________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/25/2020

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΕ "ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΜΟΣΧΑΣ"!


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Μετά την μνημόνευση του Επιφανίου Κιέβου από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, βγήκε ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων για να μας πει ότι θα διακοπεί η μνημόνευση του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, που τόλμησε να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. 
Η Εκκλησία της Ρωσίας κραδαίνει την διακοπή του μνημοσύνου σε κάθε Προκαθήμενο που θα αντιταχθεί στην βούλησή της σχετικά με το Ουκρανικό. Έτσι, μέχρι τώρα ο Μόσχας Κύριλλος δεν μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τώρα πάμε και για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι από τις 14 Ορθόδοξες Εκκλησίες (η Ουκρανία δεν υπάρχει για την Ρωσία), έχουν απομείνει 10, επί του παρόντος, στα Δίπτυχα του Μόσχας Κυρίλλου. 
Τι γίνεται, όμως, στην άλλη πλευρά; Ο Μόσχας Κύριλλος μνημονεύεται κανονικότατα και αδιαλείπτως από όλους τους Προκαθημένους με τους οποίους έχει διακόψει την κοινωνία. 
Σήμερα ακούσαμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη από την Ίμβρο να μνημονεύει στην Μεγάλη Είσοδο γεγονυία τη φωνή «Κυρίλλου Μόσχας»! 
Αλλά και ο Κιέβου Επιφάνιος μνημονεύει «Κυρίλλου Μόσχας»! Μνημονεύει, δηλαδή, ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας τον Προκαθήμενο της Ρωσίας, ο οποίος θέλει να τον εξαφανίσει! Για ...χάρη του οποίου, ο Μόσχας, έχει διακόψει την κοινωνία με τέσσερις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες! 
Άρα, εδώ έχουμε κάτι πρωτοφανές στα εκκλησιαστικά χρονικά και στο Κανονικό Δίκαιο! Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Ένας Προκαθήμενος να διακόπτει το μνημόσυνο τεσσάρων Προκαθημένων και εκείνοι να συνεχίζουν να τον μνημονεύουν. Η διακοπή του μνημοσύνου να γίνεται για την μη αναγνώριση μιας αρτιγέννητης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, της οποίας ο Προκαθήμενος μνημονεύει αυτόν που δεν τον αναγνωρίζει. 
Ποιος είναι, λοιπόν, ο αίτιος του σχίσματος; Αυτός που δεν μνημονεύει! Και τον οποίο καμία άλλη Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία δεν ακολουθεί στην διακοπή του μνημοσύνου! Κανείς Προκαθήμενος από όσους στηρίζουν την Μόσχα στο Ουκρανικό δεν διανοήθηκε να διακόψει το μνημόσυνο των αδελφών Προκαθημένων που κήρυξε σε ακοινωνησία ο Μόσχας Κύριλλος. 
Ο αίτιος του μονομερούς σχίσματος, επομένως, είναι μόνον ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος. Οι άλλοι Προκαθήμενοι δεν βλέπουν κανένα σχίσμα και, φυσικά, δεν συμμερίζονται την ακοινωνησία του Μόσχας σε τέσσερις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες. 
Ο Πατριάρχης Μόσχας πρέπει να εισέλθει εις εαυτόν και να καταλάβει ότι στην πραγματικότητα «αυτοκτονεί»! Απελπισμένος από τις αναγνωρίσεις της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, προβαίνει σε ακοινωνησία. Έχει εξορίσει την κοινωνία και την ενότητα από τη ζωή του και πορεύεται προς τον γκρεμό ενός σχίσματος που ο ίδιος έχει επινοήσει και συντηρεί και γίνεται θηλειά που θα τον πνίξει... 
Ευτυχώς οι ...ακοινώνητοι Προκαθήμενοι εξακολουθούν να μνημονεύουν διαπύρως: «Κυρίλλου Μόσχας»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails