στο κλιμάκιο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη.
Τον Εσπερινό τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής, από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης, με τη συμμετοχή του πατριαρχικού διακόνου Γρηγορίου Φραγκάκη.


Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο (2008) μετά τη Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που συνήλθε στο Φανάρι, πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική επίσκεψη "στα βήματα του Αποστόλου Παύλου", που συμπεριλάμβανε και την Έφεσο. Εκεί προσκύνησαν στο ναό της Θεοτόκου Προκαθήμενοι και εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών αναπέμποντας δέηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails