________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/25/2018

ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ



Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο της χρήσης «επ’ Εκκλησίαις» ηλεκτρονικών συσκευών της σύγχρονης τεχνολογίας (tablets, laptops, κινητά τηλέφωνα), οι οποίες υποκαθιστούν τα λειτουργικά βιβλία. 
Υπάρχουν ειδικές εφαρμογές που ενεργοποιούνται ώστε οι ιεροψάλτες να έχουν μπροστά τους ολόκληρη την ακολουθία της Κυριακής, επί παραδείγματι, και με τα μουσικά κείμενα. Οι εφαρμογές αυτές λειτουργούν ως «τυφλοσούρτης» και «διευκολύνουν» τους ιεροψάλτες ώστε να μην ανατρέχουν στα ειδικά λειτουργικά βιβλία κάθε φορά. Δυστυχώς, οι «έξυπνες» ηλεκτρονικές συσκευές χρησιμοποιούνται και από κληρικούς. 
Ευτυχώς, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μετά από σχετική απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, προτρέπει τους Μητροπολίτες του Θρόνου να επιβάλλουν την τάξη. Οι ιεροψάλτες να επιστρέψουν στα πατροπαράδοτα λειτουργικά βιβλία βιβλία, καθώς «…η εν τοις εφεξής χρήσις κατά την διάρκειαν των Ιερών Ακολουθιών εν τοις Εκκλησιαστικοίς Αναλογίοις ηλεκτρονικών συσκευών, εις υποκατάστασιν των Λειτουργικών βιβλίων της Εκκλησίας ημών, κρίνεται ως όλως απάδουσα εις την τάξιν, αποδοκιμαστέα και σκανδαλισμόν φέρουσα τοις πιστοίς. Δέον κατά ταύτα όπως παντελώς αποφεύγηται η χρήσις τοιούτων τεχνικών μέσων εν τοις Ιεροίς Ναοίς και τη Θεία Λατρεία, οδηγούντων εν τέλει εις την εκκοσμίκευσιν της λειτουργικής ζωής».
Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου περιφρουρεί την σοβαρότητα και την φυσικότητα της θείας λατρείας, γι’ αυτό και θα πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. Αλλιώς θα οδηγηθούμε σε μία «ηλεκτρονική» λατρεία, η οποία θα αντικαταστήσει την λογική λατρεία. 
Η απόφαση του Πατριαρχείου κάνει λόγο για «σκανδαλισμό» των πιστών. Φαίνεται, όμως, πως από την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στη λατρεία προκαλείται κάτι χειρότερο: θυμηδία και χλεύη! Απόδειξη το δημοσίευμα με τίτλο: «Ο ψάλτης με το... tablet που «έριξε» το διαδίκτυο». Όπως αναφέρεται: «Οι φωτογραφίες του ψάλτη «υψηλής τεχνολογίας» έγιναν σε χρόνο μηδέν viral και αντικείμενο πολλών σπαρταριστών σχολίων.» Κι αλλού: «Παπα-philips ιερείς έψαλλαν από tablet».
Μάλλον είναι απαραίτητη και μία αυστηρή εγκύκλιος προς τους ιερείς, ώστε να μη χρησιμοποιούν κατά την ώρα της θείας Λατρείας τα κινητά τους τηλέφωνα για να φωτογραφίζουν ή να βιντεοσκοπούν. 
Αν με πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος απαγορεύτηκε η χρήση όλων των ηλεκτρονικών συσκευών στα σχολεία από τους μαθητές, πόσω μάλλον στους ναούς!

3 σχόλια:

  1. Μπράβο!

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξακολουθεί να περιφρουρεί την αλήθεια των πραγμάτων, όπως αυτή αναδεικνύεται από την παράδοση, δηλαδή το ως είθισται αιώνων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ορθώς απεφάνθη το Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Η χρήση τέτοιων συσκευών κατά τις ιερές ακολουθίες ευτελίζει τη θεία Λατρεία. Δεν πρόκειται περί προσκόλλησης στον τύπο και άρνησης της προόδου της τεχνολογίας. Καλά και τα τάμπλετ, καλά και τα κινητά τηλέφωνα, πλην όμως -κατά τη γνώμη μου- αυτά τα πράγματα δεν αρμόζουν στην Εκκλησία.
    "Τούς επί τώ ψάλλειν εν ταίς εκκλησίαις παραγινομένους, βουλόμεθα [...] μήτε τι επιλέγειν τών μή τή εκκλησία αρμοδίων τε και οικείων [...]" (κανών οε' τής εν Τρούλλω ΣΤ' Οικ. Συνόδου). Και όσο κι αν μας ακούγεται παρωχημένο, το "ηλεκτρονικό αναλόγιο" ούτε αρμόδιο είναι, αλλ' ούτε και οικείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστότατη η πατριαρχική απόφαση.!Η εντυπωσιακή ανάπτυξη της τεχνολογίας ας μείνει εκτός ναού.
    Η ζωή μας έχει γίνει ευκολότερη χάρις στην τεχνολογία.
    Το παράδειγμα του φίλου για την μετάβαση από το ειλητάριο στο βιβλίο είναι άστοχη.
    Ας φανταστούμε και την εφαρμογή τεχνιτη'ς νοημοσύνης στην θ λειτουργία!
    ή ακόμη ηλεκτρονικό... λιβανι! μιας και η εικονική πραγματικότητα μπορεί να πετύχει τετοια αισθητικοτητα!
    Συνεπώς αλοιμονο αν το οικουμενικό μας πατριαρχείο δεν εξαπελυε τοιαύτη εγκύκλιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails