________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/07/2011

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΝΟΤΗΤΟΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Σε παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Διάλογος, είχαμε καταδείξει την μεγάλη προσφορά του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην υπόθεση του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα: με τις αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες, με τις Χριστιανικές ομολογίες, με τις μονοθεϊστικές θρησκείες, με τον σύγχρονο κόσμο και κάθε άνθρωπο προσωπικά. Γιατί ποιός έχει συναντήσει τον Πατριάρχη και δεν έχει χαρεί την ουσιαστική, και όχι τυπική, επαφή μαζί του, που συνίσταται στο κατά πρόσωπον κοίταγμα και στο αληθινό ενδιαφέρον για τον άλλον. Ακόμα κι αν πρόκειται για μια ολιγόλεπτη και “στο πόδι” συνάντηση.
Ο διάλογος, λοιπόν, χαρακτηρίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Και τώρα, που πραγματοποιείται στο Φανάρι η Σύναξη των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, την οποία συνεκάλεσε με πρωτοβουλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, βρίσκονται κάποιοι να κινδυνολογήσουν ότι τάχα δέχεται πλήγμα η ενότητα των Ορθοδόξων, απ' αυτή την ...επιλεκτική Σύναξη των Προκαθημένων της Ανατολής.
Αν, όμως, σκεφτεί κανείς την πρόσφατη εκκλησιαστική ιστορία, και δη την εικοσαετή Πατριαρχία Βαρθολομαίου, θα αντιληφθεί πάραυτα ότι ουδέποτε έγιναν στην ιστορία τόσες πολλές και τόσο συχνές Πανορθόδοξες Συνάξεις. Από αυτές των Προκαθημένων όλων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, μέχρι εκείνες των Πανορθοδόξων Διασκέψεων, δι' αντιπροσώπων των κατά τόπους Εκκλησιών, για ποικίλα θέματα, μέχρι τις αναρίθμητες ανεπίσημες ευκαιρίες για συναντήσεις, εντός και εκτός Φαναρίου, με Προκαθημένους ή εκπροσώπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Γιατί σκοπός του Πατριάρχου Βαρθολομαίου είναι η ενότητα των Ορθοδόξων, παρά τα κατά καιρούς προβλήματα που πάντα θα υπάρχουν. Ακόμα και την πατρίδα του την Ίμβρο, αλλά και την Καππαδοκία, κατέστησε ο Πατριάρχης τόπους διορθόδοξης παρουσίας, καλώντας μαζί του Προκαθημένους και εκπροσώπους Εκκλησιών.
Ακόμα και από την Σουμελά του Πόντου, και πέρυσι και φέτος, απηύθυνε δημοσίως πρόσκληση στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο για να συλλειτουργήσουν τον Δεκαπενταύγουστο στο ιστορικό μοναστήρι.
Και τώρα, κάποιοι – μήπως όχι και τόσο ...αυτοκίνητοι; - έρχονται να αμφισβητήσουν την Σύναξη των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, που συνεκλήθη για συγκεκριμένο λόγο (η τύχη των χριστιανικών πληθυσμών της Μέσης Ανατολής εν μέσω των αναταράξεων σε χώρες του Αραβικού κόσμου), και να αποδώσουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη προθέσεις που θεωρούνται τελείως ανυπόστατες.
Κάποιος έθεσε στο τραπέζι πάλι την λογική των αριθμών: οι Προκαθήμενοι αυτοί δεν εκπροσωπούν παρά ολιγάριθμο ποίμνιο, σε σχέση με το σύνολο των Ορθοδόξων. Δεν αξίζει να αντικρούσει κανείς αυτή την αστεία “επιχειρηματολογία”. Αρκεί να σκεφθούμε τον Αρχιποίμενα Χριστό, ο οποίος έτρεξε αμέσως και για το ένα πρόβατο, ενώ είχε τα 99 κοντά του. Κι ακόμη, αυτοί που χειμάζονται όσο και ελάχιστοι να είναι, αυτοί είναι η πρώτη προτεραιότητα του υπεύθυνου ποιμένα.
Εν κατακλείδι: Για άλλη μια φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφουγκράζεται τα μηνύματα και τις εξελίξεις των καιρών και δρα αναλόγως. Οι όποιοι δυσαρεστημένοι – αν και δημοσίως καμία Ορθόδοξη Εκκλησία δεν πήρε θέση εναντίον της Σύναξης – ας μείνουν με τις μεμψιμοιρίες τους και τους καιροσκοπισμούς τους. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευτυχώς κοιτάζει μπροστά. Ώσπου να συνέλθουν οι διάφοροι από αυτό το γεγονός, εκείνος θα έχει κάνει το επόμενο άλμα... μεγαλύτερο από τη φθορά...
Π.Α.Α., 2.9.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails