________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/08/2016

Η ΡΩΜΑΙΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΝΗΣΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ (ΦΩΤΟ)


Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε φέτος (2016) στον Μ. Εσπερινό της εορτής της Μεταμορφώσεως στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Θείας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού, στην πανοραμική κορυφή της νήσου Αντιγόνης της Προποντίδας. 
Τα εγκαίνια του σημερινού ναού πραγματοποιήθηκαν στις 22 Ιουνίου 1869. Δίπλα στην Ι. Μονή υπάρχει το Νεκροταφείο της Κοινότητας Αντιγόνης, με παρεκκλήσιον του Προφήτου Ηλιού. 
Στην Αντιγόνη υπάρχει και ναός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, αλλά το καύχημα της Κοινότητος της Αντιγόνης είναι ο μεγαλοπρεπής Ι. Ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ο οποίος δεσπόζει στο κέντρο της κατοικημένης περιοχής του νησιού. 
Ο ναός κατά την παράδοση κτίσθηκε περί το 841 από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα, πάνω από την κρύπτη του Αγίου Μεθοδίου του Ομολογητού, η οποία σώζεται μέχρι σήμερα. Ο Άγιος Μεθόδιος ο Ομολογητής, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, κατά την εποχή της εικονομαχίας ήρθε σε ρήξη με τον αυτοκράτορα Θεόφιλο και εξορίστηκε στην Αντιγόνη το έτος 833 σε μια υπόγεια φυλακή, όπου έμεινε επί 7 περίπου έτη. 


Ο ναός πέρασε διάφορες περιπέτειες στο διάβα των αιώνων και ο σημερινός, έργο του αρχιτέκτονα Νικολάου Δημάδη - γιου του αρχιτέκτονα της Μεγάλης του Γένους Σχολής Κωνσταντίνου Δημάδη - ανηγέρθη μεγαλοπρεπώς και τα εγκαίνιά του έγιναν στις 11 Ιουλίου 1899 με τελετάρχη τον πρώην Κωνσταντινουπόλεως Πατριάρχη Νεόφυτο, ο οποίος εφησύχαζε στην Αντιγόνη. 
Η Ρωμαίϊκη Κοινότητα της Αντιγόνης με την πλούσια ιστορία συνεχίζει και σήμερα την παρουσία της, παρά την συρρίκνωσή της. Όσο οι εκκλησιές λειτουργούνται, η Ρωμιοσύνη είναι ζωντανή. 
Η Αντιγόνη σφύζει από ζωή τους θερινούς μήνες και η Κοινότητα χαίρεται την ζωντάνια της, που χάνεται τον χειμώνα. 
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου, κατά τους θερινούς μήνες λειτουργεί τακτικά κάθε Κυριακή και τις μεγάλες γιορτές. Την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου τελούνται καθημερινά οι Παρακλήσεις προς την Παναγία. 


Ιερατικώς Προϊσταμενεύων της Κοινότητος είναι ο Πανοσιολoγιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος Νούσης, απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο π. Στέφανος είναι σεβάσμιος κληρικός, της «παλαιάς φρουράς», φορέας του Πατριαρχικού λειτουργικού ήθους, ο οποίος προσφέρει την διακονία του με ζήλο, ανιδιοτέλεια και σεμνότητα και χαίρει της εκτιμήσεως όλων των χριστιανών της νήσου. 
Τους θερινούς μήνες εκτελεί καθήκοντα ιεροψάλτου ο φιλογενής Αντώνης Παριζιάνος, πρόεδρος της Κοινότητος Αντιγόνης, Πρόεδρος του ΣΥΡΚΙ (Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων) και επί σειρά ετών εκπαιδευτικός στο Ζωγράφειο και ιεροψάλτης στην Παναγία του Πέραν. Μια ολόκληρη ζωή προσφοράς στη Ρωμιοσύνη της Πόλης. 
Μαζί με τον Αντώνη Παριζιάνο στο αναλόγιο του Αγίου Ιωάννου της Αντιγόνης, βρίσκεται συχνά και ο Δημήτριος Φραντζής, μέλος του Δ.Σ. της Κοινότητας και μέλος της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. (Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών). 


Έπειτα από κάθε ακολουθία η Επιτροπή δεξιώνεται όλο το εκκλησίασμα, αλλά και όλους τους χριστιανούς της νήσου, στον ωραιότατο, φυτευμένο με ποικιλόχρωμα λουλούδια κήπο του Ι. Ναού, με το μαρμάρινο σιντριβάνι στο μέσο. 
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε εδώ, από την πρόσφατη Κοινοτική ζωή της Αντιγόνης, μαρτυρούν την των πραγμάτων αλήθεια. 
Ευχόμαστε από καρδιάς η Ρωμιοσύνη στην Αντιγόνη να ανθίζει – έστω τους θερινούς μήνες – και να φέρει κι άλλο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails