________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/31/2020

ΠΥΡΟΒΟΛΗΘΗΚΕ Ο ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΛΥΩΝ π. ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΚΑΒΕΛΑΚΗΣ

Ο ιερέας που δέχθηκε την επίθεση στην Λυών με τον Οικουμενικό Πατριάρχη (φωτ. Αρχείου)

Δύο μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια με τους τρεις νεκρούς, η Γαλλία βιώνει και πάλι τον τρόμο καθώς ελληνορθόδοξος ιερέας δέχθηκε δύο πυροβολισμούς μπροστά ακριβώς από την εκκλησία του στη Λυών το απόγευμα του Σαββάτου (31-10-2020).  
Η επίθεση συνέβη γύρω στις 4 (τοπική ώρα) στο έβδομο δημοτικό διαμέρισμα της πόλης. Η περιοχή γύρω από το σημείο της επίθεσης έχει αποκλειστεί. 
Ο ιερέας, ο οποίος εκείνη την ώρα έκλεινε την εκκλησία του, έχει τραυματιστεί στην κοιλιά από σφαίρες κυνηγετικού όπλου και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, ο δράστης της επίθεσης κατάφερε να ξεφύγει. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Figaro, το θύμα της επίθεσης είναι ο Έλληνας ιερέας Νικόλας Κακαβελάκης, 52 ετών, προϊστάμενος του Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και πρόεδρος της δραστήριας ελληνορθόδοξης κοινότητας της Λυών.
Ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ Εμμανουήλ και η Γενική Συνέλευση Ορθοδόξων Επικόπων δήλωσε για την επίθεση που δέχθηκε ο ιερέας: 
«Μαθαίνουμε ότι έχει γίνει επίθεση εναντίον ενός ορθόδοξου ιερέα ελληνικής καταγωγής στη Λυών. Προς το παρόν, οι εθνικές αρχές του AEOF δεν έχουν πληροφορίες σχετικά με τις περιστάσεις αυτής της επίθεσης. Ο AEOF έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις δημόσιες αρχές που διεξάγουν τη συνεχιζόμενη έρευνα και αναμένει τα αποτελέσματά της. Οι Ορθόδοξοι επίσκοποι της Γαλλίας μπορούν μόνο να καταδικάσουν αυτές τις πράξεις βίας που απειλούν τη ζωή και διαδίδουν ένα γενικό κλίμα ανασφάλειας». 

Επιστολή συλλυπητηρίων και συμπαραστάσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον Μητροπολίτη και τον λαό της Σάμου

Φώτο αρχείου του Ν. Μαγγίνα, από την επίσκεψη του Παναγιωτάτου
στην Ι. Μητρόπολη Σάμου, το 2006

Επιστολή συμπαθείας και έκφρασης συλλυπητηρίων για τον θάνατο των δύο νέων από τον σεισμό που έπληξε την Σάμο απέστειλε η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο, με την οποία εκφράζει και τη συμπαράσταση της Μητρός Εκκλησίας προς τους πληγέντας κατοίκους της νήσου. 
Ακολουθεί η επιστολή του Παναγιωτάτου: 

Νομικό «φρένο» στον Ερντογάν για τις μετατροπές σε τζαμιά της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας

Η Μονή της Χώρας 

Σάκης Ιωαννίδης 
Το πρωινό της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου ο Γιάννης Κτιστάκις ξεφύσηξε με ανακούφιση. Τρία λεπτά μετά τις 12 ήρθε στο κινητό τηλέφωνο του δικηγόρου και αναπληρωτή καθηγητή της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ένα μήνυμα με τη φωτογραφία ενός εγγράφου. «Alendi Belgesi» έγραφε ο τίτλος του εγγράφου στα τουρκικά, που σημαίνει «Απόδειξη παραλαβής». Τι παρελήφθη; «Αίτηση για άνοιγμα δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας». 
Το μήνυμα που είχε έρθει από τον Τούρκο συνάδελφό του επιβεβαίωνε την κατάθεση προσφυγής στο τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της απόφασης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος, λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, είχε κατατεθεί παρόμοια προσφυγή για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Το νομικό σπριντ που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι είχε μόλις τελειώσει, για να ξεκινήσει όμως ένας νέος μαραθώνιος. 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 (ΒΙΝΤΕΟ)


Πατριαρχική Χοροστασία στον Εσπερινό του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου 2020, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
 

ΜΕ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΑΧΥΟΣ ΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ (ΦΩΤΟ)


Την μνήμη του Αγίου Αποστόλου Στάχυος, από τον ευρύτερο κύκλο των Εβδομήκοντα Μαθητών του Χριστού και πρώτο Επίσκοπο του Βυζαντίου, τίμησε το Νεοχώρι του Βοσπόρου με Αγρυπνία, η οποία τελέσθηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, στο τέμπλο του οποίου υπάρχει η εικόνα Αποστόλου. 
Της Αγρυπνίας προέστη ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητος Νεοχωρίου, Αρχιμ. Αγαθάγγελος, Αρχειοφύλαξ των Πατριαρχείων, ενώ παρέστη και έψαλε και ο Πρόεδρος της Κοινότητος Λάκης Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε.
Ακολούθησε δεξίωση στην Κοινοτική Αίθουσα του Ι. Ναού της Παναγίας Κουμαριωτίσσης.

Η ρωσική επιρροή στην Εκκλησία της Κύπρου

Ρωσικός Ναός στην Μητρόπολη Ταμασού 

Εθνικός Κήρυξ 
Εκπληξη προκάλεσε η αιφνίδια απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου στο θέμα της μνημόνευσης του Επιφάνιου ως προκαθήμενου της Ουκρανικής Εκκλησίας, όχι όμως και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τους τέσσερις ιεράρχες. Και αυτές οι αντιδράσεις δεν είναι άσχετες με το γεγονός ότι στην Κύπρο διαμένουν δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι, οι οποίοι, εκτός από χρήματα, διαθέτουν και δικαίωμα ψήφου στην ανάδειξη Αρχιεπισκόπου. Στη Λεμεσό, για παράδειγμα, διαμένουν περίπου 40.000, ενώ αρκετοί Ρώσοι ζουν στη Λάρνακα και στη Λευκωσία. Αρκετοί από αυτούς διαθέτουν σημαντική οικονομική επιφάνεια και βοηθούν τοπικούς εκκλησιαστικούς οργανισμούς, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν ανεγερθεί και ρωσικοί ναοί. 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ: Η όλη αλήθεια για το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα


ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ότι το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας έχει απασχολήσει όλον τον ορθόδοξο κόσμο –και όχι μόνο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό γεγονός των τελευταίων δεκαετιών, όχι τόσο γιατί δημιουργήθηκε η δέκατη πέμπτη στην σειρά ορθόδοξη ανεξάρτητη Εκκλησία, όσο για την αντίδραση της Εκκλησίας της Ρωσίας που προκάλεσε διχασμό στην Ορθοδοξία με την διακοπή του μνημοσύνου και της κοινωνίας μεταξύ των πιστών της και όλων όσων αναγνωρίζουν την νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Στηριζόμενοι επιλεκτικά σε κάποιους κανόνες προσπαθούν να πείσουν ότι βαδίζουν σύμφωνα με αυτούς, αγνοώντας, όμως, εκουσίως πολλούς άλλους, ακόμη δε την Ιερά παράδοση και την εκκλησιαστική πράξη, που αναιρούν τους ισχυρισμούς τους. Οι ίδιοι, βέβαια, συνεχίζουν την πολεμική εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αγνοώντας την ρήση του Ευαγγελίου· «ἐὰν ᾗ ἐξ ἀνθρώπων ἡ βουλὴ αὕτη ἢ τὸ ἔργον τοῦτο, καταλυθήσεται· εἰ δὲ ἐκ Θεοῦ ἐστιν, οὐ δυνήσεσθε καταλῦσαι αὐτό, μήποτε καὶ θεομάχοι εὑρεθῆτε»1
Ως απάντηση στους ισχυρισμούς εκείνων που εκπροσωπούν το Πατριαρχείο Μόσχας, καταθέτουμε –γνωρίζοντας και μετέχοντας στο εκκλησιαστικό πρόβλημα που έχει προκύψει– όσα ακολουθούν, με στόχο την προβολή της αλήθειας περί του θέματος και τη διαφώτιση των πιστών. 

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΕΠΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΑΧΥΟΣ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Στάχυος, πρώτου Επισκόπου Βυζαντίου, τελέστηκε σήμερα, Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ικονίου κ. Θεολήπτου. 
Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας 

10/30/2020

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: Η νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι η μόνη κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στην επικράτεια του Ουκρανικού Κράτους


Πατριαρχική απάντηση στο ερώτημα των ιδιοκτητών της Ουκρανικής εκκλησιαστικής ιστοσελίδας cerkvarium.org για το κανονικό status της υπό τον Ονούφριο αντικανονικής (ως υπερόριας) ομάδος και του ιδίου όχι ως "Κιέβου, αλλά κατά συγκατάβαση ως τιτουλαρίου εν Κιέβω επισκόπου.

To Mr. Dmytro Horyevoy and Ms. Tatyana Derkach, Founders of the NGO Religious Security Centre and Editors of the Cerkvarium, beloved children of our Modesty in the Lord: Grace and peace from God. 
In response to your letter of July 20, 2020, and Prot. No. 7, we would like to remind you that on October 11, 2018, the Holy and Sacred Synod of the Ecumenical Patriarchate, the Mother Church of the Metropolis of Kyiv, revoked the Patriarchal and Synodal Letter of Issuance of 1686. This Letter granted, as a form of «condescension», to the Patriarch of Moscow the right to only ordain the Metropolitan of Kyiv, who ought to be elected by the clergy-laity assembly of his eparchy and to commemorate during the Divine Liturgy «among the first» the Ecumenical Patriarch, «as his source and authority, and as superior to all dioceses and eparchies everywhere», proclaiming and affirming his canonical dependence to the Mother Church of Constantinople. On the same day, the Holy and Sacred Synod also decided to accept the petitions of appeal of Filaret Denisenko, Makariy Maletych and their followers, who found themselves in schism not for dogmatic reasons, canonically reinstating the hierarchs and clergy to their ranks and restoring the faithful to communion with the Church, and to proceed to the granting of autocephaly to the Church of Ukraine. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΚΛΕΟΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας, ο οποίος έχει εκδώσει ένα σημαντικό, δίτομο έργο για τον Άγιο Νεκτάριο, τον Άγιο του 20ού αιώνα, σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως.

 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει την συμπαράστασή του προς τους σεισμοπλήκτους της Σμύρνης και της Σάμου


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ 
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας 
Τη συμπαράσταση και τη συμπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τους σεισμοπλήκτους της Σμύρνης και της Σάμου, αλλά και των γειτονικών περιοχών, οι οποίες επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε σήμερα βόρεια της Σάμου, εκφράζει η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος επικοινώνησε νωρίτερα με τους Σεβ. Μητροπολίτες Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο και Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο. 

Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΑΧΥΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (ΒΙΝΤΕΟ)


Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020
Ο Μ. Εσπερινός της εορτής του Αγίου Αποστόλου Στάχυος, πρώτου Επισκόπου Βυζαντίου, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ικονίου κ. Θεολήπτου. 
Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας

 

Ιερομόναχος Λουκάς Ξενοφωντινός: Σκέψεις για την Ουκρανική Εκκλησία


Ιερομόναχος Λουκάς Ξενοφωντινός
Βλέπουμε με πόνο και συνοχή καρδίας την, από κοινού, προσπάθεια πολλών, που με το πρόσχημα της Εκκλησιαστικής τάξεως, στην ουσία μετατρέπουν το σώμα του Χριστού, την Εκκλησία, σε στάδιον εθνικών διεκδικήσεων. Και όλο αυτό το μένος στρέφεται κυρίως κατά του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. 
Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, πάντα υπεράνω όλων των επί γης διεκδικήσεων και σεβόμενο την εθνική οντότητα και φυσιογνωμία κάθε λαού, προέβη κατά καιρούς στην παραχώρηση αυτοκεφαλίας σε κάθε κατά τόπους Εκκλησία, που πολλές φορές ήταν βαρεία και δυσβάστακτος για το ίδιο. 
Η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί παραδείγματι, δεν ήταν ένα γεγονός χαροποιό ή και αυτονόητα αποδεκτό για το Πατριαρχείο. Προέβη όμως με θλίψη πολλή στην παραχώρηση αυτοκεφαλίας, για χάρη της ειρήνης και των απαιτήσεων της τοπικής Εκκλησίας. 
Η Εκκλησία της Αλβανίας επίσης αναστήθηκε με το χαροποιόν κέλευσμα του Οικουμενικού Πατριάρχου, που με πολλή φρόνηση και σύνεση φρόντισε να ανακαλύψει από τα βάθη της Αφρικανικής Ηπείρου τον Ανδρούσης Αναστάσιο, γιατί πραγματικά εγνώριζε ότι ήταν ο πλέον κατάλληλος για το δύσκολο εγχείρημα. 

ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΛΑΓΚΑΣ ΜΕ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Φωτ. Αρχείου: Ο Σηλυβρίας Μάξιμος με μαθητές της Κοινοτικής Σχολής Βλάγκας


Την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2020 στον Ι. Ναό των Αγίων Θεοδώρων της Κοινότητος Βλάγκας θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία, επί τη ενάρξει της νέας σχολικής περιόδου, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, Επόπτου της Περιφερείας Υψωμαθείων, Κοντοσκαλίου και Βλάγκας. 

Στην Θεία Λειτουργία θα παρίστανται και οι μαθητές της Κοινοτικής Σχολής. 

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας θα τελεσθεί ο καθιερωμένος Αγιασμός και θα επακολουθήσει δεξίωση την Κοινοτική Αίθουσα. 

10/29/2020

Πατριαρχική Χοροστασία την Κυριακή 1 Νοεμβρίου στον Άγιο Δημήτριο Ξηροκρήνης


O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την ερχόμενη Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020, θα χοροστατήσει κατά την Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί στον πανηγυρίσαντα Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Κοινότητος Ξηροκρήνης στον Βόσπορο. 

Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος για Δ. Καλαμπόκα: "Ήτανε πάντα ένας διερχόμενος ξένος" [video]

Στην ιστοσελίδα "Πενταπόσταγμα", ο Καθηγητής κ. Κυριάκος Κυριαζόπουλος δημοσίευσε προ ημερών κείμενο, υπό τον τίτλο "Ιερές Μονές στις οποίες είναι ισόβιος Γέροντας ο Αρχιμανδρίτης κ. Διονύσιος"
Επειδή ο εν λόγω Αρχιμανδρίτης πέρασε και από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, ώστε να συνεισφέρει στην μοναστική επάνδρωση του νησιού, με πρόταση μάλιστα του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, Προέδρου της Διοικούσης Επιτροπής της περιώνυμης Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρημνών ορεινής Ζακύνθου, τώρα πλέον απομακρυσμένος και υπό καταδίκην στα Συνοδικά Δικαστήρια, ο Σεβ. Δωδώνης θεώρησε ότι και πάλι χρειάζεται να παρέμβει σχολιαστικά στο νεότερο μακροσκελές κείμενο Κυριαζόπουλου. 
Ο Σεβ. κ. Χρυσόστομος αναρωτιέται κατά πόσον ημπορεί ένας Κληρικός να είναι ισόβιος γέρων και ηγούμενος Μονών, κατά πόσον ο π. Καλαμπόκας ημπορεί να ξαναπάει στα αναγραφόμενα πολλά και διάφορα Μοναστήρια ανά τον κόσμο... Εκτιμά μάλιστα, δεδομένου ότι είναι υπόδικος, ότι "να την γλιτώσει για μιαν ακόμη φορά, το βλέπω δύσκολο"!

Εορτή Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας στην Πατριαρχική Σκήτη του Αγίου Σπυρίδωνος στη Χάλκη


Στὴν Ιερά Πατριαρχική Σκήτη του Αγίου Σπυρίδωνος στη Χάλκη, της οποίας η φροντίδα έχει ανατεθεί στη Θεολογική Σχολή, τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη 29.10.2020, Θεία Λειτουργία υπό του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, με αφορμή την εορτή της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας. 
Εκκλησιάστηκαν πιστοί από το νησί και από την Πόλη, τηρουμένων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Επιστολή Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το Ουκρανικό Ζήτημα

Ακολουθεί η επιστολή της Αυτού Μακαριότητος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, προς την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας. 

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ


Τον Οκτώβρη του 2013, με αφορμή τους εορτασμούς των 100 ετών από την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στο ελληνικό κράτος, ο επίσκοπος του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, βρέθηκε στον Άθωνα προκειμένου να προεξάρχει των εορτασμών, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν στη σκιά μιας σειράς προβλημάτων που αντιμετώπιζε η μοναστική πολιτεία την εποχή εκείνη. Ένα από αυτά ήταν η περιπέτεια της βατοπεδινής αδελφότητας με τη Δικαιοσύνη που ξεκινούσε τότε και η οποία είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο. 
Τότε λοιπόν κατά τη διάρκεια μιας πανηγυρικής συνεδριάσεως της Διπλής Συνάξεως των Αγιορειτών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο ζήτημα, μιλώντας σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους, κάνοντας λόγο για σοβαρή εκκοσμίκευση και υπέρβαση των μοναχικών καθηκόντων που οδήγησαν στον διασυρμό του Αγίου Όρους. 
«Οι ειρημένοι, κατά το κατηγορητήριον παραπεμπτικόν βούλευμα, εκινήθησαν αξιοποίνως εις πολυπράγμονας πρωτοβουλίας και ενεργείας πέραν και επί υπερβάσει των μοναχικών καθηκόντων αυτών, διά τα οποία εγκατελείψατε οι τον τόπον της Θεομήτορος οικούντες τον κόσμον και τα του κόσμου» είχε πει τότε στους μοναχούς ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τονίζοντας με τρόπο απόλυτο πως «Ο διασυρμός τον οποίον υφίσταται ο Ιερός Τόπος εξ αιτίας των, επί σειράν ετών, είναι μέγας». 
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως τότε ο Πατριάρχης δεν μιλούσε στη βάση μιας ενδεχόμενης καταδίκης των κατηγορουμένων μοναχών αλλά ακόμη και για την περίπτωση αθώωσης τους, όπως και έγινε, αφού είχε τονίσει με νόημα πως «Η τροπή της υποθέσεως, ανεξαρτήτως της εκβάσεως της επικειμένης δίκης, διδάσκει ότι δεν είναι πρέπον να εγκαταλείπουν οι μοναχοί την μοναχικήν άσκησιν και να επιδίδωνται εις έργα κοινωνικής αποστολής, διά την πραγματοποίησιν των οποίων καταλληλότεροι είναι οι λαϊκοί και η εν τω κόσμω στρατευομένη Εκκλησία». 
Ακόμη πιο ενδιαφέρον ήταν και το κλείσιμο της ομιλίας του Πατριάρχη που υπενθύμισε στους μοναχούς πως δεν είναι ούτε κοινωνικοί εργάτες ούτε επιχειρηματίες. «Φαίνεται, ότι ο πειρασμός της εκκοσμικεύσεως προσβάλλει και τινας των Αγιορειτών αδελφών και πρέπει να τονισθή και να επισημαίνηται συνεχώς και επανειλημμένως η διαφορετική αποστολή του μοναχού ίνα μη μετατρέπηται ούτος από ανθρώπου προσευχής και αφιερώσεως εις απλούν κοινωνικόν εργάτην ή – όπερ χείρον- και επιχειρηματίαν» είχε πει τότε. 
Αλήθεια, τι άλλαξε σήμερα επτά χρόνια μετά; Εισακούστηκαν από τους μοναχούς οι διδαχές του πνευματικού τους πατέρα; Εγκατέλειψαν τις μη συμβατές με την αποστολή τους επιχειρηματικές και άλλες δραστηριότητες; Επέστρεψαν στην φυσική τους έδρα, την μάνδρα του μοναστηριού τους την οποία οι ίδιοι επέλεξαν ως τόπο διαμονής και άσκησης; Πολύ φοβάμαι πως όχι. 

10/28/2020

Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΑΧΥΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ 
Ἀνακοινοῦται ὅτι, ἐπί τῇ ἑορτῇ τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Στάχυος, πρώτου Ἐπισκόπου Βυζαντίου, τελεσθήσονται ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, τήν μέν παραμονήν, Παρασκευήν, 30ήν Ὀκτωβρίου, καί ὥραν 4:30 μ.μ., πανηγυρικός Ἑσπερινός χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ικονίου κ. Θεολήπτου, τήν δέ ἑπομένην, Σάββατον, 31ην ἰδίου, ἡ Θεία Λειτουργία ἱερουργοῦντος τοῦ αὐτοῦ Ἀρχιερέως.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΟΝΗ ΒΛΑΤΑΔΩΝ (ΦΩΤΟ)


Την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων επισκέφθηκε σήμερα, μετά την κατάθεση στεφάνου στο Γ’ Σ.Σ., η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαρoπούλου. 
Την υποδέχθηκε στην είσοδο ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, θεοφιλέστατος επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, ο οποίος την καλωσόρισε στον χώρο της ιστορικής Μονής και της μετέφερε τις εόρτιες ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. 
Η κ. Σακελλαρoπούλου ξεναγήθηκε αρχικά στο βυζαντινό Καθολικό και εν συνεχεία στο Μουσείο της Μονής από την έφορο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών κ. Φλώρα Καραγιάννη και εν συνεχεία κατευθύνθηκε προς το Ηγουμενείο της Μονής, όπου, μαζί με το παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον διευθυντή του Πατριαρχικού Ιδρύματος, καθηγητή Συμεών Πασχαλίδη για το επιστημονικό έργο και τις νέες δράσεις του ΠΙΠΜ. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχώρησε εντυπωσιασμένη από το σημαντικό έργο το οποίο επιτελείται στη Μονή και στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, που διακονούν με συνέπεια και αφοσίωση το έργο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
Επίσης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ξεναγήθηκε από την Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Φλώρα Καραγιάννη, στην έκθεση: "Οι Στρατιωτικοί άγιοι στο Βυζάντιο" που διοργανώνει το Σωματείο "Βυζαντινή Οικουμένη", με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ


ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 
Η Κοινότητα Μεγάλου Ρεύματος ανακοινώνει την απόκτηση ενός οκταθέσιου επιβατηγού μίνι βαν, το οποίο η Εφοροεπιτροπή θα χρησιμοποιήσει προκειμένου να εξυπηρετήσει τόσο τις ανάγκες των ενοριτών της Κοινότητας, όσο και των ομογενών που κατοικούν στην ευρύτερη Περιφέρεια Βοσπόρου. 
Η απόφαση της Εφοροεπιτροπής για την απόκτηση του εν λόγω οχήματος ελήφθη υπό το φως των συνθηκών που επικρατούν από τον Μάρτιο με την πανδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-2, όπου έχει πλέον διαφανεί η ύπαρξη αυξημένης ανάγκης μεταφοράς των ομογενών με τρόπο ασφαλή, τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα (συχνή απολύμανση, καθαρισμός, κλπ). 

ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΑ ΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ (ΦΩΤΟ)


Οικουμενικός Πατριάρχης: “Να πορευόμεθα τον δρόμον του Θεού, ενωμένοι και αγαπημένοι, διότι είμαστε τόσο λίγοι” 
Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, συμπροσευχόμενος στο Ι.Βήμα του Ναϋδρίου του Αγίου Δημητρίου Αγριδίων, κατά την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μοσχονησίων κ. Κύριλλος, ο οποίος εόρταζε την συμπλήρωση 35 ετών Αρχιερωσύνης. 
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο επιχώριος Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, άμεσος διάδοχος του Μητροπολίτη Μοσχονησίων, καθώς και οι Σεβ. Μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ. Μελίτων και Σηλυβρίας κ. Μάξιμος. Επίσης εκκλησιάστηκαν πιστοί από τα Αγρίδια και άλλα χωριά της Ίμβρου. 
Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος επαίνεσε τον Μητροπολίτη Μοσχονησίων για το έργο που επιτέλεσε ιδιαίτερα κατά τα 18 χρόνια που εποίμανε την Ι.Μ. Ίμβρου και Τενέδου και το ενδιαφέρον που επέδειξε για την αναστήλωση των Ιερών Ναών και των εξωκκλησίων που βρίσκονται στα δύο νησιά. 

Δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου (ΦΩΤΟ)


Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών τέλεσε την Θεία Λειτουργία την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας συμπαραστατούμενος από κληρικούς της Μητροπόλεως και την παρουσία ελληνικών Αρχών στο Βέλγιο και περιορισμένου αριθμού πιστών εξ αιτίας των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού. 
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, με την ευκαιρία της εγγιζούσης επετείου της 28ης Οκτωβρίου, εθνικής εορτής της Ελλάδος, τελέστηκε ευχαριστήρια Δοξολογία, η οποία είθισται να τελείται την πλησιέστερη σε αυτήν την ημέρα Κυριακή. Παρόντες στην Δοξολογία και οι επίσημες Διπλωματικές Αρχές της Ελλάδος στο Βέλγιο και στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς με επικεφαλής τον Πρέσβυ της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Διονύσιο Καλαμβρέζο και οι Στρατιωτικές Αρχές της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ με επικεφαλής τον Αντιναύαρχο κ. Ιωάννη Παυλόπουλο. 

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου για την 80η Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940


Υπερηφάνεια, ευγνωμοσύνη, ευθύνη. Σήμερα, οι τρεις αυτές λέξεις περιφέρονται στον νου μας και πλημμυρίζουν το είναι μας, καθώς στα αυτιά μας αντηχεί το ηρωικό “ΟΧΙ” της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Υπερηφάνεια, διότι πριν από 80 χρόνια η μικρή και φτωχή Ελλάδα, με τα πενιχρά μέσα και τις περιορισμένες δυνάμεις που διέθετε, όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στις πανίσχυρες πολεμικές μηχανές της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας, κι έγινε παράδειγμα ηρωισμού και αυταπάρνησης για όλους τους λαούς της υφηλίου. 
Αναλογιζόμενοι δε το σθένος και το πνεύμα αυτοθυσίας με τα οποία αγωνίστηκαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος οι πρόγονοί μας, υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη τους και καταθέτουμε τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας. Χωρίς τον αγώνα και τη θυσία τους, τίποτα από όσα απολαμβάνουμε σήμερα δε θα ήταν δεδομένο και αυτονόητο. 

10/27/2020

Συνέντευξη Αριστείδη Βικέτου για την αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Κύπρου (Video)


Συνέντευξη του δημοσιογράφου Αριστείδη Βικέτου στην εκπομπή ΠΡΩΙΝΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Ηλιάδη του ραδιοσταθμού ΠΟΛΙΤΗΣ 107.6 FM της Κύπρου (Λευκωσία), που παραχωρήθηκε την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020. 
Ο έγκριτος δημοσιογράφος απαντά σε ερωτήματα σχετικά με τις αντιδράσεις μιας μερίδας Ιεραρχών στην πρόσφατη απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου  Β΄ να μνημονεύσει τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την κανονική αναγνώριση της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Κύπρου. 

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΞΥΛΟΠΟΡΤΑΣ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ ΑΔΡΙΑΝΟΥ (ΦΩΤΟ)

Πανηγύρισε ο Ι. Ναός Αγίου Δημητρίου Ξυλόπορτας, της Περιφερείας Φαναρίου - Κερατίου Κόλπου, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αλικαρνασσού κ. Αδριανού, Επόπτου της Περιφερείας. 

Παραθέτουμε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας, που τελέσθηκε ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου (Δευτέρα 26-10-2020). 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΒΙΓΛΗΣ ΣΤΑ ΑΓΡΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 35η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΡΧΙΕΡΩΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΜΟΣΧΟΝΗΣΙΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ


Φως Φαναρίου
Σήμερα, 27 Οκτωβρίου 2020, επι τη εορτή του Αγίου Νέστορος, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, παρέστη συμπροσευχόμενος στο ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου Βίγλης στο χωριό των Αγριδίων. 
Ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μοσχονησίων κ. Κύριλλος, ο οποίος συμπλήρωσε σήμερα 35 χρόνια ευλογημένης και καλλίκαρπης αρχιερατικής διακονίας. 
Μετά την απόλυση, ομίλησε ο Μητροπολίτης Μοσχονησίων και αντιφώνησαν ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος και ο Πατριάρχης, ευχηθέντες θερμώς στον ιερουργήσαντα Μητροπολίτη.

BARTHOLOMEOS, AZİZ DİMİTRİOS GÜNÜNDE ADAMIZDA / Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)


Στην Ίμβρο έφτασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020 στο πλαίσιο των εορτασμών του Αγίου Δημητρίου. Μαζί του ήταν οι Μητροπολίτες  Φιλαδελφείας κ. Μελίτων Καρράς και Σηλυβρίας κ. Μάξιμος Βγενόπουλος, Μέλη της κοινότητας τους υποδέχτηκαν με λουλούδια στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου. 
Kατά τη διάρκεια της χειροτονίας του Χρήστου Γεωργίου σε Διάκονο Χρύσανθο την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, ο Πατριάρχης επεσήμανε ότι οι κοινωνικές δραστηριότητες δε μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν λόγω της πανδημίας και δήλωσε ότι είναι χρήσιμο να είμαστε προσεκτικοί αυτή τη περίοδο. Είναι σημαντικό για εμάς να κανανοήσουμε αυτό το ευαίσθητο σημείο και να ζήσουμε μια υγιή ζωή σε ενότητα με πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα σε αυτήν τη χώρα συμμορφούμενοι προς τους κανόνες. 
Η επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου έγινε για την εορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου. Τη παραμονή τελέστηκε Πατριαρχικός Εσπερινός και Ολονυκτία στο ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου στα Αγρίδια, όπου προσφέρθηκε και η παραδοσιακή κουρκούτα. Παρά τον δύσβατο δρόμο (πιστοί προσήλθαν με αυτοκίνητο και άλλοι με τα πόδια), η συμμετοχή ήταν έντονη. Το πανηγύρι ξεκίνησε μετά το πέρας του Εσπερινού και πριν αρχίσει η Ολονυκτία, όπου μουσικοί και τραγούδια συντρόφευσαν το γεύμα των πιστών και επισκεπτών. 

10/26/2020

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΦΩΤΟ)


Σήμερα, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020, στον πανηγυρίζοντα περικαλλή Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου στην Πρίγκηπο, τελέσθηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος τού άγοντος τα ονομαστήριά του, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου και Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.
Την παραμομή της εορτής, κατά την Ακολουθία του Μ. Εσπερινού, χοροστάτησε ο οικείος Ποιμενάρχης, Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος. 
Παραθέτουμε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τις πανηγυρικές Ακολουθίες. 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ (25-26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020)


Επί τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου τελέστηκε χθες, παραμονή της εορτής, ο Μέγας Εσπερινός στο ναΰδριο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης υπό του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. 
Σήμερα, 26.10.2020, η αδελφότητα της Σχολής, προεστώτος του Καθηγουμένου, μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Πριγκήπου και ευχήθηκε στον άγοντα τα ονομαστήριά του Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο, απόφοιτο του Λυκειακού Τμήματος της Σχολής. 

Ας μην κόπτονται για το συνοδικό πολίτευμα


Μια μόνο απλή ματιά στην ιστοσελίδα (https://mospat.ru/) του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος ότι τα τέσσερα μέλη (Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Κύκκου Νικηφόρος, Ταμασού Ησαΐας και o Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος) της Ιεράς Συνόδου στην προχθεσινή ανακοίνωση τους για το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας ουσιαστικά ενστερνίζονται πλήρως τις στερούμενες Ορθόδοξης εκκλησιολογίας θέσεις της Εκκλησίας Ρωσίας. Το ίδιο είχε συμβεί και το καλοκαίρι του 2019, μόνο που τότε την ανακοίνωση δεν υπέγραφε ο Επίσκοπος Αμαθούντος, Νικόλαος. 
Κατηγορούν τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για «κατάφωρη παραβίαση του συνοδικού πολιτεύματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας» και τον καλούν «να προβεί άμεσα σε ανάκληση» της, κατ’ αυτούς, «αντικανονικής και άκυρης αυτής πράξης του», δηλαδή της μνημόνευσης του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Επιφανίου. 
Αν είναι κάποιος, που παραβιάζει το συνοδικό σύστημα είναι ο Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος, ο οποίος στην περίπτωση του ουκρανικού ζητήματος, όπως και σε άλλες, πήρε τις αποφάσεις με την διορισμένη από αυτόν Σύνοδο και ουδέποτε συγκάλεσε την Ιεραρχία για να αποφασίσει ως Σώμα κατά πόσον έπρεπε να διακοπεί η Ευχαριστιακή Κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Εκκλησία Ελλάδος και να τερματιστεί, όπως θα γίνει και τώρα με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, η μνημόνευση των Προκαθημένων. Σημειώνεται ότι οι κύριοι Βαρθολομαίος, Θεόδωρος και Ιερώνυμος φιλαδέλφως κινούμενοι δεν έχουν ανταποδώσει-το ίδιο θα κάνει και ο Κύπρου- «τα ίσα» στον Μόσχας.
Δυστυχώς, οι τέσσερις Κύπριοι Ιεράρχες έχουν κλείσει τα μάτια μπροστά στο μεγάλο σκάνδαλο του Μόσχας και του έχουν δώσει συγχωροχάρτι, εξωθώντας τον και σε άλλες αυθαιρεσίες. Ήταν σύμφωνη με το πνεύμα της συνοδικότητας η σύναξη – προσωπικά την χαρακτηρίζω παρασυναγωγή– τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ιορδανία; 

Έγραψε ιστορία ο Κύπρου Χρυσόστομος με την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας

Από την κατ' ιδίαν συνάντηση και συνομιλία του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής
και πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.
Φωτογραφία: Οικουμενικό Πατριαρχείο/ Νίκος Μαγγίνας

Ανάλυση του Θεοδώρου Καλμούκου 
Εγραψε ιστορία ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και μάλιστα με τον πλέον επίσημο και εκκλησιαστικό τρόπο όταν το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στη διάρκεια της Θείας Ευχαριστίας κατά τη χειροτονία του Επισκόπου Αρσινόης Παγκρατίου, μνημόνευσε για πρώτη φορά κατά τη Μεγάλη Είσοδο και του ονόματος του Αρχιεπισκόπου Ουκρανίας Επιφανίου ως Προκαθημένου της Ουκρανικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια, ακολούθησε η μνημόνευση στα Δίπτυχα από τον Διάκονο, που συμβολίζει την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία. 
Μπορεί να άργησε λίγο, αλλά όταν αισθάνθηκε ο ρηξικέλευθος Χρυσόστομος ότι «ήλθε το πλήρωμα το χρόνου», απέδειξε ότι πάνω και πέρα από όλα είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον της Εκκλησίας και του Γένους, όπως το υποστασιάζει και το εκφράζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πρώτος άνευ ίσων, και το τονίζω αυτό όπως πολύ σωστά και σοφά έχει αναπτύξει σε ιδιαίτερη πραγματεία του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος, με την πράξη του αυτή περνά το μήνυμα και σε άλλους «διστακτικούς» ομογενείς, ομαίμονες και ομόγλωσσους Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους πως το θέμα δεν έχει μόνο εκκλησιαστικές διαστάσεις, αλλά και εθνικές με τη σωστή ερμηνεία του όρου, διότι αγγίζει το γόητρο και την εμβέλεια του Ελληνισμού. Κι αυτή την αλήθεια και πραγματικότητα οφείλουν όλοι να την κατανοήσουν. Νομίζω πως με αυτό καταλαβαινόμαστε τώρα, δεν χρειάζονται περισσότερα. 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΗΓΕΙΡΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ (ΦΩΤΟ)


Σήμερα, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Ίμβριος, παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στο ομώνυμο παρεκκλήσι, στον επάνω μαχαλά των Αγίων Θεοδώρων, γενέθλιου τόπου του Πατριάρχου. 
Το παρεκκλήσι ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων το έτος 1955 από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο εις μνήμη των γονέων αυτού.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Ίμβρος επληγώθη αλλά δεν έσβησε, υπέφερεν αλλά δεν υπέκυψε


Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης o Πατριάρχης τέλεσε την χειροτονία ενός νέου κληρικού στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Ίμβρου, όπου και ο ίδιος πριν από 59 χρόνια χειροτονήθηκε διάκονος
Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας 
Στην μαρτυρική Ίμβρο, “η οποία επληγώθη αλλά δεν έσβησε, υπέφερεν αλλά δεν υπέκυψε”, αναφέρθηκε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος προέστη της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ίμβρου, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μοσχονησίων κ. Κυρίλλου και Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος. 
Κατά τη διάρκειά της τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του υποδιακόνου κ.Χρήστου Γεωργίου, στον οποίο έδωσε το όνομα Χρύσανθος, προς τιμήν, όπως είπε ο Πατριάρχης, “του μακαριστού ιερομονάχου Χρυσάνθου Βατοπαιδινού, εξ Αγίων Θεοδώρων, ο οποίος πολλά προσέφερεν εις την Εκκλησίαν, εις το Άγιον Όρος, εις την γενέτειράν του Ίμβρον και ιδιαιτέρως εις το χωρίον του”. 
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι, εκτός από τον Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο, οι Σεβ. Μητροπολίτες Μύρων κ.Χρυσόστομος και Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πλήθος πιστών. 
Πριν από τη χειροτονία, ο Παναγιώτατος, απηύθυνε πατρικούς λόγους προς τον υποψήφιο κληρικό, τον οποίο επαίνεσε για την απόφασή του να αφιερωθεί στη διακονία του Χριστού και της Εκκλησίας στον τόπο καταγωγής της μητέρας του, την ερατεινή και ιστορική Ίμβρο, όπου εγκαταστάθηκε μαζί με την σύζυγο και τα τρία τους παιδιά. 

10/25/2020

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΤΑ ΑΓΡΙΔΙΑ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ (ΦΩΤΟ)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε απόψε, Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020, κατά την Ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου στα Αγρίδια της Ίμβρου, απ' όπου και τα σχετικά στιγμιότυπα που παραθέτουμε εδώ. 

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΕ "ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΜΟΣΧΑΣ"!


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Μετά την μνημόνευση του Επιφανίου Κιέβου από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, βγήκε ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων για να μας πει ότι θα διακοπεί η μνημόνευση του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, που τόλμησε να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. 
Η Εκκλησία της Ρωσίας κραδαίνει την διακοπή του μνημοσύνου σε κάθε Προκαθήμενο που θα αντιταχθεί στην βούλησή της σχετικά με το Ουκρανικό. Έτσι, μέχρι τώρα ο Μόσχας Κύριλλος δεν μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τώρα πάμε και για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι από τις 14 Ορθόδοξες Εκκλησίες (η Ουκρανία δεν υπάρχει για την Ρωσία), έχουν απομείνει 10, επί του παρόντος, στα Δίπτυχα του Μόσχας Κυρίλλου. 
Τι γίνεται, όμως, στην άλλη πλευρά; Ο Μόσχας Κύριλλος μνημονεύεται κανονικότατα και αδιαλείπτως από όλους τους Προκαθημένους με τους οποίους έχει διακόψει την κοινωνία. 
Σήμερα ακούσαμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη από την Ίμβρο να μνημονεύει στην Μεγάλη Είσοδο γεγονυία τη φωνή «Κυρίλλου Μόσχας»! 
Αλλά και ο Κιέβου Επιφάνιος μνημονεύει «Κυρίλλου Μόσχας»! Μνημονεύει, δηλαδή, ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας τον Προκαθήμενο της Ρωσίας, ο οποίος θέλει να τον εξαφανίσει! Για ...χάρη του οποίου, ο Μόσχας, έχει διακόψει την κοινωνία με τέσσερις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες! 

ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΔΕΡΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (ΒΙΝΤΕΟ)

Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020, κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο. 

