________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/06/2021

Ο ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΚΛΕΟΠΑΣ


Του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη
Δεν έχει χρεία εγκωμίων και επαινετικών λόγων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας, διότι μιλούν τα έργα του. Και αν προβαίνω στην συγγραφή αυτού του σχολίου, το κάνω όχι για να τον υποστηρίξω, δεν έχει άλλωστε τέτοια ανάγκη ο Σεβασμιώτατος, αλλά για να καταθέσω την άποψή μου όχι βάσει όσων άκουσα ή διάβασα, αλλά βάσει των όσων είδα και έζησα προσωπικώς σε ταξίδι μου προ ενός έτους στην Σουηδία. 
Το λιγότερο είναι ύποπτες όλες αυτές οι καταγγελίες για την συμπεριφορά «εικονομάχου» που προσπαθούν να αποδώσουν στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σουηδίας κ. Κλεόπα. 
Πώς αλήθεια ένας "εικονομάχος" Μητροπολίτης έχει βγάλει την Μητρόπολή του από την νεφθαλίνη και την έχει αναδείξει ως Ορθόδοξη σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο; Θυμηδία προκαλούν σε όσους γνωρίζουμε τον Μητροπολίτη Κλεόπα τα όσα ανυπόστατα γράφονται από ορισμένους που αποσκοπούν άραγε σε τι; Με πολλή ευκολία χρησιμοποιούν χαρακτηρισμούς ανυπόστατους. Αν ο Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας ήταν "εικονομάχος", δεν θα ήταν ολίγον ή γενικώς, αλλά εξ ολοκλήρου. Γνωρίζετε πολλούς εικονομάχους να πηγνύουν θυσιαστήρια; Μπορεί ένας εικονομάχος και μάλιστα Επίσκοπος να ιδρύει ενορίες στην επαρχία του αφιερωμένους σε σύγχρονους αγίους, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δώσει στο ποίμνιό του να κατανοήσει ότι και στην εποχή μας η αγιότης πρέπει να είναι το ζητούμενο για κάθε Ορθόδοξο και ότι παρά τις δυσκολίες είναι εφικτή; 
Όσοι γνωρίζουμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σουηδίας κ. Κλεόπα θα μπορούσαμε να πούμε και να γράψουμε με άνεση πως γι' αυτόν ισχύει το "ο ζήλος του οίκου σου κατέφαγέ με". Η ανακαίνιση του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου στην Στοκχόλμη ήταν το όνειρο και το μεράκι του. Στο πλαίσιο της αυτεπιστασίας μάλιστα που έκανε μέχρι και ατύχημα υπέστη ανεβοκατεβαίνοντας τις σκαλωσιές για να παρακολουθεί από κοντά τα επισκευαστικά έργα. Στόχος του ό,τι γίνεται να αποπνέει μεγαλοπρέπεια και να αναγνωρίζεται ως χώρος Ορθόδοξος. 
Αν κάποιοι ήθελαν να ασχοληθούν με τον Μητροπολίτη Κλεόπα, θα έπρεπε πρωτίστως να ασχοληθούν με το ιεραποστολικό έργο που επιτελεί. Με τις ενορίες που έχει δημιουργήσει με πολύ πενιχρά μέσα. Με τον σεβασμό που έχει καλλιεργήσει προς όλους έναντι της Ελληνικής Ορθόδοξης Μητροπόλεως Σουηδίας. Όμως πάντοτε δυστυχώς στην Εκκλησία μας υπήρχαν οι σκοπιμότητες και οι εμπάθειες. Οι πειρασμοί και τα προβλήματα δεν προέρχονται μόνο απ’ έξω, αλλά και από μέσα. «Έξωθεν μάχαι, έσωθεν φόβοι» όπως γράφει ο θείος Παύλος. 
Ένας γέροντας έλεγε πως, όπου είναι να ιδρυθεί ένας ναός, εκεί πάει πρώτος ο διάβολος και στήνει το τσαντίρι του για να δημιουργεί προβλήματα. Και στην Μητρόπολη Σουηδίας δεν στήθηκε μόνο ένα θυσιαστήριο, ένας ναός αλλά πολλοί, επομένως και ο εκ του πονηρού πόλεμος είναι πολλαπλός. 
Όμως εκείνο που υπερισχύει πάντα είναι το μεγαλείο, η δύναμη και η δόξα του Θεού. Και αυτό γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται στην Ιεραποστολική Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας από τον άξιο Μητροπολίτη της κ. Κλεόπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails