________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/23/2009

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΜΙΣΙΣΙΠΗ ΑΠΌ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Αγιασμό στον ποταμό Μισισιπή τέλεσε χθες Πέμπτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Ορλεάνη για το 8ο Περιβαλλοντικό Συμπόσιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τίτλο: «Ο Μέγας Ποταμός Μισισιπής: Αποκαθιστώντας την Ισορροπία».
Η ακολουθία του Αγιασμού πραγματοποιήθηκε εν πλω, σε ποταμόπλοιο, και ακολούθως ο Πατριάρχης έριξε το αγιασθέν ύδωρ στον Μισισιπή. Στην ξεχωριστή αυτή τελετή παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος, Ατλάντας Αλέξιος, Γαλλίας Εμμανουήλ, Κορέας Αμβρόσιος, ο Καρδινάλιος Θεόδωρος Μακ Κάρικ, ο Λόρδος Επίσκοπος του Λονδίνου Δρ. Ρίτσαρντ Τσάρτρες, καθώς επίσης και το σύνολο των συνέδρων που συμμετέχουν στο συμπόσιο του Πατριαρχείου.
Σημειώνεται πως το συμπόσιο παρακολουθούν περίπου 150 θρησκευτικοί λειτουργοί, περιβαλλοντολόγοι, ειδικοί επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, μέλη οικολογικών φορέων και δημοσιογράφοι από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Το ποταμόπλοιο που μετέφερε τον Πατριάρχη και τους συνέδρους προσέγγισε τις όχθες, σε διάφορες περιοχές του Μισισιπή που οι συνέπειες από την περιβαλλοντική καταστροφή είναι ορατές.


Ο Μισισιπή ξεκινάει από τον βορρά, στον Καναδά, διατρέχει (μαζί με τους παραποτάμους του) 31 Πολιτείες των ΗΠΑ και καταλήγει στον κόλπο του Μεξικού. Η κοιλάδα που σχηματίζεται γύρω από τον ποταμό αποτελεί το 41% της έκτασης των ΗΠΑ και είναι κατά 20% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του Κίτρινου ποταμού στην Κίνα, διπλάσια από την Κοιλάδα του Νείλου στην Αφρική, και του Γάγγη στην Ινδία και κατά 15 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ρήνου στην Ευρώπη.
Το ενδιαφέρον των επιστημόνων που συμμετέχουν στο συνέδριο δεν εστιάζεται μόνο στην ρύπανση του Μισισιπή - και στις συνέπειες που αυτή έχει στην υγεία των ανθρώπων που ζουν γύρω του- αλλά και στις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές και το λιώσιμο των πάγων. Πολλές παραποτάμιες αστικές περιοχές, κυρίως στο δέλτα του Μισισιπή -που στις 29 Αυγούστου του 2005 επλήγη από τον τυφώνα Κατρίνα- αναμένεται να χαθούν κάτω από το νερό.
Αξίζει να αναφερθεί πως εφημερίδες της Νέας Ορλεάνης υπενθυμίζουν στην σχετική αρθρογραφία τους ότι στις 7 Ιανουαρίου 2006, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τις περιοχές της πόλης που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails