________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/15/2011

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ


Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Στην ευθύνη της θρησκείας, ως παράγοντα ενθαρρύνσεως και επιταχύνσεως των αναγκαίων αλλαγών, για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο και την προστασία του περιβάλλοντος, την αποτροπή της βίας και των πολέμων αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής των Ηγετών της Αλλαγής (Leaders of Change Summit) που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη.


Στην ομιλία του ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας σημείωσε ότι «ο εσωτερικός αυτοέλεγχος και η ειλικρινής μετάνοια σηματοδοτούν την αναθεώρηση των προσωπικών αντιλήψεων, νοοτροπιών και πρακτικών, η οποία αποτελεί προϋπόθεση των αλλαγών σε θεσμικό επίπεδο διαμορφώσεως και ασκήσεως πολιτικής». Όπως είπε ο καλύτερος χώρος για την κυοφορία της ποθούμενης αλλαγής είναι η καρδιά του ανθρώπου, η οποία, όταν είναι γαλουχημένη με τα νάματα της πίστεως, υπαγορεύει την ειρήνη με τον Θεό, με τον συνάνθρωπο και όλη τη Δημιουργία.
Καταλήγοντας υπογράμμισε την ανάγκη «αμέσου αλλαγής» στην προσωπική πορεία του κάθε ανθρώπου αλλά και των συλλογικών πρακτικών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, τα οποία μαστίζουν την παγκόσμια Κοινότητα, όπως η φτώχεια, η βία, η αδικία, οι πολεμικές συγκρούσεις και η καταστροφή της Δημιουργίας.


Στην ίδια συνεδρία, η οποία διεξήχθη υπό τον συντονισμόν του Καθηγητού Mehmet Görmez, Προέδρου της Διευθύνσεως Θρησκευτικών Υποθέσεων, μίλησαν και ο Αρχιραββίνος της Νέας Υόρκης Arthur Schneier, Πρόεδρος του Ιδρύματος Appeal of Conscience, ο Αρχιραββίνος των Εβραίων της Τουρκίας Isak Haleva, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου George Washington Hossein Nasr και ο Αρχιεπίσκοπος Pier Luigi Celata, Γραμματεύς του Ποντιφηκού Συμβουλίου για την προώθηση του Διαθρησκειακού Διαλόγου.


Η Διεθνής Διάσκεψη διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Πόλης (İstanbul Üniversitesi) και το Τουρκικό Ίδρυμα Μελλοντικών Ερευνών (TÜGAV) και παρέστησαν ο Νούντσιος του Βατικανού στην Άγκυρα Αρχιεπίσκοπος Antonio Lucibello, ο Γεν. Πρόξενος των Η.Π.Α. στην Πόλη Scott Frederic Kilner, Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Μόσχας υπό τον Σεβ. Μητροπολίτη Αστάνης Αλέξανδρο και πολλοί παρατηρητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails