________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/30/2018

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: "Οι εκπρόσωποι του αντιοικουμενικού και αντιδιαλογικού φονταμενταλισμού παρερμηνεύουν και παραποιούν την γνησίαν παράδοσιν"

Φανάρι, Θρονική Γιορτή 2018 - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας
π.α. ανδριόπουλος

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο γιορτάζει σήμερα την μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, του ιδρυτού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. 
Κατά την Θρονική Εορτή στο Φανάρι τελείται Πατριαρχική Θ. Λειτουργία και παρίσταται Αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. 
Έτσι και φέτος, παρέστη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης υπό τον Καρδινάλιο Κουρτ Κοχ, Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Χριστιανική Ενότητα.
Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και σε όλους όσοι μάχονται τον διάλογο μεταξύ των δύο Εκκλησιών, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Εις δε τους εκπροσώπους του αντιοικουμενικού και αντιδιαλογικού φονταμενταλισμού, λέγομεν, μετ᾿ εμφάσεως, ότι όχι μόνον δεν είναι οι αυθεντικοί υπερασπισταί της εκκλησιαστικής παραδόσεως, ως οι ίδιοι θεωρούν τον εαυτόν των, αλλά ότι παρερμηνεύουν και παραποιούν την γνησίαν παράδοσιν, και, διά του ου κατ᾿ επίγνωσιν ζήλου των, διχάζουν τον λαόν του Θεού. Ως απεφάνθη η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, «κοινός» και «ενιαίος» σκοπός εις πάντας τους θεολογικούς διαλόγους, τους οποίους διεξάγει η Ορθόδοξος Εκκλησία, είναι «η τελική αποκατάστασις της εν τη ορθή πίστει και τη αγάπη ενότητος» (Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον, § 12). Το κοινόν ποτήριον της Θείας Ευχαριστίας προϋποθέτει την κοινήν πίστιν, την πλήρη συμφωνίαν εις την ομολογίαν της πίστεως».
Ευτυχώς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης παραμένει αταλάντευτος στο θέμα του διαχριστιανικού διαλόγου, δικαιώνοντας απολύτως την σημαντικότερη - κατά την άποψή μας - προσωνυμία του: ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ.
Ο Πατριάρχης είναι ξεκάθαρος: Όσοι αντιτίθενται στον διάλογο με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο διαστρεβλώνουν την γνήσια παράδοση της Εκκλησίας.
Για την Ορθοδοξία ο διάλογος σήμερα είναι μονόδρομος! Και η Ορθοδοξία θα πρέπει να ενστερνισθεί ως οικεία υπόθεση την Οικουμενική Κίνηση. Η Οικουμενική Θεολογία είναι η Θεολογία των καιρών και η σημαντικότερη πρόκληση για την Ορθόδοξη Θεολογία.
Φυσικά υπάρχει και θα υπάρχει ο συντηρητισμός, δηλαδή ο φόβος του άλλου, και η μισαλλοδοξία, που δυστυχώς ανθούν σε πολλές Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.
Εκεί ακριβώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάνει την διαφορά. Δεν φοβάται και προχωρεί μπροστά! Σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, αυτό του διαλόγου και της συνάντησης, που απαιτεί υψηλή εγρήγορση και συνειδητότητα, ανά πάσα στιγμή. 
Και έτσι δικαιώνει απολύτως την οικουμενικότητά του, την οποία αμφισβητούν - τυχαίο; - πρωτίστως οι αντιοικουμενιστές και οι ομόφρονές τους. 
Γι' αυτήν την σπουδαία διακονία του διαλόγου και μόνο, το Φανάρι έχει την αγάπη μας και τη στήριξή μας. 

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΔΕΛΑΪΔΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ (ΦΩΤΟ)


Στήν Ἐνορία τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέου, κειμένην στό νότιο ἄκρο τῆς πόλεως τῆς Ἀδελαΐδας, ἐλειτούργησε σήμερα ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος. 
Στόν παρακείμενο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ χῶρο ἔχει κτισθεῖ τό τρίτο κατά σειρά γηροκομεῖο τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς στήν Ἀδελαΐδα. 
Τά ἐγκαίνιά του ἔγιναν τό Νοέμβριο τοῦ ἔτους 1996 ὑπό τῆς Αὐτοῦ Θειοτάτης Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, εἰς ὅν ἔχει ἀφιερωθεῖ καί ἡ μεγάλη αἴθουσα τοῦ γηροκομείου.


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΟΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ


Από την Ιερά Μητρόπολη Τορόντο
Ο εντιμ. Doug Ford, πρωθυπουργός της επαρχίας του Οντάριο, έστειλε σήμερα στην Ιερά μας Μητρόπολη τον επίσημο χαιρετισμό του για τη γιορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, του Πρωτοκλήτου, ιδρυτή και προστάτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης. Στο προσεγμένο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει τη σημασία της σημερινής γιορτής για την “ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα” της επαρχίας μας. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε, επίσης, τις καλύτερες ευχές του στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τορόντο κ. Σωτήριο. Ευχαριστούμε τον κ. Ford για τα καλά του λόγια. Τα εκτιμούμε ιδιαίτερα. Είμαστε ευγνώμονες στον ίδιο και στη νέα κυβέρνησή του, για την υποστήριξη των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων του Οντάριο. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στη διακυβέρνηση της επαρχίας. 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 
Ιερά Μητρόπολη 
Τορόντο 30 Νοεμβρίου 2018 
Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω ευχές σε όλους τους ορθόδoξους χριστιανούς του Οντάριο, καθώς γιορτάζουν τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον πρωτόκλητο, ιδρυτή και προστάτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Είναι μια σημαντική μέρα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη του Τορόντο και για όλους εκείνους που τιμούν τον Απόστολο Ανδρέα. 
Οι διάφορες θρησκευτικές κοινότητες αντικατοπτρίζουν την πίστη της επαρχίας μας στο ανοιχτό πνεύμα, την ανεκτικότητα και την ένταξη όλων [στην κοινωνία του Οντάριο]. Είμαι περήφανος για τις πολλές θρησκευτικές μας παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκπροσωπούνται από τη ζωντανή ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα, η οποία περιλαμβάνει και τα μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Μητρόπολης Τορόντο. 
Απευθύνω τις καλύτερες ευχές μου στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τορόντο Σωτήριο και όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, να γιορτάσουν τη γιορτή αυτή με υγεία και χαρά.


Ο Ηγέτης των Συντηρητικών Andrew Scheer, τιμά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Σήμερα, o Εντιμ. Andrew Scheer, ηγέτης των Συντηρητικών του Καναδά, εξέδωσε την παρακάτω δήλωση σχετικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς τον κ. Scheer, ο οποίος γιορτάζει την ονομαστική του γιορτή, σήμερα γιορτή του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, για την ευγενική του δήλωση, την υποστήριξη της θρησκευτικής ελευθερίας στην Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και για τα ευγενικά του λόγια για την ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα στον Καναδά. 
Ο Εντιμ. Andrew Scheer, ηγέτης των Συντηρητικών του Καναδά και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε την παρακάτω δήλωση για την εορτή του ιδρυτή και προστάτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου: 


“Σήμερα, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα, τον Πρωτόκλητο. Ο Απόστολος Ανδρέας είναι ο ιδρυτής και προστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έδρα του Πατριάρχη, ο οποίος έχει την πρώτη θέση τιμής σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο. 
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τον 4ο αιώνα συνέβαλε καθοριστικά στην εξάπλωση του ορθόδοξου χριστιανισμού. Υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η ηγετική φωνή που διεθνώς προάγει τη χριστιανική πίστη, τη θρησκευτική ελευθερία, τον διαθρησκειακό διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη, καθώς και τη σπουδαιότητα της φροντίδας του περιβάλλοντος. 
Ο Βαρθολομαίος, εκλεγείς Οικουμενικός Πατριάρχης από το 1991, ως πνευματικός ηγέτης των περίπου 300 εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών ανά τον κόσμο, έχει αποδείξει τον εαυτό του γεφυροποιό σε έναν πνευματικά ταραχώδη κόσμο. Απόδειξη της σωστής ηγεσίας του Πατριάρχη είναι ο χειρισμός της κατάστασης στην Ουκρανία για ένωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και απόδοση αυτοκεφαλίας. 
Εκ μέρους των Συντηρητικών του Καναδά, απευθύνω τις καλύτερες, ειλικρινείς ευχές μου στους ορθόδοξους χριστιανούς του Καναδά, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού ιστού των κοινοτήτων μας από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό ωκεανό. Επίσης, απευθύνω τις θερμότερες ευχές μου στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και σε όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης που γιορτάζουν σήμερα τη γιορτή του Αποστόλου Ανδρέα, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και σε όλο τον κόσμο».


Η ΘΡΟΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (30 Νοεμβρίου 2018)



ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Ἡ Θρονική ἑορτή τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας 
Ἡ Ἁγία τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησία μετά λαμπρότητος καί κατά τά εἰωθότα ἐτίμησε τήν ἱ. μνήμην τοῦ ἱδρυτοῦ καί προστάτου αὐτῆς Ἁγίου ἐνδόξου Ἀποστόλου Ἀνδρέου τοῦ Πρωτοκλήτου, ἑορτάσασα τήν Θρονικήν αὐτῆς ἑορτήν. 
Τήν παραμονήν τῆς Ἑορτῆς, Πέμπτην, 29ην Νοεμβρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ κατά τόν Ἑσπερινόν, τῇ συμπροσευχῇ πολλῶν ἁγίων Ἀρχιερέων ἐντεῦθεν καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ. Κατ᾿ αὐτόν παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι καί πλῆθος πιστῶν ἐντεῦθεν, ἐκ Καναδᾶ, ἐκ Κρήτης, ἐξ Ἀθηνῶν, ἐκ Ξάνθης, ἐκ Κομοτηνῆς καί ἐκ Θεσσαλονίκης. 
Ἐν τῷ τέλει τοῦ Ἑσπερινοῦ ἡ Α. Θ. Παναγιότης ἀπένειμε τό Ὀφφίκιον τοῦ Ἄρχοντος Εὐταξίου τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας εἰς τόν Ἐντιμ. κ. Μάριον Ἠλιάδην, Ἐπιχειρηματίαν, ὅν καί συνεχάρη διά τήν φιλογενῆ του δρᾶσιν καί τήν ἐνεργόν ἐνασχόλησίν του μέ τά κοινοτικά ζητήματα τῆς ἐνταῦθα Ὁμογενείας. Ὁ νέος Ἄρχων ἀντεφώνησε διά λόγων εὐλαβείας πρός τόν Προκαθήμενον τῆς Ἐκκλησίας, ἐκφράσας τήν εὐγνωμοσύνην του διά τήν προσγενομένην αὐτῷ τιμήν τῆς χειροθεσίας, καί μάλιστα ἰδίαις Πατριαρχικαῖς χερσίν. 
Τήν ἐπαύριον, Παρασκευήν, 30ήν Νοεμβρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης προέστη τῆς Πατριαρχικῆς καί Συνοδικῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, ἐν συλλειτουργίᾳ μετά τῶν Σεβ. Ἱεραρχῶν Βρυούλων κ. Παντελεήμονος, Ἰταλίας καί Μελίτης κ. Γενναδίου, Γερμανίας κ. Αὐγουστίνου, Κωνσταντίας καί Ἀμμοχώστου κ. Βασιλείου, Νέας Ἰερσέης κ. Εὐαγγέλου, Ρόδου κ. Κυρίλλου, Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγενίου, Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου, Αὐστρίας κ. Ἀρσενίου, Σύμης κ. Χρυσοστόμου καί Σικάγου κ. Ναθαναήλ καί τοῦ Πανιερ. Ἀρχιεπισκόπου Τελμησσοῦ κ. Ἰώβ, ἐπί παρουσίᾳ τῆς ἐπισήμου Ἀντιπροσωπείας τῆς Ἐκκλησίας Ρώμης, καθ’ ἥν ἐτέλεσε τήν εἰς διάκονον χειροτονίαν τοῦ Οὐκρανικῆς καταγωγῆς Ἐντιμ. κ. Ἀνδρέου Krochak, ὑποψηφίου Διδάκτορος τῆς ΡΚαθολικῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τῶν Παρισίων, μετονομάσας αὐτόν εἰς Ἰάκωβον, πρός τιμήν τοῦ προσφάτως ὑπό τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου καταταγέντος ἐν τῷ Ἁγιολογίῳ τῆς Ἐκκλησίας Ὁσίου Πατρός ἡμῶν Ἰακώβου τοῦ Τσαλίκη, τοῦ ἐκ Λιβυσίου τῆς Μάκρης καταγομένου καί διά τοῦτο φορέως ὑπάρξαντος τῶν ἰδεωδῶν τοῦ μικρασιατικοῦ πολιτισμοῦ. 
Τόν πανηγυρικόν λόγον τῆς Θρονικῆς Ἑορτῆς ἐξεφώνησεν ὁ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, Καθηγητής. 

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΘΡΟΝΙΚΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ (ΦΩΤΟ)


Από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου
φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τη μνήμη του ιδρυτού του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου
Σήμερα, Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου, τελέστηκε Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χειροτόνησε στο βαθμό του διακόνου τον υποδιάκονο Ανδρέα Κρότσακ, ουκρανικής καταγωγής, δίνοντας του το όνομα Ιάκωβος. 
Κατά την Θεία Λειτουργία παρέστη αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης υπό τον Καρδινάλιο Κουρτ Κοχ, Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Χριστιανική Ενότητα.
Συμπροσευχήθηκαν πολλοί Ιεράρχες του Θρόνου και άλλων Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, Κληρικοί, Μοναχοί και Μοναχές από την Πόλη και την Ελλάδα. 
Επίσης, εκκλησιάστηκαν, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Μάρκος Μπόλαρης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, οι εν Αγκύρα Πρέσβεις της Ελλάδος, κ. Πέτρος Μαυροειδής και της Ουκρανίας, κ. Andrii Sybiha, οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος, κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, της Ουκρανίας, κ. Oleksander Gaman, της Γεωργίας, κ.Inga Kikvadze, ο κ. Rostislav Pavlenko, Σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας, διπλωμάτες, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μεγάλης Εκκλησίας του Χριστού και πλήθος πιστών. 
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος. 


Μετά την απόλυση ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσφώνησε την επίσημη Αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Αναφερόμενος στον διεξαγόμενο διάλογο «της αγάπης και της αληθείας» μεταξύ των δύο Εκκλησιών, ο οποίος ξεκίνησε πριν από περίπου μισό αιώνα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι τα νέα υπό εξέταση θέματα θα δώσουν ισχυρά ώθηση στη συνέχιση της προσπάθειας αντιμετώπισης των ζητημάτων που διαιρούν τις δύο Εκκλησίες. «Ο επίσημος θεολογικός διάλογος είναι ο έτερος πυλών των σχέσεων μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο οποίος είναι αδιανόητος χωρίς τον παράλληλον διάλογον της αγάπης. Συνεχίζομεν τον «διάλογον της αληθείας», ο οποίος επικεντρούται πλέον εις το θέμα «Πρωτείον και Συνοδικότης κατά την δευτέραν χιλιετίαν και σήμερον». Είμεθα βέβαιοι, ότι η θεματική αύτη θα δώση ισχυράν ώθησιν και θα τροφοδοτήση θετικώς τον επίσημον ημών διάλογον κατά τα επόμενα έτη. Εξ άλλου, αι δυσκολίαι εις τον θεολογικόν διάλογον συνδέονται με την πολυπλοκότητα των συζητουμένων θεμάτων, τα οποία, επί αιώνας, απησχόλουν και διήρουν τας Εκκλησίας ημών. Η βούλησις διά την συνέχισιν της πορείας προς την ποθεινήν ενότητα δεν έχει εξασθενήσει, ως διεβεβαιώθη, διά την ημετέραν πλευράν, και από την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδον της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Κρήτη». 


Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και σε όλους όσοι μάχονται τον διάλογο μεταξύ των δύο Εκκλησιών. «Εις δε τους εκπροσώπους του αντιοικουμενικού και αντιδιαλογικού φονταμενταλισμού, λέγομεν, μετ᾿ εμφάσεως, ότι όχι μόνον δεν είναι οι αυθεντικοί υπερασπισταί της εκκλησιαστικής παραδόσεως, ως οι ίδιοι θεωρούν τον εαυτόν των, αλλά ότι παρερμηνεύουν και παραποιούν την γνησίαν παράδοσιν, και, διά του ου κατ᾿ επίγνωσιν ζήλου των, διχάζουν τον λαόν του Θεού. Ως απεφάνθη η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, «κοινός» και «ενιαίος» σκοπός εις πάντας τους θεολογικούς διαλόγους, τους οποίους διεξάγει η Ορθόδοξος Εκκλησία, είναι «η τελική αποκατάστασις της εν τη ορθή πίστει και τη αγάπη ενότητος» (Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον, § 12). Το κοινόν ποτήριον της Θείας Ευχαριστίας προϋποθέτει την κοινήν πίστιν, την πλήρη συμφωνίαν εις την ομολογίαν της πίστεως». 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απόφαση της Εκκλησίας της Ρωσίας να διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αντιδρώντας στην απόφασή του να εκχωρήσει Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας. 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΘΡΟΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ


Ἐξ Ἀποφάσεως τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, Συνοδική Ἀντιπροσωπεία μετέβη εἰς τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον τῇ 29ῃ Νοεμβρίου ἐ.ἔ., διά νά μετάσχῃ εἰς τήν ἑορτήν τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου τοῦ Πρωτοκλήτου, τήν καί Θρονικήν Ἑορτήν τῆς Μητρός Ἐκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. 
Ἡ Συνοδική Ἀντιπροσωπεία ἀποτελεῖτο ὑπό τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγενίου, Κισάμου καί Σελίνου κ. Ἀμφιλοχίου καί Ἱεραπύτνης καί Σητείας κ. Κυρίλλου. 
Πρό τῆς Πατριαρχικῆς Χοροστασίας κατά τόν Ἑσπερινόν τῆς Ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου ὁ Παναγιώτατος ἐδέξατο τήν Ἀντιπροσωπείαν ἐν τῷ Γραφείῳ Αὐτοῦ, ὅπου ἤκουσεν τήν προσφώνησιν τοῦ ἐπί κεφαλῆς τῆς Ἀντιπροσωπείας, Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγενίου, ὁ ὁποῖος ὑπέβαλε τόν σεβασμόν, τήν ἀφοσίωσιν καί τά σεβάσματα τῆς Ἱεραρχίας, τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου, τῶν Μοναστικῶν Ἀδελφοτήτων καί τοῦ εὐσεβοῦς Λαοῦ τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης. 
Ὁ Παναγιώτατος Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος ἐξέφρασε τάς εὐχαριστίας Αὐτοῦ πρός τήν Ἐκκλησίαν τῆς Κρήτης διά τήν συμμετοχήν αὐτῆς, διά μίαν εἰσέτι φοράν εἰς τήν Θρονικήν Ἑορτήν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου καί διεβεβαίωσε διά τήν ἀδιάπτωτον ἀγάπην καί τήν ἀφειδώλευτον στοργήν τῆς Μητρός Ἐκκλησίας πρός ἅπαντα τά τέκνα Αὐτῆς. 
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΕΠΙ ΤΗ ΘΡΟΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ



Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα, Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στο Φανάρι, επί τη Θρονική Εορτή της Μητρός Εκκλησίας.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο γιορτάζει πανηγυρικά τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, ο οποίος είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. 
Κατά την Θ. Λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χειροτόνησε διάκονο ουκρανικής καταγωγής, ο οποίος θα υπηρετήσει στην Πατριαρχική Αυλή. 



ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΗΣΕΤΑΙ ΩΣ ΑΕΤΟΥ Η ΝΕΟΤΗΣ ΣΟΥ


ὑπὸ Γέροντος Χαλκηδόνος Ἀθανασίου 
Ὡς γνωστὸν θεολόγοι καὶ δὴ ἀποκαλούμενοι "ὑψιπετεῖς" ἀσχολοῦνται συνήθως μὲ θεολογικὰ καὶ θεολογούμενα θέματα, οὐχὶ σπανίως ἐριστικῶς καὶ πεισμόνως ἐν συνεδρίοις καὶ ἀλλαχοῦ, ἀποφαινόμενοι ex cathedra περὶ τὴν δῆθεν διδασκαλίαν τῆς Ἐκκλησίας, ἣν ἐκπροσωποῦν, ἐνῶ ἕτεροι ἐκδαπανῶνται μετ' ἐπιμονῆς ἐν πλήρει εἰκοστῷ πρώτῳ αἰῶνι ἡγεμονιστικῶς, καθ' ὃν χρόνον ὁ τῆς Δύσεως homo Deus ἐξέβαλε τὸν Δημιουργὸν ἐκ τῆς ζωῆς αὐτοῦ, ἐμπλεκομένης πιεστικῶς, ὡς μὴ ὤφελεν, τῆς πολιτικῆς, μὲ προβλήματα δικαιοδοσίας ὡς τὰ κοσμικὰ κράτη. 
Ἄξιος ὁ μισθός των! Ὅμως ἂς μὴ παραμελῶσιν καὶ τὰ φλέγοντα σύγχρονα κοινωνικὰ προβλήματα, τὰ ὁποῖα ἀπασχολοῦν τὸν πιστὸν λαὸν τοῦ Θεοῦ καὶ τόν "ἄνθρωπον τοῦ δρόμου", πρᾶγμα βεβαίως δι' αὐτοὺς λίαν ἐπίπονον! Ἄλλωστε ἀρκετὰ ἐκ τούτων ἅπτονται καὶ τῆς θεολογίας ποικιλοτρόπως, ὅπως τὰ οἰκολογικά, τὰ τῆς εἰρήνης, τῆς βίας καὶ ἄλλα πολλά. 
Ἐσχάτως δὲ ὁ C. Modehn1 ὁμιλεῖ περὶ τῶν "νεκροθαπτῶν τῆς θεολογίας", τῶν Ἐπισκόπων τῆς Ρ/Καθολικῆς Ἐκκλησίας, οἵτινες ἀπαγορεύουν τὴν ἐλευθέραν ἐπιστήμην, φοβούμενοι τὴν ἱστορικοκριτικὴν ἐργασίαν τῶν θεολόγων των, ἡ ὁποία δύναται νὰ χρησιμοποιηθεῖ οὐχὶ θετικῶς καὶ εἰς τὴν ἠθικὴν καὶ δογματικὴν διδασκαλίαν των. Ἐφαρμόζουν δὲ γνωστὰς μεθόδους τοῦ μὴ διορισμοῦ, τῆς ἄρσεως τῆς Venia Legendi εἰς τὰ Πανεπιστήμια, τῆς ἀπαρεσκείας των εἰς τὴν Ἁγ. Ἕδραν, διαπρεπῶν θεολόγων καὶ κληρικῶν (Küng, Wucherpfennig, Negel κ.ἄ.) καὶ οὐχὶ μόνον. Ὅμως καὶ διὰ τῆς θρησκευτικῆς καὶ ἐκκλησιαστικῆς τρομοκρατίας (Terrorismus), ἔστω καὶ τῆς "κανονικῆς" τοιαύτης καὶ τοῦ αὐταρχισμοῦ, οὐδὲν ἐπιτυγχάνεται! Ἂς μὴ λησμονῶμεν γάρ, ὅτι ὁ πεισμώδης βιασμὸς τοῦ πνεύματος συνιστᾶ τὴν χειροτέραν μορφὴν τῆς καταπιέσεως τοῦ ἀτόμου.
Καὶ νῦν ἐπὶ τὸ προκείμενον: Ἀπὸ καιροῦ ἐνωτιζόμεθα τόν "μερκαντιλιστικῆς δυσοσμίας" μῦθον περὶ τῶν ἠλεκτροκινήτων ὀχημάτων. Καὶ ὡς γνωστόν, μεταξὺ τῶν βασικῶν καταστροφέων τοῦ περιβάλλοντος τυγχάνουν αἱ τεράστιαι καὶ διαρκῶς αὐξανόμεναι ποσότητες CO2, τὸ ὁποῖον καθημερινῶς ἐκπέμπεται "ὑπὲρ τοῦ σύμπαντος κόσμου" ἐκ διαφόρων μηχανῶν αὐτοκινήτων κλπ. εἰς τὴν ἀτμόσφαιραν. Τὸ δὲ CO2 κυμαίνεται περὶ τὰ 20% καὶ προέρχεται κατὰ 90% ἐκ τῶν ὀρυκτῶν πηγῶν ἐνεργείας τοῦ πετροκάρβουνου, δῆλον ὅτι καὶ τοῦ καστανόχρου τοιούτου, τὸ ὁποῖον κυριαρχεῖ ὡς "βασίλειον ἱεράτευμα"! 
Ὁπότε ἐμφανίζεται ὡς "ἀπὸ μηχανῆς Θεός" διὰ τὸ μέλλον, τὸ αὐτοκίνητον μὲ τὸν ἠλεκτρισμόν, τὸ ὁποῖον εἶναι ὡς καὶ τὰ ποταμόπλοια ἀθόρυβον. Αἱ δὲ ταχεῖαι ἁμαξοστοιχεῖαι ἐπίσης ἀθορύβως ἐκπέμπουν ἀτμὸν καὶ διϋλισμένον ὕδωρ καὶ μόνον εἰς τὴν ἀτμόσφαιραν. 
Ἀπαιτεῖται ὡς ἐκ τούτου ταχεία ἐφεύρεσις νέων πηγῶν ἀνανεωσίμου ἐνεργείας. Τοῦ λόγου ὅμως ὄντος τῶν κινουμένων δι' ἠλεκτρισμοῦ αὐτοκινήτων ἐξηκριβώθη, ὅτι τὸ ἥμισυ τοῦ ρεύματος τὸ ὁποῖον παράγεται, τοὐλάχιστον ἐν Γερμανίᾳ, προέρχεται ἐξ ὀρυκτῶν ὑλῶν. Ἴσως δὲ βοηθήσει μετὰ τὸ 2022 ἡ ἀτομικὴ ἐνέργεια πρὸς τοῦτο. Προσθετέον δὲ καὶ τὸ CO2 τὸ ἐλευθερούμενον κατὰ τὴν κατασκευὴν τῶν ὀχημάτων καὶ τῶν μπαταριῶν των. Ἐξ ἄλλου τὰ αὐτοκίνητα αὐτὰ χρησιμοποιοῦνται ὡς δεύτερον ἢ τρίτον τῶν συγχρόνων κροίσων, δυσχεραίνουν τὴν κυκλοφορίαν π.χ. τῶν κιτρίνων ποδηλάτων καὶ τὴν ἐπιβίβασιν εἰς τὰ δημόσια μέσα μεταφορᾶς2
Οὔτε δὲ ἡ παραγωγὴ ἠλεκτρικοῦ ρεύματος ἐκ τοῦ ὑδρογόνου, προερχομένου ἐκ τῆς ἠλεκτρολύσεως τοῦ ὕδατος, καὶ διοχετευομένου εἰς κυψέλας καυσίμων (Brennstoffzellen) λύει τὸ πρόβλημα, καθ' ὅτι μόνον τὸ 30% τῆς παραγωγῆς αὐτοῦ προέρχεται ἐξ ἀνανεωσίμων πηγῶν. 
Καὶ τίθεται τὸ ἐρώτημα: τὰ αὐτοκίνητα μὲ ἠλεκτρισμὸν εἶναι οἰκολογικὰ καὶ καλλίτερα ἀπὸ τὰ χρησιμοποιοῦντα βενζίνην ἢ Diesel τὸ ὁποῖον ἐσχάτως ἀπηγορεύθη, ἢ οὐχί; Ὁ ἔχων τοίνυν ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω! 
______________________________________ 
1- C. Modehn, Totengräber der Theologie, Publik-Forum ἀρ. 20 (2018) 11. 
2- W. Hermann – D. Teufel, Sind Elektroautos ökologisch, Ἔνθ. ἀνωτ. ἀρ. 11 (2017) 3.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΘΡΟΝΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ - Ίνα τι εφρύαξαν;


Του Αρχιμ. Γεράσιμου Φραγκουλάκη
Αννόβερο Γερμανίας
Η Εορτή του Αγίου, Ενδόξου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου αποτελεί την Θρονική Εορτή της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας. 
Στο βίο του Αγίου Ανδρέα διαβάζουμε ότι, ο ανθύπατος της Αχαΐας Αιγεάτης οδήγησε τον Απόστολο Ανδρέα στο μαρτύριο του σταυρικού θανάτου εκνευρισμένος διότι ο Άγιος θαυματουργικώς θεράπευσε τη σύζυγό του Μαξιμίλλα, η οποία μετά το θαύμα πίστεψε και έγινε χριστιανή. 
Οποία ομοιότης! Στην φετινή Θρονική Εορτή αρκετοί είναι εκείνοι που εκνευρισμένοι από την Μητέρα Εκκλησία προσπαθούν να την "σταυρώσουν". Γιατί είναι εκνευρισμένοι; Διότι έχοντας συναίσθηση του ρόλου της ως Μήτηρ Εκκλησία και κινούμενη από θυσιαστική αγάπη για τα παιδιά της αποφάσισε να ανυψώσει άλλη μια θυγατέρα της και να την κάνει αδελφή της για το καλό των παιδιών της! 
Αντιλαμβάνεσθε πως αναφερόμαστε στην εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Αυτή την θυσιαστική αγάπη δεν μπορεί να κατανοήσει η επίσης εκ των θυγατέρων προερχόμενη αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας και εκνευρίζεται. Γιατί; Επειδή έχει μάθει να τα θέλει όλα δικά της. Ίσως γιατί την άφησαν να είναι ένα "κακομαθημένο παιδί". Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας της στο εκκλησιαστικό στερέωμα η Εκκλησία της Ρωσίας άρχισε να δημιουργεί προβλήματα, προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσπάθεια κυριαρχίας της επί όλων των Εκκλησιών. Η Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάνοντας υπομονή και για το καλό του συνόλου της Εκκλησίας, σε κάποιες διεκδικήσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας υποχώρησε, όπως π.χ. στην αναγνώρισή του ως Πατριαρχείο, σε άλλες ακραίες περιπτώσεις αντιστάθηκε προασπίζοντας το κύρος και την εκκλησιαστική τάξη όπως στις περιπτώσεις της Εκκλησίας της Τσεχίας, της Εσθονίας αλλά και σε άλλες που το Πατριαρχείο της Μόσχας προσπάθησε να διεκδικήσει κυριαρχικά δικαιώματα και να επιβάλει τα θέλω του. Τελευταία προέκυψε το θέμα της Ουκρανίας. Σε ξεκάθαρα θέματα το Πατριαρχείο Μόσχας προσπαθεί να δημιουργήσει θολούρα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εν τέλει είναι εκείνο που από πλευράς αριθμών και κυριαρχίας χάνει με το να παρέχει Αυτοκεφαλία σε εκκλησιαστικές του περιοχές. Όμως το κάνει από αγάπη πραγματική, θυσιαστική. Δίδοντας Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας την αφήνει να αναπνέει ελεύθερα από πλευράς θρησκευτικής, πνευματικής, την ίδια στιγμή που ως κράτος η Ουκρανία ουσιαστικά στραγγαλίζεται από το κράτος της Ρωσίας. 
Αλήθεια, γιατί η Εκκλησία της Ρωσίας εφόσον θεωρεί ότι η Ουκρανία εκκλησιαστικώς της ανήκει, δεν παρεμβαίνει στην κρατική εξουσία για να σταματήσει το μαρτύριο των ουκρανών; Μια χαρά τα πάνε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ. Κύριλλος με τον πρόεδρο Πούτιν, τουλάχιστον αυτό αφήνουν να φαίνεται προς τα έξω. Ή ισχύει αυτό που είχε πει προ ετών σε Σύναξη Προκαθημένων στο Φανάρι, ότι "είμαστε πρώτα για το έθνος"! Ας σταματήσει επομένως να ασχολείται με τους αλλοεθνείς ουκρανούς και ας αφήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο να φροντίζει γι' αυτούς, που έτσι κι αλλιώς τους θεωρεί και είναι παιδιά του εφόσον ανήκουν στο Γένος των Ορθοδόξων. 
Η πορεία της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν και συνεχίζει να είναι πορεία θυσίας, σταυραναστάσιμη, όπως ήταν και η πορεία του Αγίου, Ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του και ιδρυτή του, του οποίου και τις ικεσίες προς Κύριον επικαλούμεθα, για την ενίσχυση στην πορεία της αγάπης και της θυσίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου προς όφελος και δόξα της Αγίας μας Εκκλησίας. Είναι συνηθισμένοι Οικουμενικό Πατριαρχείο και Οικουμενικός Πατριάρχης στις ανάδελφες συμπεριφορές οι οποίες καλό θα ήταν να μην υπήρχαν και ας ευχηθούμε οι τωρινές να είναι οι τελευταίες!

11/29/2018

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ SARIYER (ΦΩΤΟ)


Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο του Οικουμενικού Πατριαρχείου:
Ἡ. Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Παϊσίου, Διευθυντοῦ τοῦ Ἰδιαιτέρου Αὐτοῦ Γραφείου, τό ἑσπέρας τῆς Τετάρτης, 28ης Νοεμβρίου, ἐτίμησε διά τῆς ὑψηλῆς Αὐτοῦ παρουσίας τό ὑπό τοῦ Ἐντιμ. κ. Şükrü Genç, Δημάρχου Sarıyer, παρατεθέν πρός τιμήν τῶν ἐπί κεφαλῆς τῶν ἐνταῦθα θρησκευτικῶν μειονοτήτων δεῖπνον ἐπί ταῖς ἐπερχομέναις ἑορταῖς, ἐν τῷ ἐν Θεραπείοις Ξενοδοχείῳ «GRAND TARABYA». 
Προσκεκλημένοι ήσαν, επίσης, εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών και ο Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε. Λάκης Βίγκας. 
Παραθέτουμε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από το εορταστικό δείπνο. 


Η κουρά του Ουκρανού Ανδρέου Krochak σήμερα στο Φανάρι (βίντεο)


Ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ τέλεσε σήμερα, Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, την Μοναχική Κουρά του Ουκρανικής καταγωγής Ανδρέου Krochak, υποψηφίου Διδάκτορος της Ρωμαιοκαθολικής Θεολογικής Σχολής του Παρισιού, ο οποίος θα διακονήσει στην Πατριαρχική Αυλή. 
Αύριο το πρωί, κατά την διάρκεια της Πατριαρχικής Λειτουργίας επί τη Θρονική Εορτή της Μ.τ.Χ.Ε., ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα τελέσει την χειροτονία του σε διάκονο. 


ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ (29 Νοεμβρίου 2018)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ 
Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τάς τακτικάς αὐτῆς συνεδρίας ἀπό τῆς Τρίτης, 27ης, μέχρι καί τῆς Πέμπτης, 29ης τ. μ. Νοεμβρίου 2018. Κατά τάς συνεδρίας ταύτας ἐθεωρήθησαν ἅπαντα τά ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένα θέματα, ἐφ᾿ ὧν καί ἐλήφθησαν αἱ προσήκουσαι ἀποφάσεις, μεταξύ τῶν ὁποίων: 
α) Προτάσει τῆς Α.Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου, ἐν τῷ πλαισίῳ τῆς κανονικῆς Αὐτοῦ εὐθύνης, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος προέβη εἰς τήν ἀναδιάρθρωσιν τοῦ καθεστῶτος τῆς μέχρι τοῦδε «Ἐξαρχίας τῶν ἐν Δυτικῇ Εὐρώπῃ Ὀρθοδόξων Παροικιῶν Ρωσσικῆς Παραδόσεως», ὑπαγαγοῦσα τούς ὑπ᾿ αὐτήν πιστούς εἰς τούς ἐν Εὐρώπῃ Ἱεράρχας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου. 
β) Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, ὁμοφώνως ἀποδεχθεῖσα εἰσήγησιν τῆς ὑπό τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον Αὐτονόμου Ἐκκλησίας τῆς Φιλλανδίας, ἀνέγραψεν εἰς τό Ἁγιολόγιον τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τούς Ὅσιον Ἰωάννην τοῦ Βάλαμο (1873-1958) καί Ἅγιον Μάρτυρα καί Ὁμολογητήν Ἰωάννην τοῦ Ἰλόμαντσι (1884-1918), οἱ ὁποῖοι ἔζησαν καί ἔδρασαν ἐκεῖσε. 
γ) Τέλος, ἐν τῷ πλαισίῳ τῆς εἰλημμένης ἀποφάσεως ὅπως τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον χωρήσῃ εἰς τήν χορήγησιν αὐτοκεφαλίας εἰς τήν Ἐκκλησίαν τῆς Οὐκρανίας καί ἐν ὄψει τῆς ἐκδόσεως τοῦ σχετικοῦ Πατριαρχικοῦ καί Συνοδικοῦ Τόμου, κατήρτισε τόν Καταστατικόν Χάρτην αὐτῆς. 
Ἐν τέλει τῶν συνεδριῶν τούτων, ἀντηλλάγησαν μεταξύ τῆς Α. Θ. Παναγιότητος καί τοῦ Σεβ. Mητροπολίτου Βρυούλων κ. Παντελεήμονος, ἐκ μέρους τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, ἑόρτιοι προσφωνήσεις καί ἀντιφωνήσεις ἐπί ταῖς ἐπερχομέναις Ἑορταῖς τοῦ Ἁγίου Δωδεκαημέρου. 
Ἐκ τοῦ Γραφείου

Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΘΡΟΝΙΚΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (ΒΙΝΤΕΟ)


Τελέστηκε απόψε, Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Θρονικής Εορτής, επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, ιδρυτού της εν Βυζαντίω Εκκλησίας.
Χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος στο τέλος του Εσπερινού χειροθέτησε στο οφφίκιο του Άρχοντος Ευταξίου της Αγίας του Χριστού Μ. Εκκλησίας τον Εντιμ. κ. Μάριο Ηλιάδη. 
Ακολουθούν χαρακτηριστικά βίντεο. 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΡΟΝΙΚΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ 
ΘΡΟΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ 
Ἀνακοινοῦται, ὅτι ἐπί τῇ ἑορτῇ τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου Ἀποστόλου Ἀνδρέου τοῦ Πρωτοκλήτου, τῇ καί Θρονικῇ Ἑορτῇ τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας, τελεσθήσονται ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, τήν μέν Πέμπτην, 29ην Νοεμβρίου, καί ὥραν 4:30 μ. μ., Μ. Ἑσπερινός, χοροστατούσης τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τήν δέ Παρασκευήν, 30ήν ἰδίου, ἡ καθιερωμένη Πατριαρχική καί Συνοδική Θεία Λειτουργία, καθ’ ἥν θά τελεσθῇ ἡ εἰς διάκονον χειροτονία τοῦ Οὐκρανικῆς καταγωγῆς Ἐλλογ. κ. Ἀνδρέου Krochak, ὑποψηφίου Διδάκτορος τῆς ΡΚαθολικῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τῶν Παρισίων, μέλλοντος ἵνα διακονήσῃ εἰς τήν Πατριαρχικήν Αὐλήν. 
Tόν θεῖον λόγον θά κηρύξῃ ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, Καθηγητής.
Κατ᾿ αὐτήν θά παραστῇ, ὡς κατ᾿ ἔτος, ἐπίσημος Ἀντιπροσωπεία τῆς Ἐκκλησίας Ρώμης ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Σεβ. Καρδιναλίου κ. Kurt Koch, Προέδρου τοῦ Ποντιφηκοῦ Συμβουλίου διά τήν προώθησιν τῆς ἑνότητος τῶν Χριστιανῶν. 
Μετά τό πέρας τοῦ Ἑσπερινοῦ τῆς Ἑορτῆς, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης θά χειροθετήσῃ εἰς τό Ὀφφίκιον τοῦ Ἄρχοντος Εὐταξίου τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας τόν Ἐντιμ. κ. Μάριον Ἠλιάδην.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ"


Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Επιστήμη και Ορθοδοξία ανά τον Κόσμο», διοργανώνει το 3ο Διεθνές Συνέδριό του, με τίτλο «Η σχέση Επιστήμης και Ορθόδοξου Χριστιανισμού: παρελθόν - παρόν - μέλλον», από την 29η Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2018 (στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).  
Οι εργασίες του συνεδρίου θα είναι αγγλόφωνες (οι πλείστες), θα υπάρξουν όμως και οι ελληνικές μεταφράσεις. Συμμετέχουν πολλοί επιστήμονες από το εξωτερικό και από την Ελλάδα, οι οποίοι θα κάνουν focus σε στιγμές και πτυχές της συνάντησης ή και συναντίληψης Επιστήμης και Ορθοδοξίας από το χθες έως το αύριο. 
Ανάμεσα στους ομιλητές προσκλήθηκε ευγενώς από τους διοργανωτές και θα είναι ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, ο οποίος θα παρουσιάσει το θέμα: "ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ Ο “ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ” ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ". 
Η εισήγηση θα γίνει το πρωί της Παρασκευής, 29ης Νοεμβρίου, από τις 9.30 το πρωί, στο πλαίσιο της ενότητας "Φύση και Βιοηθική" του Συνεδρίου. 
Περίληψη εισήγησης π. Π. Κ. 
Πριν από τρεις δεκαετίες το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας έναντι του οικολογικού προβλήματος. Τη σκυτάλη κρατά ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος -με μηνύματα, επιστημονικά συμπόσια μεταξύ θρησκευτικών ηγετών και ειδικών επιστημόνων, θεολογικά κείμενα, διαλέξεις σε επίσημα fora ανά τον κόσμο- πασχίζει να καταδείξει ότι το πρόβλημα είναι κυρίως πνευματικό - ηθικό και ότι ο αυθεντικός άνθρωπος της Εκκλησίας είναι ολιγαρκής και συνάμα αυτάρκης, διότι πίσω από τα κτίσματα βλέπει και σέβεται τον μεγάλο Ποιητή και Δημιουργό των Πάντων Τριαδικό Θεό. Τούτο σημαίνει ότι ο άνθρωπος χρειάζεται να συμπεριφέρεται ως οικονόμος, φύλακας και ιερέας της Κτίσης του Θεού. 
Η όλη αυτή ευαισθητοποίηση έχει συνεγείρει και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, με τον Πάπα Φραγκίσκο να υιοθετεί την 1η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Προσευχών υπέρ του φυσικού Περιβάλλοντος, την οποία έχει από το 1989 καθιερώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οι εν γένει οικολογικές – περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου σφραγίστηκαν, με επίσημο τρόπο, μες από ειδικές αναφορές στα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας (Κρήτη, 2016). Η προσπάθεια και οι ανάλογες δράσεις Βαρθολομαίου (του επονομαζόμενου “Πράσινου Πατριάρχη”) συνεχίζονται. 
Rev. Panagiotis Kapodistrias 
The Ecumenical Patriarchate and the “green Patriarch” as the spearhead of a new ecological ethos and change of mentality concerning the natural environment 
Three decades ago, the Ecumenical Patriarchate undertook initiatives to raise public awareness on the problem of ecology. Patriarch Bartholomew is personally the spearhead of an important initiative, through addresses, scientific symposia with the participation of religious leaders and specialized scientists, theological texts, and lectures at official fora throughout the world, aiming at showing that the problem is mainly spiritual-ethical, and that authentic Christians are frugal and self-sufficient, because behind the created world they see and pay respect to the great Creator of all, the Triadic God. This means that humans must act as housekeepers, guardians and ministers of God’s Creation. 
This awareness effort has also mobilized the Roman Catholic Church, with Pope Francis also commemorating September 1 as Day of Prayers for the Natural Environment, first established by the Ecumenical Patriarchate in 1989. The overall ecological-environmental initiatives of the Ecumenical Throne were officially sealed with particular mentions in the acts of the Holy and Great Synod of the Orthodox Church (Crete, 2016). The effort and actions of Bartholomew, the so-called “green Patriarch”, continue as we speak.

Επίσημη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


Αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, υπό τον Καρδινάλιο Kourt Koch, Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της ενότητας των Χριστιανών, επισκέπτεται από την Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου, το Σεπτό Κέντρο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. 
Την Αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο Επίσκοπος Brian Farrell και ο Πανοσιολ. Andrea Palmieri, Γραμματεύς και υπογραμματεύς του Συμβουλίου καθώς και ο Νούντσιος του Βατικανού στην Άγκυρα, Αρχιεπίσκοπος Paul Fitzpatrick Russell, δέχθηκε σε ακρόαση το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρουσία του Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ και του Αρχιεπισκόπου Τελμισσού Ιώβ, συμπροέδρου εκ μέρους της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Διεθνή Μικτή Επιτροπή για το θεολογικό διάλογο μεταξύ Ρωμαιοκαθολικής και Ορθοδόξου Εκκλησίας. 
Ο Καρδινάλιος Koch και τα μέλη της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ρώμης πρόκειται να παραστούν στην Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μεταφέροντας μήνυμα του Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου. 


Επίσκεψη του νέου Μητροπολίτου Λαρίσης Ιερωνύμου 
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε σήμερα και ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιερώνυμος ο οποίος υπέβαλε σέβη και ζήτησε την Πατριαρχική ευχή και ευλογία για την έναρξη της ποιμαντορίας του. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε με θέρμη και εγκαρδιότητα το νέο Μητροπολίτη της θεσσαλικής εκκλησιαστικής Επαρχίας, ζητώντας του να μεταφέρει στο ποίμνιο του την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας, και του προσέφερε αναμνηστικά δώρα.
Από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου


11/28/2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (28 Νοεμβρίου 2018)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί Eἰδήσεις 
Ἡ. Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Παϊσίου, Διευθυντοῦ τοῦ Ἰδιαιτέρου Αὐτοῦ Γραφείου, τό ἑσπέρας τῆς Τετάρτης, 28ης Νοεμβρίου, ἐτίμησε διά τῆς ὑψηλῆς Αὐτοῦ παρουσίας τό ὑπό τοῦ Ἐντιμ. κ. Şükrü Genç, Δημάρχου Sarıyer, παρατεθέν πρός τιμήν τῶν ἐπί κεφαλῆς τῶν ἐνταῦθα θρησκευτικῶν μειονοτήτων δεῖπνον ἐπί ταῖς ἐπερχομέναις ἑορταῖς, ἐν τῷ ἐν Θεραπείοις Ξενοδοχείῳ «GRAND TARABYA». 
* * * 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Γέροντα Περγάμου κ. Ἰωάννην, Ἀκαδημαϊκόν, ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Προικοννήσου κ. Ἰωσήφ, ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Λέρου, Καλύμνου καί Ἀστυπαλαίας κ. Παΐσιον, μετά τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου. 
- Tόν Σεβ. Μητροπολίτην Λαρίσης καί Τυρνάβου κ. Ἱερώνυμον, ἐκζητήσαντα τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν ἐπί τῇ ἀναλήψει τῶν ἱεραρχικῶν αὐτοῦ καθηκόντων, ὅν συνεχάρη ὁ Πατριάρχης ἀδελφικῶς εὐχηθείς αὐτῷ ἀφνειᾶ ποιμαντορίαν. 
- Τόν Πανιερ. Ἀρχιεπίσκοπον Τελμησσοῦ κ. Ἰώβ, Μόνιμον Ἀντιπρόσωπον τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου παρά τῷ Παγκοσμίῳ Συμβουλίῳ Ἐκκλησιῶν, ἐκ Γενεύης. 
- Τόν Πανιερ. Ἀρχιεπίσκοπον Χαριουπόλεως κ. Ἰωάννην. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Γεώργιον Δέλλαν, Κληρικόν τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Λευκάδος, μετά τοῦ Ἐντιμ. κ. Ἀντωνίου Σιαμάγκα, Θεολόγου, ἐκ Κατερίνης. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Φιλόθεον Μαρούδαν, Κληρικόν τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Γερμανίας, ἐκ Ντόρτμουντ. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Νικόλαον Τζωΐτην, Σχολιαστήν ἐκκλησιαστικῶν ζητημάτων, ἐκ Ρώμης. 
* * * 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη: 
- Ὑπό τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου, κατά τάς ἐργασίας τοῦ ὑπό τῆς ΡΚαθολικῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Estergom – Βουδαπέστης διοργανωθέντος Διεθνοῦς Συνεδρίου, ἐπί τοῦ θέματος «Eucharist in the Byzantine liturgy, the liturgical manifestations of the reverence of the Eucharist; guarding the Eucharist», ἐν τῷ ἐν Estergom Πολιτιστικῷ Κέντρῳ «St. Adalbert Spiritual and Cultural Centre», μεταξύ 27ης καί 29ης Νοεμβρίου. 
- Ὑπό τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Ἀπαμείας κ. Παϊσίου, κατά τό, ἐπί τῇ 100ῇ ἐπετείῳ ἀπό τῆς ἱδρύσεως τοῦ πρώτου ἀνεξαρτήτου κράτους τῆς Τσεχοσλοβακίας, διοργανωθέν ὑπό τοῦ Ἱδρύματος «European Cultural Route of Saints Cyril and Methodius» Ἐπιστημονικόν Συνέδριον, ἐπί τοῦ θέματος «Cyril and Methodius Tradition in Modern Czechoslovak History», ἐν Staré Město τῆς Τσεχικῆς Δημοκρατίας, τήν Τετάρτην, 28ην ἰδίου. 
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Παϊσίου, Διευθυντοῦ τοῦ Ἰδιαιτέρου Πατριαρχικοῦ Γραφείου, κατά τά ἐγκαίνια τῆς ἐκθέσεως ζωγραφικῆς τοῦ Ἐντιμ. Koray Ariş καί τῆς Εὐγεν. κ. Sandra Çavdar, Καλλιτεχνῶν, ἐν τῷ Ξενοδοχείῳ «Ritz Carlton», τήν Τρίτην, 27ην τ.μ.. 
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Βησσαρίωνος, Ἀρχειο-φύλακος τῶν Πατριαρχείων, κατά τήν ὑπό τῆς Εὐγεν. κ. Adriana Ciamba, Γεν. Προξένου τῆς Ρουμανίας ἐν τῇ Πόλει, δοθεῖσαν δεξίωσιν, ἐπί τῇ ἐθνικῇ ἑορτῇ τῆς Χώρας, ἐν τῷ Ξενοδοχείῳ «CVK Park Bosphorus», τήν Τετάρτην, 28ην ἰδίου.

Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΟΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί Eἰδήσεις 
Ἐπίσημος Ἀντιπροσωπεία τοῦ Βατικανοῦ εἰς τά Πατριαρχεῖα 
Τήν μεσημβρίαν τῆς Τετάρτης, 28ης Νοεμβρίου, ἀφίχθη ἐκ Ρώμης ἡ ἐπίσημος Ἀντιπροσωπεία τῆς Α. Ἁγιότητος τοῦ Πάπα Φραγκίσκου, ἀποτελουμένη ἐκ τῶν Σεβ. Καρδιναλίου κ. Kurt Koch, Προέδρου τοῦ Ποντιφηκοῦ Συμβουλίου διά τήν προώθησιν τῆς ἑνότητος τῶν Χριστιανῶν, Θεοφιλ. Ἐπισκόπου κ. Brian Farrell, Γραμματέως τοῦ Συμβουλίου, καί Ὁσιολ. κ. Andrea Palmieri, Ὑπογραμματέως αὐτοῦ, τῇ συμμετοχῇ καί τοῦ ἐν Ἀγκύρᾳ Νουντσίου τοῦ Βατικανοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου κ. Paul Fitzpatrick Russell, ἵνα παραστῇ κατά τήν Θρονικήν Ἑορτήν τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας.
Τήν Ἀντιπροσωπείαν ὑπεδέχθησαν ἐκ μέρους τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Πατριάρχου ἐν τῇ αἰθούσῃ τῶν ἐπισήμων τοῦ Ἀεροδρομίου, οἱ Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος καί Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Ἀγαθάγγελος Σῖσκος, Βιβλιοφύλαξ τῶν Πατριαρχείων. 
Ἡ Ἀντιπροσωπεία τό ἀπόγευμα τῆς ἰδίας προσῆλθεν εἰς τά Πατριαρχεῖα, ἔνθα ἐγένετο ἐπισήμως δεκτή ὑπό τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ᾯτινι καί ἐπέδωκε προσωπικόν δῶρον τῆς Α. Ἁγιότητος τοῦ Πάπα. 
Τό ἑσπέρας τῆς ἰδίας, παρετέθη ὑπό τῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς ἐπί τοῦ Διαλόγου μετά τῆς ΡΚαθολικῆς Ἐκκλησίας δεῖπνον πρός τιμήν τῆς Παπικῆς Ἀντιπροσωπείας ἐν τῷ Ξενοδοχείῳ «Divan», εἰς ὅ παρεκάθησαν ἐκ μέρους τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Γέρων Περγάμου κ. Ἰωάννης καί Σασίμων κ. Γεννάδιος, καί ὁ Πανιερ. Ἀρχιεπίσκοπος Τελμησσοῦ κ. Ἰώβ.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος ήρε τον Τόμο για την Εξαρχία των Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσικής Παραδόσεως


Communiqué au sujet des églises orthodoxes de tradition russe en Europe occidentale 
Le Saint Synode du Patriarcat œcuménique, dans sa session du 27 novembre 2018, a décidé de révoquer le Tomos patriarcal de 1999 par lequel il octroyait le soin pastoral et l’administration des paroisses orthodoxes de tradition russe en Europe occidentale à son Archevêque-Exarque. 
Cette décision répond aux besoins pastoraux et spirituels de notre époque, dans le plus grand respect du droit canonique et de la responsabilité spirituelle qui nous incombe. 
En effet, les circonstances historiques ayant conduit à sa création d’une telle structure au lendemain de la Révolution russe d’octobre 1917, il y a tout juste une centaine d’années, ont profondément évolué. Nous rendons grâce à Dieu pour l’infatigable courage dont vos communautés ont fait preuve à travers le temps en préservant la riche tradition spirituelle venue de Russie au lendemain des sanglantes persécutions commises par le nouveau régime athée. Nous nous réjouissons spécialement que l’Église mère du Patriarcat œcuménique ait pris la responsabilité d’offrir sa protection canonique à ces communautés et d’ainsi leur permettre de jouir, dans le respect de l’ordre ecclésial, d’une liberté synonyme de vie dans l’Esprit Saint. 
La décision d’aujourd’hui a pour but de renforcer encore plus le lien des paroisses de tradition russe avec l’Église Mère du Patriarcat de Constantinople. Chacune de ces communautés est détentrice d’un héritage spirituel qui s’est établi dans le sillage d’une histoire dramatique marquée par la persécution et l’exil et ayant participé prophétiquement au renouveau théologique de l’Orthodoxie au 20e siècle. C’est en effet à travers des personnalités, théologiens, philosophes, artistes, de premier plan, issus de l’immigration russe que la foi orthodoxe a rayonné en Europe occidentale et par-delà. 
Nous tenons ici à rassurer les pieux fidèles des paroisses de tradition russe en Europe occidentale et leurs communautés. C’est par sollicitude pastorale que le Patriarcat œcuménique a décidé l’intégration et le rattachement des paroisses aux différentes Saintes Métropoles du Patriarcat œcuménique dans les pays où elles se trouvent. Notre Église Mère continuera à assurer et à garantir la préservation de leur tradition liturgique et spirituelle. Le lien de filiation sera d’autant plus étroit avec le siège de Constantinople que ce dernier est désireux de continuer à manifester sa mansuétude pastorale et sa sollicitude apostolique à l’égard du peuple de Dieu dont il a la responsabilité. 
Nous prions avec ferveur le Seigneur, dont nous nous préparons en cette période à accueillir la divine nativité, que vous saurez rester fidèles au Patriarcat œcuménique, comme l’Église Mère de Constantinople vous est dévouée. Nous souhaitons de tout cœur que vous continuiez à être des témoins de la foi orthodoxe en Europe occidentale par la pratique des vertus et l’accomplissement des principes de l’Évangile. 
Nous remercions aussi son Excellence, l’Archevêque Jean de Charioupolis d’avoir conduit avec amour et loyauté ses communautés jusqu’à cette nouvelle étape de leur histoire, confiant dans la grâce de Dieu qui nous appelle à «être renouvelés par la transformation spirituelle de l’intelligence et revêtir l’homme nouveau, créé selon Dieu dans la justice et la sainteté qui viennent de la vérité.» (Eph. 4, 23-24) 
Que la grâce de notre Seigneur Jésus-Christ, l’amour de Dieu le Père et la communion du Saint-Esprit soient toujours avec vous, par les prières de la Très Sainte Mère de Dieu et celles de tous les Saints.
Phanar, le 27 novembre 2018

Η Εκκλησιολογική Πρόκληση μετά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας


Στυλιανός Τσομπανίδης, Η Εκκλησιολογική Πρόκληση μετά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εκδόσεις Ostracon, Θεσσαλονίκη 2018 
Στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης τον Ιούνιο του 2016 η Ορθόδοξη Εκκλησία «συνήλθε». Συνήλθε με τη διπλή σημασία της λέξης: και συνάχθηκε διαλεγόμενη και ανέκτησε την αποστολική της συνείδηση και την οικουμενική της ευθύνη. Το ίδιο το γεγονός της συνάθροισης στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, όπως ομολόγησε η συναγμένη Ορθοδοξία στο βαρυσήμαντο «Μήνυμα» που απέστειλε προς τον κόσμο, άνοιξε τον ορίζοντά της στη σύγχρονη πολύμορφη οικουμένη και τόνισε την ευθύνη της μέσα στο χώρο και το χρόνο με προοπτική την αιωνιότητα. Το βιβλίο παρακολουθεί τις ενδιαφέρουσες και σοβαρές εξελίξεις στον εκκλησιολογικό προβληματισμό τόσο κατά την προσυνοδική πορεία όσο και κατά τη διάρκεια της Συνόδου και δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ψηλάφηση των δυνατοτήτων που ανοίγονται, αν ανοίγονται, μετά τη Σύνοδο της Κρήτης για την αντιμετώπιση της «εκκλησιολογικής πρόκλησης» και τη συνέχιση της οικουμενικής πορείας της Ορθοδοξίας στον 21ο αιώνα.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου 

Ακολουθούν αναλυτικά τα περιεχόμενα του βιβλίου

11/27/2018

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΟΥ ΣΤΟ "ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ" (Α' ΜΕΡΟΣ)


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 
ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ 
ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΟΥ ΚΑΤΩ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ 
κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΟΥ 
ΓΙΑ ΤΟ «ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ» 

Σήμερα που συμπληρώνονται 5 χρόνια από την εκλογή του Σεβ. Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου, δημοσιεύουμε μια εκτενή συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Σεβασμιώτατος, σε δύο μέρη. 
Ευχαριστούμε θερμά τον Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα για την ανταπόκρισή του στην παράκληση μας για μια συνέντευξη "εφ' όλης της ύλης", από την οποία προκύπτουν πολλά, ενδιαφέροντα και ουσιαστικά. 
Ευχαριστούμε και τον Αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως Βελγίου π. Φιλάδελφο για την γόνιμη συνεργασία. 


Α’ μέρος 
Πέντε χρόνια Μητροπολίτης Βελγίου 
Στόχοι και οράματα
Δοξάζω τον Θεό που με ανέδειξε, αναξίως, διάκονο και ποιμένα της πατρίδας μου. Εικοσιεννέα χρόνια είμαι κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Βέλγιο. Υπήρξα για επτά χρόνια διάκονος και αρχιδιάκονος, επτά χρόνια πρεσβύτερος, δέκα χρόνια βοηθός επίσκοπος και πέντε χρόνια τώρα Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου. 
Σαν πρεσβύτερος χρημάτισα Αρχιερατικός Επίτροπος για τις φλαμανδόφωνες και γαλλόφωνες ενορίες του Βελγίου, ενώ με τη βοήθεια του Θεού και τις ευχές της Εκκλησίας δημιούργησα την ενορία της Bruges, της Οστάνδης, και αργότερα την ενορία του Hasselt. 
Τα δέκα χρόνια της διακονίας μου ως βοηθού επισκόπου του πολυσέβαστου Μητροπολίτου Παντελεήμονος υπήρξαν για εμένα τα καλύτερα χρόνια της διακονίας μου. Δέκα πολύ ωραία χρόνια, χρόνια κατά τα οποία κοντά σε έναν σεβαστό ιεράρχη, έμπειρο και εργατικό, ο οποίος είχε προσφέρει πολλά στην τοπική Εκκλησία, στην γραμμή της Μητρός Εκκλησίας. Έμαθα πολλά και αποκόμισα εμπειρίες μοναδικές για την σημερινή μου αποστολή. 
Σήμερα, 27 Νοεμβρίου, συμπληρώνονται πέντε ακριβώς χρόνια όπου μετά την Αγιοκατάταξη του Οσίου Πορφυρίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με πρόταση του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, με κατέστησε ποιμένα και Μητροπολίτη στον τόπο μου, το Βέλγιο. 
Είμαι, νομίζω, ο πρώτος μη Έλληνας στην καταγωγή επαρχιούχος Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη και έχω την ευλογία να διακονώ στο σπίτι μου, στον τόπο που με γέννησε. Πιστεύω πως τίποτα δεν είναι τυχαίο και ο λόγος για τον οποίο ο Θεός και η Εκκλησία μας μου παραχώρησε το προνόμιο να υπηρετώ στον τόπο μου είναι γιατί εδώ μπορώ να προσφέρω, με όλες μου τις δυνάμεις, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τόπο. Για τον λόγο αυτό δεν τρέφω καμία φιλοδοξία για κάτι άλλο, κάπου αλλού. Εδώ ξεκίνησα τη ζωή μου, εδώ ξεκίνησε η διακονία μου και εδώ, συν Θεώ, θα τελειώσει. 


Πριν αναφερθώ στα πέντε χρόνια της δικής μου ποιμαντορίας, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στα πολλά και σημαντικά που έγιναν πριν από εμένα. 
Του χρόνου, πρώτα ο Θεός, η Μητρόπολη Βελγίου θα γιορτάσει τα πενήντα χρόνια, το χρυσό ιωβηλαίο, από την ίδρυσή της. Ο μεγάλος οραματιστής Πατριάρχης Αθηναγόρας, αντιλαμβανόμενος τις ανάγκες της εποχής του, ίδρυσε αρκετές Μητροπόλεις στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η δική μας. 
Τον Αύγουστο του 1969, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε πρώτο Μητροπολίτη Βελγίου τον τότε Μητροπολίτη Σελευκείας Αιμιλιανό Ζαχαρόπουλο, ο οποίος είχε χρηματίσει Πρωτοσύγκελλος και Πρωτοσυγκελλεύων του Πατριαρχείου. Ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος μαθήτευσε κοντά στον μεγάλο Πατριάρχη Αθηναγόρα, έμελλε από τον Νοέμβριο του 1969 να βάλει την βάση και να οργανώσει την νεοϊδρυθείσα Μητρόπολη. Δημιούργησε ενορίες, αγόρασε κτήρια, οργάνωσε την κεντρική διοίκηση και προσπάθησε να πετύχει την επίσημη αναγνώριση της Ορθοδοξίας στο βασίλειο του Βελγίου. Ο μακαριστός πατέρας μου, π. Ιγνάτιος, διαπρεπής νομικός της εποχής, μαζί με άλλους πολλούς, υπήρξαν σύμβουλοι και αρωγοί του Μητροπολίτου Αιμιλιανού. 
Το 1982, όταν ο Μητροπολίτης Αιμιλιανός μετατέθηκε στην Μητρόπολη Κώου και Νισύρου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε τον βοηθό του επίσκοπο, τον Απολλωνιάδος Παντελεήμονα, Μητροπολίτη Βελγίου, αναγνωρίζοντας τους κόπους και τον αγώνα που αρκετά χρόνια πριν, ως πρεσβύτερος και αργότερα ως επίσκοπος, είχε προσφέρει στην καρδιά της Ευρώπης. 
Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων, τελικά, κατάφερε την επίσημη αναγνώριση και συνέχισε με τους ίδιους ρυθμούς την ανάπτυξη και την πρόοδο της Μητροπόλεως. Με το ευρύ του πνεύμα, το άνοιγμα όχι μόνο προς τους Έλληνες, αλλά και προς τους κάθε προέλευσης Ορθοδόξους πιστούς, με την δυναμική του χαρακτήρος του κατάφερε ο Μητροπολίτης του Οικουμενικού να αναγνωρίζεται από το κράτος, με την συμφωνία των επικεφαλής των Ορθοδόξων παρουσιών στη χώρα, ως ο επίσημος και μόνιμος εκπρόσωπος της Ορθοδοξίας για το Βέλγιο. Το ευρύ πνεύμα του Μητροπολίτη Παντελεήμονα ανέδειξε ακόμα περισσότερο τον οικουμενικό χαρακτήρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο κέντρο της Ενωμένης Ευρώπης. 


Τώρα, όσον αφορά την ταπεινότητά μου, εξελέγην, όπως είπα, πριν πέντε χρόνια με στόχους και προοπτική να συνεχίσω την διακονία μου στα βήματα των δύο προκατόχων μου, με την προσπάθεια να εντάξουμε την διακονία μας στο σήμερα. Με βάση όσα κληρονομήσαμε από τους πατέρες μας προσπαθούμε να συνεχίσουμε να εντάξουμε την διακονία μας στις ανάγκες των καιρών μας. 
Μετά τον πολιό και σεβάσμιο Μητροπολίτη Παντελεήμονα και όλα τα καλά που άφησε η τριακονταετής ποιμαντορία του, σήμερα ιδρύσαμε κάποιες νέες ενορίες και στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, όπου υπήρχε ανάγκη. Ιδίως στην Ολλανδία υπήρχαν τρεις μόνο ενορίες και σήμερα υπάρχουν οχτώ. Στις Βρυξέλλες δημιουργήθηκαν, επίσης τέσσερις νέες ενορίες. 
Η στελέχωση της Μητροπόλεως με νέους κληρικούς, κυρίως από την Ελλάδα, αλλά και γηγενής, μορφωμένους, καλλιεργημένους, με φόβο Θεού και όρεξη να εργασθούν, είναι ένα σημαντικό κομμάτι των στόχων μου, το οποίο ο Θεός ευλόγησε και συνεχίζει να ευλογεί. Η διακονία μας δεν ξεκίνησε και δεν τελειώνει σε εμάς, αλλά στηρίχθηκε κάπου, εμπλουτίζει όπως μπορεί αυτό που παρέλαβε με σκοπό να το παραδώσει στις επόμενες γενεές. Είναι μια δάδα αναμμένη, την οποία παραλάβαμε και οφείλουμε να παραδώσουμε. 
Οι παλαιοί καλοί και πεπειραμένοι κληρικοί αποτελούν, επίσης, μια στέρεη βάση στην οποία μπορούν να στηριχθούν οι νέοι. Στα πλαίσια της μέριμνας για τον ιερό μας κλήρο, πραγματοποιούνται εδώ και τρία χρόνια συνάξεις, με ενδιαφέροντα θέματα, αλλά κυρίως με σκοπό την σύσφιξη των σχέσεων και την κοινωνία προβληματισμών και αγωνιών μεταξύ των κληρικών μας. 

Ο Μητροπολίτης Βελγίου λαϊκός με τους γονείς του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο 

Η ποιμαντική της νεολαίας είναι ένα κομμάτι που με αγγίζει πολύ. Οργανώνονται δύο συναντήσεις των νέων το χρόνο, μία ημερήσια και μία τριήμερη, και παράλληλα ενισχύουμε τις κατηχητικές συνάξεις στις ενορίες μας. Την περασμένη Κυριακή βρέθηκα στο Άμστερνταμ, στην πανήγυρη της Αγίας Αικατερίνης, και με πλησίασε μια νέα κοπέλα και μου είπε πως πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες και να οργανώσουμε ακόμα περισσότερες συνάξεις των νέων. Αυτό σημαίνει πολλά για την δίψα των νέων να βρεθούν κοντά με συνομήλικους τους με τις ίδιες καταβολές και τις ίδιες αρχές. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι και προσπαθούμε να καλύψουμε τις τυχόν ελλείψεις μας.
Υπάρχουν και άλλες προτεραιότητες. Ασφαλώς, τα κτήρια ανακαινίζονται και αξιοποιούνται. Ανακαινίσαμε, ήδη, το κτήριο της κεντρικής διοίκησης, τα γραφεία της Μητροπόλεως και την κατοικία του Μητροπολίτου, ώστε να είναι οι συνθήκες εργασίας μας καλύτερες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της τεχνολογίας του σήμερα. 
Related Posts with Thumbnails