_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

10/08/2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΠΙΣΤΙΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΣ" ΤΟΥ Π.Σ.Ε.

φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Πίστις και Τάξις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων. Ο Πατριάρχης ανέπτυξε το θέμα: "Κεκλημένοι εις μίαν Εκκλησίαν".

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας των Eκκλησιών και τόνισε ότι «βαθύ αίσθημα ταπεινότητας και όχι υπερήφανη επιμονή απαιτεί η ενότητα... ταπεινότητα σημαίνει ότι είμαστε ταγμένοι να μαθαίνουμε από τους άλλους, καθώς και να μαθαίνουμε από διαπιστώσεις που έχουν ήδη δοκιμαστεί μέσα στον χρόνο». Επιπλέον, πρόσθεσε, «εννοείται ότι το να επιβάλλουμε τον τρόπο μας - είτε "συντηρητικά" είτε "φιλελεύθερα"- πάνω σε άλλους, είναι αλαζονικό και υποκριτικό! Αντίθετα, η ειλικρινής ταπείνωση απαιτεί από όλους μας να είμαστε ανοιχτοί να δεχθούμε τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον, με άλλα λόγια, όπως περίπου και ο αρχαίος θεός Ιανός, καλούμαστε να δηλώσουμε τον σεβασμό μας στους μέσα στα χρόνια δοκιμασμένους τρόπους του παρελθόντος με προσοχή για την επουράνια ζωή που επιθυμούμε.
Αυτή η "στροφή" προς το παρελθόν και το μέλλον είναι σίγουρα είναι ένα σημείο της προσπάθειας για μετατροπή του θρησκεύματος»,
ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε, ακόμη, ότι "η αίσθηση της κλήσης και του επείγοντα χαρακτήρα της μετατροπής μάς επιτρέπουν να διακρίνουμε τα πεδία της κοινής μας υπηρεσίας και της κοινής μας αποστολής.
Ως ξεχωριστές κοινωνίες - Εκκλησίες είμαστε "εύθραυστα κλαδιά"... Μαζί, ωστόσο, μπορούμε να γίνουμε ένας άνθρωπος υπό τη σκέπη ενός Θεού, δίχως να χωριζόμαστε μεταξύ μας, ούτε να βεβηλώνουμε τη διαθήκη του Κυρίου μας!"


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι «η ενότητα την οποία επιζητούμε είναι ένα άνωθεν δώρο, το οποίο εμείς οφείλουμε να επιδιώξουμε με επιμονή αλλά και με υπομονή, δεν είναι κάτι το οποίο εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εμάς, αλλά αρχικά από την κρίση του Θεού και από τον "καιρό", όπως ονομάζεται η διάρκεια στην αρχαία ελληνική.

Παρόλα αυτά, αυτό το ιερό δώρο της Ενότητας είναι κάτι το οποίο απαιτεί από εμάς δραστικές μετατροπές και αναπροσανατολισμό, ούτως ώστε με ταπεινότητα να επιστρέψουμε στις κοινές μας ρίζες της Αποστολικής Εκκλησίας και στη θρησκευτική κοινότητα των Αγίων, αλλά επίσης να εμπιστευθούμε εαυτούς και να αφεθούμε στην Ουράνια Βασιλεία και Εξουσία του Θεού».

Η Επιτροπή Πίστις και Τάξις αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Στόχος του Κινήματος Πίστις και Τάξις ήταν ανέκαθεν «να διακηρύξει την ενότητα της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού και να καλέσει όλες τις εκκλησίες να εργασθούν για το σκοπό της ορατής ενότητας». Τα πρωταρχικά μέσα επίτευξης του σκοπού αυτού αποτελούν τα προγράμματα - μελέτες που ασχολούνται με θεολογικά ερωτήματα που διαιρούν τις Εκκλησίες.
Η Ολομέλεια της Επιτροπής Πίστις και Τάξις συνεδριάζει μία φορά μεταξύ κάθε Γενικής Συνελεύσεως του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών και αποτελείται από 120 μέλη. Τα μέλη τα οποία διορίζονται από τις εκκλησίες τους, είναι άνδρες και γυναίκες από όλο τον κόσμο (κληρικοί, λαϊκοί, ακαδημαϊκοί, ηγέτες εκκλησιών). Επίσης, στην Επιτροπή Πίστις και Τάξις απολαμβάνουν πλήρους συμμετοχής διάφορες εκκλησίες οι οποίες δεν είναι μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, μεταξύ των οποίων και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.


Φέτος η Επιτροπή συνεδριάζει στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης από 7 - 14 Οκτωβρίου.
Η Πίστις και Τάξις έχει ιδρυθεί μετά τη συνάντηση του Εδιμβούργου το 1910 και είχε την πρώτη της Παγκόσμια Διάσκεψη το 1927 στη Λωζάννη της Ελβετίας. Το 1948, έτος ιδρύσεως του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, έγινε Επιτροπή του Διεκκλησιαστικού αυτού Οργανισμού. Για την τρέχουσα περίοδο, από την τελευταία Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στο Πόρτο Αλέγρε της Βραζιλίας το 2006 μέχρι την επόμενη Γενική Συνέλευση το 2013, Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας - Αμμοχώστου Βασίλειος (Εκκλησία της Κύπρου).

Στην Ολομέλεια εκπροσωπούνται όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails