________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/20/2018

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (29/9-1/10 2018)


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και εκπρόσωποι της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας ξένων κρατών, θα παραστούν στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο τα συμμαχικά νεκροταφεία Ζέιτενλικ.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, γνωστοποίησε ότι θα παραστούν από το εξωτερικό, ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, ο Δούκας του Κεντ Εδουάρδος από τη Βρετανία και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Σερβίας. 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τις οποίες διοργανώνουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης (όπου βρίσκονται τα συμμαχικά νεκροταφεία), στις 29 Σεπτεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης (Μονή Λαζαριστών) έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων και εφημερίδων της περιόδου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του ιστορικού και συγγραφέα, Κωνσταντίνου Νίγδελη. Δύο ώρες αργότερα, στις 8.30 το βράδυ και μετά από τους χαιρετισμούς των επισήμων θα πραγματοποιηθεί, επίσης στη Μονή Λαζαριστών, μουσική βραδιά μνήμης και συναυλία στην οποία θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το κονσέρτο "εκ νεκρών" του Γ.Ε. Λαζαρίδη, για πιάνο ορχήστρα και χορωδία. 
Την επόμενη μέρα, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, θα τελεστεί στις 9.00 το πρωί Πατριαρχικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Το συλλείτουργο θα τελεστεί υπαιθρίως στα συμμαχικά νεκροταφεία Ζέιτενλικ, μπροστά στο μνημειακό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Θα ακολουθήσουν μνημόσυνο και κατάθεση στεφάνων. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα φυτέψει, εξάλλου, μια ελιά, σύμβολο καταλλαγής και ειρήνης, μέσα στο χώρο των νεκροταφείων του Ζέιτενλικ.


Την 1η Οκτωβρίου στις 9.30 π.μ. στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων θα γίνουν, παρουσία του Πατριάρχου, τα εγκαίνια της έκθεσης "Βυζαντινών εικόνων της Θεσσαλονίκης", στο πλαίσιο του εορτασμού του Ιωβηλαίου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου "Παροιμίες της Ίμβρου" και η απονομή των περγαμηνών του επιτίμου μέλους της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου στον Σεβ. Μητροπολίτη Μιλήτου κ. Απόστολο και τον Θεοφ. Επίσκοπο Αμορίου κ. Νικηφόρο.
Την ίδια μέρα, στις 7 το απόγευμα, θα γίνει στη Μονή Λαζαριστών εκδήλωση για την παρουσίαση ενός τόμου που έχει εκδοθεί για τα 100 χρόνια από τη λεηλασία των ιερών κειμηλίων της Ιεράς Μονής Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία Του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.   
Μιλώντας κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο οποίος είχε την αρχική ιδέα για την ανάδειξη του ιστορικού αυτού γεγονότος για την περιοχή, επισήμανε: "όποιος υιοθετεί μια ιδέα, αγωνίζεται γι αυτήν και κοπιάζει, είναι δική του" και ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων τις οποίες χαρακτήρισε "γιορτή της ειρήνης και αντίσταση προσευχής". 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails