________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/17/2017

4η Ημέρα του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ισλανδία (φωτό και βίντεο)


Το πατρικό ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου για το ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στην Ισλανδία εξεδηλώθη με την Πατριαρχική Χοροστασία στο ναό Ηallgrímskirkja της Λουθηρανικής Εκκλησίας, στο Ρέικιαβικ, την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017. 
Την Θεία Λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν περίπου 500 άτομα, ετέλεσε ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλεξάνδρος Λουκάτος και ο Ιερολ. Αρχιδιάκονος Δρ. Ιωάννης Χρυσαυγής, τους δε ύμνους έψαλε στην ελληνική, αγγλική και νορβηγική ο Μουσικ. Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο κ. Παναγιώτης Παύλος. 
Στην προσφώνησή του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην πρώτη ιστορική επίσκεψή του στην Ισλανδία και παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους τοπικούς εκκλησιαστικούς και πολιτειακούς φορείς για την φιλοξενία, συνεργασία και συμπαράστασή τους στη διοργάνωση της Πατριαρχικής επισκέψεως. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Επίσκοπος στον πρώην Πρόεδρο της Ισλανδίας κ. Olafur Ragnar Grimsson, για την πρωτοβουλία του να προσκληθεί ο Πατριάρχης ως κεντρικός ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο του Αρκτικού Κύκλου. Ο Μητροπολίτης Κλεόπας ζήτησε τις ευλογίες του Παναγιωτάτου για την ίδρυση ενορίας στην Ισλανδία, επ’ ονόματι του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Βαρθολομαίου, και προσέφερε στον Πατριάρχη ένα Σταυρό Ευλογίας, για να ευλογεί τα τέσσερα σημεία της Οικουμένης.


Στην αντιφώνησή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον οικείο Επίσκοπο για τη δράση την οποία έχει αναπτύξει κατά την τριετή αρχιερατική διακονία του και για τη διοργάνωση της πρώτης επισήμου Πατριαρχικής επισκέψεως. Ευλόγησε την πρωτοβουλία ιδρύσεως ενορίας και του προσέφερε την εικόνα του Προστάτου του, Αποστόλου Βαρθολομαίου, και ένα αρχιερατικό εγκόλπιο. 
Στην Πατριαρχική Χοροστασία παρέστησαν η Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στη Νορβηγία κ. Μαρία Διαμάντη, η επικεφαλής της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Ισλανδίας κ. Agnes M. Sigurðardóttir, ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος των νήσων Fiji Dr. Peter Loy Chong, ο Επίσκοπος κ. Darren McCartney της Επισκοπής του Αρκτικού Καναδά, κληρικοί από διάφορες χριστιανικές ομολογίες και πολιτειακοί άρχοντες της Ισλανδίας. Στο τέλος της Πατριαρχικής Χοροστασίας, ο Πατριάρχης μοίρασε ευλογίες στα παιδιά, φωτογραφήθηκε μαζί τους και παρακολούθησε εκδήλωση προς τιμήν του, που διοργάνωσε η Διεκκλησιαστική Επιτροπή της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Ισλανδίας. 
Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας παρέθεσε γεύμα ευχαριστίας προς τον Παναγιώτατο, την συνοδεία του, τους συντελεστές και διοργανωτές των εκδηλώσεων και εορτασμών, επ’ ευκαιρία της Πατριαρχικής επισκέψεως. 
Τελευταίος σταθμός της Πατριαρχικής επισκέψεως ήταν η Προεδρική κατοικία Bessastadir, στην οποία ο Παναγιώτατος έγινε δεκτός από τον Εξοχ. Πρόεδρο της Ισλανδίας κ. Guðni Thorlacius Jóhannesson. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών που διεξήχθη σε κλίμα εγκαρδιότητος, ο μεν Πρόεδρος εξήρε τις πρωτοβουλίες του “πράσινου Πατριάρχη” για την προστασία του περιβάλλοντος σε διεθνές επίπεδο, ο δε Πατριάρχης αναφέρθηκε συνοπτικά στα συνέδρια και συμπόσια που διοργάνωσε η Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως επί Πατριαρχείας του. Ζήτησε, επίσης, την συμπαράσταση του Προέδρου στην υλοποίηση του οράματος της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας για την ίδρυση Ελληνορθόδοξης ενορίας στην Ισλανδία.


Τον Παναγιώτατο κατευόδωσαν στο αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ, το απόγευμα της Κυριακής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Timur Zolotuskiy, ο Ιερολ. Αρχιδιάκονος Δρ. Ιωάννης Χρυσαυγής, ο Εντιμ. κ. Grunnar Palsson, Υπεύθυνος Πρωτοκόλλου της Λουθηρανικής Επισκοπής της Ισλανδίας, η Επικεφαλής της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Ισλανδίας κ. Agnes M. Sigurðardóttir, ο Αιδ. κ. Thorvaldur Vidisson, Γραμματέας της Επισκόπου της Ισλανδίας, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στην Ισλανδία Εντιμ. κ. Rafn Alexander Sigurdsson μετά της συζύγου του κ. Anna Juliana Sveinsdottir και ο Εντιμ. Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητος Νορβηγίας ‘Ευαγγελισμός της Θεοτόκου’ κ. Παναγιώτης Παύλος.
Εκ της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails