________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/15/2018

ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Πρωτοψάλτου Περιφερείας Υψωμαθείων
Ο πρώτος Ιερός Ναός που συναντά όποιος έρχεται από το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινουπόλεως στην περιοχή Ψωμαθειών και Γεδηκουλέ, είναι ο Άγιος Γεώργιος ο Κυπαρισσάς. 
Είναι ιστορικός ναός και υπήρχε πάντα από τους Βυζαντινούς χρόνους στο ίδιο σημείο και αναφέρεται σε πολλά παλαιά βιβλία ως Άγιος Γεώργιος ο εν Κυπαρίσσω. Βέβαια στο διάβα των αιώνων και πολλές καταστροφές υπέστη και αλλαγές. Είναι ο ένας από τους τρεις ναούς που μετά την Άλωση δεν έγινε τέμενος, αλλά παρέμεινε Χριστιανικός τόπος λατρείας. Είναι μικρός και από τους ελάχιστους με τρούλο.
Εδώ και λίγο καιρό με μέριμνα της Κοινότητος του ναού, του Αρχιερατικού Επόπτη της περιφέρειας Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου και του προέδρου της Κοινότητος Κοντοσκαλίου κ. Αναστασίου Χονδρόπουλου, ο ναός ανακαινίσθηκε εξωτερικά και επανήλθε στην αρχική του μορφή, αλλά και εσωτερικά. Έχει υπέροχη ακουστική και είναι μυσταγωγικός.
Την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 και με την ευκαιρία του πέρατος των εργασιών, προσήλθε και χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης. Εξ άλλου ο εν λόγω ναός ανήκει στην Αρχιεπισκοπική του περιφέρεια. Προσήλθε μαζί με τον Παναγιώτατο και άπασα η ακολουθία του. Και οι Πατριαρχικοί χοροί πλήρεις υπό τους Άρχοντα Πρωτοψάλτη κ. Παναγιώτη Νεοχωρίτη και Άρχοντα Λαμπαδάριο κ. Στυλιανό Φλοίκο. Κατά το κρατούν έθος ως Πρωτοψάλτης της περιφέρειας, συμμετείχα στον δεξιό χορό. Ψάλαμε κλασικά μέλη, όπως Χερουβικό Πέτρου της εβδομάδος σε α΄ ήχο, σύντομα Λειτουργικά Βασιλείου Νικολαϊδη και Άξιον εστίν Γρηγορίου.
Στο τέλος προσεφώνησε τον Παναγιώτατο ο Αρχιερατικός επόπτης, αναφερθείς στην ιστορία του ναού. Η λίαν ενδιαφέρουσα ομιλία είναι εδώ.


Μετά την ακολουθία, στο προαύλιο του ιερού ναού παρατέθηκαν νηστίσιμα κεράσματα σε όλους.
Είναι δε συγκινητικό να μαθαίνεις ότι ακριβώς απέναντι ήταν το σπίτι που γεννήθηκε ο αείμνηστος Δάσκαλος Άρχων Πρωτοψάλτης κυρ Θρασύβουλος Στανίτσας, όπως θυμάται και ο κ. Χονδρόπουλος που το έλεγε ο πατέρας του καθότι λίαν φιλόμουσος, διατελέσας πολλά χρόνια επίτροπος εκκλησιών της περιοχής.
Στη συνέχεια το Άξιον εστίν σε ήχο α΄ όπως εψάλη την Κυριακή 10-6-2018 στον Άγιο Γεώργιο Κυπαρισσά. Το μουσικό κείμενο από την συλλογή απάντων του αειμνήστου Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. Βασιλείου Νικολαϊδη. Ψάλλει ο Αρχων Πρωτοψάλτης της Μ.Ε κ. Παναγιώτης Νεοχωρίτης. Συμψάλλουν ο Πρωτοψάλτης της περιφέρειας Παναγιώτης Τζανάκος και μαθητές του Άρχοντος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails