________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/25/2009

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ Μilliyet


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

"To οξυγόνο μας εξαντλείται"
"Το βαθύ κράτος δεν την ανοίγει"


Με τους χαρακτηριστικούς αυτούς τίτλους, παρουσιάζεται η συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, στην οποία εκφράζει με ξεκάθαρο τρόπο, με ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές, την αγωνία του, τις ανησυχίες του και τους προβληματισμούς του, για τις αδικίες που έχει υποστεί εδώ και δεκαετίες το Πατριαρχείο και η Ρωμαίϊκη Κοινότητα.
Αναφέρεται στον Πρωθυπουργό Ερντογάν λέγοντας ότι η γνωριμία τους ξεκινά από την εποχή που ήταν Δήμαρχος, υπενθυμίζοντας την συνάντηση που είχε μαζί του τον Δεκαπενταύγουστο, στο γεύμα στο νησί της Πριγκήπου, και στις επισκέψεις του Πρωθυπουργού στο Ορφανοτροφείο και στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, υπογραμμίζοντας: "Μας ετίμησε και μας χαροποίησε. Μας έδωσε ευχάριστα μηνύματα. Τώρα περιμένουμε τη συνέχεια".
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δηλώνει ότι όσα είπε στη συνέντευξη του στο CBS «είναι αλήθεια» και εξηγεί τη σημασία της επίμαχης απάντησης του στο ερώτημα του αμερικανού δημοσιογράφου, εάν αισθάνεται «σταυρωμένος». Υπενθυμίζει τα σχέδια δολοφονίας του και επαναλαμβάνει ότι «η μη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του Πατριαρχείου».


Ο Πατριάρχης εξεγείρεται, σημειώνει η δημοσιογράφος Ασλί Αιντιντάσμπας, στο άκουσμα της θέσης που διατυπώνεται συχνά ότι «θα ικανοποιήσουμε το Πατριαρχείο μόνο στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας με τους Τούρκους της δυτικής Θράκης».
Μας έχουν αιχμάλωτους του Κυπριακού και της μειονότητας της δυτικής Θράκης σημειώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφερόμενος στο ζήτημα της αμοιβαιότητας που θέτει κατά καιρούς η Άγκυρα.
«Η αμοιβαιότητα δεν έχει λογική για την επαναλειτουργία της Σχολής. Ως τούρκοι υπήκοοι ζητούμε τα δικαιώματά μας. Το ποίμνιό μας λιγόστεψε λόγω των γεγονότων των προηγούμενων δεκαετιών».
«Η Σχολή άνοιξε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην εποχή του Ατατουρκ ήταν ανοικτή. Γιατί δεν την έκλεισε τη Σχολή ο Ατατούρκ; Δεν την έκλεισε ο Ινονού. Ούτε και ο Μεντερές. Την έκλεισαν άδικα το 1971. Η Λωζάνη μας δίνει αυτό το δικαίωμα», σημειώνει στη συνέντευξή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης και τονίζει: «Το βαθύ κράτος δεν την ανοίγει».


Επαναλαμβάνει δε ότι οι δύο τελευταίοι υπουργοί Παιδείας έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για την επαναλειτουργία της Σχολής, η οποία όπως έχουν οι ίδιοι πει θα μπορούσε να ανοίξει αμέσως.
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης επισημαίνει ότι ακούγοντας διάφορες λύσεις για την επαναλειτουργία της Σχολής και εκφράζει το παράπονο ότι κανείς ως τώρα δεν ρώτησε την άποψή του και τονίζει: "Το βαθύ κράτος δεν το θέλει κατά πάσα πιθανότητα".

«Ο Ερντογάν ασχολείται περισσότερο από άλλους πολιτικούς»

«Στην πραγματικότητα μεταξύ των πολιτικών που ασχολήθηκαν περισσότερο με τα ζητήματά μας είναι ο σημερινός Πρωθυπουργός. Ο Ερντογάν, σε σχέση με άλλους ενδιαφέρεται περισσότερο. Είναι θαρραλέος και καλών διαθέσεων. Κάνει τολμηρά ανοίγματα προς τους Αρμενίους, τους Κούρδους, του Αλεβίτες, κάνει θαρραλέα βήματα. Αυτά για την Τουρκία είναι χρήσιμα πράγματα. Είμαστε σίγουροι ότι θα έρθει και η δική μας σειρά».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, που προκάλεσε αντιδράσεις στην Τουρκία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τονίζει : «Ό,τι έχω πει στο CBS είναι αλήθεια. Η σταύρωση έχει μεταφορική έννοια».


Και στο σημείο αυτό ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θυμίζει την σταυρική πορεία του Πατριαρχείου και της Ομογένειας της Πόλης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις χειροβομβίδες που ρίχθηκαν στον Πατριαρχικό Οίκο, αλλά και στα σχέδια της Εργκενεκόν και της υπόθεσης «Κλουβί» που αποκάλυψαν πρόσφατα οι Αρχές.
«Ήθελαν να με σκοτώσουν, αν αυτό δεν είναι να σε σταυρώνουν, τι είναι;» διερωτάται ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Και αναφέρεται στις καταστροφές τάφων, στα κατειλημμένα ιδρύματα (mazbut), στα γεγονότα του ’55 αλλά και στα τάγματα εργασίας της δεκαετίας του ’40.

1 σχόλιο:

  1. Ο Πατριάρχης δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πιο δυνατή εικόνα από τη σταύρωση για περιγράψει όσα ζει καθημερινά το Πατριαρχείο. Είναι επιτέλους καιρός να αλλάξουν τα πράγματα για όλες τις κοινότητες που καλά κάνουν και επιμένουν να ζουν στον τόπο τους.
    Θεοδότα Νάντσου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails