________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/30/2014

Πατριαρχικό προσκύνημα στην Κερασούντα και την γη του Πόντου


Κερασούντα, του Νικολάου Μαγγίνα 
Την παραθαλάσσια πόλη της Τριπόλεως του νομού Κερασούντος επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την συνοδεία του όπου τον υποδέχθηκε ο Αντιδήμαρχος και τον συνόδευσε στο φημισμένο κάστρο της Τρίπολης που βρίσκεται σε ύψωμα, κοντά στην ακροθαλασσιά, και σύμφωνα με ιστορικούς οικοδομήθηκε για φορά κατά την κλασική εποχή. Εντός του κάστρου, με την αμφιθεατρική θέα, σώζονται ερείπια του βυζαντινού ναού της Ζωοδόχου Πηγής.
Συνεχίζοντας την προσκυνηματική επίσκεψη του στη γη του Πόντου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετέβη στην Κερασούντα, την φημισμένη για τα κεράσια της. Αρχικά ξεναγήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, κτίσμα του 18ου αιώνος, ο οποίος βρίσκεται σε μια συνοικία όπου παλαιότερα ζούσαν Έλληνες. Μέχρι το 1924 λειτούργησε ως Εκκλησία ενώ μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και μέχρι το 1948 έμεινε κενή. Από το 1948 μέχρι το 1967 χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Κατόπιν, το 1982, ανακαινίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το 1988 λειτουργεί ως μουσείο. Το οικοδόμημα του Ναού είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Επόμενος σταθμός ήταν το πάλαι ποτέ ελληνικό γυμνάσιο, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως Τεχνικό και Επαγγελματικό λύκειο με 700 μαθητές. Εκεί τον Πατριάρχη και την συνοδεία του υποδέχθηκε θερμά και ξενάγησε ο διευθυντής του σχολείου. 
Λίγο αργότερα από ύψωμα της Κερασούντας, όπου βρίσκεται το Διοικητήριο της περιοχής - το οποίο στεγάζεται στο επιβλητικό Αρχοντικό του γνωστού καπετάν Γιώργη Κωνσταντινίδη - ο Πατριάρχης είχε την δυνατότητα να δει την πανοραμική θέα της ιστορικής αυτής πόλης. Ακολούθως περιηγήθηκε τον χώρο της αρχαίας ελληνικής ακρόπολης, που είναι περιτριγυρισμένη από κατάλοιπα βυζαντινού φρουρίου και σήμερα ο γύρω χώρος είναι διαμορφωμένος σε πάρκο.


Επόμενος σταθμός τα Κοτύωρα. Και στον τόπο αυτό πλούσια η ιστορία της Ορθόδοξης Ρωμιοσύνης. Επισκέφθηκε τον άλλοτε μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής που δεσπόζει στην παραλία. Για αρκετά χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Τώρα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο. Ο ναός γειτνίαζε με την ξακουστή Ψωμιάδειο Σχολή (Παρθεναγωγείο), της οποίας σήμερα διατηρείται μόνο η επιβλητική νεοκλασική είσοδός της. Κατόπιν επισκέφθηκε τον Ναό του Αγίου Γεωργίου Κοτυώρων, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο φέροντας την ονομασία «Κρατική Θεατρική Σκηνή» ενώ μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν σαν αποθήκη. Στον αλλοτινό Ναό σήμερα «φιλοξενούνται» αντικείμενα λαϊκής τέχνης και από την καθημερινή ζωή των παλαιών κατοίκων της πόλης, κυρίως όμως μακέτες παραδοσιακών ρωμαίικων κατοικιών καθώς και του ναού της Υπαπαντής. 
Στη συνέχεια περιηγήθηκε στην Πουλαντζάκη, στο νέο υποβλητικό τέμενος του Sarayburnu, σελτζουκικής και οθωμανικής τεχνοτροπίας, όπου ενημερώθηκε για τα έργα που συνεχίζονται να γίνονται από το διοικητικό συμβούλιο του βακουφίου. 
Όταν έφθασε ο Πατριάρχης στην κωμόπολη Έσπιγιε του νομού Κερασούντος, δεν ήταν δυνατόν να μην φέρει κανείς στην σκέψη του την «Ταμάμα» και την συγκλονιστική ιστορία της που τόσο γλαφυρά και συγκινητικά απέδωσε στο βιβλίο του ο Γιώργος Ανδρεάδης. Η «Ταμάμα» γεννήθηκε εκεί και ο πατέρας της ήταν ιερέας που διακονούσε σε μία από τις ενορίες της περιοχής. 
Από εκεί ο Πατριάρχης μετέβη στο απόμακρο χωριό Λαχανά-Μαντέν, πάλαι ποτέ ελληνικό κεφαλοχώρι αποτελούμενο από δύο ενορίες, του Αγίου Γεωργίου και της Υπαπαντής, με τα σχολεία τους αντίστοιχα, και με πληθυσμό που έφτανε τις 2.000 κατοίκους. Σήμερα σώζεται σε ερειπώδη κατάσταση η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Στο χώρο αυτόν ευχήθηκε «Αιωνία η μνήμη» των κατοίκων που έζησαν εκεί. 
Κάθε σταθμός του Πατριαρχικού προσκυνήματος ήταν και μια στιγμή συγκίνησης. Για τους ανθρώπους που έζησαν και μεγαλούργησαν στους τόπους αυτούς, που άφησαν τα αποτυπώματα και τα χειροπιαστά «ίχνη» τους, που έφυγαν γνωρίζοντας το δρόμο της ξενιτιάς ή που «παραμένουν», στην πατρική και ευλογημένη γη του Πόντου. 
Όπου και αν έχει πάει μέχρι τώρα ο Πατριάρχης, σε όποια πόλη ή χωριό οι απλοί κάτοικοι της περιοχής σπεύδουν να τον χαιρετήσουν εκφράζοντας του θερμά το καλωσόρισμα τους. 
Τον Πατριάρχη συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας και Δράμας Παύλος, ο Μ. Σύγκελλος Αμβρόσιος και ο Ηγούμενος της Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους Αρχιμ. Πέτρος.
Απογευματινή Κωνσταντινουπόλεως, 30-9-2014

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους.2 Οκτωβρίου 2014 στις 12:28 μ.μ.

    Κερασούντα, Σαμψούντα - Αμισός, Τρίπολη, Πουλαντζάκη, Κοτύωρα - Ορντού, είναι μόνο μερικές πόλεις πού έζησαν οι Ρωμηοί για αιώνες, στα ευλογημένα εκείνα και αγιασμένα μέρη. Πόλεις και χωριά, πού μέσα σε μία νύχτα ερειμώθηκαν από τους Ρωμηούς, αλλά διατηρούν ακόμα το μεγαλείο και την αρχοντιά της Ρωμαίϊκης παραδόσεώς μας. Αυτές τις πόλεις του Πόντου επισκέφτηκε και ο Πατριάρχης μας κύριος Βαρθολομαίος μαζί με την τιμία συνοδεία του, για να προσκυνήσει και να αναβαπτιστεί στα νάματα τηςε Ρωμηοσύνης. Το ευτύχημα σε αυτό το προσκύνημα είναι ότι, και ο τύπος, αλλά και οι τοπικοί άρχοντες των περιοχών αυτών, υποδέχτηκαν θερμά τον Πατριαρχή. Αυτό δείχνει ότι αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του, την προσφορά και την ιστορία της Ρωμηοσύνης. Βέβαια θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Αλλά έστω και αυτά τα λίγα δείχνουν ότι κάτι αλλάζει στην Τουρκία, όσο αναφορά το Πατριαρχείο και την Ρωμηοσύνη της Πόλης. Παναγιώτατε, προχωρήστε. Ανοίξτε δρόμος για νέες δόξες της Ορθοδοξίας και του Γένους μας. Εμείς, τα πνευματικά σας παιδιά, είμαστε δίπλα σας. Ο Θεός και η Παναγιά να είναι πάντοτε κοντά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails