_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

7/11/2012

Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΥΦΗΜΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας 
«Μη φοβού το μικρόν ποίμνιον». 
Χρησιμοποιώντας την ευαγγελική αυτή ρήση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε αντιδιαστολή με το μικρό ποίμνιο που έχει απομείνει στην Κωνσταντινούπολη, απευθύνθηκε με λόγους εγκάρδιους προς τα πλήθη των πιστών από την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού που κατέκλυσαν σήμερα τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, επί τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Πανευφήμου Ευφημίας, της οποίας ολόσωμο το Άγιο Λείψανο φυλάσσεται άφθορο στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Ο Πατριάρχης έδωσε στους προσκυνητές σαφές μήνυμα ότι η Ρωμιοσύνη της Πόλης στέκεται όρθια, παρά τη συρρίκνωση, προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες που ήδη διαφαίνονται. 
"Και ούτος ο αριθμός ικανός. Tα λόγια αυτά από την ιστορία μας εφαρμόζονται πλήρως εις την δική μας περίπτωση εδώ, της ομογενείας της Κωνσταντινουπόλεως που είναι γύρω από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο δηλαδή και αυτοί οι λίγοι που μείναμε είμαστε ικανοί, με την χάρη του Θεού να φυλάξουμε την μεγάλη κληρονομιά των πατέρων μας, την παρακαταθήκη, τις παραδόσεις μας, να δίνουμε την χριστιανική μαρτυρία σε αυτή την Πόλη των πατέρων μας". 
Ακολούθως ο Πατριάρχης διένειμε στους πολυπληθείς προσκυνητές το αντίδωρο καθώς και εικονίδια της εορταζομένης Αγίας. 
Επί τη μνήμη της Αγίας Ευφημίας τελέστηκε σήμερα το πρωί στον Πατριαρχικό Ναό Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης Γενναδίου και συλλειτουργούντων του Μ. Ιεροκήρυκος Αρχιμ. Βησσαρίωνος, του Αρχιμ. Γερασίμου Φωκά, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, του Πατριαρχικού Διακόνου Νήφωνος και του Διακόνου Βαρθολομαίου από την Ι. Μονή Έσσεξ της Αγγλίας. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη στη Θ. Λειτουργία συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος. Στο τέλος της Λειτουργίας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε και στον Μητροπολίτη Ιταλίας Γεννάδιο,με τον οποίο απεφοίτησαν μαζί απο τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία οπως είπε είναι «κλειστή και σιωπηλή αναγκαστικά» εν αναμονή της επαναλειτουργίας της.

Ο Πατριάρχης με όμιλο προσκυνητών από την Κεφαλλονιά, με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Γεράσιμο Φωκά
Ο Πατριάρχης με όμιλο νέων από το Σιμωνοπετρίτικο Μετόχι της Αναλήψεως στην Αθήνα, με επικεφαλής τον Αρχιμ. Εφραίμ Σιμωνοπετρίτη

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους.Κατερίνη.12 Ιουλίου 2012 - 5:27 μ.μ.

    Οι Ρωμηοί της Πόλης μπορεί να έμειναν λίγοι, αλλά σε αυτό δεν ευθύνονται αυτοί. Παρά τον μικρό αριθμό, οι Ρωμηοί συνεχίζουν να υπάρχουν και να δραστηριοποιούνται στην Πόλη των πόλεων, στην Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη. Κινούνται γύρω από το Ιερό μας Κέντρο, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, και γύρω από τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας μας τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κύριο Βαρθολομαίο, ο οποίος με τους συνεργάτες του αγωνίζεται για τα δίκαια της Ρωμηοσύνης, και του Πατριαρχείου μας. Ο αγώνας δύσκολος και σκληρός. Αλλά τα τελευταία χρόνια τα αποτελέσματα αυτού του αγώνος είναι απτά. Η επιστροφή περιουσιών, τίτλων ιδιοκτησίας και άλλων ελευθεριών, δείχνει πώς κάτι αλλάζει. Γι' αυτό και πολλοί Ρωμηοί, αλλά και Ελλαδίτες επιστρέφουν στην Πόλη και αυτό είναι μια ανάσα για την Ομογένεια και το Πατριαρχείο μας. Η Αγία Ευφημία της οποίας το θαύμα εορτάσαμε και πάλι, να πρεσβεύει στο Θρόνο του Θεού, για το Πατριαρχείο μας, για την Ομογένεια, για τον Πατριαρχή μας και για όλους όσοι διακονούν τα Ιερά και τα Όσια της Φυλή και του Γένους μας στην Βασιλεύουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails