________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/01/2021

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ


Του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη
Πυκνώνει τα πυρά της η Εκκλησία της Ρωσίας εναντίον Οικουμενικού Πατριαρχείου και Οικουμενικού Πατριάρχη εκμεταλλευόμενη όλες τις ευκαιρίες που της δίνονται. Εσχάτως ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας μαζί με άλλους, κυρίως κληρικούς, χρησιμοποίησαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ως «χρυσή» ευκαιρία την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821. Μιλούν δήθεν υπέρ της Ελλάδος, στρεφόμενοι ταυτοχρόνως εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου χρησιμοποιώντας επιχειρήματα σαθρά, στερούμενα σοβαρότητος, ωσάν να απευθύνονται σε μικρά παιδιά που δεν γνωρίζουν αλλά και δεν καταλαβαίνουν. Υπάρχουν και κανα-δυο ιστολόγια, τα οποία απροκάλυπτα πλέον υποστηρίζουν ότι, κάθε ρώσικο είναι και σωστό και αρθρώνουν λόγο πολύ αγενή έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου με απόσταγμα δηλητηριώδες. 
Όλοι μαζί λοιπόν αυτοί έχουν επιδοθεί σε μόνιμο και έντονο αγώνα για να πλήξουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποβαθμίζοντας το ρόλο και των δύο και αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα τους, κατοχυρωθέντα προ αιώνων από Οικουμενικές Συνόδους και περιβεβλημένα με την ισχύ της παραδόσεως. Οι προσπάθειές τους κυρίως εστιάζονται στον υποβιβασμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και κατ’ επέκταση και του Οικουμενικού Πατριάρχη. Νόμισαν ότι βρήκαν ευκαιρία με την Εθνική μας Εορτή για να εξεμάσουν μύρια όσα και μάλιστα οι Ρώσοι σε αυτή την περίπτωση έγιναν ελληνικότεροι των Ελλήνων προσπαθώντας να σύρουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο να περιβληθεί εθνικό μανδύα και με αυτό τον τρόπο να αυτοϋποβιβασθεί, διότι αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποκτήσει εθνικό χαρακτήρα, ούτε Πατριαρχείο θα είναι, πολύ δε περισσότερο σε καμιά περίπτωση δεν θα παραμείνει Οικουμενικό. Ενώ, σήμερα με την Οικουμενικότητά του από τη μια και από την άλλη το γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο Πατριάρχης του Γένους, πολλά οφέλη έχει όλη η Ορθοδοξία. Εκτός αυτού αν υποβιβασθεί, ευκολότερα μετά θα μπορεί η Εκκλησία της Ρωσίας να εγείρει αξιώσεις προβάλλοντας την αριθμητική υπεροχή της. Στην προσπάθειά της μάλιστα αυτή, έχει επιστρατεύσει επιτυχώς Έλληνες σε όλο τον κόσμο, ενώ πάντα αρπάζοντας όποια ευκαιρία της δοθεί απευθύνεται στο σύνολο των Ελλήνων, όπως έκανε και στην περίπτωση του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων. 
Ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος σε μήνυμά του αναφέρεται στην συμμετοχή Ρώσων στρατιωτών στους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων κάνοντας αναφορά στο πρόσωπο του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, προφανώς μη έχοντας κατά νου ονόματα Ρώσων φιλελλήνων που έπεσαν μαχόμενοι υπέρ των Ελλήνων. 
Σίγουρα είναι καλό πράγμα η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των λαών, όμως θα πρέπει να στηρίζονται στην πραγματικότητα, διότι όσον αφορά στα φιλελληνικά αισθήματα των ρώσσων δυστυχώς πολλές φορές έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση και είναι απορίας άξιο πώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν και υποστηρίζουν ότι η όποια σωτηρία της Ελλάδας θα έρθει από το ξανθό γένος των Ρώσων. 
«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» που κατά καιρούς έχουμε ακούσει από τους Ρώσους είναι πολλά. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα που οι ηγέτες τους πολιτικοί και εκκλησιαστικοί, λόγω της εθνικής μας επετείου έχουν σχεδόν ταυτισθεί με το Ελληνικό Έθνος. Πολλά τα λόγια αγάπης που ακούσθηκαν ιδιαιτέρως από πλευράς της Ρωσικής Εκκλησίας. Διαβάζοντας κανείς σχετική συνέντευξη του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα, θα νομίσει πως μιλάει Έλληνας Μητροπολίτης. 
Καλά είναι τα λόγια, αλλά στην πράξη άλλα κάνουν όπως και τώρα. Τόσο πολύ αγαπάνε την Ελλάδα που την Εκκλησία της την έχουν αφαιρέσει από τα δίπτυχα. Φαντάζεσθε να συνέβαινε το αντίθετο, τι θα γινόταν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails