________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/24/2021

Ο Κιέβου Επιφάνιος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας και συγγενείς αιχμαλώτων και πολιτικών κρατουμένων

Στις 23 Φεβρουαρίου 2021, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας Εξοχ. κ. Γαβριέλιους Λαντσμπέργκις και με συγγενείς πολιτικών κρατουμένων του Κρεμλίνου και παράνομα κρατουμένων στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη του Ντομπάς και της Κριμαίας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Ντονέτσκ και Μαριουπόλεως κ. Σέργιος, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Τσερνίγιφ και Νίζνας κ. Ευστράτιος, ο Πρέσβης της Λιθουανίας στην Ουκρανία Εξοχ. κ. Βαλντεμάρας Σαραπίνας, ο Πρέσβης της Ουκρανίας στη Λιθουανία Εξοχ. κ. Βολοντίμιρ Γιατσενκίσκι, ο Διευθυντής του Τμήματος Ανατολικής Γειτονίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Λιθουανίας κ. Σαούλιους Ντάνιουνας, ο Αναπληρωτής Πρέσβης της Λιθουανίας στην Ουκρανία κ. Τάντας Βάλιονις, η Σύμβουλος του Επιτρόπου της Ουκρανικής Βουλής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Ελεονώρα Μπεκίροβα, εκπρόσωποι του πανουκρανικού κινήματος «Επιστροφή-Ελευθερία», της ΜΚΟ «Συγγενείς Πολιτικών Κρατουμένων του Κρεμλίνου», του κριμαϊκού ταταρικού τηλεοπτικού σταθμού ATR και της πλατφόρμας «Απελευθέρωση Κρατουμένων».

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος απευθύνθηκε στους παρευρισκομένους με τους εξής λόγους:

«Δυστυχώς, ο ακήρυκτος πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία συνεχίζεται εδώ και επτά χρόνια και πολλοί Ουκρανοί έχουν φυλακιστεί παράνομα. Η Εκκλησία μας δεν έχει μείνει απαθής και είμαστε ευγνώμονες στους διεθνείς εταίρους μας, γιατί χάρη στις κοινές προσπάθειες καταφέραμε να απελευθερώσουμε πολλούς ανθρώπους. Σήμερα, έχουμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε τις οικογένειες όσων βρίσκονται ακόμη στη φυλακή. Ο Θεός να δώσει ώστε οι συγγενείς σας να επιστρέψουν σύντομα στα σπίτια τους. Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω για τις διαρκείς προσευχές μας για εσάς και για τις οικογένειές σας. Είθε ο Κύριος να σας δώσει τη δύναμη και την υπομονή να αντέξετε αυτές τις δυσκολίες. Είμαι πεπεισμένος ότι η νίκη θα είναι δική μας».

Από την πλευρά του, ο Λιθουανός Πρέσβης κ. Γαβριέλιους Λαντσμπέργκις σημείωσε ότι η Λιθουανία είναι φίλος της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη χώρα μας.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συζήτησαν στη συνέχεια τα εξαιρετικά επώδυνα ζητήματα των βασανιστηρίων των κρατουμένων στις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές και άλλες υποθέσεις συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, οι αποφυλακισθέντες κρατούμενοι μίλησαν για τα φρικτά γεγονότα που βίωσαν οι ίδιοι, ενώ οι οικογένειές τους δεν μπορούσαν να μάθουν τίποτα για τη μοίρα των συγγενών τους επί σειρά ετών.

Συζήτησαν επίσης για την κατάσταση με το τηλεοπτικό κανάλι ATR των Τατάρων της Κριμαίας, το οποίο στην πραγματικότητα βρίσκεται στα πρόθυρα του κλεισίματος (σ.μ. λόγω των διώξεων από τις Ρωσικές Αρχές Κατοχής της Κριμαίας).

Στο τέλος της συνάντησης, Μητροπολίτης Ντονέτσκ και Μαριουπόλεως κ. Σέργιος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες σχετικά με τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι κληρικοί και το ποίμνιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας σε περιοχές που δεν ελέγχονται προσωρινά από την Ουκρανία. 

Κατακλείοντας τη συζήτηση, ο Προκαθήμενος της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας σημείωσε:

«Πρέπει να είμαστε δυνατοί και να ελπίζουμε ότι ο Κύριος θα βοηθήσει και στην επόμενη συνάντησή μας θα καταγράψουμε με χαρά τις θετικές εξελίξεις και την επιστροφή ορισμένων έστω από τους ανθρώπους μας».

Από την Υπηρεσία Τύπου της Μητροπόλεως Κιέβου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails