________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/19/2021

Ημερίδα του Μαλιωτείου Κέντρου για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελληνική Επανάσταση


Εθνικός Κήρυξ 
ΒΟΣΤΩΝΗ. Με επιτυχία και ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά μέρη του κόσμου διεξήχθη το Σάββατο 17 Απριλίου στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Ελληνικό Κολλέγιο και τη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού η τηλεημερίδα, με θέμα: «1821-2021: Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ελληνική Επανάσταση» στo πλαίσιo του διακοσιοστού ιωβηλαίου από την Ελληνική Επανάσταση. 
Η ημερίδα ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ζωτικό ρόλο που διαδραμάτισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο ελληνορθόδοξος κλήρος στη δημιουργία και διατήρηση της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας. 
Η ημερίδα οργανώθηκε από τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Αθηναγόρα Ζηλιασκόπουλου, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και Εκκλησιάρχη του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού. Στην παρουσίασή του ο π. Αθηναγόρας εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον αξιότιμο πρόεδρο του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής του Τιμίου Σταυρού, Αρχοντα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Καντώνη, στην συντονίστρια του πολιτιστικού κέντρου, πρεσβυτέρα Χρυσούλα Κουρκουντή ως επίσης και προς τη Συμβουλευτική Επιτροπή του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου για την εξαιρετική υποστήριξή τους στη διοργάνωση της ημερίδας αυτής. 
Πρώτος ομιλητής στο πάνελ ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Γρηγόριος Σταμκόπουλος, του οποίου το θέμα ήταν: «Η συμβολή της Εκκλησίας στην παιδεία του έθνους και στην αφύπνιση της εθνικής συνείδησης». Η δεύτερη παρουσίαση ήταν του Δρα Κ. Νικολάου Πρεβελάκη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Χριστιανισμός και Εθνος: Η Ορθοδοξία σε μια συγκριτική διάσταση». Ένα μουσικό πρόγραμμα υπό την διεύθυνση του κ. Νεκταρίου Αντωνίου, καλλιτεχνικού Διευθυντού και Συμβούλου της Aρχιεπισκοπής Αμερικής πλαισίωσε την εκδήλωση. Τρίτος εισηγητής ήταν ο καθηγητής Αγιολογίας και Πατρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δρ Συμεών Πασχαλίδης, ο οποίος εστίασε την ομιλία του στην «Προσφορά των Νεομαρτύρων στη διατήρηση της εθνικοθρησκευτικής ταυτότητος». 
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος παρουσίασε την τελευταία ομιλία της ημερίδας, με θέμα: «Ο ρόλος και η συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη διατήρηση της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης». Συνδυάζοντας ακαδημαϊκή εμπειρία και χαρακτηριστικά παραδείγματα από κάθε εποχή, ο Σεβασμιώτατος προσέφερε ατράνταχτα επιχειρήματα για την προσφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου διά μέσου των αιώνων στη διατήρηση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. 
Ο Αρχιεπίσκοπος έκλεισε την εισήγησή του με τη φράση του σπουδαίου θεολόγου π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ: «Εάν κάποιος θέλει να είναι Ορθόδοξος πρέπει πρώτα να είναι Έλληνας».
Φωτογραφία: 
Από την ημερίδα του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου της Θεολογικής Σχολής με θέμα: "Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ελληνική Επανάσταση». 
Διακρίνονται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Ζηλιασκόπουλος, ο πρωτοπρεσβύτερος Γρηγόριος Σταμκόπουλος, ο καθηγητής του "Χάρβαρντ" Νικόλαος Πρεβελάκης, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Συμεών Πασχαλίδης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Αρχιεπισκοπής Νεκτάριος Αντωνίου.

1 σχόλιο:

  1. Πώς το εξέφρασε αυτό ο Γεώργιος Φλωρόβσκυ: στα ρωσικά; Εάν ναι, τότε θα αναφέρθηκε στον όρο Γρέτσεσκιι (Γραικός), που είναι ητικός προσδιορισμός του Ρωμαίου, στον Μεσαίωνα και, ατυχώς, μεταφράζεται σε Έλλην. Και αν ο Φλωρόβσκυ αναφέρθηκε στην σύγχρονη εθνική αντίληψη περί ελληνικότητας, κι εδώ χρειάζεται προσοχή: θα υποβιβάσουμε την Ρωμηοσύνη στο επίπεδο του εθνικισμού του 19ου και του 20ου αιώνα; Υπήρχαν Έλληνες ως _εθνοτική ομάδα_ πριν την Επανάσταση του '21, ή μήπως υπήρχαν Ρωμαίοι, και άλλες εθνότητες χριστιανών; Δηλαδή, ως αντίβαρο στην ρητορική της Μόσχας, θα γίνει και η Μητέρα των Εκκλησιών (μέσω εκπροσώπων της) εκφραστής του χριστιανικού εθνικισμού, όπως ακριβώς τον καλλιεργούν οι Ρώσοι; Νομίζω ότι η ταύτιση της νεωτερικής ιδεολογίας περί Ελληνισμού με την πηγή ζωής που λέγεται Ορθοδοξία είναι ατυχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails