________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/27/2020

ΜΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΤΥΠΙΑ ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο χοροστατών Αρχιερεύς στον Όρθρο είθισται να ψάλλει τις Καταβασίες. 
Από τα Τυπικά προκύπτει πως πρόκειται για νεώτερη συνήθεια, αφού οι Καταβασίες ψάλλονταν από τους χορούς. Πάντως και στον Πατριαρχικό Ναό αν ο Πατριάρχης δεν ψάλλει τις Καταβασίες, αυτές ψάλλονται από τον δεξιό χορό. 
Στην Μητρόπολη Πατρών αυτές τις μέρες παρατηρήθηκε μια άνευ προηγουμένου παρατυπία, η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή λόγω των απευθείας μεταδόσεων των σχετικών Ακολουθιών. 
Ο σεβαστός ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, χοροστάτησε στον Όρθρο στον Ι. Ναό Αγίου Γρηγορίου Λουσικών και τις Καταβασίες έψαλε ένας διάκος (sic), καθήμενος πλησίον του. Ο ίδιος διάκος άρχισε τις Καταβασίες και την επόμενη ημέρα, Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας, χοροστατούντος και πάλι του αγίου Φιλαδελφείας. 
Εάν για κάποιο λόγο δεν ήθελε να πει τις Καταβασίες ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας, τότε θα έπρεπε να τις πει, κατά την τάξιν, ο δεξιός χορός, όχι ένας διάκος. Με αυτόν τον τρόπο ο Σεβ. Μητροπολίτης φάνηκε οιονεί συγχοροστατών, χοροστατούντος του …διακόνου! Κι ακόμα με ποια εξουσία ένας διάκος ακυρώνει τους ψάλτες; 
Ποιος φέρει την ευθύνη είναι γνωστό. Αλλά αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι η απίθανη αταξία που παρατηρείται πλέον στην Λειτουργική ζωή της Εκκλησίας και ο κατήφορος δεν έχει τέλος… Φυσικά η αυθαιρεσία θριαμβεύει! Οι λίγοι …ρομαντικοί ας επισημαίνουμε τέτοιες παρατυπίες που κανονικά είναι κολάσιμες.

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια για την επισήμανση! Είναι γνωστό ένα γεγονός εδώ στη Σάμο, που αναφέρεται επισης και στα απομνημονευματα του Αγγ. Βουδούρη, όταν ο τότε Μητροπολίτης Σάμου Αθανάσιος Καποραλης, καλλιφωνοτατος και μουσικολογιωτατος, χοροστατησε στον Πατριαρχικού Ναό, κατά τα συνηθισμένα εδώ στην Ελλάδα, άρχισε να ψάλλει τις Καταβασιες. Αμέσως ο Ι. Ναυπλιωτης τον διέκοψε και τις εψαλλε αυτός, καθότι αυτή είναι η παράδοση και ειδικά στον Π. Ναό. Καλό είναι να μην ξεφεύγουμε από την παράδοση, αλλά να την τηρούμε ολοι όσο γινεται περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails