________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/09/2018

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
«Αγαπάμε τον Πατριάρχη μας, αγαπάμε το Πατριαρχείο μας, το σεβόμαστε, το στηρίζουμε όσο μπορούμε… Αλλά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αγαπάμε πιο πολύ απ’ όλους την Εκκλησία και την πατρίδα», είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από όσους είδαν στην δήλωσή του αυτή μια …περίεργη λογική. 
Φαίνεται, όμως, ότι και αυτή η «αγάπη» και αυτός ο «σεβασμός» του Αρχιεπισκόπου προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν μάλλον σχήμα λόγου. Δεν τα πολυεννοεί, καθώς φαίνεται, ο Μακαριώτατος τα περί «σεβασμού». 
Κι αυτό το λέει ευθαρσώς ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος στο σημερινό (9-11-2018) κείμενό του, στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, «Προβληματισμοί για τη νέα σχέση Εκκλησίας – Πολιτείας»
Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου σημειώνει, με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία Κράτους και Ελλαδικής Εκκλησίας: 
«Η Εκκλησία της Ελλάδος διοικεί «επιτροπικώς» και τις Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν Ελλάδι, καθώς επίσης στην Ελληνική Επικράτεια υπάρχουν οι Μητροπόλεις της ημιαυτονόμου Εκκλησίας της Κρήτης και οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου. Διερωτώμαι αν υπήρξε κάποια συζήτηση και συμφωνία μεταξύ Ελληνικής Πολιτείας και Οικουμενικού Πατριαρχείου ή μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τελικά, πώς απαιτούμε να σέβονται οι γείτονές μας το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και να μη το σέβονται η Ελληνική Πολιτεία και η Εκκλησία της Ελλάδος;» 
Το τελευταίο ερώτημα του μητροπολίτου Ναυπάκτου έχει ένα δραματικό τόνο και στην ουσία κατηγορεί την Εκκλησία της Ελλάδος για μονομερείς ενέργειες και για μη σεβασμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Αξίζει να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι ο Ναυπάκτου Ιερόθεος έχει μακρά και ισχυρή φιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, καθώς τους συνδέουν και πολλά κοινά. Παρ’ όλα αυτά, δεν διστάζει να τον …αδειάσει, συγκρίνοντάς τον με τους Τούρκους! Δεν μπορεί να απαιτούμε «να σέβονται οι γείτονές μας το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και να μη το σέβονται η Ελληνική Πολιτεία και η Εκκλησία της Ελλάδος». 
Εκτός κι αν το αρχιεπισκοπικό δόγμα: «αγαπάμε πιο πολύ απ’ όλους την Εκκλησία και την πατρίδα», εξορίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και από την Εκκλησία και από την πατρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails