________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/27/2021

Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΤΙΣΤΑΚΙΣ ΕΞΕΛΕΓΗ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Όταν ο Γιάννης Κτιστάκις παρέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη
τον τίτλο ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου (30-11-2010) 
Φωτ. Αρχείου: Νίκος Μαγγίνας 


Ο διακεκριμένος αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ιωάννης Κτιστάκις, είναι ο νέος Έλληνας δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). 
Ο νέος Έλληνας δικαστής από το 2009 είχε αναλάβει επικεφαλής των νομικών συμβούλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έχει κερδίσει 53 υποθέσεις ενώπιον του ΕΔΔΑ (Στρασβούργο), ανάμεσα στις οποίες η ομόφωνη απόφαση του 2008, που δικαίωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο έναντι της Τουρκίας σχετικά με το ιστορικό κτίριο του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου και το δικαίωμα ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου. Σε εκτέλεση της απόφασης η Άγκυρα παρέδωσε τον τίτλο ιδιοκτησίας του κτιρίου του Ορφανοτροφείου. 
Ο Ιωάννης Κτιστάκις δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα του απαγόρευσε την είσοδο στην Τουρκία. Επίσης, τον περασμένο Αύγουστο, με νομική συμβουλή του, κατατέθηκαν από Τούρκο δικηγόρο, εκ μέρους Τούρκων πολιτών και προσωπικοτήτων, προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας για ακύρωση των αποφάσεων του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τεμένη την Αγία Σοφία και την Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Γιάννης Κτιστάκις και ο Τζεμ Σοφούογλου, δικηγόροι του Οικουμενικού Πατριαρχείου 
παραλαμβάνουν τον τίτλο ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου (29-11-2010)
Φωτ. Αρχείου: Νίκος Μαγγίνας 

Η εκλογή του Ιωάννη Κτιστάκι ως δικαστή στο ΕΔΑΔ έγινε με μεγάλη πλειοψηφία -145 ψήφοι - από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) σε διαδικτυακή, λόγω του COVID 19, συνεδρίαση.  
Στην ανακοίνωση της ΚΣΣΕ σημειώνεται: “Ο κ. Κτιστάκις, αφού έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, εκλέγεται δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για θητεία εννέα ετών, η οποία αρχίζει το αργότερο τρεις μήνες μετά την εκλογή του”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails