________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/08/2009

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "Αγωνιζόμεθα να κάνουμε το χρέος μας"



Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας


Επέστρεψε σήμερα αργά το μεσημέρι στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αφού ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στα Χανιά.

Λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για την Κωνσταντινούπολη ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε:

Οι εντυπώσεις μου είναι άριστες. Κάθε φορά που έρχομαι στην Κρήτη συγκινούμαι, χαίρομαι και αισθάνομαι βαθειά ικανοποίηση βλέποντας την ευσέβεια και την ευγένεια και την υψηλοφροσύνη του Κρητικού λαού. Και, όπως είπατε, τα παιδιά δίνουν παντού ένα δυναμικό παρών, είναι κοντά στην Εκκλησία. Χαιρόμαστε για τις προπτικές που υπάρχουν για το μέλλον της Εκκλησίας∙ και αυτό οφείλεται στους Ιεράρχας της Κρήτης και στους καλούς κληρικούς της, τους εκπαιδευτικούς της Κρήτης και όλους τους υπευθύνους φορείς και παράγοντες, οι οποίοι οδηγούν τα νειάτα στο σωστό δρόμο. Είμαστε, λοιπόν, γεμάτοι από αισιοδοξία και χρηστές ελπίδες για το μέλλον.


Από την άλλη πλευρά, όπως και οι προηγούμενες επισκέψεις μου στην Κρήτη, έτσι και αυτή ενίσχυσε τους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της προσφιλούς θυγατρός του Εκκλησίας της Κρήτης. Δεσμοί, οι οποίοι χρονολογούνται από μακρών αιώνων και θα μείνουν, με την Χάριν του Θεού, ιεροί και ακατάλυτοι μέχρι της συντελείας των αιώνων.
Δίνω την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας, την ευχή μου καί όλη μου την αγάπη στον ευγενή και υψηλόφρονα Κρητικό λαό. Ευχαριστώ τις Αρχές του τόπου, Βουλευτάς, Υπουργούς, τον κ. Περιφερειάρχη, τον κ. Νομάρχη, τους Δημάρχους, οι οποίοι με υπεδέχθησαν εις τους Δήμους των, και, φυσικά, τους αδελφούς Ιεράρχας της Κρήτης, με επί κεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ειρηναίο, Πρόεδρο της Επαρχιακής Συνόδου.
Από το αεροδρόμιο των Χανίων ευλογώ εξ όλης ψυχής και καρδίας την Κρήτη και τον λαό της. Και υπόσχομαι ότι σε μία δεδομένη ευκαιρία θα επανέλθω.

Αγωνιζόμεθα να κάνουμε το χρέος μας, το ιστορικό χρέος, μόνο αυτό που επιτάσσει ο ρόλος του Πατριαρχείου, ο πρωτόθρονος και συντονιστικός εις όλην την οικογένειαν των Πανορθοδόξων. Και οι συμβουλές που έδωσα δεν ήσαν ακριβώς συμβουλές, αλλά ήσαν έκφρασις μιάς ευχής για την ενότητα, την ομόνοια και την ομοψυχία του Ελληνικού λαού, ο οποίος τώρα, με τη νέα Κυβέρνηση που ανέδειξε με την ψήφο του την δημοκρατική, ευχόμεθα να πορεύεται από προόδου εις πρόοδον και από επιτυχίας εις επιτυχίαν.

Από την Μητέρα Εκκλησία του Γένους, την Κωνσταντινούπολη, θα ευλογούμε πάντοτε άρχοντας και αρχομένους εις την Ελλάδα και θα ευχόμαστε για την πρόοδο, την ευημερία, την σταθερότητα και την συμβολήν της Ελλάδος εις το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.




3 σχόλια:

  1. ΄Οταν θα ξαναεπανέλθετε στη Κρήτη με το καλό Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα ευχόμαστε να πείσετε τον ΄Αγιο Κρήτης κ.Ειρηναίο και επαναφέρει στη θέση τους τις δεσποτικές εικόνες του Μητροπολιτικού μας Ναού του Αγίου Μηνά Ηρακλείου Κρήτης.Να ξαξαεξοδιάσει τη Μ.Πέμπτη τον παλαιό Εσταυρωμένο του ίδιου Ναού που με ευλάβεια αποκαθήλωνε ο Πατέρας μας ο όντως ΄Αγιος Κρήτης κυρός Ευγένιος.Είμαστε πικραμένοι μαζί σας για πολλά εμείς οι του Ηρακλείου Παναγιώτατε.Μας εγκαταλείψατε προσβεβλημένους και μας αναγκάζετε σε πικρές σκέψεις.Με το καλό να μας ξανάρθετε όχι μόνο για να μας καλείτε σε υπακοή αλλά να μας προστατεύετε από αυθαίρετες πράξεις αρχιερέων και ιερέων όπως αυτές με τις δεσποτικές εικόνες και τον Εσταυρωμένο του Αγίου Μηνά.Μεγάλα τα παράπονα μας για τη Βασιλεύουσα.Πολύ μεγάλα! Χριστός Ανέστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, αφού προσυπογράψω όσα ελέχθησαν ανωτέρω για την "αποκαθήλωση" των παλαιών δεσποτικών εικόνων (και όχι μόνο) του Μητροπολιτικού μας Ναού του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο της Κρήτης, την αιφνιδιαστική αντικατάσταση του παλαιού μας Εσταυρωμένου (Αγίου Μηνά Ηρακλείου Κρήτης)που "εξοδιαζόμενος" τη Μ.Πέμπτη μας παρηγορούσε και την περιφρόνηση του ιερατείου του ειρημένου ιερού ναού επί του θέματος με τη προστασία και αποδοχή των γενομένων υπό του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.Ειρηναίου,επιθυμώ να εκφράσω και εγώ για τα εν προκειμένω συμβάντα την αγανάκτηση,θλίψη και τον εκνευρισμό μου. Μα δε καταλαβαίνει το κάθε ιερατείο οτι πάντα ταύτα,πλέον των άλλων, είναι οι αναμνήσεις μας; Η σύνδεση με Πατέρες,Γονείς και Διδασκάλους που έφυγαν για την άλλη ζωή,η συνέχεια μας στο χρόνο και όλα αυτά που ιερωμένοι περιφρονούν εν ονόματι μιας πιο "αυστηρής θεολογικής γραμμής" ή μεριδίου απο την εικονογράφηση; Αν ζούσε σήμερα ο Κρήτης Ευγένιος ούτε που θα διενοείτο κανείς να προβεί σε τέτοια προσβολή στο λαό του Ηρακλείου.Εγώ δεν είμαι κληρικός.΄Ενας πιστός είμαι που δεν εγκρίνω περίεργες αλλαγές εικόνων και ένας απλός άνθρωπος που θέλω να βιώνω τις αναμνήσεις μου.Δε ζητάμε Παναγιώτατε την ΄Αρτα με τα Γιάννενα.Ζητάμε να μπεί ένας φραγμός σε τέτοιου είδους προκλητικές ανόητες ιερατικές συμπεριφορές με επισκοπική κάλυψη. Εσείς στη Κωνσταντινούπολη τα διατηρείτε όλα απαρασάλευτα.Στους ναούς σας ζεί κανείς το χθές,το σήμερα και το αύριο.΄Αρα μας κατανοείτε και ελπίζω να θέσετε το θέμα εν επιγνώσει οτι δεν έχετε άμεση δικαιοδοσία.Ο Κρήτης Ειρηναίος είναι καλός άνθρωπος.Εξ αιτίας όμως αυτού του θέματος από συμπαθής έγινε ο "Χανιώτης που δε πονά το Ηράκλειο και μας τον φόρτωσε το Πατριαρχείο".Αυτά δε σας τα λέει κανείς Παναγιώτατε απο κακώς νοούμενο σεβασμό.Πάντως να ξέρετε οτι η Εκκλησία από κάτι τέτοια χάνει κόσμο και απωλεί την αξιοπιστία της.Τέλος,ζητάμε επί του συγκεκριμένου ζητήματος δικαιοσύνη και αναμένουμε.Μη μας πείτε "υπακοή στην Εκκλησία και στις ιερατικές επιλογές" για να σκύψουμε το κεφάλι στις ιερατικές αυθαιρεσίες.Οι Κρήτες αποδίδουν τιμές αλλά ταπεινώσεις δε σηκώνουν. Μη μας απογοητεύσετε ξανά.Γιατί με τις επιλογές σας μας απογοητεύετε απ το 1978.Εύχεσθε,Χριστός Ανέστη,εξ Ηρακλείου Κρήτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να ανεβάζετε και τα σχόλια που ευπρεπώς ασκούν έλεγχο στις ιερατικές ασυδοσίες όπως αυτές που έγιναν με την προσβλητική αιφνίδια αλλαγή των δεσποτικών εικόνων και όχι μόνο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά Ηρακλείου Κρήτης.Να μη θίγεται ο Παναγιώτατος κ.Βαρθολομαίος όταν του απευθύνεται έντιμα το Πλήρωμα του και ζητάει τη βοήθεια του.Εμείς δεν είμαστε άνευ αντιλογίας τέκνα υπακοής και υποταγής.΄Εχουμε υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.΄Ισως τελικά να είχε πολλά δίκηα ο μακαριστός Αθηνών Χριστόδουλος.Εξ Ηρακλείου/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails