________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/30/2012

ΣΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ Ο ΒΟΗΘΟΣ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ Η.Π.Α.


Χάλκη, Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας 
Επίσκεψη στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης, όπου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις της ιστορικής και «σιωπηλής», από το 1971, Θεολογικής Σχολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πραγματοποίησε ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος αυτές τις ημέρες βρίσκεται υπηρεσιακώς στην Τουρκία. 
Τον υψηλόβαθμο παράγοντα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής, ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση της Σχολής και τον ξενάγησε στις έρημες τάξεις της – που «αναμένουν» την επιστροφή των σπουδαστών - καθώς και στην βιβλιοθήκη με την σπουδαία συλλογή βιβλίων.


Ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε το έντονο και αμείωτο ενδιαφέρον της χώρας του για την επαναλειτουργία της Σχολής και γενικότερα για τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ ζήτησε από τον Μητροπολίτη Προύσης να διαβιβάσει στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τους θερμούς χαιρετισμούς της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κυρίας Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον.
Σε δηλώσεις του ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον πριν την αναχώρησή του απο τη Σχολή επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, γεγονός που αποτελεί μια πολύ θετική χειρονομία προς την κατεύθυνση της θρησκευτικής ελευθερίας και κατανόησης. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μητροπολίτη Προύσης για την τιμή και την ευκαιρία που είχε να γνωρίσει προσωπικά το χώρο της Σχολής, της οποίας το θέμα παρακολουθεί εδώ και χρόνια από κοντά. Δεν παρέλειψε να εκδηλώσει το θαυμασμό του για το τόσο όμορφο περιβάλλον της Σχολής.  
Τον Φίλιπ Γκόρντον συνόδευαν ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη Σκοτ Κίλνερ και υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και ο Πατριαρχικός διάκονος Νήφων, εκ μέρους του Πατριαρχείου.


7/29/2012

ΤΑ ΤΡΙΣΑΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΠΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ

φωτό αρχείου: Ν. Μαγγίνας


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τοῦ Σαββάτου, 28ης Ἰουλίου, ἐνῷ παρέστη συμπροσευχόμενος ἀπό τοῦ Ἱεροῦ Βήματος αὐτοῦ, κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς Κυριακῆς, 29ης ἰδίου, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Σεβαστείας κ. Δημητρίου. 
Μετά τήν ἀπόλυσιν, ὁ Παναγιώτατος καλωσώρισε πατρικῶς τούς ἐκκλησιασθέντας πιστούς ἐξ Ἑλλάδος, Ἀμερικῆς, Παναμᾶ καί Λιβάνου, καί διένειμεν αὐτοῖς τό ἀντίδωρον. 
Ἐπίσης, ἐπί τῇ μνήμῃ τοῦ Ἁγίου Μάρτυρος Καλλινίκου αὐθημερόν, μετέβη εἰς τό Πατριαρχικόν Κοιμητήριον Ἐγρήκαπου καί ἔψαλε Τρισάγιον πρό τοῦ τάφου τοῦ ἐν αὐτῷ ἀναπαυομένου ἀειμνήστου Ἐπισκόπου Ἀργυρουπόλεως κυροῦ Καλλινίκου, δεηθείς ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς καί τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Γέροντος Καισαρείας κυροῦ Καλλινίκου, ἀναπαυομένου ἐν τῇ Ἱ. Μονῇ Ζωοδόχου Πηγῆς Βαλουκλῆ.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΛΑΙΡΗ


Ρεπορτάζ - φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα 
Σε διεθνές Συνέδριο Γλωσσολογίας προς τιμήν του διαπρεπούς Γλωσσολόγου Χρήστου Κλαίρη παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 
Το Συνέδριο διοργανώθηκε απο το τουρκικό Πανεπιστήμιο Galatasaray στις 23 και 24 Ιουλίου με θέμα «Περιορισμοί και ελευθερίες στις Γλώσσες και γενικότερα στη ζωή». Ο διακεκριμμένος Καθηγητής Γενικής Γλωσσολογίας της Σορβόννης στο Πανεπιστήμιο ParisDescartes Χρήστος Κλαίρης είναι γέννημα θρέμμα της Ρωμηοσύνης της Πόλης και απόφοιτος της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής. 
Στη στρογγυλή τράπεζα που ήταν αφιερωμένη στον Πολίτη Καθηγητή μίλησαν ο Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών και των Επιστημών του Πανεπιστημίου Οσμάν Σενέμογλου, ο Άρχων Δημήτριος Φραγκόπουλος, ο Καθηγητής Ηρακλής Μήλλας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος, ο Δημοσιογράφος-Συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης και ο D.Costaouec, ενώ το κείμενο του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη ανέγνωσε ο Έλληνας διπλωμάτης Αθανάσιος Παρέσογλου. Να σημειωθεί ότι ο Χρήστος Κλαίρης με τον Γιώργο Μπαμπινιώτη έχουν συγγράψει μαζί από κοινού τη Γραμματική της Νέας Ελληνικής. 


Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο ήθος, στην ευρυμάθεια και στην επιστημονική κατάρτιση του Καθηγητού Κλαίρη στοιχεία τα οποία είχαν διαφανεί απο τα μαθητικά του ακόμη χρόνια. Ο συμμαθητής του στην Μεγάλη Σχολή π. Δοσίθεος μεταξύ άλλων επεσήμανε το γεγονός πως και ο Καθηγητής Κλαίρης και άλλοι επιστήμονες αναγκάστηκαν να ξενιτευθούν, λόγω των δύσκολων συνθηκών που βίωνε η Ομογένεια τη δεκαετία του ΄60, με αποτέλεσμα να χάσει η Πόλη από το δυναμικό της, τέτοιες προσωπικότητες που τιμούν την καταγωγή τους και θα προσέφεραν πολλά στον τόπο.


Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την πλευρά του συνεχάρη τον Χρήστο Κλαίρη τονίζοντας πως αποτελεί καύχημα και καμάρι της Ρωμηοσύνης της Πόλης. 
Στην τιμητική εκδήλωση παρέστη ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Ματθιουδάκης. Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης οι Σταύρος Σκοπετέας, Ευαγγελία Αδάμου, Ελένη Σελλά σε συνεργασία με τις Μάρω Μαυροπούλου, Ρίκα Ρομποπούλου και Χριστίνα Σανλίογλου, Ελίνα Μαρμαρίδου, Σταύρος Κατσανέβας, Σταύρος Καμαρούδης και Δήμητρα Δελλή καθώς και άλλοι ξένοι επισήμονες.


ΕΝΑΣ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα 
«Σκιρτώντες υμνούμεν τον αίτιον» τον 270ο Προκαθήμενο του Θρόνου του Αποστόλου Ανδρέα, τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στον οποίον αφιερώνουμε τον παρόντα ψηφιακό δίσκο, επί τη συμπληρώσει εικοσαετούς ευκλεούς Πατριαρχίας.» 
Με αυτά τα λόγια ο Όμιλος Μουσικοφίλων Βυζαντινό Αναλόγιο Καλαμαριάς αφιέρωσε στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου ψηφιακό δίσκο με ύμνους από την Ανάσταση του Κυρίου. Η παρουσίαση του δίσκου αυτού έγινε την περασμένη Πέμπτη (26.7.2012) στο Φανάρι κατά την προσκυνηματική επίσκεψη στο Κέντρο της Ορθοδοξίας των μελών του Ομίλου Μουσικοφίλων Καλαμαριάς υπό την διεύθυνση του Μουσικοδιδάσκαλου Αντώνη Πετρόπουλου, Λαμπαδαρίου του Μητροπολιτικού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Καλαμαριάς.


Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε με εγκαρδιότητα τα μέλη του Ομίλου και ευχαρίστησε για την ευγενική αυτή σκέψη και χειρονομία της ηχογράφησης και δημιουργίας του δίσκου αυτού η οποία, όπως σημείωσε στο Πατριαρχικό Γράμμα που κοσμεί την έκδοση, έγινε «εις ένδειξιν τιμής και σεβασμού ουχί απλώς προς το πρόσωπον ημών, αλλά προς τον όν εκπροσωπούμεν θεσμόν, προς την Αγίαν του Χριστού Μεγάλην Εκκλησίαν η οποία αείποτε υπήρξε φιλόστοργος Μήτηρ και Κιβωτός σωτηρίας διά το γένος ημών...».


Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσεφώνησε εκ μέρους του Ομίλου Μουσικοφίλων Καλαμαριάς ο Μιχάλης Πετρόπουλος ενώ τον ψηφιακό δίσκο επέδωσε ο Αντώνης Πετρόπουλος. Μεταξύ άλλων ο Όμιλος Μουσικοφίλων Καλαμαριάς σημειώνει στο κείμενο της αφιέρωσης στον ψηφιακό δίσκο αναφερόμενος στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Αυτόν που σε τόσο μικρό διάστημα πέτυχε τόσα πολλά και σπουδαία έργα. Αυτόν που εξάπλωσε την λάμψη του Πατριαρχείου σε όλον τον κόσμο. Τον όντως «Οικουμενικό»....Τον Πατριάρχη της καρδιάς μας».


7/28/2012

ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα

Ο Ρουμάνος Ευρωβουλευτής Corneliu Vadim Tudor επισκέφθηκε το Φανάρι όπου είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διορθόδοξου και διαχριστιανικού ενδιαφέροντος. 
Ο Ρουμάνος πολιτικός του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου επεσήμανε την ιδιαίτερη θέση που κατέχει στη σύγχρονη πολυπολιτισμική πραγματικότητα ο ιστορικός θεσμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς και τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί σε διεκκλησιαστικό και οικολογικό πλαίσιο ο Προκαθήμενός του. 
Ο πολυγραφότατος Ρουμάνος Ευρωβουλευτής προσέφερε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο αρκετά από τα βιβλία του με θρησκευτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο. 
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη (26.7.2012), παρέστησαν η Γενική Πρόξενος της Ρουμανίας στην Πόλη Stefana Greavu καθώς και η σύζυγος και οι κόρες του Ευρωβουλευτού.


ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα 

Τις ευχαριστίες του για την ανάδειξή του σε βοηθό επίσκοπο της Μητροπόλεως Μεξικού καθώς και την αφοσίωση με την οποία θα διακονήσει το ιερό σώμα της Μεγάλης Εκκλησίας εξέφρασε ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του Μητροπολίτου Μεξικού Αθηναγόρου ο νέος Εψηφισμένος Επίσκοπος Σκοπέλου Παγκράτιος Dubas κατά τη διάρκεια του μικρού Μηνύματος που έδωσε επί τη εκλογή του στο Πατριαρχικό Γραφείο το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης (26.7.2012)
Στη συνέχεια τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου η ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος στην οποία παρέστησαν ο Μητροπολίτης Μεξικού και ο Επίσκοπος Συνάδων Διονύσιος καθώς και οι κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής. Στο τέλος της Ακολουθίας ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Σκοπέλου δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τις εγκάρδιες ευχές των παρισταμένων κληρικών.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Παγκράτιος, Ουκρανός κληρικός που διακονούσε μέχρι σήμερα στο Σικάγο, εξελέγη στην προηγούμενη συνεδρία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου ύστερα από πρόταση του Μητροπολίτου Μεξικού, ώστε να καλυφθούν οι ποιμαντικές ανάγκες του Σλαβόφωνου ποιμνίου της Επαρχίας του.


7/27/2012

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΙΦΤΑΡ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΚΙΟΥΛ


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης προς τους μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους πολίτες της Τουρκίας απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ σε ομιλία του που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια δείπνου (Ιφτάρ) της νηστείας του Ραμαζανίου το οποίο παρέθεσαν οι ομοσπονδίες και οι σύνδεσμοι των Αλεβίδων και Μπεκτασίδων της χώρας στο ξενοδοχείο Polat Renaissance. 
Ο πρόεδρος τόνισε ότι αυτή η χώρα ανήκει σε όλους μας και θα πρέπει να συνυπάρχουμε σεβόμενοι και αγαπώντας ο ένας τον άλλον. Επίσης πρόσθεσε ότι εκφράζει τη μεγάλη χαρά και ικανοποίησή του για την παρουσία στο δείπνο αυτό, και μη μουσουλμάνων εκλεκτών εκπροσώπων και θρησκευτικών λειτουργών, εκτός από μουσουλμάνους οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία της χώρας.




Στο δείπνο, χθες βράδι, παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος ευχήθηκε στον πρόεδρο Γκιουλ όπως διέλθει καλές ημέρες Ραμαζανίου. 
Στο δείπνο παρέστησαν 800 περίπου άτομα μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών, βουλευτές, ο Νομάρχης της Πόλης, o Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α. και Πρόξενοι άλλων χωρών, δήμαρχοι, θρησκευτικοί ταγοί των μειονοτήτων, επιχειρηματίες και άλλοι επίσημοι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανάμεσα στους ηγέτες των Αλεβίδων και Μπεκτασίδων

7/26/2012

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΠΙΚΡΙΔΙΟΥ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

 Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῇ ἱερᾷ μνήμῃ τῆς Ἁγίας Ὁσιομάρτυρος Παρασκευῆς, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ πανηγυρίσαντι φερωνύμῳ Ἱερῷ Ναῷ τῆς Κοινότητος Πικριδίου, κατά τήν ἐν αὐτῷ τελεσθεῖσαν Θείαν Λειτουργίαν, τήν Πέμπτην, 26ην Ἰουλίου. 
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Μεξικοῦ κ. Ἀθηναγόρας, ὁ Θεοφιλ. Ἐψηφισμένος Ἐπίσκοπος Σκοπέλου κ. Παγκράτιος, ὁ Ἐντιμ. κ. Νικόλαος Ματθιουδάκης, Γενικός Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐνταῦθα, ἡ Εὐγεν. κ. Stefana Greavu, Γεν. Πρόξενος τῆς Ρουμανίας, καί ὅμιλοι προσκυνητῶν ἐκ τῆς ἐνορίας Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης Ἡρακλείου Κρήτης καί ἐκ Γαλατσίου Ρουμανίας, καθώς καί πιστοί ἐντεῦθεν. 
Κατά τήν ἐπακολουθήσασαν δεξίωσιν ἐν τῇ Κοινοτικῇ αἰθούσῃ ὡμίλησαν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Μεξικοῦ κ. Ἀθηναγόρας, ὁ Πανοσ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Πρόδρομος Ἀναστασιάδης, Ἱερατικῶς Προϊσταμενεύων τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ, ὁ Ἐντιμ. κ. Σταῦρος Βασιλειάδης, Πρόεδρος τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς τῆς Κοινότητος, ἐκθέσας τά πεπραγμένα αὐτῆς, καί ὁ Πατριάρχης. 
-  Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης περεκάθησεν εἰς τό ὑπό τῶν Ὁμοσπονδιῶν καί Συνδέσμων τῶν ἐν Τουρκίᾳ Ἀλεβήδων-Μπεκτασήδων παρατεθέν δεῖπνον (iftar), τῇ συμμετοχῇ τοῦ Προέδρου τῆς Τουρκικῆς Δημοκρατίας Ἐξοχ. κ. Abdullah Gül, ἐν τῷ ἐν Ἁγίῳ Στεφάνῳ Ξενοδοχείῳ Polat Renaissance, τήν Πέμπτην, 26ην τ.μ. .

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Του Νικολάου Μαγγίνα 
Όμιλος καθηγητών και φοιτητών από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επισκέφθηκε την περασμένη Δευτέρα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. 
Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δεκαήμερης εκπαιδευτικής αποστολής με επικεφαλής τον Καθηγητή της Οθωμανικής Ιστορίας Πάρι Κονόρτα με προορισμό την Πόλη, τη Νίκαια και την Προύσα όπου οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ξεναγηθούν σε βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία. 
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνεχάρη τους Καθηγητές για την πρωτοβουλία της εκδρομής αυτής, εξήρε την επιστημοσύνη και το ακαδημαϊκό έργο του Καθηγητού Κονόρτα και παρότρυνε τους φοιτητές να εφοδιασθούν με τις κατάλληλες γνώσεις από τους Καθηγητές τους και να συνεχίσουν την πορεία τους στο στίβο της ζωής ενώ τους ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία.

7/25/2012

ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Του Νικολάου Μαγγίνα
Νέους και νέες, απεσταλμένους της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, δέχθηκε με εγκαρδιότητα το περασμένο Σάββατο, 21 Ιουλίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Φανάρι. 
Η επίσκεψη αυτή των νέων στην Πόλη πραγματοποιήθηκε, υπό τη μορφή Θερινού Σχολείου, στο πλαίσιο της προσπάθειας από την Οι.Ομ.Κω. σύνδεσης και εξοικείωσης με την Ομογένεια της Πόλης και περιλαμβάνει μία σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εθελοντικές εργασίες και επισκέψεις σε ιερούς τόπου και σεβάσματα του Γένους με πρώτο το Κέντρο της Ορθοδοξίας ώστε οι νέοι να λάβουν τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου.

7/24/2012

Ο ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ


Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

40 ETH ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΙΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΟΥ 
Μέ τήν εὐκαιρία συμπληρώσεως 40 ἐτῶν ἀπό τήν κοίμησιν τοῦ Μεγάλου Πατριάρχου Ἀθηναγόρου, δημοσιεύουμε ἀπό τό Ἀρχεῖον τήν ραδιοφωνική ὁμιλία, ἀπό τόν Ραδιοφωνικό Σταθμό τῆς Θεσσαλονίκης, τοῦ Ἡγουμένου τῆς Πατριαρχικῆς Ἱ. Μονῆς τῶν Βλατάδων, ἐπ’ εὐκαιρίᾳ τῆς 20ετοῦς Πατριαρχείας τοῦ ἀειμνήστου σήμερα Πατριάρχου. 

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΧΑΡΚΙΑΝΑΚΗ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΜΟΝΗΣ ΒΛΑΤΑΔΩΝ ΤΙΤΛΟΣ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΟΥ 
ΔΕΥΤΕΡΑ: 27.01.1969 ΩΡΑ: 14.00 – 14.15 

Σάν αὔριο πρίν 20 χρόνια ἐνθρονιζόταν στό Φανάρι ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Ἀμερικῆς Ἀθηναγόρας, ὡς Οἰκουμενικός Πατριάρχης. Τήν μεγάλη αὐτή ἐπέτειο δέν θά μπορούσαμε νά ἑορτάσουμε κατ’ ἀξίαν ὅποιες ἐκδηλώσεις τιμῆς κι’ ἄν κάναμε πρός τόν πανίερον Οἰκουμενικό Θρόνο. 
Ἀπό διάφορα σημεῖα τοῦ Ὀρθοδόξου κόσμου ἐξεδηλώθη σφοδρά ἐπιθυμία γιά ἕνα πανηγυρικό ἑορτασμό. Γιατί δέν ἐγνώρισεν, ἀλήθεια ἡ Ἐκκλησία μας, στά νεώτερα χρόνια, λαμπρότερη Πατριαρχεία. 
Ἀλλά τήν πρόθεση καί τό πρόγραμμα τοῦ ἑορτασμοῦ ἀνεχαίτισεν ὁ ἴδιος ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης. Σέ ἐπίσημο ἀπαντητικό ἔγγραφό του ἐγνωστοποίησε πρός ὅλες τίς κατευθύνσεις ὅτι, «ἔναντι τοῦ μεγέθους καί τῆς σπουδαιότητος τοῦ θεσμοῦ τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου δέν θεωρεῖ δυνατόν νά ἑορτάζεται ἑορτή ἀναφερομένη εἰς ἄτομον θητεῦον εἰς αὐτόν». 
Καί ἔχει βέβαια δίκιο ὁ Πατριάρχης, μιλῶντας γιά τό μέγεθος τοῦ θεσμοῦ πού ἐκπροσωπεῖ. Ἀλλά αὐτό εἶναι μόνο τό ἕνα μέρος τῆς ἀλήθειας. Τό δεύτερο μέρος δέν μποροῦσε νά τό πῇ ἐκεῖνος. Τό ὁμολογοῦμε ὅλοι ἐμεῖς. Εἶναι τό μεγαλεῖο αὐτοῦ τοῦ ἴδιου τοῦ σημερινοῦ Πατριάρχου. 
Ὅταν ἕνας Οἰκουμενικός Πατριάρχης εἶναι ἀντάξιος τοῦ Θρόνου του, τότε τό πρόσωπο καί τό ἔργο του εἶναι ἡ συνισταμένη αἰώνων καί ξεφεύγουν τά ὅρια τῆς περιγραφῆς. Ὅταν ἕνας Πατριάρχης εἶναι ἀληθινός, τότε γίνεται αὐτός τό μέτρο γιά κάθε ἱστορική ἀξιολόγηση μέσα στή ζωή τοῦ ποιμνίου του. Κι’ ἐδῶ εἶναι πολύ ἐπίκαιρος ὁ λόγος «τό ἔλαττον ὑπό τοῦ μείζονος εὐλογεῖται». 
Εὐλαβούμενοι τήν σεπτήν ἐπιθυμία του Πατριάρχου, δέν θά κάνωμε οὔτε ἐδῶ εἰς τήν Θεσσαλονίκη σχετικό ἑορτασμό. Θά περιορισθοῦμε σέ μιά σεμνή λειτουργία, αὔριο, στήν Πατριαρχική Μονή τῶν Βλατάδων, ὅπου, μέ προεξάρχοντα τόν Μητροπολίτην Θεσσαλονίκης, θά εὐχαριστήσωμε τόν Θεόν γιά τόν Πατριάρχη πού μᾶς ἐχάρισε, σ’ αὐτά τά τόσο κρίσιμα χρόνια, καί θά δεηθοῦμε γιά τήν ὑγιεία καί μακροημέρευσή του. 
Παράλληλα σ’ αὐτήν τήν πνευματικήν ἐκδήλωση αἰσθάνθηκα προσωπικά τήν ἀνάγκη, σάν ἕνας ἀπό ἐκείνους πού εἶχαν τήν ἀγαθή τύχη καί τήν μεγάλη τιμή νά μαθητεύσουν κοντά στόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη Ἀθηναγόρα, νά διηγηθῶ σήμερα γιά τούς πολλούς μερικές ἀποκαλυπτικές στιγμές μαζί του. 
Τίς ὠνόμασα «πνευματικά στιγμιότυπα ἀπό τήν ζωή τοῦ Πατριάρχου». Σωστώτερο θά ἦταν νά τίς ὀνομάσω «Πνευματικά στιγμιότυπα» στήν δική μου ζωή. Γιατί ἡ ζωή τοῦ Πατριάρχου δέν γνωρίζει ξεχωριστά στιγμιότυπα, ἀκολουθῶντας πιστά τόν ἀναλλοίωτο ρυθμό τῆς ζωῆς τοῦ ἥρωα, τοῦ Προφήτη, τοῦ Ἁγίου. Δέν θά μιλήσω λοιπόν ἐδῶ γιά τήν πολύπλευρη προσωπικότητά του, μήτε γιά τό ἔργο του. 
Θά παρουσιάσω ἁπλῶς τόν ἄρτιον ἄνθρωπο, τόν ἀληθινό ποιητή, τόν γαλήνιο Προφήτη Πατριάρχη. Ὅταν σέ κυτάζει στά μάτια καί σοῦ μιλᾶ -κι’ ὁ Πατριάρχης κυτάζει στά μάτια καί τόν πιό ἄσημο συνομιλητή του- νοιώθεις νά γίνεσαι ἀδέξιος γιά κάθε λόγο καί γιά κάθε κίνηση. Συντρίβεσαι κυριολεκτικά μπροστά σ’ αὐτό τό ρασσοφορεμένο βουνό. Μά ἡ συντριβή αὐτή δέν εἶναι ἐξουθένωση. Ἀκούοντας τόν Πατριάρχη νά μιλᾶ καί νά ξεδιπλώνει στά μάτια σου τό προφητικό ὅραμα τοῦ κόσμου καί τοῦ ἀνθρώπου, νοιώθεις σάν νά λειτούργησαν γιά πρώτη φορά σωστά τό μυαλό καί ἡ καρδιά σου. Φεύγοντας ἀπό τό γραφεῖο του ἔχεις γευθεῖ ἐμπειρικά τό ἄρωμα μιᾶς ζωῆς, σύμφωνη μέ τούς μακαρισμούς τοῦ Χριστοῦ. 
Ἀκοῦστε πῶς ὁ ἴδιος ἀντιλαμβάνεται τήν εὐθύνη τοῦ πνευματικοῦ Ἡγέτη. 
«Ὁ Ἀρχηγός πρέπει νά εἶναι σκληρός. Ἀλλά σκληρός στόν ἑαυτό του. Ὅταν θά τοῦ ἔρθουν ἀρνητικά τά πράγματα, δυσχείμερα, τότε θά σταθῇ καλύτερα... Ὁ Ἀρχηγός πρέπει νά προαισθάνεται τούς νέους χρόνους πού ἔρχονται, καί νά μιλάῃ γι’ αὐτούς. Νά κηρύττῃ, νά προφητεύῃ ... Τόν Ἀρχηγό πολλές φορές δέν τόν κατανοοῦν, μένει μόνος καί εἶναι τραχύ τό ἔργον του, νά πείσῃ, νά ἑρμηνεύσῃ τά δέοντα ... Ἡμεῖς ἀκούομεν τούς αἰῶνας, καί ἀπαντῶμεν εἰς τούς αἰῶνας. Καί ὅπως εἰς τό πλοῖον ὁ Κυβερνήτης λέγει εἰς τόν Πηδαλιοῦχον «γραμμή», κι’ ἀπαντᾶ αὐτός «γραμμή», ἔτσι κι’ ἐμεῖς ἀκούομε «Γραμμή» καί ἀπαντῶμεν: «Γραμμή» ... Ἡμεῖς βλέπομεν τά ἐπερχόμενα, καί πιστεύομεν εἰς τά ἐπερχόμενα, καί ὀφείλομεν νά ἐργασθῶμεν διά τά ἐπερχόμενα». 
Παρά ταῦτα, δέν αἰσθάνθηκε ποτέ ὁ Πατριάρχης Ἀθηναγόρας μακρυά ἤ ψηλότερα ἀπό τόν λαό του. Γι’ αὐτό θά τόν ἀκούσετε νά λέῃ σ’ ἕνα ἐκκλησίασμα ἁπλοϊκῶν ἀνθρώπων: «Ἐσεῖς καί γώ - ἐγώ καί σεῖς, πιστεύομε κατά τόν ἴδιο τρόπο». 
Ὁ Πατριάρχης νοιώθει μιά ἀπέραντη στοργή, ἕνα βαθύ σεβασμό θἄλεγα, μπροστά στό ἀνθρώπινο πρόσωπο, ὅποιο κι’ ἄν εἶναι, κι’ ὅπως κι’ ἄν εἶναι. Ἄν ὑπάρχῃ ἕνα Δόγμα πού ἔχει διαποτίσει ὅλην τήν ψυχή τοῦ Πατριάρχου, εἶναι τό δόγμα πώς ὁ ἄνθρωπος εἶναι εἰκόνα τοῦ Θεοῦ. 
Πρίν ἀπό δυό χρόνια βρέθηκα συμπτωματικά στό Φανάρι, ὅταν τόν ἐπεσκέφθη ἕνας ὅμιλος 70 Γερμανῶν, ὅπως συχνά γίνεται, τά τελευταῖα ἰδίως χρόνια, ἀπ’ ὅλα τά μέρη τῆς Δύσεως. Μοῦ ἀνέθεσε νά κάμω τόν διερμηνέα στήν συνομιλία των. 
Ἀφοῦ τούς ἀνέπτυξε τήν σημασία τῶν καιρῶν πού ζοῦμε, τήν μακρά συμβίωση Τούρκων καί Ἑλλήνων καί τό διαλλακτικό καί ἐκπολιτιστικό ἔργο τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, κατέκλεισε ὡς ἑξῆς τήν ὁμιλία του: «Αὐτό, ἦταν τό μήνυμα αὐτῆς τῆς χώρας. Αὐτῆς τῆς Ἐκκλησίας αὐτοῦ τοῦ θρόνου. Νά τό μεταφέρετε στήν Πατρίδα σας, στήν πόλη σας, στίς οἰκογένειές σας, σ’ ὅλους τούς γνωστούς καί τούς φίλους σας. Ἀπό τόν πρῶτον, ἕως ...». 
Ἐδῶ ὁ Πατριάρχης σταμάτησε καί περίμενα κι’ ἐγώ νά ὁλοκληρώσῃ τήν φράση του γιά νά τήν ἑρμηνεύσω. Ἀλλά ὁ Πατριάρχης ζήτησε νά μεταφράσω ὅπως ἀκριβῶς τό ἔλεγε «Ἀπό τόν πρῶτον ἕως ...». Ἔσπευσαν οἱ Γερμανοί νά ὁλοκληρώσουν τήν φράση λέγοντας «ἕως τόν τελευταῖο». Καί τότε ὁ Πατριάρχης παρετήρησε κατηγορηματικά, ἀλλά χωρίς νά χάσῃ τήν πατρική του ἐπιείκεια: «Ὄχι. Δέν ὑπάρχει τελευταῖος. Θά μεταφέρετε αὐτό τό μήνυμα ἀπό τόν πρῶτον, ἕως τόν πρῶτον. Ἀπό τά χέρια τοῦ Θεοῦ βγήκαμε ὅλοι πρῶτοι. Ὅλοι στεκόμαστε στήν πρώτη γραμμή». 
Ἕνα ἄλλο στιγμιότυπο, πού μαρτυρεῖ πόση ἱερότητα ἀναγνωρίζει ὁ Πατριάρχης στό ἀνθρώπινο πρόσωπο, εἶναι καί τό ἀκόλουθο: Εἶχε πάει νά ἐγκαινιάσῃ μόλις ἀνακαινίστηκε, ἕναν ἱστορικό Ναό πού εἶχαν καταστρέψει οἱ βανδαλισμοί τοῦ 1955 στήν Πόλη. Κατά τήν ὁμιλία του πρός τό ὀλιγάριθμο ἐκκλησίασμα, τούς εἶπε μέ φωνή βαθειά συγκινημένη: 
«Ὅταν ἦλθα τότε καί βρῆκα κατεστραμμένο τόν Ναό, δέν εἶδα κολῶνες, δέν εἶδα εἰκόνες, δέν εἶδα πιά κανδῆλες. Ἀλλ’ ἀντί γιά κολῶνες εἶδα τούς Ἐπιτρόπους τοῦ Ναοῦ: τόν κύρ Γιώργη, τόν κύρ Δημητρό, τόν κύρ Ἀντώνη. Ἀντί γιά εἰκόνες εἶδα τά πρόσωπα τῶν Μανάδων. Κι’ ἀντί γιά φῶς ἀπ’ τίς κανδῆλες, εἶδα τά μάτια τῶν μικρῶν παιδιῶν. Ἤμουνα βέβαιος πώς ὁ Ναός ἐτοῦτος θά χτιζόταν πάλι». 


Πολλοί κατηγόρησαν καί κατηγοροῦν ἀκόμη τόν Πατριάρχη, ὡς μή αὐστηρῶς Ὀρθόδοξο, κι’ ἄλλοι πάλι, εὐτυχῶς ἐλάχιστοι, προχωροῦν ἀκόμη πιό πολύ, χαρακτηρίζοντάς τον ἀνεύθυνο ὡς Προτεσταντίζοντα ἤ Λατινίζοντα. Θά ἔφτανε ὅμως νά τόν δῇ κανείς μόνο μιά φορά ἱερουργοῦντα, γιά νά πεισθῇ ὅτι δέν ἔχει αὐτήν τήν στιγμή ἡ Ὀρθοδοξία ἄλλον Ἱεράρχη, πού νά ἐνσαρκώνῃ τόσο πιστά καί τόσο κατανυκτικά τήν Ὀρθόδοξη Λατρεία. 
Τό Δόγμα μας ὁ Πατριάρχης τό ζεῖ ἐξ ὁλοκλήρου λατρευτικά. Γι’ αὐτόν δέν ὑπάρχουν δόγματα τῶν περγαμηνῶν, ἀλλά μονάχα δόγματα βιούμενα. Γι’ αὐτό ὁλόκληρη ἡ ζωή του ὡς τήν τελευταία της καθημερινή λεπτομέρεια εἶναι τελετουργία. Ὁ Πατριάρχης εἶναι ὁ λειτουργικώτερος, ὁ ἱεροπρεπέστερος καί ὁ ἀσκητικώτερος Ἱεράρχης πού μέ ἀξίωσεν ὁ Θεός νά γνωρίσω. 
Τό νά τόν δῇς ἀπ’ τήν ὡραία Πύλη νά μνημονεύῃ «πάσης ἐπισκοπῆς Ὀρθοδόξων», εἶναι ἐξ ἴσου φρικτό καί ἀπερίγραπτο σάν νά δῇς τόν Μωϋσῆ νά κατεβαίνῃ τό Σινᾶ, κρατῶντας τίς πλάκες τοῦ Νόμου. Ὅσοι δέν ἀλλοιώθηκαν βλέποντας μιά τέτοια σκηνή τοῦ Πατριάρχου, σημαίνει πώς δέν ἐνήστεψαν πολύ, πώς δέν ἑτοιμάστηκαν 40 μέρες! 
Καί μ’ ὅλα αὐτά, αὐτός ὁ Ἅγιος δέν ἀγανακτεῖ, δέν κατακρίνει κανένα. Ὅταν θέλῃ νά διορθώσῃ κάποιον σέ μιά ἄποψη, προσπαθεῖ νά ἀνασύρῃ τήν διορθωτική σκέψη μέσα ἀπ’ τόν ἴδιον τόν συνομιλητή του. 
Ἕνας νεοφερμένος φοιτητής στήν Χάλκη θέλησε κάποτε νά δείξῃ στόν Πατριάρχη περίσσεια εὐσεβείας καί τόλμησε νά κατακρίνῃ μπροστά του τό ἁρμόνιο πού ὑπάρχει ἐκεῖ σέ μιά αἴθουσα τῆς Σχολῆς, ὀνομάζοντάς το «ὄργανο Προτεσταντικό». Ὁ Πατριάρχης τόν ἐθώπευσε μέ συγκατάβαση καί τοῦ εἶπε: «Αὐτό δέν μπορεῖς νά τό λές ἐσύ, ἕνα παιδί ἔξυπνο καί διαβασμένο. Γιατί γνωρίζεις βέβαια ὅτι τό ὄργανο τό χάρισε στήν Δύση ἡ Ἀνατολή. Ἀλλά, κι’ ἐκτός ἀπ’ αὐτό: Ἄν ἀναπνέουν οἱ Προτεστᾶνται, πρέπει γι’ αὐτό νά πάψωμε νά ἀναπνέωμε ἐμεῖς;» 
Ὧρες ὁλόκληρες θά μποροῦσε νά ἀναφέρῃ κανείς τέτοια στιγμιότυπα ἀπό τήν συναναστροφή μέ τόν Πατριάρχη. 
Ὁ χρόνος ὅμως ἐδῶ εἶναι περιωρισμένος. Ἀκοῦστε μόνο λίγα ἀκόμη συγκινητικά λόγια πρός τούς ἀγαπημένους του Ρωμηούς: 
«Ἐγώ προσωπικές χαρές δέν ἔχω. Ἔχω τίς δικές σας χαρές. Κάθε μέρα συνομιλῶ μέ ὅλους σας. Συνδιαλέγομαι μέ τόν καθένα χωριστά. Κι’ εἶναι ἑκατομμύρια αὐτές οἱ μορφές πού καλύπτουν τήν σκέψη μου ... Πολύ μ’ ἀρέσει ὁ διάλογος. Γιατί τό περισσότερο μέρος ἀπό τήν ὁμιλία τῶν ἀνθρώπων, εἶναι μυστήριο. Νά δέχωμαι κόσμο στό Γραφεῖο μου, τό θεωρῶ εὐλογία. Θυμοῦμαι αὐτό πού μοῦ ἔλεγαν οἱ χωρικοί στήν Πατρίδα μου, ὅταν ἤμουν Διάκονος: «Ἤλθαμε νά κοιταχθοῦμε». Νά ἡ φιλοσοφία τῆς ζωῆς... Κάθε νύχτα, κατεβαίνω στό Νάρθηκα τῆς Ἐκκλησιᾶς, κι’ ὅταν ὅλοι ἐσεῖς κοιμᾶσθε, ἐγώ προσθέτω ἕνα ἀκόμη διάλογο στούς διαλόγους μου, μέ τόν Ἀφέντη τόν Χριστό καί τήν Κυρά τήν Παναγιά. Γιά σᾶς. Ὅλους ἐσᾶς. Ἐδῶ, στήν Ἀμερική, στήν Αὐστραλία, στήν Εὐρώπη, πανταχοῦ ... Στήν βαρειά μου εὐθύνη μέ ἐνισχύετε σεῖς, οἱ μεγάλοι Ρωμηοί, οἱ ἴδιοι σ’ ὅλην τήν Οἰκουμένη ...» 
Ἡ ὁμιλία τούτη ἦταν σύντομη γιατί δέν ἤθελα νά δώσω τήν ἐντύπωση ὅτι περιγράφω τόν Πατριάρχη. Στούς ἀνεξάντλητους ταιριάζει λόγος βραχύς. Τόσο βραχύς πού νἆναι μόνο θαυμαστικό ἐπιφώνημα. 
Ἕνα ἁπλό ΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ!

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Την αδελφική συμπαράστασή του και το αμέριστο ενδιαφέρον του για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία εκφράζει με επιστολή του προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνάτιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Καθώς η Συρία, όπου μεταφέρθηκε η Έδρα του Πατριαρχείου Αντιοχείας, βυθίζεται καθημερινά στις εμφυλιακές συγκρούσεις, στη βία και στην ανασφάλεια, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας προσεύχεται και εύχεται όπως ο Θεός διαφυλάξει την ευστάθεια της Εκκλησίας της Αντιοχείας και του αγαθού της ζωής κάθε ανθρώπου. 
«Βιούντες εκ της απ' αιώνων ιστορικής ημών Καθέδρας την ημετέραν Πρωθιεραρχικήν διακονίαν ως διακονίαν αγάπης και μερίμνης υπέρ πασών των Αγίων του Θεού Εκκλησιών, αεί έχομεν έμπροσθεν των οφθαλμών ημών το λόγιον του ουρανοβάμονος Αποστόλου Παύλου, του διελθόντος και εκ της καθ' Υμάς Αγιωτάτης Εκκλησίας και διδάξαντος Λόγον Κυρίου Σταυρωθέντος και Αναστάντος, ειπόντος προς τους Κορινθίους: "ο Θεός συνεκέρασε το σώμα, τω υστερούντι περισσοτέραν δους τιμήν, ίνα μη η σχίσμα εν τω σώματι, αλλά το αυτό υπέρ αλλήλων μεριμνώσι τα μέλη∙ και είτε πάσχει εν μέλος, συμπάσχει πάντα τα μέλη[...]. Υμείς δε εστε σώμα Χριστού και μέλη εκ μέρους" (Α' Κορ. ιβ' 26)», αναφέρει στην επιστολή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνεχίζει: 
«Εν τω αποστολικώ τούτω πνεύματι, παρακολουθούντες από του Ιερού ημών Κέντρου και προσωπικώς την επικρατούσαν εν τη χώρα εν η εδρεύει το καθ' Υμάς παλαίφατον Πατριαρχείον κατάστασιν, φιλαδέλφως προσερχόμεθα νοερώς πλησίον της Υμετέρας γεραράς Μακαριότητος, της περί Αυτήν σεβασμίας Ιεραρχίας, του ιερού κλήρου και του ευσεβούς ποιμνίου Αυτής και διαβεβαιούμεθα Υμάς ότι προσκαρτερούμεν τη προσευχή υψούντες χείρας ικέτιδας προς τον Άρχοντα της Ειρήνης και αναπέμποντες δεήσεις υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου και ευσταθείας της κατά Αντιόχειαν Αγιωτάτης Εκκλησίας, ιδία δε υπέρ της διαφυλάξεως του θεοδωρήτου αγαθού της ζωής παντός ανθρώπου, διαπύρως ευχόμενοι όπως Κύριος ο Θεός κολοβώση τας ημέρας της δοκιμασίας ίνα πάσα σαρξ σωθή και αινέση και δοξολογήση το Πανάγιον Όνομα Αυτού».




«Εκ μέσης καρδίας», συνεχίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «ευχόμεθα όπως η υπερέχουσα πάντα νουν ειρήνη, ο Χριστός, φωτίση πάντας ανθρώπους και κατευθύνη αυτούς εις εργασίαν των εντολών Του, παρέχων αυτοίς πάσαν δόσιν αγαθήν και παν δώρημα τέλειον προς υπέρβασιν των δυσχερειών και επικράτησιν της προς τον πλησίον αγάπης, περιπτυσσόμεθα την Υμετέραν Μακαριότητα και αύθις φιλήματι αδελφικώ και διατελούμεν μετά της εν Κυρίω βαθείας αγάπης και τιμής εξιδιασμένης».

Ο ΤΡΙΤΕΥΩΝ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΤΟΥ


Κωνσταντινούπολη, του Νικολάου Μαγγίνα 
Σημαντικά εκκλησιαστικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που αφορούν στους πρώτους χρόνους από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους μέχρι και το 1888 αποτελούν το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής του Τριτεύοντος των Πατριαρχικών Διακόνων Θεοδώρου Μεϊμάρη. 
Το πολυσέλιδο πόνημα που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντ. Σταμούλη στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Εθνικός Προσδιορισμός και Αιτούμενα στο Ελλαδικό Κράτος: Τα καθ’ εαυτόν Νικάνδρου Ζαννουβίου και η εποχήτου (1828-1888)» παρέδωσε ο ίδιος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το Σάββατο 21 Ιουλίου. 
Το καλαίσθητο αυτό βιβλίο, που αποτελείται από έξι κεφάλαια και 525 σελίδες συνολικά, κοσμείται από σχετικό Πατριαρχικό Γράμμα και πραγματεύεται καίρια εκκλησιαστικά, πολιτικά, ιδεολογικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά δρώμενα της περιόδου 1828 – 1888 στον ελλαδικό χώρο, αλλά και τη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης-ταυτότητας (ως απόρροια των επιδράσεων του ευρωπαϊκού και του νεοελληνικού Διαφωτισμού) μέσα από την εξέταση της προσωπικότητας και της δράσης του κρητικής καταγωγής κληρικού Νικάνδρου Ζαννουβίου, ο οποίος κινήθηκε στον ιδεολογικό κύκλο του διαφωτιστή Θεόκλητου Φαρμακίδη,ενώ για σύντομο χρονικό διάστημα, το 1856, διετέλεσε καθηγητής των ιερών μαθημάτων στην Εμπορική Σχολή της Χάλκης. 


Πέρα από τη σκιαγράφηση της βιογραφίας, του συγγραφικού έργου και των ταραγμένων σχέσεων του Νικάνδρου Ζαννουβίου με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο βιβλίο επιχειρείται η εξέταση της θεολογικής σκέψης και της ιδεολογικής αυτοσυνειδησίας του κρητικού κληρικού, διά των οποίων προσεγγίζονται κομβικής σημασίας προτεραιότητες-αιτούμενα για την ιδιοσυστασία και την ταυτότητα του Νεώτερου Ελληνισμού, όπως η σχέση Ελληνισμού και Χριστιανισμού, η ιδεολογική απειλή του Πανσλαβισμού και του Ρωμαϊσμού, η διαπάλη αυτοχθονισμού-ετεροχθονισμού, το όραμα της Μεγάλης Ιδέας, ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων στη συγκρότηση του Ελλαδικού Κράτους, το Κρητικό Ζήτημα κ.ά. Επιπλέον ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην προσέγγιση περί του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ελλάδος (με έμφαση στο ρόλο του ρωσικού παραδείγματος) μέσα από πρωτογενές αρχειακό υλικό, όπως ο μέχρι σήμερα ανέκδοτος Κώδικας Αυτοβιογραφίας του Νικάνδρου Ζαννουβίου, αλλά και σε σπουδαία εκκλησιαστικά ζητήματα της εποχής, όπως ο ρόλος του μοναχισμού, το μεταθετό των Επισκόπων, το μισθολογικό ζήτημα του ιερού κλήρου, η εκκλησιαστική εκπαίδευση, η εν γένει διάρθρωση της εκκλησιαστικής διοίκησης, η στάση του Ζαννουβίου και των ομοϊδεατών αυτού ευρωπαϊστών έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε σχέση, κυρίως, με τη μεταβλητή του Βουλγαρικού Ζητήματος. 
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνεχάρη τον Τριτεύοντα Θεόδωρο για το αξιόλογο αυτό έργο του και ευχήθηκε όπως στο μέλλον υπάρξουν και άλλες ανάλογες μελέτες και έρευνες πάνω σε θέματα εκκλησιαστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τριτεύων των Πατριαρχικών Διακόνων κ. Θεόδωρος υποστήριξε τη διατριβή του τον Ιούνιο του 2011 στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώπιον της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία και την βαθμολόγησε με άριστα παμψηφεί.

7/23/2012

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα 
Με τη στοργή και το ζωηρό ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου και παραγόντων της Ομογενείας της Πόλης, ξεκίνησε και εφέτος η Α΄ περίοδος της Παιδοπόλεως στο νησί της Πρώτης. 
Την Κυριακή 22 Ιουλίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της ιστορικής Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πρώτης στους χώρους της οποίας στεγάζονται οι Κατασκηνώσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενώ συμπροσευχήθηκαν οι Μητροπολίτες Πριγκηποννήσων Ιάκωβος και Προύσης Ελπιδοφόρος, Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Χάλκης. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέγνωσε Τρισάγιο ενώπιον του τάφου του Μ. Ευεργέτου Συμεών Σινιόσογλου.


Κατόπιν ακολούθησε εόρτια εκδήλωση η οποία περιελάμβανε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και μικρές παραστάσεις από τα παιδιά της Κατασκήνωσης με την καθοδήγηση των ομαδαρχών τους που συνόδευαν με μουσικά όργανα ανάμεσα στους οποίους και νέοι που ήλθαν για τον λόγο αυτό από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών. 
Προηγήθηκε η προσφώνηση και το καλωσόρισμα της Προέδρου του Δ.Σ. των Κυριών του Συνδέσμου της Παιδοπόλεως Μαρίας Αποστολίδου, η οποία αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Παιδοπόλεως και ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για το έντονο και αμείωτο ενδιαφέρον του για τα θέματα της κατασκήνωσης. Εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες και προς τους χορηγούς, Κοινότητες της Πόλης και των Νήσων, εθελόντριες, την Οι.Ομ.Κω. καθώς και προς τον Παντελή Βίγκα, τον εκπρόσωπο των Μειονοτικών Ιδρυμάτων στο Δεκαπενταμελές Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων.


Στο τέλος της εκδήλωσης μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας και της Ομογένειας προς τον θεσμό της Κατασκήνωσης, εντός της οποίας οι νέοι, στο ξεκίνημα της πορείας τους διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους, διαπαιδαγωγούμενοι σε μια ηλικία κατά την οποία σφυρηλατείται και διαπλάθεται ο χαρακτήρας του ανθρώπου. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις κυρίες του Δ.Σ. της Παιδοπόλεως, την Οι.Ομ.Κω. η οποία τα τελευταία δύο χρόνια αποστέλλει νέους ανθρώπους εθελοντικά ώστε να συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στο επιτελούμενο έργο της κατασκήνωσης. Επήνεσε τη συνεισφορά του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυριών της Παιδοπόλεως οι οποίες ασχολούνται εδώ και πολλά χρόνια με θερμό και ειλικρινές ενδιαφέρον για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των Κατασκηνώσεων στην Πρώτη. Εξέφρασε, ακόμη, την ευαρέσκειά του και προς τον Διευθυντή των Κατασκηνώσεων Σταύρο Ραφαηλίδη για τον ζήλο, την υπευθυνότητα και τον ενθουσιασμό που επιδεικνύει επί σειρά ετών στην Παιδόπολη. Στο τέλος ο Πατριάρχης διένειμε αναμνηστικά δώρα στα μικρά παιδιά.


Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν, επίσης,κληρικοί της Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων, οι μικροί Κατασκηνωτές οι περισσότεροι των οποίων με τάξη και ευλάβεια μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων, το Διοικητικό Συμβούλιο των κυριών του Συνδέσμου της Παιδοπόλεως και στελέχη νεανίδων της Πρώτης, ο Διευθυντής της Κατασκήνωσης Σταύρος Ραφαηλίδης, Κοινοτικοί παράγοντες μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος της Πριγκήπου Αγνή Νικολαϊδου, ο Αντιδήμαρχος και στελέχη του Δήμου Πριγκηποννήσων, ο διακεκριμένος Νομικός και Καθηγητής της Νομικής Χουσείν Χατεμί, ο Γενικός Γραμματέας της Οι.Ομ.Κω. Μιχάλης Μαυρόπουλος και πλήθος προσκυνητών από την Πόλη και την Ελλάδα και άλλες χώρες.
Το μεσημέρι ο Πατριάρχης ευλόγησε την τράπεζα της Παιδοπόλεως, όπου συνέφαγε με τους Μητροπολίτες, τους προσκυνητές και τους κατασκηνωτές.


Related Posts with Thumbnails