________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/30/2012

Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Σε πνευματική συστράτευση για την υπέρβαση της πολυδιάστατης κρίσης που δοκιμάζει τον λαό κάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, κατά την υποδοχή του στην κεντρική πλατεία Ομονοίας της Καστοριάς. 
Ο Πατριάρχης επισκέπτεται την Καστοριά με την ευκαιρία της κατατάξεως στις αγιολογικές δέλτους της εκκλησίας της γεννημένης στην περιοχή της Τραπεζούντας, Οσίας Σοφίας, που ήρθε στην περιοχή ως πρόσφυγας από τον Πόντο και ασκήτεψε στην Ι. Μονή της Παναγίας Κλεισούρας στην Καστοριά, ως την κοίμησή της στις 6 Μαίου 1974.
  

Τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, που συνόδευε ο επιχώριος Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ, υποδέχθηκαν στις 7:00 το απόγευμα του Σαββάτου 30 Ιουνίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο δήμαρχος της πόλης Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, Μητροπολίτες, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Δακής, Στρατιωτικές Αρχές και πλήθος πιστού λαού. 
Μικρά παιδιά έραιναν τον Πατριάρχη του Γένους με άνθη ενώ οι πιστοί του φιλούσαν το χέρι και ζητούσαν την ευλογία του. Στα μπαλκόνια είχαν αναρτηθεί φωτογραφίες του Πατριάρχη ενώ κυμάτιζαν παντού ελληνικές σημαίες και εκείνες με τον δικέφαλο. 



Ο Δήμαρχος Καστοριάς καλωσόρισε τον Πατριάρχη του Γένους και αναφέρθηκε στους στενούς και ακατάλυτους δεσμούς της Καστοριάς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Είναι μεγάλη ευλογία για εμάς, η επίσκεψη του Πατριάρχη του Γένους στην πόλη μας», είπε ο δήμαρχος και τόνισε: «Στο πρόσωπο σας Παναγιώτατε, που το στολίζει η σεμνότητα, το διακρίνει η σοφία και το χαρακτηρίζει η αγάπη, ασπαζόμαστε την πιο ένδοξη και ζωογόνο παράδοση μας». 



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εμφανώς συγκινημένος από την υποδοχή των πιστών και του κλήρου κατέκλεισε την αντιφώνησή του απευθυνόμενος στους κατοίκους της Καστοριάς:
Σεῖς, οἱ Καστοριεῖς, ἔχετε πρὸ ὀφθαλμῶν σας τὸν τρόπον ὑπερβάσεως τῆς κρίσεως: τὴν φιλαλληλίαν καὶ τὸν ἀλτρουϊσμόν, τὰς δύο ταύτας ἀρετὰς τῶν εὐπατρίδων προγόνων σας, τὰς τεθεμελιωμένας εἰς τὰς εὐαγγελικὰς ἐπιταγὰς τῆς πρὸς τὸν πλησίον ἀγάπης καὶ τῆς ἐξόδου ἐκ τοῦ φιλαύτου ἐγωϊσμοῦ πρὸς τὴν κοινωνίαν τῶν πολλῶν. Αἱ ἀρεταὶ αὗται ἐλλείπουν ἐκ τῆς σημερινῆς κοινωνίας τοῦ προσωπικοῦ εὐδαιμονισμοῦ καὶ τοῦ ὑπερκαταναλωτισμοῦ. Ὅταν ἐνθυμηθῶμεν καὶ πάλιν τὰς ἀρετὰς ταύτας τῶν προγόνων μας καὶ ἐφαρμόσωμεν αὐτὰς, τότε θὰ ὑπερβῶμεν τὴν κρίσιν. Διὰ τῶν σκέψεων τούτων, κύριε Δήμαρχε καὶ φίλτατοι Καστοριεῖς, προσκαλοῦμεν ὅλους ἐσᾶς εἰς συστράτευσιν πνευματικῶν δυνάμεων πρὸς ὑπέρβασιν τῆς κρίσεως.
Εἴθε ἡ Ὁσία Σοφία, ἡ ὑπάρξασα ὑπόδειγμα ὀλιγαρκείας καὶ προσευχητικῆς θυσίας διὰ τὸν συνάνθρωπον, νὰ καθοδηγῇ ὅλους μας εἰς τὴν ἀνανέωσιν τοῦ ἤθους μας διὰ τῆς ἀναβαπτίσεώς μας εἰς τὸ ἑλληνορθόδοξον ἦθος τῆς ἐγκρατείας καὶ τῆς ὀλιγαρκείας καὶ τοῦ πνεύματος τῆς θυσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails