________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/10/2020

Οικουμενικός Πατριάρχης: Εμείς συνεχίζουμε να αγκαλιάζουμε όλους, εχθρούς και φίλους, με την αγάπη μας, με την προσευχή μας και με την κατανόησή μας


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ 
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας 
Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Η Α.Θ.Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Κυριακής, 9 Αυγούστου 2020, χοροστάτησε στον Ι.Ναό Παναγίας Κουμαριώτισσας, της Κοινότητας Νεοχωρίου, κατά την Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, η Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ. Δανάη Βασιλάκη και πλήθος πιστών. 
Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στο αρχοντικό Νιχώρι του Βοσπόρου για να συναντηθεί και να συμπροσευχηθεί με τα μέλη της Κοινότητας. 
“Αυτές οι Παρακλήσεις του Δεκαπενταυγούστου είναι μία ευλογημένη κατά πάντα περίοδος του λειτουργικού έτους και την περιμένουμε εμείς οι Ρωμηοί Ορθόδοξοι με ιδιαίτερη νοσταλγία και προσμονή διότι μας δίδει την ευκαιρία να εκφράσουμε προς την ιερά μορφή της Παναγίας την ευγνωμοσύνη μας διότι έφερε τον Σωτήρα του κόσμου επί της γης. Αλλά είναι και η ευκαιρία να συναντώμεθα και να κοιταζόμαστε εις τα μάτια, όπως έλεγε και ο μεγάλος προκάτοχός μου Πατριάρχης Αθηναγόρας. Και αυτό το κοίταγμα εις τα μάτια έστω και σιωπηλά, χωρίς λόγια, σημαίνει πάρα πολλά. Ενισχύει τους δεσμούς που υπάρχουν – και πρέπει να υπάρχουν – μεταξύ μας, διότι αποτελούμε μία μεγάλη οικογένεια και είμεθα αδελφοί μεταξύ μας”. 


Με αφορμή τον 142ο ψαλμό, που ανέγνωσε στην αρχή της Παρακλήσεως, και σε κάποιο σημείο του αναφέρει, “καὶ ἐν τῷ ἐλέει σου ἐξολοθρεύσεις τοὺς ἐχθρούς μου”, ο Πατριάρχης είπε: 
“Είναι ένα κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης, ένα κείμενο του Προφητάνακτος Δαβίδ, όπως είναι όλοι οι ψαλμοί. Εαν ήταν ένα κείμενο της Καινής Διαθήκης δεν θα υπήρχε αυτή η έκφρασις, η ευχή και η προσευχή προς τον Κύριον να εξολοθρεύσει τους εχθρούς μας, διότι μετά τον Νόμον της Παλαιάς Διαθήκης ήλθε η χάρις της Καινής Διαθήκης. Και μέσα στο πλαίσιο της χάριτος της Καινής Διαθήκης εμείς είμεθα πιστοί του Χριστού, ο οποίος μας είπε να αγαπούμε τους εχθρούς μας και όχι να ευχόμεθα για την εξολόθρευσή τους. Έχουμε εχθρούς, δεν είναι ότι δεν έχουμε, και πολλούς μάλιστα. Ακόμη μόλις προ ημερών ο άγιος Δράμας, ομίλησε για τους – δεν θα έλεγα για τους εχθρούς, αλλά για τα αγνώμονα τέκνα της Μητρός Εκκλησίας, και ήθελε να πει ότι οι εχθροί δεν ειναι μόνον αυτοί οι δεδηλωμένοι τους οποίους ξέρουμε ότι είναι εχθροί μας, αλλά είναι και οι ευεργετηθέντες από το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, τα έκγονά του, τα πνευματικά του έκγονα, τα οποία “εκίνησαν την πτέρναν, κατά του ευεργέτου”. Λοιπόν, έχουμε και αγνώμονα τέκνα, αλλά τους αγκαλιάζουμε όλους με αγάπη. Ξέρετε ότι εξ αφορμής του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου το Πατριαρχείο της Μόσχας διέκοψε την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δηλαδή με την Μητέρα του Εκκλησία. Όμως το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν διέκοψε την κοινωνία με την Εκκλησία της Ρωσίας. Ακόμα σήμερα το πρωί χοροστατώντας στον Άγιο Παντελεήμονα, στον Γαλατά, μνημονεύσαμε τον Πατριάρχη Κύριλλο της Μόσχας. Εμείς συνεχίζουμε να αγκαλιάζουμε όλους, εχθρούς και φίλους, με την αγάπη μας και με την προσευχή μας και με την κατανόησή μας. Και με την ευχή να γίνουν καλύτεροι, όχι μόνον απέναντί μας, αλλά απέναντι του εαυτού τους, διότι αυτός που δεν έχει αγαθά αισθήματα, αυτός που πολεμάει τους άλλους, αυτός δεν έχει ποτέ γαλήνη και ηρεμία μέσα στην ψυχή του, και είναι διαρκώς ένας δυστυχής άνθρωπος”. 


Ο Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο συνεχές ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας για το άμεσο ποίμνιό της στην Πόλη, και για τη μέριμνά της προς κάθε πιστό, ανεξαρτήτως της εθνικής του καταγωγής. Όπως είπε, το Πατριαρχείο φροντίζει για την εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών και την πνευματική στήριξη των Ρουμάνων, Ουκρανών, Ρώσων, Μολδαβών, Γκαγκαούζων και, πιο πρόσφατα, των Γεωργιανών, Χριστιανών Ορθοδόξων πιστών, που ήρθαν ως μετανάστες και διαβιούν πλέον μόνιμα στην Πόλη, αποτελώντας ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας. 
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίο, Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου, στον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Κοινότητας, Αρχιμ. Αγαθάγγελο, Αρχειοφύλακα των Πατριαρχείων, ο οποίος τέλεσε και την Ακολουθία, και προς τον Άρχοντα Μ. Χαρτοφύλακα κ. Παντελεήμονα Βίγκα, Πρόεδρο της Εφοροεπιτροπής του Ι.Ν. Παναγίας Κουμαριώτισσας, για το έργο που πραγματοποιούν, αλλά και για τις πολιτιστικές δράσεις που διοργανώνουν κάθε χρόνο στην Κοινότητα. 


Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο καλωσόρισε με εγκάρδιους λόγους ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως, ο οποίος τον ευχαρίστησε που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Κοινότητας να έλθει στο αρχοντικό Νιχώρι. Ο Μητροπολίτης κ. Ειρηναίος υπενθύμισε ότι σε αυτό, το πιο όμορφο χωριό του Βοσπόρου, επέλεξε να παραμείνει για περίπου τρία χρόνια, στον πηγαιμό για την δική του Ιθάκη, ο Αλεξανδρινός και ταυτόχρονα Νιχωρίτης ποιητής Κωνσταντίνος Καβαφης, ο οποίος σε ποίημά του αναφέρει ότι οι Παρακλήσεις στην Παναγία έχουν άλλη χάρη στο Νιχώρι. Σε άλλο σημείο της προσφωνήσεώς του αναφέρθηκε στα “Θεοτόκεια”, που, όπως είπε, είναι ένα φεστιβάλ προσανατολισμένο στην ανάδειξη της ιστορίας του πολιτισμού και της σύγχρονης παρουσίας της Ρωμαίηκης Κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία ζει επί αιώνες στο πολύχρωμο ψηφιδωτό αυτής της Μεγαλούπολης. 


Ακολούθως μίλησε ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, κ.Παντελεήμων Βίγκας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την παρουσία του στο Ναό και για όλη την στήριξη που προσφέρει στην Κοινότητα του Νεοχωρίου, αλλά και σε όλη τη Ρωμηοσύνη. “Σας ευχαριστούμε, Πάτερ και Δέσποτα, για αυτήν την ακλόνητη πίστη Σας προς τη Ρωμιοσύνη, για το παρόν και το μέλλον της σε αυτούς τους τόπους, όπου και πάλι διανύουμε μέρες ανήσυχες και κάποτε ταραγμένες. Αυτή υπήρξε η πορεία του Γένους, καθώς επίσης και του επικεφαλής αυτού. Άλλοτε μέρες τιμής, δόξας, χαράς, ανάπτυξης και άλλοτε μέρες δύσκολες, μέρες αδικίας, στοχοποίησης, επιθέσεων και συρρίκνωσης”, είπε ο κ.Βίγκας και εξέφρασε την πεποίθησή του πως παρά την Πανδημία και τις όποιες άλλες δοκιμασίες “θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ορθολογική αναδιοργάνωση των δομών, την ενσωμάτωση νέων στελεχών, τον δυναμικό και επιμορφωτικό διάλογο με την ευρύτερη κοινωνία, την στήριξη των νέων μας για μία ανανεωμένη κοινωνία, η οποία αντιλαμβάνεται περισσότερο τις προκλήσεις και αλλαγές της εποχής και την υποστήριξη των προσπαθειών που θα προβάλλουν τον πολιτισμό μας και θα δημιουργούν φίλους και υποστηρικτές”. 


Στη συνέχεια, κατόπιν προτροπής του Παναγιωτάτου, μίλησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αβύδου, νεοκλεγείς Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Θεοτόκου μέσα από την Πατερική και Συνοδική παράδοση και την θέση της στην σωτηριολογία της Εκκλησίας. 
Τέλος, μίλησε η κυρία Serpil Fidanboy, εκ μέρους όλων όσοι διδάσκονται, με πρωτοβουλία που έλαβε τον τελευταίο χρόνο η Κοινότητα, την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα. “Μαθαίνοντας την ελληνική γλώσσα συγχρόνως μας βοηθάει να γνωρίσουμε της ιστορία της πόλης και τους Ρωμηούς γείτονές μας”, είπε η κ. Fidanboy, η οποία ευχαρίστησε τον π. Αγαθάγγελο και τον κ. Βίγκα για όλη την βοήθειά τους. 
Αμέσως μετά ο Παναγιώτατος και οι εκκλησιασθέντες παρακολούθησαν την ομιλία της Καθηγήτριας Δρ. Asnu Bilban Yalçın, Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Πόλεως, με θέμα “Μία Πόλη-Κράτος – Μία Πόλη με Μεγάλο Πολιτιστικό Αποτύπωμα: Κατανοώντας το Βυζάντιο μέσα από τον Πολιτισμό και την Τέχνη”, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κοινοτική αίθουσα, στο πλαίσιο των φετεινών – τρίτων κατά σειρά – πολιτιστικών εκδηλώσεων “Θεοτόκεια”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails