________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/26/2011

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΑΡΕΘΕΣΕ ΔΕΙΠΝΟ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ


Ίμβρος, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα

"Μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού του νησιού υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τα κτήματά του, τα σπίτια του και το παρελθόν του"

Με αφορμή τον μήνα του Ραμαζανιού, της νηστείας των Μουσουλμάνων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την παραμονή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, Ίμβρο, παρέθεσε δείπνο Ιφτάρ, στις τοπικές Αρχές της νήσου, σε εκπροσώπους των κρατικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας.
Στο δείπνο, που παρετέθη στο νεόδμητο περικαλλές ξενοδοχείο «Άνεμος», που αποτελεί μια σημαντική επένδυση ελληνοτουρκικών συμφερόντων, παρακάθισαν περίπου εξήντα προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων, ο έπαρχος της νήσου, ο Αντιδήμαρχος - εκπροσωπώντας το δήμαρχο που απουσίαζε στο εξωτερικό, ο διοικητής της τοπικής στρατιωτικής μονάδας, ο επικεφαλής των Μουφτήδων του Νομού Δαρδανελλίων και της Ίμβρου μαζί με τους μουσουλμάνους θρησκευτικούς λειτουργούς της νήσου.


Στη σύντομη ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε τους φιλοξενουμένους του, ευχαριστώντας τους που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του.

«Αυτή η πρόσκληση είναι πρόσκληση αγάπης, φιλίας και συνύπαρξης. Ως ένας Γκιοκτσέανταλι, με το παλαιό όνομά της, ως Ίμβριος, ζω πάντοτε με υπερηφάνεια για την καταγωγή μου και σε κάθε ευκαιρία προσπαθώ να επισκέπτομαι το νησί μου, το οποίο αγαπώ πολύ» είπε ο Ίμβριος Πατριάρχης στην αρχή της ομιλίας του και συνέχισε:
«Γνωρίζετε ότι μετά το 1960, εδώ συνέβησαν δυσάρεστα γεγονότα. Μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού του νησιού υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τα κτήματά του, τα σπίτια του και το παρελθόν του. Σήμερα με την θετική στάση που έχει επιδείξει η Κυβέρνηση, η κατάσταση έχει αλλάξει. Οι νησιώτες άρχισαν να επιστρέφουν και να ανακαινίζουν τα σπίτια τους. Τούρκοι και Ρωμιοί προσεγγίζουν περισσότερο αλλήλους, συνυπάρχουν, οι τουρίστες αυξάνονται, το νησί μας εξελίσσεται και αναπτύσσεται. Και το νέο αεροδρόμιο θα συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή».


Και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πρόσθεσε:

«Ο Μητροπολίτης και συμπατριώτης μας Κύριλλος, ακολουθώντας την γενική στάση και πρακτική του Πατριαρχείου μας, εφαρμόζει τις αρχές του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών και καλλιεργεί καλές σχέσεις».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι προς την ίδια κατεύθυνση εργάζονται και ο Έπαρχος αλλά και ο Δήμαρχος της νήσου, με τους οποίους είχε συναντήσεις. «Όλα αυτά δεν θα ήταν λάθος να τα βλέπουμε μέσα στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».


Ακολούθως αναφέρθηκε στον ακαδημαϊκό διάλογο που διεξάγει το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το Ισλάμ και υπενθύμισε ότι μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί δεκατρείς συναντήσεις. Πρόσθεσε δε, ότι μέχρι σήμερα πραγματοποίησε επίσημες επισκέψεις σε Ισλαμικές χώρες, με σκοπό την καλύτερη αλληλογνωριμία και για την ανάπτυξη σχέσεων. Όπως είπε συνεχίζει με επιμονή τις προσπάθειες του για την ύπαρξη καλών σχέσεων μεταξύ των θρησκειών, ως συμβολή στην παγκόσμια ειρήνη.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ευχήθηκε καλή περίοδο νηστείας και καλό ραμαζάνι στις τοπικές αρχές και τις ευχαρίστησε για την οικειότητα που δείχνουν στον Μητροπολίτη Ίμβρου και στους Ρωμιούς κατοίκους του νησιού.


Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τους υπευθύνους του ξενοδοχείου ΑΝΕΜΟΣ. Ο κ. Τζιχάν Τουτλούογλου, είναι ένας εκ των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου. Δίπλα του η κ. Μαρία Μπαχτσέ, η οποία διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Τσανάκαλε, στηρίζει την προσπάθεια των δημιουργών του νεόδμητου ξενοδοχείου, που είναι αποτέλεσμα ελληνοτουρκικής συνεργασίας.


Ο Πατριάρχης υποδέχεται τον Έπαρχο της Ίμβρου

Ο Πατριάρχης με τον επικεφαλής των Μουφτήδων του νομού, ο οποίος ευχαριστεί τον Πατριάρχη για το δείπνο

Ο Πατριάρχης με τον Διοικητή της τοπικής στρατιωτικής μονάδας

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος . Μ. Κίτρους. Κατερίνη.27 Αυγούστου 2011 στις 11:53 π.μ.

    Ο Πατριάρχης μας κύριος Βαρθολομαίος, για μιά φορά απέδειξε ότι η Εκκλησία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τις σχέσεις, τους διαλόγους και τις συναναστροφές με άλλες θρησκείες. Απέδειξε ακόμα ότι το Πατριαρχείο μας, το οποίο ζή, κινείται και δραστηριοποιείται στην Τουρκία, μπορεί να παίξει ένα σπουδαίο ρόλο για την εξομάλυνση των σχέσεων της Ρωμαίϊκης Μειονότητος με την Τουρκική Διοίκηση. Η παράθεση του δείπνου Ιφτάρ στους τοπικούς παράγοντες της ιδιαιτέρας του πατρίδος Ίμβρου, δείχνει αυτό ακριβώς. Ο Πατριάρχης όμως δεν δίστασε να αναφερθεί και στις αδικίες και στις διώξεις πού υπέστησαν οι πατριώτες του Ίμβριοι, κατά την περίοδο της δεκαετίας του 1960, από τις τότε πολιτικές δυνάμεις. Στην τελευταία εικοσαετία, το Πατριαρχείο μας απέκτησε θα λέγαμε φωνή, και αυτό οφείλεται στις ενέργειες και τις δράσεις του Πατριάρχου μας κυρίου Βαρθολομαίου. Η παρουσία του και μάλιστα δίπλα ακριβώς από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ερντογάν κατά το Ιφτάρ πού θα παραθέσουν όλα τα μειονοτικά Βακούφια της Πόλεως, δείχνει ότι το Πατριαρχείο μας και ο Πατριάρχης μας έχουν αρχίσει να αποκτούν την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας της Τουρκίας. Ο Θεός να ευλογεί το Πατριάρχη μας, για να συνεχίζει το έργο του, ένα έργο υψηλό και μεγάλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails