________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/08/2018

Ο π. ΔΟΣΙΘΕΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΡΟΠΟΔΩΝ ΤΑΤΑΟΥΛΩΝ (ΒΙΝΤΕΟ)


Του Γιάννη Γιγουρτσή
Φιλολόγου της Μεγάλης του Γένους Σχολής

Το καλύτερο μνημόσυνο για τον πατέρα Δοσίθεο Αναγνωστόπουλο που πέθανε χτές στην Γερμανία, είναι το βίντεο αυτό που ανεβάζω εδώ από την σελίδα του φίλου Σάββα Τσιλένη. 
O Σάββας συνεργάστηκε με τον επίσης αείμνηστο σκηνοθέτη Γρηγόρη Οικονομίδη για την δημιουργία ενός εξαιρετικού ντοκυμανταίρ με τιτλο " Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης", συνέχεια και συμπλήρωμα της αντίστοιχης έκθεσης που είχε γίνει λίγα χρόνια πριν στην Κωνσταντινούπολη και μεταφέρθηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. 
Στο απόσπασμα που θα δείτε ο πατήρ Δοσίθεος, μέσα στον ναό της Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Προπόδων Ταταούλων, την Ευαγγελίστρια του Ντολάπντερε, όπως την ξέρει ο πολύς κόσμος, μιλά με αγάπη και ζέση για την ιστορία και το παρόν του πανέμορφου αυτού ναού που ξεχωρίζει με την επιβλητική εκλεκτιστική αρχιτεκτονική του στην υποβαθμισμένη συνοικία του Ντολάπντερε, δημιουργώντας μια υπέροχη, απρόβλεπτη παραφωνία με τον γύρω χώρο. Ένας λαμπρός ναός, χτισμένος σε μια λαϊκή συνοικία με το υστέρημα των κατοίκων της, που ήταν κυρίως μεροκαματιάρηδες, εργάτες στα γειτονικά ναυπηγεία του Κασίμπασα, και τεχνίτες. Οι άνθρωποι αυτοί που θέλησαν να κάνουν τον ναό που αφιέρωσαν στην Παναγία πολύ πιο όμορφο από το σπίτι που ονειρεύονταν και δεν θα μπορούσαν ποτέ να αποκτήσουν. Μια εκκλησία που χτίστηκε με πολύ κόπο, σε πολύ χρόνο- 40 χρόνια από την θεμελίωση μέχρι την αποπεράτωση - και πολλή αγάπη. 
Με πολλή αγάπη εποίμανε και ο πατήρ Δοσίθεος την ενορία αυτή και με το βάρος της παρουσίας και του λόγου του την έκανε πόλο έλξης για τους Ρωμιούς ενορίτες του και όχι μόνο, και πολλούς άλλους ορθόδοξους από την Πόλη και το εξωτερικό. 
Πέρα από τη λαμπρή εορτή του Ευαγγελισμού, και δη του Εσπερινού όπου παρευρίσκεται πάντοτε ο Πατριάρχης, η Ευαγγελίστρια υπήρξε πάντα μια ωραία ενορία με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, κατάλληλη για να παρακολουθήσεις κάποια από τις ακολουθίες των μεγάλων εορτών ή μια κυριακάτικη θεία λειτουργία. Για μένα, προσωπικά, που είναι σε ίση περίπου απόσταση από την άλλη και μεγαλύτερη ενορία των Ταταούλων, τον Άγιο Δημήτριο, ήταν πάντα η εναλλακτική εκκλησία για την γειτονιά. 
Ο πατήρ Δοσίθεος επέμενε με χιούμορ πως ανήκω στο δικό του ποίμνιο και έλεγε ότι μου βάζει απουσίες, όταν δεν πηγαίνω εκεί. Ο ίδιος με γλυκόπικρη περηφάνια επισημαίνει στο βίντεο που θα δείτε πως από τους 25 ενορίτες της Ευαγγελίστριας έρχονται κάθε Κυριακή από 20-22. "85% του ποιμνίου μας είναι εδώ. Ποία ενορία, όχι στην Πόλη, στον κόσμο όλο, έχει τέτοιο ποσοστό συμμετοχής των ενοριτών της" τονίζει.  
Σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου, είναι η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, εορτάζει λοιπόν και το ομώνυμο αγίασμα στην βόρεια πλευρά του ναού της Ευαγγελίστριας. Ο πατήρ Δοσίθεος, αν ήταν εκεί, θα λειτουργούσε σήμερα και εμείς θα περνούσαμε να ανάψουμε ένα κεράκι. 
Ας το ανάψουμε λοιπόν σήμερα στην μνήμη του, που προσευχόμαστε να είναι αιώνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails