________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/11/2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΕΛΓΙΟΥ - 9/10 Σεπτεμβρίου 2017 (ΦΩΤΟ)

Ι. Μητρόπολις Βελγίου

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ASTEN ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ
Παρουσίᾳ πλήθους πιστών και κληρικών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τῃ εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή στο Asten της Ολλανδίας. Πιστοί από όλη την Επαρχία της Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, καθώς και από τις γειτονικές περιοχές της Γερμανίας κατέφθασαν για να συνεορτάσουν την Ιερά Πανήγυρη. 
Με κατάνυξη και απλότητα τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου και Έξαρχο Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρα, με την συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Έντμοντον κ. Ιλαρίωνα και κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως στο κατάμεστο από προσκυνητές Καθολικό της Ιεράς Μονής. 
Το θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου αναφερόμενος στην Ευαγγελική περικοπή της εορτής του Γενεθλίου της Παναγιάς μας. Ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων: «Βλέπετε, αγαπητοί μου, ότι η πνευματική ζωή δεν είναι μία τυπική υπόθεση. Δεν είναι η επιφάνεια του ανθρωπίνου βίου. Είναι η ζωή της αναζήτησης του Χριστού, είναι η ζωή της λειτουργικής εμπειρίας, είναι η ζωή του μυστηριακού βιώματος μέσα στο Σώμα της Εκκλησίας. Αυτή τη ζωή να επιλέξουμε, για να καταξιώσουμε τον πνευματικό μας αγώνα και τον εκκλησιαστικό μας βίο». 
Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ετέλεσε την καθιερωμένη αρτοκλασία, ενώ μετά το πέρας αυτής ευχαρίστησε όλους για τον κόπο που έκαναν να παρευρεθούν στην Ιερά Μόνη, η οποία είναι μια όαση πνευματική γεμάτη από τη χάρη της Παναγίας μέσα στον σύγχρονο κόσμο.
Στη συνέχεια ευχαρίστησε το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Ιλαρίωνα και όλους τους παρευρισκόμενους κληρικούς και ιδιαιτέρως τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Σεβαστιανό Λάτσα, κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, καθώς και τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρεσβύτερο κ. Gabriel Bogdan κληρικό του Πατριαρχείου Ρουμανίας στο Βέλγιο. Δεν παρέλειψε να συγχαρεί την Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής, Γερόντισσα Ιωάννα, και τις άλλες μοναχὲς για το σπουδαίο και θεάρεστο έργο τους. Στη συνέχεια ευχήθηκε σε όλους να είναι γεμάτοι με την χάρη της Παναγιάς.
Ακολούθως ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας ετέλεσε, παρουσίᾳ όλων των μοναζουσών και προσκυνητών Τρισάγιο για τη μακαριστή Γερόντισσα Μαρία. 
Ακολούθησε Δεξίωση για όλους τους προσκυνητές.


Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΚΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΝΕΟΥ ΔΙΑΚΟΝΟΥ 
Με την πρέπουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Γενεθλίου της Θεοτόκου στην Πολωνική Ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου στις Βρυξέλλες. 
Πιστοί κυρίως Πολωνικής καταγωγής καθώς και από άλλες ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως ένωσαν τις προσευχές τους κατά τη Θεία Λειτουργία την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017. Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρου, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, συμπαραστατουμένου από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Έντμοντον κ. Ιλαρίωνα (Καναδά – Οικουμενικον Πατριαρχείον), τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερον του Οικουμενικού Θρόνου κ. Dominique Verbeke, Ιερατικώς Προϊστάμενον της Ενορίας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Γάνδης, τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερον κ. Heikki Huttunen, Γενικόν Γραμματέα της CEC, τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερον κ. Ιωάννη Λύκο, ο οποίος είναι και ο πνευματικός πατέρας του νεοχειροτονουμένου, τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερον κ. Κωνσταντίνο Κενανίδη, τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Pawel Cecha Ιερατικώς Προϊστάμενον του Ιερού Ναού, τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Αθανάσιο Τοπαρλάκη, και από τους Ιερολ. Διακόνους Βαρνάβα Genbrugge και Γεώργιο Τζατζάνη. 


Τον Θείο λόγο εκήρυξε ο φιλοξενούμενος Επίσκοπος κ. Ιλαρίων, αναφερθείς στη Θεομητορική Εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου και τις προεκτάσεις που έχει στη ζωή μας.  
Στη συνέχεια κατά τη διατεταγμένη στιγμή της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας προέβη στη εις διάκονο χειροτονία του κ. Filip Boone. Στο λόγο του προς το υποψήφιο διάκονο ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι θα πρέπει να άρει τον σταυρό του και να ακολουθήσει το Χριστό. Είπε χαρακτηριστικά: «Αυτός ο οποίος θέλει να είναι κοντά στο Χριστό πρέπει και να ξέρει να σηκώνει το σταυρό του. Δεν μπορεί να υπάρξει Σταύρωση χωρίς να ακολουθήσει η Ανάσταση, δεν υπάρχει απελευθέρωση χωρίς να υπάρξουν δάκρυα. Ο Γολγοθάς δεν είναι ένας τόπος καταδίκης αλλά το βαπτιστήριο της κάθαρσης και σύμβολο της Αναστάσεως. Ο Σταυρός θα είναι το στήριγμα σου». Ο Σεβασμιώτατος στη συνέχεια τον διαβεβαίωσε ότι θα παραμένει στο πλευρό του, όπως φυσικά και η σύζυγός του και τα παιδιά του, καθώς και όλοι αυτοί τους οποίους θα κληθεί να διακονήσει στην ενορία του Αγίου Γεωργίου στο Dilbeek, μαζί με τον πνευματικό του νέου διακόνου, π. Ιωάννη Λύκο. 


Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας ευχαρίστησε τον φιλοξενούμενο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Ιλαρίωνα για την επίσκεψη του στη Μητρόπολη Βελγίου και την όμορφη ομιλία που εκφώνησε στους πιστούς, τους παρευρισκομένους κληρικούς και την εξαίσια χορωδία από την Πολωνία η οποία, απέδωσε τους ύμνους του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, όχι μόνο στην ομιλούμενη γλώσσα τους, αλλά και στα ελληνικά και σε πολλές άλλες γλώσσες. Δεν παρέλειψε βέβαια να ευχαριστήσει και τον π. Pawel για την εξαίρετη οργάνωση της Ενορίας και να τονίσει την καλή συνεργασία που έχουν. 
Αναφέρθηκε στην τελευταία επίσκεψή του στην Πολωνία, επ’ ευκαιρία της μεγάλη εορτής στην Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Γκραμπάρκα και για την φιλοξενία και αγάπη του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα. 
Τέλος απηύθυνε τις θερμότερες ευχές του στον νέο Διάκονο Filip Boone, ο οποίος είναι έγγαμος κληρικός και απόφοιτος του Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας «Απόστολος Παύλος» της Ιεράς Μητροπόλεως. 
Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση με παραδοσιακά εδέσματα και τραγούδια από την Πολωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails