________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/11/2011

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙΡεπορτάζ: Νικόλαος Μαγγίνας
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μας, απήντησε ως εξής για τη σημασία της Σύναξης των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Θρόνων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία εξετάστηκαν συγκεκριμένοι τρόποι στήριξης των Χριστιανών στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.
Νίκος Μαγγίνας: Μακαριώτατε, ποια η σημασία και πως αξιολογείτε τα αποτελέσματα της Σύναξης της Κωνσταντινούπολης;
Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος: Τα Πατριαρχεία της Μέσης Ανατολής και της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθαμε υπό την καθοδήγηση και την ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και συζητήσαμε θέματα τα οποία απασχολούν τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον εξετάσαμε δυνατότητες εμπράκτου συμπαραστάσεως προς όλους τους κατοίκους της γης της Μέσης Ανατολής, ιδιαιτέρους στους Χριστιανούς για τους οποίους ενδιαφερόμεθα και τους οποίους θέλουμε να παραμείνουνε στην Αγία Γη, στην Ιερουσαλήμ και στην ευρυτέρα περιοχή της Μέσης Ανατολής διότι η παρουσία τους είναι αναγκαία όχι μόνο για λόγους θρησκευτικούς, εκκλησιαστικούς, πνευματικούς, κοινωνικούς αλλά και για λόγους καθαρά πολιτικούς. Γιατί η παρουσία των Χριστιανών και βεβαίως και των Εκκλησιών, σήμερα συμβάλει τα μέγιστα ώστε να αποτραπεί η επικράτηση μιας θρησκευτικής ή οιασδήποτε άλλης ιδεολογίας. Αυτό θα ήταν επικίνδυνο για την Μέση Ανατολή και για τους κατοίκους της Μέσης Ανατολής.
Και νομίζω ότι η Σύναξη των Προκαθημένων εις το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει τη σημασία της διότι διατρανώνεται η ενότητα όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ιδιαιτέρως των Πατριαρχείων και Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, που σημαίνει ότι πλέον τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα Πατριαρχείο ή μια Αυτοκέφαλος Εκκλησία όπως είναι της Κύπρου, είναι και προβλήματα των άλλων Εκκλησιών και μάλιστα είναι και προβλήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και τανάπαλιν, δηλαδή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα γνωστά, είναι και προβλήματα δικά μας. Και αυτό, νομίζω, είναι πάρα πολύ σημαντικό δίδεται ένα μήνυμα ενθαρρύνσεως, ένα μήνυμα παρηγορίας εις τους χριστιανούς μας, εις τα πληρώματα των Εκκλησιών μας, ότι οι Χριστιανοί δεν είναι μόνοι και ότι οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες οι οποίες αποτελούν τη Μία Αγία Καθολική Αποστολική Εκκλησία συμπάσχουν και συμμετέχουν και εις τις δυσκολίες τους αλλά και εις τις χαρές τους.
Γι’ αυτό και αυτή η Σύναξη είναι σημείον εις αγαθόν και είναι σημείο που αποδεικνύει ότι ως κατά τόπους Εκκλησίες και ως Μια Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, είμαστε Εκκλησία της ελπίδος και της Αναστάσεως…
Ν.Μαγγίνας: Αποτελεί και μια ένδειξη ότι οι Εκκλησίες βρίσκονται σε επαγρύπνηση;
Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Όπως το είπατε…
Ν.Μαγγίνας: Και πως θα μπορούσαν πρακτικά να στηριχθούν οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή;
Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Στη Σύναξη αυτή δεν εξετάσαμε απλώς τα προβλήματα και την κατάσταση των Χριστιανών γενικά, αλλά προχωρήσαμε, εξετάσαμε και συγκεκριμένους τρόπους ενισχύσεως και βοηθείας κατά τρόπο πρακτικόν. Ενδεικτικώς θέλω να αναφέρω ότι εμείς επιθυμούμε να ενισχύσουμε την Παιδεία.
Και αυτό γιατί η ενίσχυση εκεί και η προαγωγή του εκπαιδευτικού έργου και της Παιδείας δεδομένου ότι η ίδρυση Σχολείων αφενός προάγει την μάθηση, προάγει την γνώση, αφετέρου συγκεντρώνει παιδιά των εκεί θρησκειών και ομολογιών που σημαίνει ότι τα παιδιά κατ’ αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μεγαλώνουν από κοινού και υπάρχει η εξοικείωση του ενός με τον άλλο, με τα θρησκευτικά σύμβολα και τις παραδόσεις του ενός με τον άλλο. Επίσης, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα εξασφαλίζουν τόπο και χώρο εργασίας που είναι πολύ σημαντικό εκεί διότι οι χριστιανοί αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα. Επειδή κοινωνικώς αποτελούν μια ξεχωριστή θρησκευτική οντότητα, το κοινωνικό πρόβλημά τους είναι μεγάλο. Κάθε θρησκευτική οντότητα ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους της. Για τους Χριστιανούς ποιος θα ενδιαφερθεί; Οπότε οι Εκκλησίες, όχι μόνο οι Ορθόδοξες αλλά και οι χριστιανικές ομολογίες έχουν αυτή την ηθική υποχρέωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails