________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/07/2021

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ (1919-1980): "Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΜΟΥ"


Είναι πλέον γνωστό πως αναπόσπαστο τμήμα της Βιβλιοθήκης του Σισμανογλείου Μεγάρου, είναι και η περίφημη Συλλογή Σακκουλίδη. 
Πρόκειται για την μοναδική συλλογή βιβλίων του μακαριστού πατρός Μελετίου Σακκουλίδη (1926-2009), την οποία δώρισε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη η κόρη του, Ήβη Σακκουλίδου. 
Η συλλογή περιλαμβάνει βιβλία που εκδόθηκαν τον 19ο αιώνα και αρχές του 20ου στην Κωνσταντινούπολη και που αναφέρονται σε κάθε όψη της ζωής των Ελλήνων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία καθώς και βιβλία καραμανλήδικα, ήτοι βιβλία που έχουν γραφτεί σε τουρκική γλώσσα με ελληνικούς χαρακτήρες.
Εκεί, όμως, συναντάμε και ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του μακαριστού Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως Νικοδήμου Γαλιατσάτου, ιεράρχου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, με τίτλο "Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΜΟΥ". Στο μικρό αυτό βιβλίο ο αείμνηστος Ειρηνουπόλεως Νικόδημος καταγράφει την κατάσταση που επικρατούσε στην ιεραποστολή της Αφρικής την εποχή του και διατυπώνει καίριες παρατηρήσεις για τον χαρακτήρα και την υπόσταση της ιεραποστολής στην Μαύρη Ήπειρο. 
Παραθέτουμε, λοιπόν, στη συνέχεια το εν λόγω βιβλίο. 
Ο Νικόδημος Γαλιατσάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1919. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 16 Απριλίου 1950. Στις 7 Μαΐου 1950 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος, εχειροθετήθη Αρχιμανδρίτης και εστάλη στην Κινσάσα. Λίγο αργότερα, τον ίδιο χρόνο, έγινε και η χειροτονία του αδελφού του Μελετίου, ο οποίος αναλαμβάνει την κοινότητα της Κινσάσα και ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος διορίζεται Πατριαρχικός Επίτροπος Δυτικής Αφρικής και μετατίθεται στην έδρα της Πατριαρχικής Επιτροπείας στο Γιαουντέ του Καμερούν. Τον ίδιο χρόνο συστήνεται η Mission Grec Orthodoxe au Cameroun που αποτελεί το επίσημο νομικό πρόσωπο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και Ιεραποστολής στην Δυτική Αφρική έως το 1959 όταν ιδρύεται η Ιερά Μητρόπολις Άκκρας και Κεντρο- Δυτικής Αφρικής με έδρα το Γιαουντέ του Καμερούν. Ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος ως Πατριαρχικός Επίτροπος οργάνωσε εκκλησιαστικά τις Ελληνικές Κοινότητες του Καμερούν, της Νιγηρίας, της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας, του Τόγκο, Ακτής Ελεφαντοστού κ.λπ. Η σύσταση Εκκλησιαστικών Αρχείων και η ανύστακτη προσπάθειά του για εξεύρεση οικοπέδων προς οικοδόμηση ναών είναι μνημειώδους ιστορικής σημασίας για την παρουσία της Ορθόδοξου Εκκλησίας και της Ιεραποστολικής της διαστάσεως στις χώρες αυτές. Με την εκλογή του πρώτου Μητροπολίτου Άκκρας κ. Ευσταθίου αναχωρεί για σπουδές στην Γαλλία.  
Στις 22 Δεκεμβρίου 1968 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως (Ανατολικής Αφρικής). Την 1η Δεκεμβρίου 1972 εξελέγη Μητροπολίτης Μέμφιδος και στις 15 Ιουνίου 1974 Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής. Στις 26 Νοεμβρίου 1976 εξελέγη Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως. Εκοιμήθη στην Αθήνα στις 30 Δεκεμβρίου 1980.


Το ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ευχαριστεί τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγόριο για την συμβολή του στην ανάρτηση αυτή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails