________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/22/2013

Πατριάρχης Νεόφυτος: Το Βουλγαρικό Πατριαρχείο θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για εδραίωση της πανορθόδοξης ενότητας


Kωνσταντινούπολη, του Νίκου Μαγγίνα 
"Σήμερα ερχόμαστε στην Μητέρα Εκκλησία, από την οποία πριν από αιώνες δεχθήκαμε τον του Χριστού Σωτήριο Ευαγγελισμό: την Αγία Βάπτιση και το Άγιο Χρίσμα, λειτουργία και δίδαγμα, το φως της Ανατολής και τον Ορθό δρόμο προς τη Βασιλεία του Πατρός". 
Με τα λόγια αυτά, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος απευθύνθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Ιεραρχία του Οικουμενικού Θρόνου, κατά την πρώτη επίσημη υποδοχή Αυτού και της Τιμίας Συνοδείας του στην Ιερή Καθέδρα της Πρωτόθρονης και Μαρτυρικής Μεγάλης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. "...σήμερα εκ νέου μαρτυρούμε για την ενότητα της ορθόδοξης πίστης και σε εκπλήρωση της αιώνιας εντολής για την αποστολή της Εκκλησίας: πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και η μαρτυρία μας είναι αληθινή επειδή πηγάζει από τα βάθη της καρδιάς μας, διότι «εκ γαρ του περισσεύματος της καρδίας το στόμα λαλεί", πρόσθεσε ο νέος Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε: "Σε έκφραση αυτής της κοινής ζωής και της κοινής μας μαρτυρίας το Βουλγαρικό Πατριαρχείο πάντα υποστήριζε και θα συνεχίσει να υποστηρίζει σε δια-εκκλησιαστικό επίπεδο όλες τις προσπάθειες για εδραίωση της πανορθόδοξης ενότητας και εξύψωση της φωνής της Οικουμενικής Ορθοδοξίας". 
Ακολουθεί η ομιλία που εκφώνησε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος κατά την υποδοχή του στο Φανάρι την περασμένη Παρασκευή.


Παναγιότατε και λίαν αγαπητέ εν Χριστώ Αρχιποιμένα της ενδόξου Οικουμενικής Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, 
Με ανείπωτη συγκίνηση και ενθουσιασμό ερχόμαστε σήμερα στην Έδρα Σας, για την δική μας – προορισμένη από την ιερά παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας – ειρηνική επίσκεψη! Για εμάς αυτή η επίσκεψη είναι ακόμη πιο ενθουσιώδης, επειδή σήμερα ερχόμαστε στην Μητέρα Εκκλησία, από την οποία πριν από αιώνες δεχθήκαμε τον του Χριστού Σωτήριο Ευαγγελισμό: την Αγία Βάπτιση και το Άγιο Χρίσμα, λειτουργία και δίδαγμα, το φως της Ανατολής και τον Ορθό δρόμο προς τη Βασιλεία του Πατρός. Πιστοί στις διαθήκες των προκατόχων μας, κατά τους οποίους – σύμφωνα με τα λόγια του Αποστόλου –είμαστε προορισμένοι με λόγια και με έργα την πίστη να μιμούμαστε, σήμερα εκ νέου μαρτυρούμε για την ενότητα της ορθόδοξης πίστης και σε εκπλήρωση της αιώνιας εντολής για την αποστολή της Εκκλησίας: πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού  και του Αγίου Πνεύματος και η μαρτυρία μας είναι αληθινή επειδή πηγάζει από τα βάθη της καρδιάς μας, διότι «εκ γαρ του περισσεύματος της καρδίας το στόμα λαλεί».
Με μεγάλη χαρά διαπιστώνουμε ότι οι σχέσεις της ειρήνης και αγάπης συνεχίζουν κατά τον ίδιο τρόπο να είναι ισχυρές και να ενώνουν τις εκκλησίες μας στην κοινή εν Χριστώ ζωή μας, ακολουθώντας την εντολή του Θεού: εάν υμείς μείνητε εν τω λόγω τω εμώ, αληθώς μαθηταί μου εστε. Σε έκφραση αυτής της κοινής ζωής και της κοινής μας μαρτυρίας το Βουλγαρικό Πατριαρχείο πάντα υποστήριζε και θα συνεχίσει να υποστηρίζει σε δια-εκκλησιαστικό επίπεδο όλες τις προσπάθειες για εδραίωση της πανορθόδοξης ενότητας και εξύψωση της φωνής της Οικουμενικής Ορθοδοξίας. Ζούμε σε δύσκολες εποχές όπου ο κόσμος όλο και περισσότερο έχει ανάγκη τις σωτήριες αλήθειες και καθοδήγηση της Εκκλησίας. Ιερό καθήκον μας είναι κάθε μέρα να διδάσκουμε τον αληθινό δρόμο του Θεού και ως αληθινοί μαθητές του Χριστού, πιστοί στην υπόσχεση, να αναγγέλλουμε το θάνατο του Κυρίου, άχρις ου αν έλθῃ να εργαζόμαστε ακούραστα, έτσι ώστε όλοι να ακούσουν τη σωτήρια φωνή του Χριστού και να είναι «ένα Ποίμνιο και ένας Ποιμήν»
Παναγιότατε, 
Σε έκφραση της αμετάβλητης εν Χριστώ αγάπης, που από πάντα ενώνει τις εκκλησίες μας, δεχθείτε προσωπικά εξ ονόματός μου και εξ ονόματος της Ιεράς Συνόδου, του κλήρου και του λαού της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τις εγκάρδιες ευχές υπέρ υγείας, πνευματικής δύναμης και ποιμενικής σοφίας στο ευλογημένο ποιμενικό έργο Σας! Πιστεύουμε ότι κάτω από τις ακατάπαυστες φροντίδες της πρώτης μεταξύ ίσων Καθέδρας της Νέας Ρώμης θα παραμείνει η ίδια εύφορη Πηγή της αληθινής διδασκαλίας του Χριστού, και αμετάβλητος παράγοντας της ορθόδοξης και παγχριστιανικής ενότητας. Ο Θεός της ειρήνης και αγάπης να είναι μετά πάντων ημών. Αμήν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails