Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
Την απόφαση του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου να ανακηρύξει επίτιμο Διδάκτορά του τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ανακοίνωσε την Τρίτη στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Gülay Barbarosoğlu.
Η Τούρκισσα Ακαδημαϊκός ήλθε το πρωί στο Φανάρι, συνοδευόμενη από τους Καθηγητές, Dr. Dilek Çalgan, Γενικό Γραμματέα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Περιβαλλοντολογίας Dr Orhan Yenıgün και από τον Έλληνα επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ευάγγελο Κεχριώτη.
Κατά τη διάρκεια της κατ΄ ιδίαν συνάντησής τους με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ανήγγειλαν την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου-σταθμό στα ακαδημαϊκά χρονικά της χώρας - να τον ανακηρύξουν επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου. Αιτιολογώντας την απόφασή τους αυτή οι Πρύτανις και Καθηγητές κατέθεσαν τον βαθύ και ειλικρινή σεβασμό τους προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, τον οποίον χαρακτήρισαν ως προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας, με αξιόλογη δράση και προσφορά σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στα θέματα περιβάλλοντος.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ιστορική κίνηση από πλευράς του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, καθώς είναι πρώτη φορά που Τουρκικό Πανεπιστημιακό ίδρυμα αποφασίζει και μάλιστα ομόφωνα την ανακήρυξη Οικουμενικού Πατριάρχου ως επίτιμου Διδάκτορός του. Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο των εορτασμών των 150 ετών από την ίδρυσή του Πανεπιστημίου.
Η επίσημη απονομή της τιμητικής διακρίσεως στον Οικουμενικό Πατριάρχη θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή στις 19 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου.
Σημαντική και πρωτόγνωρη απόφαση Τουρκικού Πανεπιστημίου, να ανακηρύξει σε επίτιμο Διδάκτορα τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κύριο Βαρθολομαίο. Την στιγμή πού δεκάδες Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο έχουν ανακηρύξει τον Πατριάρχη μας σε επίτιμο Διδάκτορα, τα Τουρκικά Πανεπιστήμια δεν έκαναν καμία κίνηση. Και να τώρα πού το γνωστό Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, κάνει αυτήν την κίνηση. Η απόφαση αυτή δείχνει, ότι ο πνευματικός κόσμος της Πόλεως και γενικά της Τουρκίας, καταλαβαίνει πώς ο Πατριάρχης του Γένους, και στο πρόσωπό του όλη η Ομογένεια, όλη η Ρωμηοσύνη, δεν αποτελούν κίνδυνο, αλλά αποτελεούν ένα κομμάτι της χώρας πού μπορεί να προσφέρει πολλά. Ο Πνευματικός κόσμος της Τουρκίας, επιτέλους κατάλαβε πώς ο Πατριάρχης, το Πατριαρχείο αλλά και οι Ρωμηοί, είναι οι άνθρωποι και ο Θεσμός πού με την μεγάλη ιστορία, με την συνεχή παρουσία τους εκεί στην Πόλη εδώ και χιλιάδες χρόνια, αποτελούν ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας. Ο πνευματικός κόσμος, αντιλαμβάνεται πώς ο Πατριάρχης μας με την εμβέλειά του, με την προσωπικότητά του, γίνεται ένας κήρυξ της ενότητος, της καταλλαγής και της συμφιλιώσεως των λαών. Μακάρι το παράδειγμα του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου να το ακολουθήσουν και άλλά ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τουρκίας. Παναγιώτατε πάτερ και Δέσποτα, η κίνηση αυτή τιμά όχι μόνο εσάς, αλλά και τον αιωνόβιο θεσμό της Μητρός Εκκλησίας, και όλο το Γένος των Ρωμηών. Οι κόποι και οι θυσίες σας, φαίνεται πώς βγάζουν καρπούς. Συνεχίστε, και όλοι εμείς τα παιδιά σας όπου γής, θα ευχόμαστε ο Θεός να σας κρατά σε υγεία, πρό δόξα του Αγίου ονόματός Του, πρός δόξα της Αγίας Του Μεγάλης Εκκλησίας, πρός δόξα του ευσεβούς Γένους μας.
ΑπάντησηΔιαγραφή