________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/10/2021

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΕΠΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε' (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστατεί στην Θεία Λειτουργία που τελείται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, σήμερα Σάββατο Δ' Νηστειών, 10 Απριλίου, επί τη μνήμη του Αγίου προκατόχου του, Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε', από τον μαρτυρικό θάνατο του οποίου συμπληρώνονται 200 χρόνια (1821-2021).

 

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο του Οικουμενικού Πατριαρχείου: 
Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως διακοσίων ετών από τον μαρτυρικό θάνατο του Ιερομάρτυρος Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου Ε', σήμερα, 10 Απριλίου 2021, χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, και ανέγνωσε την ευχή των κολλύβων, τα οποία «προετέθησαν εις τιμήν και μνήμην» του εορταζομένου Αγίου. 
Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Παναγιώτατος μετέβη, όπως κάθε χρόνο, στην Κλειστή Πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόπο του απαγχονισμού του Πατριάρχου, συνοδευόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα και Προύσης κ. Ιωακείμ, τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής και πιστούς, όπου, ενώπιον της αγίας εικόνος του Ιερομάρτυρος Πατριάρχου, άναψε κερί, κατέθεσε ανοιξιάτικα άνθη και προσευχήθηκε, επικαλούμενος τη χάρη και τη μεσιτεία του Αγίου Προκατόχου αυτού, υπέρ της Εκκλησίας και του Γένους. 
Σε Μήνυμά του που εξέδωσε για τη σημερινή ιστορική επέτειο μνήμης, ο Πατριάρχης υπενθυμίζει ότι στη μακρά αλυσίδα των Αρχιεπισκόπων Κωνσταντινουπόλεως, συγκαταριθμούνται προσωπικότητες, οι οποίες σήκωσαν με χαρά και βαθειά συναίσθηση τον σταυρό του χρέους, παραδίδοντάς τον στους διαδόχους τους με μαρτυρική αυτεπίγνωση. 


"Ούτως, έχομεν Αγίους Αρχιεπισκόπους και Οικουμενικούς Πατριάρχας, οι οποίοι, αναλόγως του χαρίσματός των και των αναγκών του εκκλησιαστικού σώματος, ηνάλωσαν εαυτούς εις την διακονίαν της σωτηρίας του ποιμνίου των ποικιλοτρόπως και εν παντί, αμετακίνητοι εις την πίστιν και στερροί εις την ομολογίαν, μέχρι και αυτού τούτου του δι᾽ αίματος μαρτυρίου, και των οποίων η μνήμη αναζωπυρώνει εις την συνείδησιν της Εκκλησίας την διαρκή παρουσίαν του Αγίου Πνεύματος και ενδυναμώνει το Ορθόδοξον φρόνημα όλων μας. Μιάς τοιαύτης εξεχούσης ιστορικής μορφής, δηλαδή του Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε´, η εκκλησιαστική μνήμη, με αφορμήν την συμπλήρωσιν διακοσίων ετών από της μαρτυρικής επισφραγίσεως της αγίας αρχιερατικής βιοτής Του και του μαρτυρίου των συν αυτώ, επαναβεβαιώνει και σήμερον εις όλους μας ότι «Ιησούς Χριστός χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας» (Εβρ. ιγ´, 8) και εμφανίζει εις τον κόσμον την αξίαν την οποίαν έχει διά την αγίαν και αμώμητον πίστιν των Ορθοδόξων, η συνέπεια, το χρέος και η σταθερά προσήλωσις όλων, και πρωτίστως των ποιμένων της λογικής ποίμνης του Χριστού, εις την σωστικήν αλήθειαν του Σταυρού και εις την βεβαιότητα της Αναστάσεως". 


Όπως επισημαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης αυτή την ευλογημένη Σταυροαναστάσιμο διάσταση της εις Χριστόν πίστεως, ζει και επαγγέλλεται ενσυνειδήτως "η εν Κωνσταντινουπόλει Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, η κοινή τροφός των Ορθοδόξων, με υπομονήν και εγκαρτέρησιν, με κόπον και θυσίας, με ελπίδα και αναμονήν, μακράν αποκλεισμών, ακροτήτων, εφημέρων στόχων και εγκοσμίου θεωρήσεως των γεγονότων και της πορείας της ιστορίας".


1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Κώου και Νισύρου.10 Απριλίου 2021 στις 4:28 μ.μ.

    10 Απριλίου 1821. 10 Απριλίου 2021. Διακόσια ακριβως χρόνια μετά από τον μαρτυρικό θάνατο του Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε και η μνήμη του παραμένει ζωντανή στις καρδιές όλων των Ορθοδόξων χριστιανών, αλλά πρωτίστως στην Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να ξεχαστεί, όταν η κλειστή Πύλη των Πατριαρχείων μας θυμίζει αυτήν την μεγάλη θυσία του Αγίου αυτού Πατριάρχου που θυσιάστηκε για την σωτηρία της Εκκλησίας και του Γένους. Πώς θα μπορούσε να ξεχαστεί, όταν κάθε χρόνο όπως καί εφέτος, ο κατά πάντα άξιος διάδοχός του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης κύριος Βαρθολομαίος, όχι μόνο άναψε το κερί του και πρόσφερε λίγα λουλούδια από την εαρινή Βοσπορίτιδα γη της Βασιλεύουσας, αλλά γονάτισε ενώπιον της Πύλης που δέχτηκε το γηραλαίο σώμα του Προκάτοχο του, για να προσευχηθεί, ζητώντας την ευχή και την μεσιτεία, την ευλογία και την ενίσχυσή του Αγίου Γρηγορίου του Ε για το Πατριαρχείο μας, για την Πόλη, για την Ρωμηοσύνη και για τον ίδιο, ώστε να συνεχίσει να διακονεί το Μέγα Μοναστήρι, την Ρωμηοσύνη και όλη την Ορθοδοξία. Η ευχή του Αγίου Γρηγορίου του Ε ας σκεπάζει τον Πατριάρχη μας και όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails