________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/03/2009

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ



ρεπορτάζ-φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Εγκαινιάστηκε σε κεντρικό σημείο της Πόλης το νέο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Στα εγκαίνια, όπου τελέστηκε αγιασμός από τον Μέγα Αρχιμανδρίτη κ. Αθηναγόρα, παρέστησαν ο Υφυπουργός Τύπου Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα Φώτιος Ξύδας, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Βασίλειος Μπορνόβας, οι Πρόξενοι Νίκος Σιγάλας και Νίκος Σαπουντζής, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Πάνος Λειβαδάς, ο Διευθυντής του νέου Γραφείου Τύπου Δημήτριος Μουστακλής, ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Ελπιδοφόρος, ο Δήμαρχος Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, αρμόδιοι ακόλουθοι της Ελληνικής Πρεσβείας, παράγοντες της Ομογένειας, εκπαιδευτικοί και δημοσιογράφοι.


Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την λειτουργία του νέου Γραφείου Τύπου τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Λόγια συγχαρητηρίων ευχών, για αυτό το μεγάλο γεγονός, που πραγματοποιείται σήμερα στην Πόλη μας, μέσα εις τα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος, της ελληνικής παρουσίας στην Κωνσταντινούπολη, είναι πράγματι ένας σταθμός, ένας ιστορικός σταθμός ο οποίος πρόκειται να συντελέσει εις την περαιτέρω βελτίωσιν του κλίματος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, για την οποία βελτίωσιν γνωρίζουμε πόσο προσπαθεί η έντιμος ελληνική κυβέρνηση, την οποία εκπροσωπείτε αυτήν την στιγμήν εδώ, κ. Υπουργέ. Θα είναι επίσης ένα σπουδαίο κέντρο το οποίον θα συμβάλει στην αντικειμενική πληροφόρηση όχι μόνον του ομογλώσσου κοινού αλλά και της τουρκικής κοινής γνώμης και ακόμη ευρύτερα. Ήδη παρακολουθούμε την δραστηριότητα αυτού του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας και προ των σημερινών εγκαινίων αφ' ότου άρχισε να δραστηριοποιείται, και βλέπομεν πόσο ωφέλιμη και χρήσιμη είναι η παρουσία του και η συμβολή του εις τα γενικότερα πράγματα που αφορούν το Γένος μας και την Εκκλησία μας. Η τελετή αυτή των εγκαινίων πραγματοποιείται στην Πόλη μας σε μία σημαντική στιγμή κατά την οποίαν αναμένεται εδώ ο πρόεδρος των Η.Π.Α., πραγματοποιείται εντός ολίγων ημερών η μεγάλη συνάντησις της συμμαχίας των πολιτισμών.
Χαιρόμαστε όλως ιδιαιτέρως διά την δικήν σας παρουσία, που σας γνωρίζουμε και σας αγαπούμε και σας εκτιμούμε εδώ και πολλά χρόνια, για αυτό που είστε και για αυτό το οποίον προσφέρετε, και όλως ιδιαιτέρως για την αφοσίωσίν σας εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, εις την Μητέρα Εκκλησία»
.

Ο Πατριάρχης συνεχάρη επίσης τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης κ. Πάνο Λειβαδά, τον Γενικό Πρόξενο κ. Βασίλειο Μπορνόβα, που απέκτησε και επίσημα το νεοσύστατο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας, τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Άγκυρα κ. Φώτιο Ξύδα, ο οποίος ξεκίνησε την δημιουργία του εν λόγω Γραφείου όταν ήταν Γενικός Πρόξενος (1996-1999), και τέλος τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου κ. Δημήτριο Μουστακλή.

Κατακλείοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε πόσο σημαντική είναι «η συμβολή του Γραφείου και οι δραστηριότητες όλων –του καθενός από εμάς, από την θεσμική του θέση– να συμβάλουν εις τον κοινόν στόχον και σκοπόν που είναι η φιλία, η ευημερία, η σταθερότης εις την περιοχήν μας, η καλή γειτονία Ελλάδος και Τουρκίας. Ευχόμεθα όλες αυτές τις καλές προσπάθειες και τις καλές προθέσεις όλων μας να τις ευλογήσει πλουσίως ο Άγιος Θεός».


Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Τύπου Κωνσταντίνος Γκιουλέκας εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την εξαιρετική τιμή της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχου «σε μία τέτοια πολύ ουσιαστική αλλά και πολύ συμβολική στιγμή», όπως την χαρακτήρισε. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην λειτουργία του νεοσύστατου Γραφείου Τύπου λέγοντας ότι «έρχεται σε μια καίρια στιγμή που η ελληνική πολιτεία, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα μήνυμα εξωστρέφειας, ένα μήνυμα αγάπης, ειρήνης και συνεργασίας προς όλους τους λαούς». Αναφερόμενος στην ίδρυση και λειτουργία του Γραφείου Τύπου στην ιστορική Πόλη επεσήμανε ότι επιπλέον σημαντικούς λόγους της ύπαρξης του Γραφείου αποτελούν «πρώτον η παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η παρουσία η δική σας, και το πολυσχιδές και πολυσήμαντο έργο το οποίο επιτελείτε, Παναγιώτατε. Δεύτερον η παρουσία της Ομογένειάς μας εδώ, η οποία είναι η γέφυρα φιλίας και επικοινωνίας μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών». Ο κ. Γκιουλέκας εξέφρασε επίσης και την συγκίνησή του για την παρουσία του στην Πόλη, αφού όπως είπε στην Κωνσταντινούπολη δεν αισθάνεται ότι έρχεται ως επισκέπτης –δεδομένου ότι, όπως τόνισε, έλκει την καταγωγή του κατά το ήμισυ από την ιστορική Χαλκηδόνα–, αλλά αισθάνεται ότι ξαναγυρίζει στον τόπο του.

Επίσης μίλησε και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης κ. Πάνος Λειβαδάς ευχαριστώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την παρουσία του στα εγκαίνια του Γραφείου Τύπου και διαβεβαίωσε ότι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, από την σκοπιά της, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ομογένεια, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην σημασία της συνέχισης των δύο ομογενειακών εφημερίδων (Απογευματινή και Ηχώ).


Στην φωτό του Νίκου Μαγγίνα ο Υφυπουργός Κ. Γκιουλέκας χαιρετά τον Άρχοντα της Μ.τ.Χ.Ε. Δημήτριο Φραγκόπουλο.

2 σχόλια:

  1. Ωσ χριστανή και Ελληνίδα εγω η Χάρις Μέγα

    ζητώ από την Εκκλησία να στηρίξει στην πράξη όλο τον Ελληνισμό και την Χριστιανοσύνη εντός και εκτός συνόρων. Ακολουθήστε τις προτροπές του Κυρίου: ο έχων τα δυο ιμάτια ας δώσει το ένα.
    Στηρίξτε τον Ελληνικό λαό στην πράξη λοιπόν.
    Χαίρε Εκκλησία ανταξία του Ιδρυτή.
    Χαίρε Νύμφη ΑΝΎΜΦΕΥΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παναγιώτατε,

    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ.ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΟ ΘΕΑΡΕΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2003 ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΩ ΟΤΑΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΥΧΟΜΑΙ, ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ, ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΕΚΕΙ. ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΩ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥ.

    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails