Πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη η 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μικρασιατικών Συλλόγων «Καλώς Ανταμωθήκαμε» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας και η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) το Σαββατοκύριακο, 30/6-1/7 2018.
Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου προς την Συνάντηση και στο τέλος αυτούσιο το Πατριαρχικό μήνυμα:
«Επαινούμε κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στη μελέτη της ιστορίας του Γένους μας και τη διάσωση του πατρογονικού μας πολιτισμού. Η τόνωση της ιστορικής μνήμης και η καλλιέργεια των παραδόσεων μας αποτελεί τη μόνη οδό για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης που οδηγεί στη ομογενοποίηση λαών και πολιτισμών.
Η διάσωση της ταυτότητας μας εξαρτάται αυτή την κρίσιμη περίοδο από το πως θα μεταφέρουμε στη νέα γενιά, τη συνείδηση του χρέους, της σπουδαιότητας να παραμείνουμε πιστοί στις αξίες του Γένους και της Ορθοδοξίας. Πρέπει οι νέοι να γνωρίσουν τις περιπέτειες και τους αγώνες, την πίστη και την ευσέβεια, το ήθος και τον πολιτισμό, τον τόπο και τον τρόπο του βίου των προγόνων μας, τα οποία διέσωσαν το Γένος μας και του έδωσαν μια μοναδική ταυτότητα παγκόσμιας εμβέλειας.
Ευλογούμε το πολύτιμο έργο της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και τις πρωτοβουλίες της για την διαφύλαξη του πολιτισμού της Μικράς Ασίας και Ανατολικής Θράκης.
Η 2η Πανελλήνια Συνάντηση αποτελεί ευκαιρία επικοινωνίας, συνάντησης πρόσωπο με πρόσωπο των Προσφυγικών Συλλόγων, αλλά και συνέχιση του καλού αγώνα για τα αιτήματα τους, ιδιαίτερα για την δημιουργία ενός μεγάλου μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής στην πρωτεύουσα της Ελλάδος.
Εμείς στο Φανάρι, συνεχίζουμε καθημερινά τις προσπάθειες μας για την διάσωση της χριστιανικής κληρονομιάς στις εκκλησίες της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, σας συγχαίρουμε και σας καλούμε να επισκέπτεστε την ευλογημένη γη των προγόνων μας. Πατρικές ευχές, την Πατριαρχική ευλογία, την χάρη και το έλεος του Θεού σε όλους τους συμμετέχοντες της Συνάντησης.»
Κατάλογος Μικρασιατικών Συλλόγων https://2022mikra-asia.blogspot.com
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πλέον πολλοί οι μικρασιατικοί σύλλογοι που παίρνουν θέση στο ερώτημα 2022 Έτος Προσφυγικής Μνήμης ή Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού;
Οι (έως τώρα) Μικρασιατικοί Σύλλογοι ζητούν το 2022 να ανακηρυχθεί:
50 σύλλογοι ως -> Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού
3 σύλλογοι -> Έτος Μικρασιατικού και Ανατολικοθρακιωτικου Ελληνισμού
1 σύλλογος -> Μικρασιατών και Γενοκτονία τους
1 σύλλογος -> Ελληνισμού της Ανατολής
4 σύλλογοι -> Μικρασιατικής Μνήμης
1 σύλλογος -> Έτος Ξεριζωμού Μικρασιατών 1922-2022
1 σύλλογος -> Έτος Προσφυγικής Μνήμης
1 σύλλογος -> επετειακό για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή
Περισσότερα εδώ: Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας https://www.facebook.com/groups/299688290162971
Και ακόμα είμαστε στην αρχή.
Δεκάδες είναι οι σύλλογοι που έχοντας λάβει γνώση των γεγονότων μας ενημέρωσαν ότι θα καταθέσουν την πρόταση τους μετά από συζήτηση με το Δ.Σ. του συλλόγου τους.
Η γεωγραφική κατανομή των συλλόγων από τους οποίους έχουμε μέχρι στιγμής τις προτάσεις τους:
4 σύλλογοι από νησιά του Αιγαίου πελάγους
8 σύλλογοι από Θράκη και Ανατολική Μακεδονία
17 σύλλογοι από Κεντρική Μακεδονία
3 σύλλογοι από Δυτική Μακεδονία
1 σύλλογος από Θεσσαλία
5 σύλλογοι από Στερεά Ελλάδα
15 σύλλογοι από Αθήνα, Πειραιά, υπόλοιπο Αττικής
6 σύλλογοι από Πελοπόννησο
3 σύλλογοι από Κρήτη
Στις επόμενες μέρες αναμένονται πολλοί περισσότεροι. Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι που βγήκαν μπροστάρηδες ενημερώνουν για αυτή την πρωτοβουλία και εμείς γινόμαστε αρωγοί στη προσπάθεια τους.
Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.
Κατάλογος Μικρασιατικών Συλλόγων https://2022mikra-asia.blogspot.com