 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020
Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και χειροτονία διακόνου στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μοσχονησίων κ. Κυρίλλου και Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος. 
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Μύρων κ. Χρυσόστομος και Σηλυβρίας κ. Μάξιμος και ο οικείος ποιμενάρχης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος. 
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, στο προαύλιο του Ναού, ο Πατριάρχης ευλόγησε τα προαφερόμενα ζώα. 

 

Η ΖΥΡΙΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ - ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΤΗΣ

Άποψη της Ζυρίχης με τον καθεδρικό ναό να δεσπόζει στο κέντρο της πόλεως

Ρέα Ξενιάδου Πουρνάρα
Πάντα στις πρώτες σειρές της παγκόσμιας κατάταξης για το υψηλό επίπεδο και τις άριστες συνθήκες ζωής, η Ζυρίχη φαντάζει σαν η πρωτεύουσα της Ελβετίας. 
Στέκεται δίπλα στην κραταιά Βέρνη -με τα επιβλητικά κτήρια της ελβετικής συνομοσπονδίας και των λοιπών κρατικών οργανισμών-με τα δύο τεράστια καμπαναριά του καθεδρικού της ναού στις άκρες σχεδόν του ποταμού Λίματς που τρέχει από την λίμνη της και τα δύο πανύψηλα ρολόγια της, το ένα από τη μια και το άλλο από την άλλη πλευρά του ποταμιού. 
Κέντρο οικονομικό της Ελβετίας, αλλά και συγχρόνως πολιτιστικό. Με τις σπάνιες εκθέσεις στα μουσεία της, με το πολύ καλό πολυτεχνείο της, με την όλο και αυξανόμενη τουριστική της έλξη. Τα τελευταία χρόνια γνωστή και με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της, στα τέλη κάθε Σεπτεμβρίου. 
Σε αυτό το πλαίσιο δεν λείπουν οι ξένες κοινότητες που πλάθουν την ζωή στην καθημερινότητα της Ζυρίχης. Και φυσικά δεν λείπει η ελληνική παρουσία. Η ελληνική ορθόδοξη παροικία της Ζυρίχης καλά κρατεί. Με τους συλλόγους της, τον παλαιότερο Φοιτητικό Σύλλογο Ζυρίχης, την Ελληνική Κοινότητα Ζυρίχης, τον Επιστημονικό Σύλλογο Ζυρίχης. Με τα τέσσερα ελληνικά σχολεία στο κέντρο και τα προάστια της. Και φυσικά με την μεγάλη ενορία του Αγίου Δημητρίου, την οποία ποιμαίνει από το 1967 ο Χαλκίτης ιερέας π. Εμμανουήλ Σημανδηράκης. Η ψυχή της ενορίας και το στήριγμα των συνανθρώπων μας εκεί. Μιας κοινότητας που ίσως αγγίζει τα 15,000 άτομα. 

10/24/2020

ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
“Η Εκκλησία της Κύπρου αναγνωρίζει το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας” δήλωσε σήμερα, Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μετά την χειροτονία του Επισκόπου Αρσινόης Παγκρατίου, που τελέστηκε στην Μονή Χρυσορρογιατίσσης. 
Κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του νέου Επισκόπου Αρσινόης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μνημόνευσε για πρώτη φορά, κατά την Μεγάλη Είσοδο, τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας. Ακολούθησε, στα Δίπτυχα, και η σχετική μνημόνευση από τον διάκονο. 
Ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος αποχώρησε, λέει το ρεπορτάζ, λίγο πριν ολοκληρωθεί η Θεία Λειτουργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση και κίνηση του Αρχιεπισκόπου να μνημονεύσει τον Κιέβου Επιφάνιο. Προκαλεί ερωτηματικά, φυσικά, η στάση του Λεμεσού Αθανασίου να αποχωρήσει από την Θ. Λειτουργία πριν τελειώσει. Ένας ιεράρχης της δικής του πνευματικότητος αφήνει χώρο σε ταραχή και σύγχυση κατά το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας; 
Πάντως, δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του για αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αφού κατά την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου τον Σεπτέμβριο, έφερε προς συζήτησιν σχέδιο επιστολής προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το θέμα. Επομένως, ο Λεμεσού δεν ήταν και τόσο ανυποψίαστος... 
Όσο για τις ...αντιδράσεις εκ μέρους Κυπρίων ιεραρχών που θρυλούνται, ας το καταλάβουν όλοι. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας είναι μονόδρομος για όλες τις Εκκλησίες, αργά ή γρήγορα, από την στιγμή που δόθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Γι’ αυτό και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν όχι ομοφώνως έστω και κατά πλειοψηφία η Σύνοδος θα αποδεχθεί το περιεχόμενο της επιστολής προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Γιατί, όπως εξήγησε η στάση του υπηρετεί την Εκκλησία. Μπορεί, είπε, να μην υπηρετεί άτομα αλλά υπηρετεί την Εκκλησία. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ανέπεμψε Τρισάγιο στον τάφο του προκατόχου του μεγάλου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου (Βίντεο)

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος γονατιστός αναπέμπει Τρισάγιο
στον τάφο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου
στον περίβολο της Θεολογικής Σχολής.
Διακρίνονται η πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου,
ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου, ο Επίσκοπος Αμισού Ιωακείμ,
ο Πρόεδρος της Σχολής Γεώργιος Καντώνης, ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος
και ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Του Θεόδωρου Καλμούκου 
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συνοδευόμενος από την πρέσβη της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου, ο οποίος βρίσκεται όπισθεν τους Ιερού Βήματος του παρεκκλησίου του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής. 
Επίσης αμφότεροι, ο Αρχιεπίσκοπος και η πρέσβης, εναπόθεσαν άνθη επί του μνήματος του Ιακώβου. Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Οκτωβρίου τιμάται η μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, κατά την οποία ήγε τα ονομαστήρια ο μακαριστός Ιάκωβος. 
Related Posts with Thumbnails