________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/30/2010

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: "Το Πατριαρχείο μας έχει και επισήμως νομική προσωπικότητα"

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Εμφανώς συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέλαβε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας από τους δικηγόρους του Πατριαρχείου κ.κ. Τζεμ Σοφούογλου και Γιάννη Κτιστάκι, λέκτορα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τον κτηματολογικό τίτλο ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου. Νωρίτερα το έγγραφο είχε επιδοθεί στου δύο νομικούς εκπροσώπους του Πατριαρχείου από τους αρμοδίους του Κτηματολογικού Γραφείου της Πριγκήπου.

Χθες βράδυ κατά τη διάρκεια της δεξιώσεως με την ευκαιρία της σημερινής θρονικής εορτής της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ιστορική αυτή εξέλιξη σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα «δώρο» του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου. Είπε, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης:

"Θα ήταν παράλειψη από μέρους μου εάν δεν ανέφερα εις την αγάπη σας κατ' αυτήν την εύσημον ημέρα και ώρα, ένα μεγάλο γεγονός το οποίον συνέβη σήμερον εις την ζωήν και στην ιστορία της Μητρός Εκκλησίας και της περί αυτής ενταύθα ομογενείας. Αντιλαμβάνεστε ότι εννοώ την έκδοση και την επίδοση εις ημάς του τίτλου ιδιοκτησίας επ' ονόματι του Πατριαρχείου μας, διά το ακίνητον του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου μας (χειροκροτήματα) το οποίο, και μαζί με αυτό το Πατριαρχείο μας και η ομογένεια, πέρασαν τόσο δύσκολα χρόνια, διότι δεν μπορούσαμε να ανεχθούμε την αδικία που μας είχε γίνει τόσα χρόνια αγωνίας αλλά και αγώνων διά την επαναπόκτησιν του μεγαλοπρεπούς αυτού κτηρίου των πατέρων μας, το οποίο μας ανήκει εξ ολοκλήρου και ασυζητητί.

Εχάσαμε όλες τις δίκες εδώ ως γνωστόν, και στο τέλος αναγκασθήκαμε να προσφύγουμε εις το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπου και εδικαιώθημεν.

Η Τουρκική Κυβέρνησις, εν συνεχεία, δεν ήσκησε το δικαίωμα που είχε διά την αναψηλάφιση της δίκης, αλλ' απεδέχθη την απόφαση του Στρασβούργου και ξεκίνησε, εν συνεχεία, όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, οι οποίες και εστέφθησαν σήμερα από την επιτυχία αυτήν, του να έχουμε εις τας χείρας μας από της μεσημβρίας της σήμερον, δια χειρών των νομικών συμβούλων μας και εκπροσώπων μας τον περιπόθητο τίτλο ιδιοκτησίας.

Επαναλαμβάνω και υπογραμμίζω επ' ονόματι του Πατριαρχείου μας, που σημαίνει όχι απλώς ότι επαναποκτούμε το ακίνητό μας, αλλά σημαίνει ότι πλέον το Πατριαρχείο μας έχει και επισήμως νομική προσωπικότητα και έχει δικαίωμα να έχει ακίνητο περιουσία και εαν δεν είχε νομική προσωπικότητα δεν θα ημπορούσε να έχει σήμερα εις τα χέρια του τον τίτλο ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.


Είναι μία ευοίωνος εξέλιξις. Θα ευχόμασταν να μην είχαν οδηγηθεί τα πράγματα εδώ που οδηγήθησαν, διότι ύστερα από τόσα χρόνια αγώνων και αγωνίας καταλήξαμε στον ίδιο παρονομαστή που λέμε. Καταλήξαμε στο να έχουμε και πάλι τον τίτλο ιδιοκτησίας που είχαμε στα χέρια μας και από την περίοδο της Οθωμανικης Αυτοκρατορίας και από την περίοδο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Έχουμε τίτλο ιδιοκτησίας από το 1929 και αδίκως και κακώς αι εφ' ημάς τεταγμέναι αρχαί και ιδιαιτέρως η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ημφισβήτησε αυτόν τον τίτλο ιδιοκτησίας, που το ίδιο Τουρκικό κρατος μας είχε δώσει και οδηγήθημεν στα δικαστήρια, ηδικήθημεν, το δεχτήκαμε, και καταλήξαμε και πάλι, επαναλαμβάνω, εκεί απ' όπου ξεκινήσαμε, αδίκως και ματαίως ...

Τέλος καλό όλα καλά, όπως λέμε. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.

Ας είναι ένα μάθημα και μία υπόμνηση για όλους μας ότι ποτέ δεν πρέπει να απογοητευόμεθα, ποτέ δεν πρέπει να απαισιοδοξούμε, ποτέ δεν πρέπει να καταθέτουμε τα πνευματικά όπλα, αλλά να εξακολουθήσουμε ως ομογένεια και ως Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, να αγωνιζόμεθα και να έχουμε το ίδιο αγωνιστικό φρόνημα και να υπολογίζουμε εις την Πρόνοια του Θεού, η οποία Πρόνοια του Θεού ξεπερνά όλα τα ανθρώπινα εμπόδια, όλες τις ανθρώπινες δυσκολίες, και μας εξάγει εκάστοτε εις αναψυχήν.

Ο Θεός γνωρίζει τους τρόπους, του δρόμους, και τα μονοπάτια, τα οποία δεν μπορούμε εμείς να φανταστούμε.

Και ιδού το αποτέλεσμα για μας που δεν επαύσαμε ουδέ επί στιγμή να ελπίζουμε στην αγάπη και την φιλανθρωπία του Θεού, μέχρι την τελική μας δικαίωση".

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.2 Δεκεμβρίου 2010 - 12:08 π.μ.

    Ο αγώνας του Πατριάρχου και γενικά του Πατριαρχείου μας και της Ομογενείας μας δικαιώθηκαν. Ο τίτλος ιδιοκτησίας που κατέχει πλέον το Πατριαρχείο σχετικά με το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, είναι μιά πραγματικότητα. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει στο νομικό καθεστώς του αιωνίου αυτού θεσμού πού λέγεται Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αυτό όμως μπορεί, να χαρακτηριστεί και ως μιά απάντηση σε όλες εκείνες τις Κασσάνδρες, πού μιλούσαν και μιλάνε ακόμα για το τέλος του Πατριαρχείου. Το Ορφανοτροφείο βρίσκεται πλέον στην κυριότητα του Πατριαρχείου. Αυτό, ας γίνει η αρχή και για την διεκδίκηση όλης της περιουσίας. Αλλά αυτό δείχνει ακόμα και την βαθειά πίστη τόσο του Πατριάρχου, αλλά και όλων των συνεργατών του και όλης της Ρωμηοσύνης προς τον Άγιο Τριαδικό Θεό, την Υπέρμαχο Στρατηγό, και τον Άγιο Ανδρέα, τον και Ιδρυτή της Μητρός Εκκλησίας.
    Παναγιώτατε, μπορεί να κουραστήκατε, μπορεί να απογοητευτήκατε, αλλά ο αγώνας Σας δικαιώθηκε. Προχωρήστε τον δρόμο πού Σας όρισε ο Θεός και η Ιστορία. Εμείς, τα πνευματικά Σας παιδιά, είμαστε κοντά Σας. πολλά τα έτη Σας. Ο Θεός να Σας κρατά σε υγεία, γιατί είστε, όπως ειπώθηκε, ο καταλληλότερος Πατριάρχης στην συγκεκριμένη και δύσκολη εποχή. Η Παναγία και ο Άγιος Ανδρέας να διαφυλάττουν την Μητέρα Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, τους συνεργάτες Σας, και όλη την Ρωμηοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails